Arțar de câmp - soiuri, reproducere, altoire și îngrijire adecvată

Copacii ornamentali frumoși sunt folosiți în principal în amenajarea unui teren, grădină sau parc. Coniferele și veșnicele sunt adesea folosite. De asemenea, crescătorii au crescut un număr mare de arbori foioși pitici și decorativi. Una dintre ele este arțar... Multe soiuri au o formă frumoasă a coroanei, iar frunzele lor devin roșii, galbene și portocalii și nuanțe până toamna.

Conţinut:

Informații generale despre arțar

Informații generale despre arțar

Arțarul de câmp este o plantă perenă care crește sub formă de copac și aparține familiei de arțar. Crește până la 15 metri. Coroana este groasă, de formă ovală. Trunchiul este puternic, drept, uneori cu ușoare curbe. Diametrul său poate ajunge la 60 cm. Trunchiul este acoperit cu o coajă subțire cenușie cu caneluri longitudinale caracteristice. Sistemul rădăcină lată, dar nu adâncă.

Arțarul de câmp are valoare decorativă datorită formei coroanei și a frunzișului, care are de la 3 la 5 lame, în funcție de varietate, și poate fi vopsit în tot felul de culori.

La o vârstă fragedă, creșterea și extinderea coroanei este semnificativă, la plantele mai în vârstă creșterea crește cu nu mai mult de 40 cm pe an. Se pretează bine la tăiere și formarea coroanei.

Cu locul potrivit de plantare, copacul va trăi mai mult de 100 de ani. Patria acestei plante este considerată a fi teritoriul Europei de Vest și Asia Mică, unde arțarul crește în zonele de stepă forestieră printre foioase.

Soiuri

Soiuri

Cele mai bune soiuri de cultivat:

 • Arțar de câmp „Elsric”. Este un copac peren, cu o înălțime de 5-8 metri. Coroana este densă, densă, de formă ovală, lățimea ei atinge 3-5 metri în diametru. Frunzele sunt mari, sculptate și constau din 5 lobi. Apar în aprilie sau începutul lunii mai și sunt roșiatice primăvara. La soare în lunile de vară, frunzele capătă o culoare galbenă, la umbră sunt verzi. Până în toamnă, toate frunzele devin un ton galben bogat. Mugurii sunt colectați în inflorescențe corimboase, petalele sunt vopsite într-un ton galben-verde. Fructele sunt pești-leu, apar la sfârșitul verii, până în toamnă dobândesc o nuanță maronie nedescriptibilă. Această varietate de arțar de câmp are o valoare decorativă ridicată datorită culorii sezoniere a frunzelor. Arborele este rezistent la făinarea, tolerant la secetă și potrivit pentru plantare pe străzile orașului.
 • Arțar de câmp „RedShine”. Este un copac mic cu o înălțime de numai 5 metri. Are o coroană întinsă rotunjită, un trunchi de dimensiuni medii, cu o scoarță cenușie. Frunzele sunt mari, lobate, vopsite într-un ton violet-roșu. Primăvara, înflorește într-un ton galben verzui nedescriptibil. Mugurii sunt colectați în inflorescențe mici.
 • Arțar de câmp „Albovariegatum”. Acest soi este mic tufiș, a cărui înălțime ajunge la 5 metri. Adesea folosit ca garduri vii... Trunchiurile sunt puternice, ramificarea începe de jos. Coaja este cenușie, cu mici fisuri longitudinale. Frunzele sunt mari, lobate, vopsite în ton alb-verde, pestriț. Toamna se îngălbenesc.

Îngrijire și aterizare

Îngrijire și aterizare

Un loc bine luminat este ales pentru plantarea unei plante. Solul trebuie să fie fertil, bogat în humus, slab și bine drenat. Apa stagnantă dăunează sănătății plantelor.

Udare se desfășoară în mod regulat, mai ales în vara fierbinte. Arțarul de câmp este potrivit pentru plantarea pe străzile orașului, deoarece tolerează bine seceta. Prin urmare, atunci când udăm, trebuie avut în vedere faptul că debordarea are un efect mai dăunător asupra acesteia decât lipsa apei. Solul de sub copac trebuie să fie slăbit în mod regulat, astfel încât sistemul radicular să primească suficient aer. Buruienile sunt îndepărtate și în timpul plivirii.

Aterizare:

 • După ce ați ales locul potrivit de aterizare, trebuie să pregătiți o gaură.
 • Depresiunea ar trebui să măsoare 50-70 cm în toate direcțiile, dar nu mai puțin decât dimensiunea sistemului radicular al răsadului.
 • La plantare, gulerul rădăcinii ar trebui să fie situat la nivelul solului, este permisă o ușoară adâncire a acestuia până la 5 cm.

Se recomandă pregătirea amestecului de sol înainte de plantarea plantei. Pentru a face acest lucru, humus, turbă, nisip de râu și compost sunt adăugate la sol dintr-o gaură săpată. Se amestecă totul bine și se toarnă o cantitate mică în fântână. Când arborele este setat, completați cu atenție cantitatea rămasă de substrat. După ce a udat bine și mulci locul udării cu turbă sau rumeguș. De asemenea, grădinarii recomandă adăugarea unui pic în timpul primei udări îngrășăminte minerale.

Arțarul nu are nevoie de tăiere datorită structurii coroanei sale corecte în mod natural.

Este necesar să se inspecteze planta anual pentru prezența ramurilor uscate sau bolnave, care sunt îndepărtate în toamnă. La fel tăiere efectuate atunci când se formează o altă formă de coroană, pentru a decora site-ul.

Reproducere și altoire

Reproducere

Arțarul de câmp se propagă folosind sămânță și butași verzi. Pentru soiurile hibride, grefă... Semințele pot fi achiziționate în magazine specializate sau colectate de pe copaci pe cont propriu, păstrează capacitatea de a germina timp de 2 ani.

Înainte de însămânțare, este necesar să pregătiți materialul.

În condiții naturale, semințele cad din copaci cu vânt puternic și, datorită structurii lor, se răspândesc pe cel mai apropiat teritoriu. Acolo aterizează în siguranță, acoperiți cu frunziș de toamnă și zăpadă de iarnă. În perioada de îngheț, ele trec stratificare iar cele mai puternice semințe din lunile de primăvară, când soarele se încălzește și zăpada se topește, încep să clocească. Acasă, toate aceste procese trebuie efectuate independent.

Reproducerea prin semințe:

 • După colectare, semințele se usucă puțin, după care trebuie așezate la o temperatură de 3-5 grade Celsius timp de 3-3,5 luni. O cameră din subsol sau partea inferioară a frigiderului, unde se depozitează de obicei legumele, este potrivită pentru acest proces.
 • Semințele sunt pre-învelite într-o cârpă umedă, dar nu umedă. Acestea trebuie umezite periodic.
 • De asemenea, puteți semăna semințe în toamnă și vor trece prin procesul de stratificare într-un mod natural. Această metodă are un dezavantaj, este imposibil să se urmărească calitatea materialului semănat.
 • După depozitare semințele se îndepărtează și se înmoaie 2-3 zile într-o soluție stimulantă. Puteți, de asemenea, preliminar proces un dezinfectant, cum ar fi o soluție slabă de permanganat de potasiu.
 • Materialul pregătit poate fi plantat în cutii cu un substrat fertil.
 • Când semințele eclozează, acestea sunt plantate în teren deschis. Pe vreme caldă, însămânțarea poate fi efectuată direct pe paturi. Mai mult de 85% din culturi germinează de obicei.

În primul an, copacii tineri cresc până la 80 cm înălțime. Se recomandă selectarea unui loc cu o umbră mică pentru germinare, astfel încât soarele arzător de vară să nu usuce planta. Pentru răsaduri este necesar grijă... La timp udare, hrănire și slăbirea solului. Transplant pentru un loc permanent de creștere, sunt permise doar răsadurile care au atins vârsta de 3 ani.

Altoirea arțarului

Soiurile decorative hibride se propagă prin altoire:

 • Pentru aceasta, trebuie să pregătiți materialul. Primăvara gătesc butași, în lunile de vară, procesul de vaccinare se realizează cu ajutorul rinichilor.
 • Pentru tăierea pregătită, se face o incizie pe o ramură tânără coaptă sub un unghi, o tăietură se face simetric la grefă și este plasată în gaura rezultată. Locul este bine legat cu un film sau o bandă specială.
 • Mugurul este tăiat împreună cu o parte a ramurii și plasat în locul mugurului proaspăt tăiat al unui copac sălbatic. Locul este bine rebobinat cu o bandă specială sau un film.
 • Dacă lăstarii apar pe ramura sau mugurul altoit, atunci procesul a avut succes. Banda de fixare nu este scoasă până anul viitor, care va arăta rezultatul final vaccinări... Acest lucru va fi văzut de mugurii și frunzele care apar. Pentru un rezultat bun, se fac mai multe grefe pe un copac în moduri diferite.

Reproducerea se efectuează și cu butași verzi. Pentru a face acest lucru, vara, sunt tăiate ramuri tinere coapte cu 2-3 frunze. Înainte de a le debarca proces câteva ore în soluții stimulante. Mai mult, un substrat fertil liber este turnat într-un recipient pregătit anterior. Solul pentru plantare poate fi preparat independent amestecând turbă, nisip de râu, sol de gazon și compost în proporții egale.

Butașii sunt îngropați astfel încât cel puțin 2 muguri să fie la suprafață. După un timp, răsadurile vor prinde rădăcini și vor putea fi transferate pe paturi pentru dezvoltare ulterioară. Se recomandă să le plantați împreună cu un bulgăre de pământ pentru a nu deteriora sistemul tânăr de rădăcini.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Practic, toate soiurile decorative de arțar de câmp sunt rezistente la boli... Afidele pot ataca fundul dăunătorilor. Deoarece copacul nu este roditor, acesta poate fi prelucrat cu special droguri pentru tratarea și îndepărtarea problemelor. Se recomandă efectuarea de lucrări preventive în grădină cu plantații decorative în primăvară.

De asemenea, bolile pot apărea cu îngrijire necorespunzătoare, exces de apă sau îngrășăminte minerale... În acest caz, este necesar să reglați procesul de părăsire. Pe timp ploios regulat, se recomandă plivirea după fiecare irigare. Astfel, excesul de apă va merge în mod natural la sol.

Arțarul de câmp este utilizat pe scară largă în parcurile și piețele de amenajare a teritoriului.

De asemenea, este adesea folosit pentru a crea garduri vii. Pentru aceasta, sunt potrivite soiurile hibride scăzute care cresc sub formă de tufiș. Datorită frunzelor sale frumoase și colorării lor, arborele arată decorativ de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Decorativ | arțar