Totul despre cedru siberian: descriere, cultivare, aplicare

Pin de cedru (Pinus sibirica) sau, popular, Cedru siberian - un arbore veșnic verde, aparține genului Pine. Cum s-au amestecat cele două nume? Potrivit unei versiuni, cazacii pionieri care au venit în Siberia dincolo de Ural au fost atât de impresionați de frumusețea și puterea copacului, încât l-au pus la egalitate cu celebrul cedru libanez.

Conţinut:

Caracteristici structurale

Caracteristici structurale

Cedru poate crește până la 44 de metri. Trăiește după diferite estimări de la 500 la 850 de ani. Siberia este habitatul natural al cedrului; se găsește și în Altai, Mongolia și China. Comparativ cu pinul scotian, cedrul are ace mai întunecate și mai lungi. Fiecare ciorchine are 5 ace (pinul are 2). Coaja trunchiului este cenușie.

Sistemul rădăcină formează o rădăcină scurtă și laterale care se extind din ea, pe firele de rădăcină ale cărora se dezvoltă așa-numita micoriza (conexiune cu ciuperci). Dacă solul din locul în care cedrul crește este ușor, permeabil la aer, atunci rădăcinile pot pătrunde la câțiva metri adâncime. În acest caz, ele sunt numite ancore, deoarece ajută arborele să rămână stabil.

Cedrul siberian este considerat o plantă cu creștere lentă.

În taiga sub conifere, înălțimea unui cedru în vârstă de 20 de ani nu depășește adesea 30 cm. Atât lăstarii masculi, cât și femelele sunt prezenți simultan pe același copac. În același timp, acestea sunt aranjate în niveluri: în partea superioară a coroanei există un nivel feminin, apoi unul mixt, chiar mai jos - un nivel masculin. Conurile se formează numai pe lăstari feminini. Lungimea straturilor nu este aceeași pentru copaci diferiți.

Cedrul este polenizat de vânt în iunie. Procesul de formare a mugurilor durează 3 ani. Semințele (aceleași nuci de pin) se coc în august-septembrie și cad pe pământ împreună cu conurile. Fiecare mugur poate conține până la 150 de semințe. Pentru a obține randamentul maxim, sunt necesari mai mulți arbori din aceeași specie, deoarece cedrul formează conuri mai bune atunci când este polenizat încrucișat. În natură, în condiții naturale, începe să dea roade la vârsta de 20 de ani. Animalele contribuie la răspândirea cedrului, în special a ciupercilor și a spărgătorilor de nuci.

Condiții de creștere

Condiții de creștere

Cedrul siberian este o plantă care se poate adapta la diferite condiții de creștere. Cu toate acestea, are propriile sale preferințe:

 • Temperatura aerului. Un avantaj imens al cedrului siberian este rezistența sa la iarnă. Poate rezista la temperaturi sub -40-50 ° C și crește chiar și dincolo de cercul polar polar.
 • Ușoară. Deși cultura aparține toleranței la umbră, totuși, pe măsură ce crește, crește nevoia de lumină a cedrului. Răsadurile tinere tolerează umbrirea, deoarece în condiții naturale se dezvoltă sub coroanele copacilor maturi. Cu toate acestea, cedrii care cresc în zone deschise au o coroană mai luxuriantă și se disting prin randamente mai mari comparativ cu copacii din plantațiile solide.
 • Pamantul. Planta preferă solurile argiloase bine drenate sau nisipoase. Este foarte important ca solul să fie suficient de umed. Pe solurile uscate nisipoase, copacul nu va putea crește - se va usca.Cedrul se dezvoltă deosebit de bine pe solurile fertile care conțin var.
 • Umiditate. Cultura solicită atât umiditatea aerului, cât și a solului. Cu toate acestea, atunci când apa stagnează în sol, accesul oxigenului la rădăcini este blocat, ceea ce face ca micoriza să sufere.

Pregătirea semințelor pentru însămânțare

Pregătirea semințelor pentru însămânțare

Cedrul siberian se propagă în două moduri: semințe și vegetativ (prin inoculare în creșe specializate). Doar semințele proaspete din anul în curs sunt potrivite pentru semănat. Este recomandabil să achiziționați semințe recoltate în păduri de cedru extrem de productive.

Cel mai bun moment pentru plantare este toamna, cu o lună înainte de apariția înghețurilor stabile.

Aceasta oferă semințelor necesarul stratificare in iarna. Cu toate acestea, este posibil doar în regiunile în care stratul de zăpadă natural este stabil și nu mai puțin de 30-40 cm. Semințele sunt pre-îmbibate în apă timp de 2-3 zile și sunt semănate doar semințe cu cereale integrale (înecate).

În zonele cu ierni puțin înzăpezite, însămânțarea se efectuează primăvara cu stratificare artificială preliminară de 3-4 luni. În acest moment, este necesar să se asigure semințelor o umiditate crescută a substratului (aproximativ 40%) și o temperatură de aproximativ 0 ° C. Substrat adecvat - rumeguș, nisip, turbă, zăpadă, mușchi etc.

Acasă și în țară, stratificarea poate fi realizată în diferite moduri:

 1. Într-o grămadă de zăpadă. Semințele pre-îmbibate sunt amestecate cu un substrat umed și plasate într-o cutie joasă înfășurată într-o plasă de rozătoare cu ochiuri fine. Cutia este așezată la sol, în partea de nord a casei, pentru a preveni topirea zăpezii abundente. Adorm de sus, apăsând constant, cu o grămadă de zăpadă de cel puțin 1 metru înălțime și acoperă cu ramuri de molid.
 2. In frigider. Semințele sunt înmuiate timp de 2 zile și amestecate cu un substrat umed. Amestecul preparat este turnat în recipiente cu un strat de 5 cm și plasat în pungi de plastic. O parte este lăsată deschisă. Recipientele se pun la frigider. La fiecare 10-15 zile, semințele sunt verificate, amestecate și umezite suplimentar.
 3. Stratificare accelerată. A avut loc chiar la începutul primăverii. Semințele se înmoaie mai întâi în apă caldă timp de 6-8 zile. Apa se schimbă la fiecare 2 zile. Apoi semințele sunt amestecate cu turbă sau nisip de râu spălat, lăsate la temperatura camerei timp de o lună și așteptați. Semințele goale se scot la frigider și se păstrează acolo până la însămânțare.

Semănatul semințelor și îngrijirea răsadurilor

Semănatul semințelor și îngrijirea răsadurilor

Primăvara, semințele stratificate sunt semănate la o săptămână după ce stratul de zăpadă s-a topit într-un teren deschis sau într-o seră. Înainte de aceasta, substratul este îndepărtat, iar semințele sunt înmuiate în permanganat de potasiu timp de o zi.

Cel mai bine este să semăn pe creste pentru a oferi acces aerian. Distanța dintre caneluri este de 15-20 cm, 100-120 semințe sunt semănate la 1 metru de linie. Adâncimea de încorporare - 3-5 cm urmată de mulcirea cu rumeguș sau turbă cu un strat de 1-1,5 cm. La semănat toamna, creastele sunt acoperite cu ramuri de molid.

În viitor, trebuie să oferiți puieților o udare de înaltă calitate:

 • în termen de 2-3 săptămâni după însămânțare - de 1-2 ori pe săptămână
 • după apariția în masă a puieților - 1 dată în 10 zile
 • în timpul lignificării răsadurilor și până în august - după 15-20 de zile

Pentru a accelera dezvoltarea răsadurilor de 1,5-2 ori, acestea pot fi cultivate sub un strat de film. Pentru aceasta, paturile cu înălțimea de 15-20 cm sunt aranjate într-o seră dintr-un amestec de turbă descompusă (pH 4,5-5,5) cu îngrășăminte minerale. Semințele pregătite sunt înglobate în sol cu ​​3-4 cm, presărate cu amestec de turbă-rumeguș deasupra, rulate și udate.

Temperatura din seră trebuie menținută la nivelul cerut:

 • înainte de apariție - aproximativ 0 ° C
 • când apar - 5 ° C, dar nu mai mari de 15-20 ° C
 • în timpul creșterii răsadurilor - 8-10 ° C, dar nu mai mare de 25-30 ° C

Umiditatea optimă a aerului este de 70-80% cu ventilație constantă. De la mijlocul lunii iulie, răsadurile încep să se întărească. Pentru a face acest lucru, deschideți părțile laterale ale adăpostului și, la sfârșitul lunii august, îndepărtați complet filmul. În această perioadă, udarea este oprită.

Plantarea și îngrijirea în continuare a răsadurilor

Plantarea și îngrijirea în continuare a răsadurilor

Dacă grădinarul nu este pregătit să aștepte până când un răsad crește din sămânță, el poate cumpăra material de plantare gata făcut într-o grădiniță specializată.Atunci când alegeți, acordați preferință răsadurilor cu un sistem rădăcină închis.

Cel mai bun moment pentru plantarea răsadului este prima jumătate a lunii mai.

Este important să urmați 2 reguli: nu îngropați gulerul rădăcinii în pământ și asigurați-vă că rădăcinile nu se îndoaie. La plantare, gulerul rădăcinii trebuie să se ridice cu 4-5 cm deasupra solului pe soluri ușoare, 3-4 cm - pe soluri grele. După ce solul s-a așezat, ar trebui să fie la același nivel cu solul. Dacă aceste reguli nu sunt respectate, arborele poate muri!

Secvența de plantare este standard:

 1. săpați o gaură de plantare, umpleți cu sol fertil cu compost
 2. formează o movilă în groapă și răspândește rădăcinile plantei de-a lungul ei
 3. acoperiți rădăcinile cu sol, compactându-l puțin
 4. formează un inel în jurul gropii și udă răsadul în mod generos
 5. mulciți suprafața după ce apa a fost absorbită

Înainte de plantare, rădăcinile răsucite în recipient trebuie să fie bine îndreptate, având grijă să nu deterioreze rădăcinile mici cu micoriza. Gaura de plantare este liberă, mai mare decât dimensiunea sistemului radicular. Nisipul este adăugat pe solul argilos greu pentru a îmbunătăți aerarea. După plantare, mulciți solul în jurul răsadului cu un strat de 5 cm. Cea mai bună acoperire este așternutul de frunze, care trebuie adăugat anual. Într-un sezon uscat, răsadurile tinere au nevoie de udare suplimentară. De asemenea, puteți pulveriza coroana seara. Este imposibil să dezgropăm solul sub copac, este posibilă doar o slăbire atentă, pentru a nu deteriora rădăcinile delicate.

Răsadurile de cedru sunt hrănite de 3 ori pe sezon cu o soluție de sulfat de potasiu (consum de 20 g la 10 litri de apă pentru o plantă), începând de la sfârșitul lunii mai, o dată pe lună. În anul următor după plantare, se pot aplica îngrășăminte cu azot. Cedrul este plantat într-un loc permanent, ținând cont de creșterea viitoare. Aceasta înseamnă că distanța minimă față de alte vehicule mari ar trebui să fie de 6-7 metri. Când planificați o plasare, trebuie să luați în considerare comportamentul posibililor vecini. De exemplu, mesteacanul inhibă creșterea cedrului, deoarece usucă foarte mult solul.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

În mediul natural, viermele de mătase siberian provoacă mari daune pădurilor de cedru. Omizele sale mănâncă ace, în urma cărora cedrul se usucă. Un copac poate avea până la 35 de mii de omizi.

De asemenea, dăunătorii de cedru sunt afide hermes și molia conului de pin. Hermes afectează mai des copacii tineri. Un semn extern al apariției lor este îngălbenirea acelor. Daunatorul în sine arată ca niște bile mici de bumbac. Metoda de luptă - tratamentul cu Aktellik.

Conul de pin, după cum sugerează și numele său, se hrănește cu miez de nuci și părțile moi din interiorul conului, distrugând astfel întreaga cultură.

Răsadurile tinere aflate într-un stadiu incipient sunt adesea afectate de picioare negre. Cauzele bolii: temperaturi scăzute cu umiditate ridicată a solului, modificări bruște ale temperaturilor de zi și de noapte.

Aplicație în proiectarea peisajului

Aplicație în proiectarea peisajului

Cedrul siberian este o opțiune excelentă pentru amenajarea unui teren personal. Este decorativ, fructuos și are proprietăți fittoncide. Pentru plantare, puteți utiliza soiuri crescute de crescători, care diferă în ceea ce privește puterea de creștere, forma coroanei și capacitatea de a lega conuri.

Pe site, este mai bine să plantați cedrul pe partea de nord, astfel încât umbra din coroană să nu acopere alte plante.

Soiurile decorative sunt plasate la 4-5 metri distanță. Acele verde închis ale cedrului arată spectaculos pe fundalul casei luminoase a cabanei de vară. Plantați acest copac magnific pe site-ul dvs. și va încânta întreaga familie de câteva generații. Pentru atenția și grija de care ați dat dovadă în primii ani de creștere, cedrul va da roade de mai multe ori.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar Goshia

Din păcate, cedrul nu crește în regiunea noastră. De câteva ori într-o călătorie de afaceri, am văzut aceste conifere uriașe, foarte frumoase, în grădina botanică. Mai erau și alți copaci - zada, molid, pin, dar cedrul siberian, cel mai mult mi-a plăcut.

Aici are aproape vârsta mea (cu cinci ani mai tânăr) și este deja foarte mare. Cultivată dintr-o sămânță adusă din Irkutsk. Da, nimic nu crește sub ea, ba chiar a zdrobit liliacul. Ocupă mult spațiu, dar ce frumusețe ...