Nespru: descriere, tipuri și cultivare în regiunea Moscovei

Nesprul comun (caucazian sau germanic) a fost cultivat în Babilonul și Transcaucazia antică cu o mie de ani înainte de era noastră. De-a lungul timpului, planta s-a răspândit în toate regiunile calde ale lumii. Poate fi găsit în țările din estul, vestul Europei și Asia, pe peninsula Crimeea și în Ucraina.

Răspândirea nopții japoneze a început din țările chineze, japoneze și himalayane. În lume, este cultivat în regiuni cu un climat subtropical. La sfârșitul secolului al XIX-lea, planta și-a găsit drumul către Ucraina, unde este numită loqua, dar nu a primit recunoaștere universală.

Conţinut:

Descrierea tipurilor de negru

Murshmula germană

Nespelul germanic (comun) se referă la pomi fructiferi de foioase care cresc până la opt metri. Cultura are un sistem radicular dezvoltat și puternic, care este situat aproape de suprafața solului.

Caracteristicile structurii:

 • Ramurile curbate se extind dintr-un trunchi drept, acoperit cu scoarță maronie crăpată și formează o coroană largă răspândită. Părțile aliniate ale copacului sunt acoperite cu spini mici.
 • Frunzele nopții sunt eliptice, pictate în tonuri de verde deschis. Partea superioară a lamei frunzei este netedă, iar partea inferioară este pubescentă. Toamna, frunzele capătă nuanțe roșii.
 • Nesprul înflorește la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Florile de 2-3 cm în diametru sunt vopsite în alb sau roz și sunt concentrate la capetele lăstarilor.
 • Fructele sunt de formă rotundă, acoperite cu o piele densă de culoare maro deschis. Diametrul lor nu depășește cinci centimetri și are un gust acru specific. Pulpa conține mai multe gropi cu semințe. Fructele ajung la maturitate la mijlocul sau la sfârșitul iernii, dar sunt recoltate după îngheț sau primăvară - după îngheț, pulpa se înmoaie și câștigă dulceață.

Fructele de negru conțin aproximativ 90% apă, 8-15% zaharuri, vitamina C, a fost dezvăluit conținutul de acizi organici (malic și citric), substanțe pectinice, mucus și fitoncide. Frunzele, scoarța și fructele necoapte sunt saturate cu taninuri. Fructele de negru pot fi consumate proaspete sau înmuiate, folosite la gătit. În scopuri medicinale, acestea sunt utilizate pentru întărirea intestinelor și îmbunătățirea digestiei.

Decocțiile de fructe verzi ajută la afecțiunile sistemului digestiv și la urolitiază.

Nesprul japonez (lokva) se referă la copacii veșnic verzi care nu cresc mai mult de cinci metri.

Murshmula japoneză

Caracteristicile structurii:

 • Ramurile plantei sunt acoperite cu păr roșu.
 • Frunzele sunt mari, de până la 25 cm lungime, de formă ovală-alungită. Partea superioară a frunzelor este verde închis, lucioasă, iar partea inferioară este verde-cenușie, pubescentă.
 • Nespolul japonez înflorește din septembrie până în martie. Florile sunt colectate în inflorescențe racemoase și sunt vopsite în tonuri albe cu nuanțe de galben sau crem. În timpul înfloririi, o aromă puternică și plăcută se răspândește prin grădină.
 • Fructele sunt gata pentru recoltare în mai-iunie. Pot fi rotunde, în formă de pară, ovale și aplatizate. O perie poate consta din 8-12 fructe, cântărind de la 15 la 110 grame.Pulpa conține 2-3 oase mari, în unele soiuri numărul lor ajunge la 8 bucăți.
 • Carnea fructului poate fi fragedă sau fermă și poate varia de culoare de la alb la portocaliu strălucitor. Pielea este predominant fermă și fermă, dar lasă pulpa cu ușurință.
 • Nespra japoneză crește doar în climă caldă, deoarece nu tolerează înghețuri mai mari de 14 grade. Dar poate fi cultivat ca seră sau plantă de ghiveci.

Nesprul ambelor specii tolerează bine umbra, este rezistent la secetă, practic nu are nevoie de udare și este capabil să producă fructe fără fertilizare.

Cum să crească negru în suburbii

Cum să crească negru în suburbii

În regiunea Moscovei, nopțul german este cultivat din semințe. Deși există și alte metode, ele dau adesea rezultate nesigure. Pentru a obține răsaduri ale unui copac fructifer, ar trebui să urmați câteva reguli:

 1. Luați câteva semințe din fructe coapte și puneți-le într-o soluție de rădăcină timp de 5-7 ore.
 2. Tratați recipientele de plantare cu soluție de mangan și umpleți cu amestec de sol. Opțiunea ideală ar fi un substrat ușor acid, cu o bună aerare și permeabilitate la apă.
 3. Semințele sunt îngropate în pământ cu 1 cm. Mai mult de trei plante nu trebuie așezate într-un singur recipient.
 4. Toate pepinierele trebuie acoperite cu un film, care este îndepărtat pentru aerisirea și udarea culturilor.
 5. Răsadurile apar în decurs de o lună și jumătate. Culturile trebuie îngrijite în același ritm.
 6. După apariția a 1-2 perechi de frunze pe negru, acestea ar trebui să fie plantate în ghivece separate.

Plantele cultivate trebuie să fie plantate în teren deschis la începutul toamnei, dar în regiunea Moscovei este mai bine să le plantați în sere sau să crească răsaduri în ghivece până în primăvară. Atunci când plantați în pământ, distanța dintre copaci nu trebuie să depășească trei metri și va fi cu siguranță necesară mulcire cerc periostal. Dacă semințele sunt însămânțate direct în pământ, atunci acest eveniment ar trebui să aibă loc la mijlocul toamnei și încolțirea ar trebui să fie așteptată până la mijlocul primăverii.

În orice scenariu, copacii vor începe să dea roade doar la vârsta de 4-5 ani, deci ar trebui să aveți răbdare.

Când plantați copaci în pământ, ar trebui să aveți grijă de suport, care contribuie la formarea trunchiului puternic corect. Arborele are nevoie de un astfel de sprijin pe tot parcursul anului. Iar solul trebuie îmbogățit cu materie organică. Și, având în vedere că rădăcinile sunt situate în apropierea suprafeței, arborii ar trebui să fie udati regulat.

Metode de reproducere și plantare

Metode de reproducere și plantare

Pe lângă înmulțirea prin semințe, planta poate fi propagată prin stratificare și butași... În primul mod, nespul german este adesea propagat. Procedura este recomandată toamna. Pentru a pune în aplicare această metodă, este suficient să îndoiți lăstarii la sol și să asigurați. Dar mai întâi trebuie să faceți tăieturi în locurile de stratificare a ramurilor.

Solul pentru stratificare este umezit pentru a accelera germinarea rădăcinilor și a lăstarilor. Dar nu conta pe rezultate rapide. Va dura cel puțin doi ani pentru a obține un copac independent. În această perioadă, planta crește în mod activ rădăcini și formează o coroană. Planta trebuie separată de arborele-mamă toamna, după căderea frunzelor.

Ambele tipuri de nopți sunt adesea altoite pe pomi fructiferi. gutui, pere sau păducel.

Reproducerea nopții japoneze este recomandată a fi realizată prin butași. Pentru a face acest lucru, alegeți lăstari sănătoși și împărțiți-i în fragmente de 14-18 cm lungime, astfel încât fiecare să aibă doi noduli dezvoltați. Frunzele de pe butași sunt tăiate în jumătate pentru a preveni pierderea de umiditate și toate tăieturile sunt tratate cu cărbune activ zdrobit sau frasin de lemn.

Înrădăcinarea butașilor se efectuează pe substratul finit, asigurând un drenaj de înaltă calitate. Acestea trebuie așezate în sol strict vertical la o adâncime de 3-5 cm. Este important ca solul să fie în permanență umed.

Plantarea nespului se efectuează conform schemei stabilite:

 • pregătiți găuri de aterizare cu adâncimea și lățimea de jumătate de metru. Dar dimensiunea finală a gropii depinde de dezvoltare sistemul rădăcină
 • un pic de humus sau matur este amestecat în solul extras din groapă compost, precum și nitrofosfat sau oricare altul îngrășământ mineral
 • fundul găurilor este echipat cu un canal de scurgere din lut expandat, pietricele sau așchii de cărămidă. Stratul de drenaj trebuie să aibă cel puțin 25 cm
 • răsadurile sunt așezate vertical în gropi și rădăcinile sunt îndreptate cu grijă, suporturile sunt introduse lângă care sunt legați copacii tineri
 • gulerul rădăcinii unui negru tânăr ar trebui să fie la nivelul solului
 • după plantare, răsadurile sunt udate, iar cercul apropiat de tulpină este mulcit. Turba, humusul sau compostul pot fi folosite ca mulci.

Plantarea copacilor trebuie efectuată imediat într-un loc permanent, deoarece cultura nu tratează bine transplanturile. Lăsați o distanță de cel puțin patru metri între copaci și asigurați-vă, de asemenea, că nucile și caisele nu cresc în cartier. Nisprul nu se înțelege cu acești copaci.

Nisprul este o cultură autopolenizată și nu are nevoie de apropierea copacilor înrudiți. Dar grădinarii cu experiență recomandă plantarea simultană a mai multor răsaduri.

Furnizarea de îngrijiri competente

Furnizarea de îngrijiri competente

Nisprul este clasificat ca o cultură fără pretenții, prinde rădăcini rapid și crește rapid. Într-un ghiveci, planta poate crește până la trei metri. Dar este încă necesară îngrijirea minimă a copacilor:

 • Iluminarea și controlul temperaturii. Vara, năsprul este cel mai confortabil la o temperatură de 20-26 grade, iarna - la 11-13 grade, dar temperatura aerului nu trebuie să scadă sub 5 grade. Planta iubește binele iluminatdar poate crește și da roade la umbră. Prin urmare, nu prezintă cerințe speciale pentru lumină. În căldura verii, planta trebuie umbrită pentru a preveni arsurile. Plantele de interior vara pot fi scoase afară sau așezate pe verandă.
 • Mod de udare. Nespera are o atitudine pozitivă față de udare. În mod ideal, solul va fi întotdeauna umed. Dar stagnarea apei nu ar trebui permisă - acest lucru va duce la degradarea rădăcinilor. După procedura de irigare, este necesar să slăbiți solul vegetal. Dacă în timpul iernii născuța este la temperaturi scăzute, udarea trebuie oprită. Nu este recomandat să pulverizați planta, dar puteți spăla periodic nesporul sub un duș ușor.
 • Fertilizare. După plantare, cultura este fertilizată cu nitrofosfat sau superfosfat dacă aceste pansamente nu au fost introduse în gropile de plantare. De asemenea, planta răspunde la hrănire organic... În timpul sezonului de creștere, se adaugă sub nespură o infuzie de mullein sau fertilizant pentru plante citrice, care se diluează în cantitate dublă de apă.

Când fructele se coc, hrănirea trebuie oprită pentru a nu strica recolta. Plantele adulte din cel de-al cincilea an de viață și mai în vârstă nu au nevoie de hrană suplimentară

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Nesprul este rareori afectat de boli și dăunători. Dar dacă planta este cultivată în grădini mixte, atunci ar trebui efectuate tratamente preventive regulate de primăvară și toamnă cu preparate speciale pentru pomi fructiferi. Cel mai adesea, sistemul rădăcinii se îmbolnăvește - este afectat de diverse putregai, dacă stagnarea umidității este constant observată. Dacă planta nu are suficientă lumină, atunci lăstarii ei se vor întinde și slăbi. În aceste cazuri, plantele vor fi ajutate prin transplantare cu prelucrarea rădăcinii.

Dintre dăunători, poate fi aleasă nespora afide și teacă. Când sunt detectate semne ale activității vitale a insectelor, copacii sunt tratați cu sistemice insecticide... Astfel de proceduri se desfășoară ca măsură preventivă, pulverizând grădina de două ori pe an.

La efectuarea oricăror manipulări cu un nespru tânăr, trebuie amintit că frunzele și semințele tinere conțin otrăvuri.

Prin urmare, trebuie luate măsuri de precauție. Nesprul este adesea plantat ca plante ornamentale. Acasă, puteți forma tufe luxuriante sau bonsai în miniatură. Și oferind îngrijire minimă, puteți obține nu numai decor, ci și o recoltă de fructe de pădure gustoase și sănătoase de primăvară.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Categorie:Decorativ | Moşmon