Gard viu în țară, ce să plantezi, cum să faci un gard viu, sfaturi de la grădinari

Din ce în ce mai mult, în căsuțele de vară, puteți găsi un gard viu de plante vii. Chiar și proprietarii de curți care nu sunt înzestrați cu experiență în grădinărit pot crea o astfel de frumusețe în curțile lor. Cu toate acestea, atunci când decideți să creați un gard viu, este important să nu uitați de necesitatea îngrijirii sistematice a plantelor. Crearea unui gard viu în țară, ce să planteze este prima întrebare care apare pentru un rezident de vară.

Tipuri de garduri vii

Există mai multe tipuri de garduri vii, astfel încât toată lumea poate alege exact opțiunea care va ajuta la rezolvarea unei anumite probleme. De exemplu, proprietarii de case private care doresc să-și protejeze teritoriul de oaspeții neinvitați și de animale ar trebui să folosească arbuști spinoși cu trunchiuri înalte și puternice. Grădinarii care doresc să împartă teritoriul în zone ar trebui să folosească plante erbacee, cățărătoare.

Un gard viu de legume poate diferi în mai multe moduri și poate fi:

 • înalt / mediu / scăzut;
 • veșnic verde și foioase;
 • conceput ca designer / în creștere liberă;
 • solid sau translucid;
 • cascadă / nivel unic;
 • mixt sau omogen.

Pentru încadrarea cărărilor, evidențiind limitele paturilor de flori, puteți planta atât arbuști, cât și plante perene, cum ar fi crinii, bujori.

Clasificarea gardurilor vii în raport cu înălțimea

Tipul de gard viu

Plante adecvate

Borduri, a căror înălțime nu depășește 100 cm

Gutui japonez, heather și spirea japoneză, caprifoi strălucitoare

Gard, a cărui înălțime este cuprinsă între 100-300 cm

thuja de vest, păducel, portocaliu și afine

Peretele viu. mai mare de 3 m înălțime

molid și carpen, salcie albă și tuia.

Combinația de garduri din metal, lemn și piatră cu gard viu arată foarte atractivă. Cu toate acestea, în acest caz, este important să subțiați plantele pentru a preveni îngroșarea.

Tipul de gard viu de creștere rapidă este de puțin folos pentru gardurile vii tăiate, dar este ideal pentru crearea unui perete viu.

Ce se poate planta ca gard viu

Există mai multe soiuri de plante care pot fi folosite ca gard viu. Mai jos sunt cele mai populare.

Creț

Tipul de țesut al plantelor este o soluție la modă pentru amenajarea unei zone private. Cu ajutorul unei plante cățărătoare, puteți decora obiecte neobișnuite situate pe site. Selectarea unei plante pentru plantare ar trebui să ia în considerare:

 • caracteristici climatice;
 • caracteristicile îngrijirii unui arbust / copac;
 • preferințele proprietarului site-ului.

Plantele perene cret sunt cea mai convenabilă opțiune pentru amenajarea peisajului site-ului. Mai jos sunt cele mai populare plante din această categorie care sunt potrivite pentru crearea unui gard viu.

Struguri cățărători

O perenă are nevoie de îngrijire sistematică. În primii ani, planta are nevoie de:

 • umezirea regulată a solului;
 • formare;
 • legându-se de suporturi.

Plantele nu sunt mai puțin populare după tip:

 • iederă;
 • hamei;
 • viermele cu frunze mari.

Iederă

Iedera este o plantă care maschează perfect orice eroare de pe gard și vă permite să ascundeți obiecte neatractive situate lângă gard. Ivy este capabilă să prindă cea mai mică denivelare. Planta este rezistentă la îngheț și iubitoare de umbră.Este foarte important să umeziți în mod sistematic solul, ceea ce contribuie la dezvoltarea completă a sistemului radicular.

Gard viu de iederă

În plus, pentru a crea un gard viu, puteți utiliza alte plante cățărătoare, cum ar fi:

 1. Fasolea ornamentală este anuală cu flori roșii-portocalii. Cultura nu tolerează înghețurile, astfel încât experții recomandă plantarea de fasole la sfârșitul primăverii.
 2. Mazărea dulce este anuală, cu o aromă subtilă și foarte plăcută.
 3. Kobei, o plantă asemănătoare cu liana înflorită cu clopote, seamănă vag cu o cascadă.
 4. Nasturtiumele sunt un an ornamental cu flori de pluș, catifelate, cu tonuri de lămâie. Nasturtium atinge o înălțime de 400 cm.
 5. Ipomoea este un an cu prezența florilor purpurii și purpurii. Cel mai bine este să plantați gloria dimineții pe teren deschis la mijlocul lunii aprilie, imediat ce a trecut amenințarea cu înghețurile nocturne. Cultura nu este capricioasă, nu există dificultăți în a pleca.

Arbuști

Puteți face un gard viu plantând arbuști lângă gard. Mai jos sunt plantele care sunt cele mai potrivite în acest scop.

Păducel

O cultură nepretențioasă va prinde cu ușurință rădăcini într-un loc nou. În perioada de înflorire, coacere a fructelor de padure, planta capătă un aspect uimitor. Înălțimea culturii ajunge la 600 cm. Pe ramuri sunt spini lungi. Boabele culturii sunt dotate cu o serie de proprietăți medicinale.

Salcam galben

Există multe varietăți de cultură. Pentru a crea un gard viu, experții recomandă utilizarea unui salcâm galben, care poate fi tăiat pentru a da arbustului forma dorită. Fiecare dintre tufișuri se distinge printr-o creștere abundentă. Cultura poate fi propagată prin semințe.

Agrişă

Barberry are o greutate rapidă. Planta nu necesită îngrijire complexă și arată grozav ca gard de bordură și pentru zonarea teritoriului. Pe un tufiș, puteți găsi frunzișuri multicolore, pictate în:

 • verde;
 • roșu;
 • galben;
 • nuanțe de visiniu.

Florile galbene și fructele de padure negre-liliac fac arbustul atractiv. Afinul de foioase Thunberg poate fi folosit atât pentru gardurile vii, cât și pentru cele tunsă.

Gard viu

Euonymus

Euonymus este foarte des folosit în proiectarea peisajului. Mai aproape de mai, pe tufiș apar inflorescențe roz și alb strălucitoare. Vara, arbustul, datorită prezenței unei coroane ajurate, seamănă cu aspectul unui covor luxuriant impenetrabil. La mijlocul toamnei, frunzele sunt vopsite în tonuri de galben, roșu, violet. Fructele strălucitoare rămân pe ramuri până iarna.

Cotoneaster

Cultura decorativă are o coroană densă. În sezonul cald, frunzișul plantei este vopsit în nuanțe verzi. Toamna, frunzișul devine roșu, negru și se formează fructe roșii aprinse pe ramuri. Un cotoneaster poate crește în același loc timp de peste 40 de ani. Timpul pentru tunderea plantei este selectat în funcție de tipul de arbust.

Liliac

Gard viu liliac are o frumusețe de nedescris care poate fi observată în perioada de înflorire a plantei. Aromele strălucitoare care emană din flori sunt purtate pe întreg teritoriul site-ului. Liliacul în creștere treptată creează un gard verde care închide strâns locul de ochii curioși. Grădinarii recomandă plantarea liliacului de tip Amur, care nu necesită udări frecvente și este capabil să protejeze curtea de gazele de eșapament. Tufișurile sunt tăiate după înflorire. Partea superioară nu este afectată.

Copaci

Copacii pot fi folosiți și pentru a crea garduri vii.

Și tu

Experții identifică mai mult de 100 de soiuri de salcie. Acești copaci sunt adesea utilizați în construcția unui gard cu plasă înaltă de lăstari de salcie. Crearea unui gard viu se realizează primăvara în etape:

 1. Săpăm un șanț de cel mult 30 cm adâncime și umplem depresiunea cu sol fertil.
 2. Nuiele de salcie, care anterior erau în stimulator, sunt așezate în pământ.
 3. După 2-3 săptămâni, butașii încep să crească singuri.
 4. Lângă butași, sunt săpate suporturi, între care se întinde firul. Lansetele de salcie sunt fixate pe suport, ceea ce vă permite să modelați gardul în forma dorită.

Ace

Adesea, coniferele sunt folosite pentru a crea un gard viu. Cele mai populare sunt prezentate mai jos.

 1. Molidul este un copac rezistent care poate crește într-o zonă umbrită. Se recomandă plantarea răsadurilor în sol fertil și umed.
 2. Tisa este o plantă care nu ar trebui să fie plantată în zonele în care umblă copii mici. Fructele de tisa sunt otravitoare. Pentru ca cultura să se dezvolte pe deplin, este important să plantați un răsad în sol fertil.
 3. Thuja poate fi utilizat în două soiuri - coloană estică și vestică. Prima opțiune va fi mai ieftină, dar îngrijirea tujelor orientale ar trebui să fie regulată. Plantele trebuie tăiate pentru a păstra un aspect atractiv. Tuja occidentală va ajuta la crearea unui gard mai îngust și mai ordonat.

Gard Thuja

Ce plante este cel mai bine să nu folosească și de ce

Dacă site-ul este mic, atunci cel mai bine este să abandonați plante precum șolduri, cătină, liliac și păducel. Vor ocupa prea mult spațiu și vor crea umbriri suplimentare.

Pentru zonarea site-ului, este mai bine să abandonați arbuști înfloriți. Astfel de plante necesită tăiere frecventă, astfel încât lăstarii de flori sunt îndepărtați și cultura își pierde aspectul original.

Dacă aveți copii mici, nu ar trebui să plantați tisa de-a lungul gardului, ale cărui fructe sunt otrăvitoare.

Ce va crește rapid și frumos în Ural

Pentru a crea un gard viu în Ural, grădinarii recomandă utilizarea:

 1. Spirea este un arbust fără pretenții, înflorit, a cărui înălțime ajunge la 150 cm. Puteți alege soiuri care înfloresc cu flori roz sau albe. Înainte de începerea înfloririi și creșterii spirei, ar trebui să treacă 2 ani.
 2. Chokeberry - o cultură înflorită care îi dă proprietarului o recoltă bună. Arborele tolerează bine tăierea.
 3. Un strugure inițial, care în doar trei luni este capabil să împletească un teritoriu imens și să creeze un colț retras pe site.

În Siberia

Pentru plantarea plantelor în Siberia, este important să selectați exact acele culturi care pot rezista înghețurilor severe. Prin urmare, opțiunea ideală pentru un gard viu în Siberia va fi:

 1. Molid comun cu ace lungi. Copacii cresc rapid, adăugând 45-55 cm anual. Cultura coniferelor tolerează bine tăierea și creează un gard dens.
 2. Brad siberian cu ramuri moi. O coroană densă va proteja perfect zona de vânturile rafale și va ascunde zona de ochii curioși.
 3. Strălucitorul cotoneaster este o cultură de dimensiuni medii, care crește încet. Fiecare tufiș este acoperit cu frunziș lucios. Cotoneasterul nu este predispus la boli și tolerează înghețul constant, ceea ce reprezintă, fără îndoială, un avantaj semnificativ.

În regiunea Moscovei

Pentru a crea un gard în regiunea Moscovei, puteți utiliza:

 1. Molidul sârbesc, care atinge o înălțime de 4-5 m. Diametrul coroanei este de 8 m. Molidul aparține culturilor fără pretenții, care sunt rezistente la dăunători.
 2. Barberry Thunberg este o plantă ornamentală care atrage atenția prin frunzele sale multicolore, vopsite în tonuri de galben, maro și roz. Barberry este rezistent la infecțiile fungice.
 3. Strugurii fecioare sunt un arbust de liana fără pretenții, cu frunziș sculptat, care într-o perioadă scurtă de timp împletește secțiuni imense ale gardului. Cultura crește bine chiar și într-o zonă umbrită. Tunderea regulată vă menține în formă.

Cum se împarte un site în zone

Împărțind site-ul în zone, proprietarii teritoriului alocă adesea o zonă de recreere cu un gard viu, a cărui înălțime nu depășește 150 cm. Frontierele, la rândul lor, pot accentua cărări de grădină, paturi de flori, locuri de joacă și o zonă de grătar. Pentru borduri, se folosesc garduri joase, înalte de 80-100 cm.Pentru a crea un gard viu în jurul curții, plante precum:

 • liliac;
 • păducel;
 • viburnum;
 • mai mare.

Pentru a crea un gard viu tăiat, puteți utiliza euonymus, privet, cotoneaster. Combinarea culturilor pestrițe cu arbuști verzi poate face din gardul viu punctul culminant al grădinii.

Pentru granițe, proiectanții de peisaje recomandă utilizarea afinei pitice, spirei, pinului de munte, afinei, ienupărului și molidului pitic. Lavandă, salvie, hosta și cuișoare plantate în jurul perimetrului vor evidenția, de asemenea, frumos grădina de flori.

Cum se face un gard viu

Atunci când alegeți un material de plantare, este important să acordați atenție calității acestuia. Cel mai bine este să achiziționați o plantă într-o grădiniță specializată sau un centru de grădină. Răsadurile trebuie să aibă aproximativ aceeași dimensiune pentru a preveni întinderea neuniformă și creșterea excesivă. Se recomandă achiziționarea de plante perene pentru a crea un gard.

Plantarea unui gard viu

Plantarea unui gard viu se realizează în etape:

 1. Se sapă un șanț, a cărui adâncime ar trebui să fie cuprinsă între 30-40 cm și lățimea să ajungă la 50 cm.
 2. Nisipul este turnat pe suprafața fundului depresiunii pentru a asigura drenajul.
 3. Răsadurile sunt plantate la distanța recomandată. Trebuie avut în vedere faptul că plantele joase necesită o plantare strânsă.
 4. Șanțurile sunt umplute abundent cu apă așezată.
 5. Un strat de sol fertil amestecat cu hidrogel este turnat pe suprafața inferioară.
 6. La plantare, merită să adăugați îngrășăminte organice în sol.
 7. Sistemul radicular este tratat cu un stimulent și plantat într-o depresiune.
 8. Șanțul este îngropat cu sol, ușor compactat și umezit cu apă.
 9. Stratul superior este mulcit cu nisip decorativ / pietricele / butași de iarbă.

Întreținerea gardurilor verzi

Este important să aveți grijă de gardul verde, astfel încât frunzele să nu se estompeze și să nu strice aspectul plantației. Pentru ca planta să își păstreze prospețimea, este necesar să urmați recomandările grădinarilor:

 1. Umezim solul cu apă de mai multe ori pe săptămână, astfel încât aproximativ 20 cm de sol să fie saturat cu umiditate.
 2. În primăvară, îngrășământul organic trebuie aplicat pe sol cu ​​o rată de 5 g pe M.
 3. În sezonul cald, se aplică îngrășăminte cu potasiu și fosfor.
 4. Tunderea sistematică va ajuta la evitarea supra-îngroșării plantei. Tunderea se efectuează de 3-4 ori pe sezon. Ramurile bolnave sau ramurile deteriorate trebuie tăiate fără regret. Lăstarii pot fi puțin mai scurți pentru ca planta să arate bine îngrijită.

Viteza de formare a gardului viu

Pentru a achiziționa un gard viu decorativ de înaltă calitate, a cărui înălțime va ajunge la 200 cm, trebuie să așteptați 24 de luni. Pentru a accelera creșterea, pansamentul superior trebuie aplicat în timp util, solul trebuie umezit și spațiile verzi trebuie tratate împotriva bolilor și dăunătorilor.

Sfaturi pentru rezidenții de vară cu experiență

Grădinarii cu experiență vă recomandă să folosiți sfaturi care vă vor ajuta să creșteți un gard viu superb într-o perioadă scurtă de timp.

 1. Alegeți pentru plantare numai acele culturi care tolerează bine tăierea.
 2. Tundeți bucșele sistematic pentru a menține gardul îngrijit.
 3. Fertilizați solul în mod regulat.
 4. Udați abundent plantele.

Un gard viu este o soluție excelentă pentru proprietarii de parcele mari care nu doresc să construiască garduri din beton, dar în același timp vor să ascundă curtea de ochii curioși. Cu ajutorul spațiilor verzi, puteți ascunde imperfecțiunile clădirilor și puteți crea zone separate într-o zonă mică. O soluție de neînlocuit vă va permite să creați o curte confortabilă în care va fi plăcut să petreceți timp cu familia și prietenii.

Categorie:Decorativ | Arbuști
Lera1 avatar

Thuja face un gard foarte frumos, dar nu uitați că un gard normal, unul tradițional, tot nu vă vor înlocui, este mai degrabă un design de design, dacă doriți ceva neobișnuit.

Avatar Goshia

Pentru dispozitivul unui gard viu, afine este foarte potrivit, mai ales cu frunze roșii. În combinație cu un gard din fier forjat, va fi un gard incredibil de frumos, care ascunde teritoriul site-ului de ochii trecătorilor de pe stradă.

Avatarul utilizatorului Jdanov

Se dovedește foarte estetic. Cel puțin toate gardurile acestui format pe care le-am văzut au înnobilat totul în jur. Dar acesta este un astfel de hassle conform cuvintelor celor care au făcut-o. Este nevoie de o îngrijire foarte atentă și se petrece mult timp pe ea. Prin urmare, mi-am stabilit doar o pardoseală profesională și atât.

Avatar Masmetall

Cât îmi place un gard viu la țară, mai ales dacă este îngrijit. Anterior, liliacul era adesea folosit pentru aceasta, dar acum tot mai des arbuști de conifere. Dar totul este frumos și plăcut ochiului.

Avatarul lui Felix

După ce am fost de acord cu vecinii noștri, ne ocupăm de un „gard viu” de tufe de păducel de aproximativ zece ani încoace.
Frumos, cu ace de protecție, este foarte util, deoarece inflorescențele de primăvară și fructele de toamnă ajută foarte bine în tratamentul hipertensiunii.

Natali111 avatar

Vecinii mei au un gard de iederă, arată frumos (mai ales când ciorchinii de fructe de padure atârnă) și sunt fericiți - iedera este destul de bună atât la căldură, cât și la rece și este ușor să reglați forma.