Gutuia japoneză: compoziție, beneficii și daune pentru corp

Gutui a fost întotdeauna considerat un fruct foarte sănătos. Cultivarea acestuia pe un teren personal nu provoacă probleme suplimentare - nu are nevoie de udare excesivă, tolerează bine verile uscate și, la sfârșitul perioadei de vară, se bucură de apariția fructelor apetisante.

Fiecare gutui conține o listă mare de macro și microelemente. Este benefic pentru nutrienții săi. Principalul lucru este să știți în ce cazuri trebuie să vă sprijiniți pe fruct și când trebuie să vă abțineți, pentru a nu provoca o deteriorare a stării.

Conţinut:

Descrierea fructului

Descrierea fructului

Gutui - un fruct interesant cu proprietăți unice. Perioada de maturare începe la sfârșitul verii - începutul lunii septembrie. Dar dacă primele înghețuri apar brusc, nu ar trebui să-l lăsați pe ramuri, calitățile sale utile se pierd imediat.

Gutui japonez este un copac pitic.

Cel mai adesea, descrierea sa se reduce la denumirea de „arbust care nu diferă în înălțime”. Cea mai mare înălțime a arbustului poate atinge 5 m înălțime, dar în climatul rece ramurile sale nu se întind mai mult de 1,5 m. Fructele sale sunt cultivate nu numai în scopuri medicinale, ci și pentru obținerea de dulciuri delicioase, precum și pentru conservare. Adesea, fructele parfumate sunt consumate proaspete. De sus, fiecare fruct este acoperit cu o ușoară pui moale, care îl protejează de influențele externe ale insectelor și viespilor.

Forma fiecărui fruct este un măr sferic sau în formă de pară, cu o nuanță galbenă. Pe palat - pulpa este densă, cu un gust persistent de lămâie. Uneori sunt prezente note de tartă, dar dispar pe măsură ce se coc. Gutuia s-a răspândit pe teritoriul țării noastre din Caucaz și Asia Centrală. Clima acestor regiuni este cea ideală pentru cultivarea fructelor delicioase.

Compoziție și proprietăți utile

Compoziție și proprietăți utile

Fructele necoapte vor avea un gust foarte acru și acru. Acest efect este produs de taninurile conținute în compoziție în cantități mari. În plus față de această componentă, următoarele elemente fac parte din gutui:

 • Acid ascorbic - 180 mg la 100 g de produs.
 • Celuloză.
 • Pectină.
 • Acizi organici.
 • Compuși fenolici și caroten.
 • Fructoză.
 • Sahara;
 • Uleiuri esentiale.
 • Vitamine din grupa B, PP, A, E.

Pulpa conține o listă semnificativă de elemente precum calciu, fier, cupru, magneziu, titan, bor, nichel și mangan. Acești nutrienți au un impact uriaș asupra corpului uman, atât pozitiv, cât și negativ dacă se găsesc contraindicații.

Avantajele utilizării gutuiului sunt următoarele:

 1. Pentru a spori imunitatea.
 2. Cu intoxicație severă a corpului, se recomandă consumul fructelor pentru a provoca îndepărtarea toxinelor și a sărurilor din organele interne.
 3. Ajută la întărirea structurii vaselor de sânge și a capilarelor.
 4. Crește permeabilitatea membranei.
 5. Normalizează funcționarea sistemului circulator.
 6. Utilizarea are un efect deosebit în tratamentul proceselor inflamatorii din cavitatea bucală și căile respiratorii superioare.
 7. Stabilizează supărarea intestinală.
 8. Normalizează tensiunea arterială la persoanele în vârstă de pensionare.
 9. Cu boli sexuale frecvente la femei, îmbunătățește compoziția mucoasei vaginale.
 10. Zahărul este stabilizat și se stabilește nivelul normal de colesterol în limfă.

Pe lângă proprietățile benefice care se manifestă în timpul activității organelor interne, lucrătorii medicali recomandă utilizarea gutuiului pentru colită, traheită, flatulență și epuizare nervoasă, precum și pentru boli hepatice și fisuri ale canalului anal în stadiul extern al hemoroizilor.

Se recomandă utilizarea sucului proaspăt stors ca tonic general pentru bolile frecvente ale nazofaringelui și bronhiilor. Dacă beți sucul în mod constant, atunci acesta începe să acționeze ca un diuretic. Semințele de gutui, atunci când sunt infuzate ca decoct de acțiune medicinală, afectează corpul ca efect laxativ. Astfel de infuzii ajută la o tuse lătrătoare puternică, precum și la tratamentul conjunctivitei ca loțiune pentru pleoape.

Rău și contraindicații

Rău și contraindicații

Oricare ar fi calitățile utile ale gutuiului japonez, este recomandat să verificați înainte de al utiliza dacă există contraindicații la om. Dacă sunt detectate, este mai bine să introduceți fructele în dietă, ele pot provoca, în loc de beneficii, rău și consecințe grave pentru întregul organism.

Contraindicații identificate atunci când sunt ingerate pentru următoarele boli:

 • Pleurezia este o interdicție a alimentelor atât pentru tratament, cât și pentru prevenire.
 • Constipație cronică - gutui, prin calitățile sale, îngroșează masele din intestine. Prin urmare, poate duce la formarea de pietre fecale care blochează intestinul subțire.
 • Boli ulcerative ale duodenului și stomacului - nu puteți bea suc proaspăt stors din gutui. Datorită acidității crescute, sucul proaspăt intensifică senzațiile de durere din interiorul organelor.
 • Nu se recomandă prepararea semințelor interioare deteriorate. Cu leziuni mecanice, eliberează o toxină periculoasă pentru organism - amigdalina, care provoacă otrăvire.
 • Nu vă lăsați purtați cu sucuri și gutui proaspăt. Astfel de băuturi pot provoca pierderea vocii și răgușeală.

Printre altele, gutuiul este un alergen foarte puternic. Prin urmare, atunci când utilizați fructe pentru alimente în cazul unei reacții alergice, sub forma unei erupții agresive pe tot corpul, arsuri și mâncărimi ale pielii, fructul apetisant trebuie abandonat.

Cerere

Cerere

Când, cum și de ce gutuiul este utilizat în medicină:

 • Gutuia este folosită eficient pentru răceli. Pentru a elimina tusea și a provoca mai multe descărcări de spută (proprietăți expectorante), se folosesc semințe sau frunze ale unui copac.
 • Pentru atacuri frecvente de astm, se poate folosi suc proaspăt. Se recomandă introducerea acestuia în dietă cu o jumătate de oră înainte de mese, de 3 ori pe zi. Utilizarea pe termen lung garantează o scădere a frecvenței manifestărilor astmatice ale bolii.
 • În primul trimestru de sarcină, medicii recomandă femeilor să mănânce fructe coapte în cantități mici dimineața. Aciditatea și gustul lor tătic atenuează toxicoza.
 • Cu edem, atunci când hipertensiunea progresează, precum și problemele legate de vârstă cu rinichii, ca remediu popular care provoacă un efect diuretic, se folosesc perfuzii dintr-un fruct apetisant. Gătitul necesită frunze de tufiș și semințe interne din produsul consumat.
 • Sângerările abundente în perioada menstruației lunare la femei pot fi reduse prin administrarea unei infuzii introduse în organism în loc de ceai. Această băutură poate fi diluată cu miere sau lămâie pentru a crește gustul.
 • Infuzia este eficientă în apariția părului gri timpuriu - saturează părul cu elemente utile și fiecare păr este învelit într-un strat protector. Ca urmare, culoarea își recapătă culoarea pentru o anumită perioadă.
 • Problema delicată a hemoroizilor nu împinge întotdeauna o persoană să viziteze un medic. În cazurile avansate, cu numeroase fisuri și sângerări, lucrătorii medicali sunt sfătuiți să caute tratament pe măsură ce loțiunile se scufundă în suc.Procedura oferă rezultate pozitive, promovând regenerarea rapidă a țesuturilor și vindecarea rănilor.

Gutuia este folosită cu succes și în gătit. Cu ajutorul său, puteți fila o varietate de compoturi, gemuri, conserve. Diferite creme și mousses sunt făcute ca pansament pentru prăjituri. De asemenea, face o budincă delicioasă.

Astfel, utilizarea fructului gustos nu se limitează la potențialul său medicinal. Produsele delicioase provin din mâinile unor bucătari cu experiență care folosesc acest fruct.

Cum se alege și se stochează corect?

Cum se alege și se stochează corect?

Pentru a nu provoca o suprasaturare a corpului, medicii recomandă utilizarea a nu mai mult de 1-2 bucăți de ivink. Dar chiar și această cantitate poate afecta negativ organele interne și bunăstarea unei persoane. Prin urmare, trebuie să monitorizați starea propriului corp. Dacă apar afecțiuni, este mai bine să refuzați utilizarea frecventă. Cea mai bună opțiune este să consumi 1 bucată pe săptămână.

Atunci când alegeți, ar trebui să vă concentrați asupra volumului și aspectului fătului.

Nu ar trebui să aibă mai mult de 5 cm în volum, portocaliu strălucitor sau verde intens cu o nuanță galben strălucitor. Au un miros plăcut și un gust ușor acru. Acești indicatori sunt prezenți într-un fruct copt bun. Dacă apăsați ușor pe cavitatea gutuiului, acesta nu trebuie să se îndoaie sau să fie moale. Starea sa normală este de consistență elastică sau chiar solidă. Pielea trebuie să fie pufoasă, fără crăpături sau lovituri vizibile și fără semne de deteriorare. Dacă produsul a fost înghețat în timpul primelor înghețuri, gustul său este saturat cu note de fermentație. În acest caz, nu este potrivit pentru a mânca.

Dacă produsul a fost scos din ramură la timp, acesta poate fi plasat în frigider în compartimentul pentru legume sau păstrat într-o cameră rece la o temperatură care nu depășește +6 C. Nu merită să fie înghețat - se pierd elemente utile, structura a pulpei își pierde suculența. Astfel, dacă alegeți un produs de înaltă calitate și copt, îl puteți păstra pentru o perioadă lungă de timp și vă puteți bucura de ultimele amintiri din vara trecută. În plus, consumul are un efect pozitiv asupra multor organe interne și sisteme ale corpului.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Categorie:Fructe | Gutui
Avatar utilizator Alena

Ar fi interesant să crești o plantă atât de neobișnuită în regiunea Moscovei, dar totuși gutuiul este mai potrivit pentru latitudinile sudice, în regiunea pământului non-negru fructele sale nu vor ajunge la maturitate și vor fi gustoase.

Avatar Goshia

Judecând după proprietățile benefice și negative ale acestui fruct delicios, nu este nevoie să mâncați mult gutui, astfel încât calitățile sale benefice să nu se transforme în dăunătoare. În special nu-mi place faptul că fructul poate provoca o reacție alergică.

Avatar utilizator Vladislav111

Am două gutuie în cabana mea de vară, o plantă foarte capricioasă, vă pot asigura. Nu știam că ar putea fi alergică, soția mea este alergică, va trebui să-i spun, altfel iubește foarte mult acest fruct.