Măr ornamental Nedzwiecki în grădină: totul despre creștere

Mărul lui Nedzvetsky este un copac decorativ înflorit. Ea îi datorează descoperirea botanistului Nedzvetsky, care a adus fructele unui frumos măr sălbatic dintr-o expediție în Asia și le-a predat biologului G. Dick. Acesta din urmă a crescut un copac din semințe și i-a dat o descriere detaliată, l-a numit Nedzvetsky și l-a introdus în cultura Germaniei. Datorită aspectului lor spectaculos, mării au câștigat rapid recunoașterea și s-au răspândit rapid în țările nord-americane și europene.

Potrivit istoricilor, mărul Nedzwiecki crește în sălbăticie de mii de ani. De la introducerea sa în cultură, la sfârșitul secolului al XIX-lea, au apărut mai multe soiuri ale acestui soi. Ele diferă prin mărimea merelor și a frunzelor, precum și prin culoarea și forma coroanei. De-a lungul timpului, au apărut forme hibride de măr, care sunt folosite cu succes pentru decorarea parcurilor, a piețelor și a parcelelor personale.

Conţinut:

Trăsături distinctive ale mărului Nedzvetsky

Trăsături distinctive ale mărului Nedzvetsky

Mării Nedzvetskiy cresc sub formă de copaci sau arbuști și pot ajunge la opt metri înălțime. Forma plantei depinde de diligența și imaginația grădinarului. Arborele are o durată de viață de aproximativ 65 de ani. Trunchiul copacului este acoperit cu scoarță gri-maroniu, cu o nuanță roșie. Ramurile sunt de culoare violet-maroniu, cu o nuanță purpurie.

Odată cu apariția căldurii primăverii, pe frunze apar frunze purpurii, care transformă instantaneu arborele. Odată cu apropierea verii, plăcile de frunze își schimbă culoarea: de sus devin verde închis, iar de jos - violet și pubescent. Frunzele sunt ovoide, cu vârful ascuțit și marginile mici zimțate.

Mere ornamentali de Nedzwiecki înfloresc în culoare roz-liliac.

Florile de aproximativ 5 cm în diametru sunt formate din cinci petale și sunt formate pe pedunculi albi subțiri care acoperă dens întregul copac. Mugurii de flori sunt roz cu o nuanță purpurie, iar petalele sunt vopsite în tonuri purpurii. Florile sunt colectate în inflorescențe din mai multe bucăți. Merii ornamentali încep să înflorească în luna mai.

La începutul toamnei, fructele mici încep să se coacă pe copaci, cu diametrul de până la doi centimetri. Marul este rotund sau ușor alungit. Coaja este colorată în nuanțe de rubin, cu o floare ceară ușoară. Carnea roz închis este ascunsă sub piele. Fructul conține aproximativ nouă semințe. Gustul merelor nu este pronunțat dulce-acrișor sau insipid. Merele pot rămâne pe copaci cea mai mare parte a iernii, astfel încât mărul își păstrează efectul decorativ aproape tot timpul anului.

Se pot distinge următoarele avantaje ale soiului:

 1. imunitate puternică la boli și dăunători
 2. crestere rapida
 3. rezistență la îngheț, secetă și căldură
 4. rata de supraviețuire pe orice sol
 5. neexigent la îngrijire
 6. reproducerea semințelor

Dezavantajele includ susceptibilitatea la boala crustei și perioadele lungi de răsaduri în creștere.Mării lui Nedzwiecki se pot adapta oricărui climat, astfel încât să poată fi cultivate oriunde în lume.

Plantarea competentă a unui măr decorativ

Plantarea competentă a unui măr decorativ

Cheia dezvoltării active și a longevității pomilor ornamentali de măr depinde în mod direct de respectarea regulilor la plantarea copacilor. Plantarea răsadurilor poate fi efectuată toamna sau primăvara. În regiunile nordice, se recomandă plantarea răsadurilor la mijlocul primăverii, până când se instalează căldura extremă.

În regiunile centrale și sudice, plantarea copacilor de toamnă este preferată. Acest lucru se datorează faptului că de la sfârșitul lunii septembrie a avut loc o scădere a temperaturii și precipitații abundente. Dacă toamna este uscată, atunci merii vor trebui udati regulat.

Puțurile pentru plantarea mărului Nedzvetsky sunt pregătite cu două-trei luni înainte de momentul preconizat al procedurii:

 • Săpați găuri de 70 cm adâncime și lățime.
 • Cu apele subterane ridicate, un strat de drenaj de pietriș fin, de cel puțin 25 cm înălțime, este așezat pe fundul găurilor.
 • Solul extras din gropile de plantare este amestecat cu turbă și nisip pentru a îmbunătăți calitatea solului.
 • O parte din amestecul de ghiveci este pus din nou în groapă.
 • Solul rămas și găurile de plantare sunt acoperite cu folie înainte de plantarea răsadurilor.

Semințele de mere trebuie stratificate înainte de semănat. Această procedură nu se efectuează dacă sunt semănate semințe proaspăt recoltate. Materialul semințelor este îmbibat într-un stimulator de creștere conform instrucțiunilor.

Recipientele de plantare sunt umplute cu sol fertil: solul de grădină este amestecat cu frasin, superfosfat și sulfat de potasiu.

Semințele pregătite sunt plasate în recipiente și udate în mod regulat. Îngrijirea răsadurilor rămâne aceeași. Când răsadurile cresc și devin mai puternice, iar vremea este favorabilă pe stradă, ele sunt plantate în gropi pregătite.

Locul unde au fost pregătite gropile de aterizare ar trebui să fie bine luminat de soare. Procedura de plantare a mărilor tineri se efectuează conform următoarei scheme:

 1. Răsadurile sunt așezate în mijlocul gropii, îndreptând cu grijă rădăcinile, iar o țeavă de sprijin este introdusă lângă ea, cu cel puțin un metru și jumătate înălțime.
 2. Găurile sunt umplute cu sol, astfel încât gulerele rădăcinii răsadurilor să rămână la nivelul solului.
 3. După plantare, copacii tineri sunt udați abundent cu apă caldă.
 4. Dacă este necesar, umpleți pământul și formați un cerc aproape de tulpină, astfel încât apa să nu se răspândească în timpul irigării.

După procedurile de plantare, mărilor li se recomandă umbrirea timp de o lună. Potrivit grădinarilor cu experiență, cel mai bun material de plantare este răsadurile de cel puțin doi ani, deoarece copacii mai în vârstă sunt mai greu de înrădăcinat și se îmbolnăvesc mai des.

Îngrijire optimă pentru mărul lui Nedzwiecki

Îngrijire optimă pentru mărul lui Nedzwiecki

Creșterea activă a mărului Nedzvetsky se observă în al treilea an după plantare, dar pomii au nevoie de îngrijire constantă.

 • Irigare. Exemplarele tinere au nevoie de udare la intervale de patru săptămâni. Un copac ia cel puțin patru găleți de apă. Dar dacă vremea este uscată, atunci merii ar trebui să fie udate de patru ori mai des. Mării adulți Nedzwiecki sunt udate de patru ori pe sezon. La fel de multe găleți de apă ar trebui să fie turnate sub fiecare copac pe măsură ce mărul este vechi: prima irigare se efectuează înainte de începutul sezonului de creștere, dar după ce zăpada s-a topit; a doua udare trebuie făcută la 20 de zile de la începutul înfloririi; a treia - cu patru săptămâni înainte de recoltare; al patrulea - în timpul căderii frunzei active. Aceasta este irigarea cu încărcare de apă înainte de iarnă. În secetă severă, merii trebuie udați după cum este necesar, dar nu mai des decât o dată pe săptămână. Vara, se recomandă să mulciți cercul apropiat de tulpină cu iarbă cosită sau turbă.
 • Plivirea și slăbirea. Sistemul de rădăcină mării Nedzvetsky se află aproape de suprafața pământului, prin urmare, solul ar trebui să fie slăbit cu extremă prudență. Procedura se efectuează după udare și, în același timp, buruienile sunt îndepărtate.
 • Fertilizare. Meri ornamentali trebuie hrăniți de două ori pe sezon. Prima hrănire se dă primăvara, iar a doua toamna.În regiunile cu ierni dure, se recomandă efectuarea unui al treilea pansament de podwinter, astfel încât copacii să poată supraviețui mai ușor înghețurilor. Se pot folosi îngrășăminte mineral și organic compoziții. Și procedura în sine poate fi efectuată în conformitate cu diferite scheme. Pansamentul superior trebuie făcut după udare. După procedură, se recomandă și udarea copacilor din abundență. Grădinarii cu experiență combină adesea pansamentul superior cu tratamentele preventive ale grădinii. Copacii pot fi pulverizați cu compuși minerali și soluție de cenușă din lemn.

Regulile de tăiere și iernare

Regulile de tăiere și iernare

Tunderea mărilor lui Nedzvetsky începe în al doilea an de viață pentru a stimula creșterea lăstarilor laterali. Toate ramurile sunt scurtate cu două treimi din lungimea lor. Toate ramurile deteriorate și bolnave sunt, de asemenea, eliminate. În al treilea an, când începe creșterea activă a copacilor, toate lăstarii îndreptați în sus și în coroană sunt tăiați pentru a stimula creșterea ramurilor orizontale.

Procedura de tăiere trebuie efectuată la începutul primăverii, înainte de începerea curgerii sevei, iar toate tăieturile trebuie tratate cu lac de grădină sau vopsea cu ulei.

Pentru a forma o frumoasă coroană de împrăștiere, tăierea trebuie efectuată anual. Merei Nedzvetsky, în special arborii tineri, au nevoie de pregătire pentru perioada de iarnă. Pentru a proteja copacii de îngheț, în jurul trunchiului se formează un terasament de pământ și izolat cu frunze căzute.

Trunchiul este înfășurat cu material de hârtie sau îngrădit cu o plasă pentru a proteja coaja de rozătoare. Odată cu sosirea primăverii, rădăcinile copacului sunt expuse pentru a evita erupția pe scutec.

Amenințări cu dăunători și boli

Amenințări cu dăunători și boli

Mere ornamentali de Nedzvetsky sunt imuni la boli, iar fructele nu diferă în ceea ce privește gustul și suculența deosebite, prin urmare nu atrag dăunătorii. Dar grădinarii încă recomandă măsuri preventive, mai ales dacă pomii cresc în grădină. Prevenirea constă în văruirea trunchiului cu cretă sau var. Toată creșterea rădăcinii trebuie eliminată.

Dacă arborele a fost atacat de dăunători sau o boală l-a lovit, atunci toate părțile deteriorate ale coroanei trebuie tăiate și tratate cu o substanță chimică specială. Cel mai sigur remediu este Zdorovy Sad.

Practic, mării Nedzvetsky sunt folosiți ca plante ornamentale.

Ele sunt adesea plantate ca gard viu și se folosește în plantații de grup. În plus, fructele mărilor pot fi consumate și conservate. În plus, mării Nedzvetsky sunt nepretențioși, prin urmare sunt foarte apreciați de grădinari.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Decorativ | măr
Avatar Goshia

Acest măr înflorește foarte bine la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie. În acest moment, este foarte frumoasă, totul în flori roz, deoarece înflorirea este destul de abundentă. Când trece perioada de înflorire, mărul își pierde tot aspectul decorativ, iar următoarea frumusețe va fi doar într-un an.