Actinidia din semințe: cum să crească

Actinidia este numită viță de vie de arbust, care se caracterizează prin căderea frunzelor. Fructul său este o boabă alungită galben-verzuie sau portocalie deschisă, uneori comestibilă. Liana se distinge prin efectul său decorativ. Cu ajutorul său, grădinăritul vertical al foișoarelor, pereților caselor, gardurilor, verandelor se realizează cu succes. Fructele sale, care sunt foarte bogate în vitamine, sunt folosite pentru a face compoturi, marshmallows, gemuri și conserve. Dar pot fi consumate și proaspete.

Actinidia se pretează bine reproducerii. Poate fi multiplicat:

  • într-un mod vegetativ, și anume prin butași, stratificarea arcului;
  • semințe.

Cu toate acestea, dacă în primul și al doilea caz va da roade în al treilea sau al patrulea an, atunci actinidia din semințe poate începe uneori să dea roade nu mai devreme decât în ​​al șaptelea. Mai mult, în acest caz, este imposibil să se știe în prealabil ce răsad din care sex și cu ce caracteristici varietale conservate vor fi obținute.

Luați în considerare modul în care actinidia poate fi cultivată din semințe provenite din fructe mature, fără a fi deteriorate. Fructele trebuie frământate, așezate într-o pungă cu material de plasă și clătite bine cu apă curentă. Apoi puneți semințele pe hârtie și uscați-le într-un loc umbrit.

Când vine prima decadă a lunii noiembrie, semințele trebuie înmuiate în apă, într-un strat de 2 cm. Este necesară înlocuirea zilnică a apei cu apă proaspătă. În continuare, semințele trebuie învelite în nailon și așezate într-o cutie umplută cu nisip umed, în care trebuie să stea două luni la o temperatură de 18 - 20 ° C. Dar în fiecare săptămână trebuie scoase de acolo, ventilate câteva minute, clătite și, după împingeri atente împreună cu capronul, se întorc înapoi. Semințele nu trebuie să se usuce.

În ianuarie, această cutie cu semințe ar trebui să fie învelită în pânză și îngropată timp de două luni în zăpadă, al cărei strat nu poate fi mai mic de 1m.

În luna martie este timpul să-l aduceți într-o cameră cu o temperatură nu mai mare de 10 - 12 ° C. Mai mult, scoaterea din cutie, spălarea și aerisirea semințelor se repetă din nou până se evidențiază apariția mugurilor. Apoi sunt semănate în cutii la o adâncime de cel mult 0,5 cm. Răsadurile au nevoie de stropire și protecție împotriva razelor solare directe.

La mijlocul lunii iunie este momentul în care răsadurile sunt transplantate într-o seră cu plivire și udare regulată. După așteptarea înfloririi lor după 3-5 ani și după ce au stabilit sexul, sunt transplantate într-un loc permanent.

 

Categorie:Creştere | Actinidia