Snowberry în grădină - totul despre creșterea unui arbust

Snowberry este un arbust ornamental din familia Honeysuckle cu fructe originale necomestibile, a căror culoare depinde de soi și poate fi variată. Există 15 specii ale acestei plante, dintre care majoritatea cresc sălbatice în America și doar una în China.

Avantajul zmeurii este că poate crește la umbră. Acest lucru face posibilă utilizarea acestuia pentru amenajarea peisajului site-ului. Zăpada este folosită în horticultură de aproximativ 200 de ani.

Conţinut:

Descriere și tipuri de zăpadă

Descriere și tipuri de zăpadă

Snowberry este un arbust înalt de 0,3-2 m. Denumirea latină este Symphoricarpos, care înseamnă „fructe adunate împreună”. Frunzele sunt rotunde, ovate, opuse, de până la 6 cm lungime. Frunzele unor soiuri au dinți mici.

Pețiolii sunt scurți; unul sau 2 lobi sunt situați lângă baza frunzei. Partea superioară a frunzei este verde închis, iar partea de jos este gri. Toamna, frunzele capătă o culoare galben-roșie, ceea ce face tufa și mai frumoasă.

Ramurile sunt subțiri și flexibile, nu se rup iarna sub zăpadă, care se agață de ciorchinii de fructe. Florile de clopot sunt albe cu o nuanță verde, roz sau roșu. Sunt colectate în inflorescențe, fiecare dintre ele conținând de la 5 la 15 bucăți. Inflorescențele racemose sau axilare. Înflorirea începe târziu, în iulie sau începutul lunii august, și durează mult timp, aproximativ 2 luni. Snowberry este o plantă bună de miere.

După înflorire, în locul florilor, se formează fructe - drupe suculente sub formă de bilă sau elipsă.

Diametrul fructului este de 1-2 cm, culoarea este albă, roșie sau violet închis. În interior există 1-3 oase plate mici. Pulpa arată strălucitoare, frumoasă, ca zăpada. Dar nu îl puteți mânca, este ușor otrăvitor. Fructele sunt strâns adiacente unele cu altele. Denumirea științifică Symphoricarpos este asociată cu aceasta.

Fructele Snowberry pot rămâne pe ramuri până primăvara sau până când devin hrană pentru păsări. Tufișurile pot crește până la 50 de ani. Ele cresc rapid, sistemul rădăcină se dezvoltă activ.

Roz de zăpadă

Tipuri de snowberry:

Nume Descriere Caracteristicile arbustului
Alb (ciucure) Florile sunt roz-verzui, fructele sunt albe, frunzele au o lungime de până la 6 cm. Lăstarii sunt înclinați spre sol. Planta iubitoare de căldură, nesatisfăcătoare condițiilor de creștere, crește la umbră.
chinez Fructele sunt de culoare neagră (violet închis). În sălbăticie, crește numai în provinciile de vest ale Chinei.
Roz Diferă în fructele roz sau violet cu diametrul de până la 0,6 cm. Frică de îngheț.
Shenolta Roz hibrid cu frunze ascuțite, flori roz și fructe. La umbră, fructele sunt albe cu butoaie roz. Rezista la inghet sub acoperire.
Dorenboza Un tufiș cu flori roz de perle și fructe albe cu coroană roz. Rezistență scăzută la îngheț. Răspunde bine la subțierea
Rotunjit Un tufiș cu flori crem, fructe roz. Hardy, tufișul este acoperit cu fructe.
Vest Frunze de până la 10 cm lungime Florile sunt mici, roz pal. Fructele sunt la început albe, apoi devin albastre. Fără pretenții la condițiile de creștere.
Moale Florile sunt roz aprins, violet, fructele sunt albe cu un butoi roz. Arbust târâtor.
Frunze mici Florile sunt roz deschis, fructele sunt albe cu o nuanță roz. Bucșă de până la 3 m înălțime.
Iubitor de oraș Florile sunt albe sau cu o nuanță roz. Fructele sunt albe ca zăpada. Bucșă până la 2 m înălțime.

Tufișurile Snowberry sunt utilizate pentru amenajarea unor zone mici sau crearea de garduri vii.

Metode de reproducere

Metode de reproducere

Snowberry se reproduce în mai multe moduri:

 • Semințe. Înmulțirea semințelor necesită mult timp și atenție. Semințele sunt alese din fructe, fără a uita că pulpa lor este otrăvitoare. Insistați în apă pentru a îndepărta pulpa. Pentru ca semințele mici să nu se piardă, acestea sunt plasate într-un ciorap de nylon înainte de prelucrare. Uscat, depozitat până la sfârșitul toamnei. Mai aproape de iarnă, sunt semănate în cutii. Se pregătește un sol liber, format din nisip de râu, humus și turbă. Luate în cantități egale. Semințele sunt semănate, presărate cu nisip deasupra, udate și acoperite cu sticlă. Se toarnă dintr-o sticlă de pulverizare sau într-o tigaie. Semințele vor apărea primăvara, la începutul toamnei răsadurile sunt transplantate pe teren deschis.
 • Prin împărțirea tufișului. Este ușor să se înmulțească un snowberry cu lăstari de rădăcină. O mulțime de creștere crește de la rădăcinile tufișului. Ea îngroșează plantarea. Prin urmare, lăstarii tineri cu părți ale rădăcinilor sunt transplantate într-un loc nou. Împărțirea tufișului se efectuează la începutul primăverii, până când frunzele au înflorit. Scoateți un tufiș, împărțiți-l în părți. Locul tăiat este tratat cu cărbune zdrobit. Tufișurile tinere sunt plantate într-un loc permanent.
 • Straturi. Reproducerea prin stratificare începe în primăvară. Îndoiți lăstarii tineri la sol, săpați găuri de până la 10 cm adâncime. Presărați cu pământ, lăsând vârful la suprafață. Udați-l periodic pentru a menține solul umed. În toamnă, stratificarea este separată de tufa mamă și plantată separat.
 • Butași. Zăpada se propagă prin butași verzi și lignificați. Lungimea butașilor este de până la 20 cm. Fiecare dintre ele trebuie să aibă cel puțin 3 muguri. Butașii aliniați sunt pregătiți la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii. Depozitați într-un subsol în nisip umed. Tăierea superioară se face deasupra rinichiului, tăierea inferioară oblic. Butașii verzi sunt tăiați dimineața devreme sau pe timp înnorat. Când sunt îndoite, lăstarii ar trebui să se rupă cu o crăpătură. Acest lucru indică adecvarea lor pentru formarea rădăcinilor. Așezați butașii în apă. Pregătiți solul în același mod ca și pentru înmulțirea semințelor. Butașii sunt instalați la o adâncime de 5 cm. Sunt așezați într-o mini-seră cu umiditate ridicată a aerului. Pământul este udat cu măsură. Toamna, butașii înrădăcinați sunt plantați pe teren deschis, mulci... Acoperiți cu ramuri de molid și frunze uscate. În primii ani, tufișurile sunt acoperite cu pământ.

Plantarea unui snowberry

Plantarea unui snowberry

Tufișurile tinere de zăpadă sunt plantate la o adâncime de 60 cm. Găurile sunt pregătite în avans pentru plantare primăvara și toamna. Acest lucru este deosebit de important pentru solul argilos. Până la plantare, ar trebui să se așeze pentru a nu deteriora sistemul rădăcină.

Solul scos din groapă este amestecat cu humus, turbă, nisip. Un strat de moloz este așezat în partea de jos pentru drenaj. O mână de făină de dolomită (pentru a dezoxida solul), superfosfat, frasin de lemn (pentru hrănirea plantelor). Pregătiți răsaduri de 2-4 ani. Cu cât sunt mai în vârstă, cu atât vor forma mai repede plantații decorative sau garduri vii.

Înainte de plantare, rădăcinile plantelor sunt scufundate într-o piure de lut cu consistența smântânii.

Răsadurile sunt scufundate de-a lungul gulerului rădăcinii. Presărați cu sol pregătit, umplând toate găurile. Udarea, mulcirea zonei de sub tufiș. Prima săptămână este udată în fiecare zi.

La plantarea mai multor răsaduri, distanța dintre ele este lăsată de cel puțin 120 cm. Dacă numărul răsadurilor este mare, o șanț pentru ele poate fi săpată cu un buldozer. Se plantează 1 puieț pe 1 metru alergător.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Snowberry este o plantă foarte nepretențioasă:

 • Tufele tolerează bine lipsa de umiditate, dar pentru a-și crește proprietățile decorative, tufele sunt udate din abundență. Aduceți până la 2 găleți de apă pe 1 m2. Pentru udare, este mai bine să utilizați un sistem de irigare prin picurare.Dacă plouă frecvent, tufișurile nu sunt udate.
 • Solul din jurul tufișurilor este slăbit la o adâncime de 8 cm. Buruienile sunt îndepărtate. Se toarnă un strat de mulci, astfel încât grosimea sa să nu fie mai mică de 5 cm.
 • Sunt hrăniți cu îngrășăminte cu azot pentru creșterea activă a lăstarilor și frunzelor, îngrășăminte cu fosfor și potasiu pentru înflorire și fructificare abundentă. În primăvară, adăugați 5 kg de humus sau compost, 100 g de sare de potasiu și superfosfat.
 • Toamna, sapă pământul în jurul tufișurilor. Stratul de mulci este mărit în apropierea pieselor tinere. Soiurile care nu tolerează înghețul sunt acoperite cu ramuri de molid, materiale nețesute.

Dacă tufișul trebuie transplantat într-un alt loc, este mai bine să-l faceți devreme. Zona de hrănire a unui tufiș adult este un cerc cu o rază de până la 1 m. Prin urmare, este dificil să-l scoateți din pământ fără a afecta rădăcinile. Trebuie să sapi un cerc cu o rază de cel puțin 70 cm.

Video util despre plantarea corectă a unui snowberry:

Tunderea Snowberry

Pentru a face ca tufișurile de zăpadă să pară îngrijite, ele sunt tăiate periodic. Prima dată se face la începutul primăverii, înainte de pauză. Tăiați de la un sfert la jumătate din lungime. Vara, tăierea sanitară se efectuează după cum este necesar, tăind ramurile rupte și deteriorate.

La fiecare câțiva ani, efectuează tăierea sanitară a tufișului.

Toate ramurile îngroșate care se încrucișează și cresc în interiorul tufișului sunt tăiate. Planta crește repede după o astfel de tăiere.

Un tufiș vechi care și-a pierdut aspectul decorativ poate fi întinerit. Pentru a face acest lucru, tăiați toate ramurile la o înălțime de aproximativ jumătate de metru deasupra solului. Locul tăieturii este acoperit cu pitch de grădină. Pe parcursul unui an, vor crește lăstari noi, iar în sezonul următor tufișul va avea din nou un aspect decorativ.

Boli de arbust

Bolile arbuștilor

Zăpada este rezistentă la majoritatea bolilor, dăunătorii o ocolesc. Uneori tufișurile sunt deteriorate de mucegaiul praf. Aceasta este o boală fungică care se dezvoltă activ sub influența umidității ridicate la temperaturi ridicate.

Fructele pot fi afectate de mucegaiul gri. Pentru a scăpa de boală, la începutul primăverii, tufișurile sunt pulverizate cu o soluție 3% de lichid Bordeaux sau unul dintre fungicide:

 • Quadris
 • Viteză
 • Topaz
 • Fundazol

Mai multe informații despre cultivarea unui snowberry pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Arbuști | Snowberry