Cum să crești fructul pasiunii acasă

Experiența cultivării fructelor exotice arată că este posibil să obțineți o plantă fructificatoare acasă. Acest lucru va necesita multă muncă, dar rezultatul merită. Fructul pasiunii este unul dintre cei mai frumoși reprezentanți ai culturilor tropicale. Caracteristicile cultivării fructelor pasiunii acasă vor fi discutate în articol.

Fructul pasiunii dă roade acasă

Ce sunt aceste plante de fructe de pasiune

Floarea pasiunii comestibil este un reprezentant al viței de vie veșnic verzi, ale căror tulpini cresc rapid. O plantă adultă atinge o lungime de 45 de metri. Structura originală a frunzelor ajurate și culoarea inflorescențelor oferă proprietăți decorative ridicate ale fructelor pasiunii. Datorită creșterii rapide a verdeaței și a perioadei lungi de înflorire, cultura a câștigat popularitate printre grădinari. Este folosit ca decor pentru foișoare, pergole, zone de recreere, arcuri de grădină și garduri.

În timpul înfloririi florii pasiunii, frunzele, mugurii și inflorescențele sunt recoltate pentru o uscare ulterioară. Astfel de semifabricate sunt utilizate pentru prepararea de ceaiuri, infuzii și alte medicamente tradiționale. Compoziția lor este îmbogățită cu microelemente vindecătoare care au efect antifungic, antispastic și antibacterian.

Floarea pasiunii este utilizată la fabricarea preparatelor farmacologice care au efect sedativ. Preparatele uscate sunt incluse în compoziția suplimentelor alimentare destinate tratamentului dependenței de droguri și alcool.

Unde și cum crește în condiții naturale

Fructul pasiunii este originar din pădurile tropicale unde există un climat cald și umed stabil. În America de Sud, cultura crește peste tot. Majoritatea soiurilor sunt concentrate în regiunile sudice ale Braziliei, Paraguay și nordul Argentinei.

Puteți întâlni planta în unele regiuni din Australia și Asia. Peste 500 de reprezentanți ai florii pasiunii produc fructe comestibile. Boabele au proprietăți nutriționale valoroase și sunt poziționate ca un produs dietetic.

Referinţă! Conținutul de calorii al fructului pasiunii este de 68 kcal.

Partea supraterană a plantei, precum și fructele, au proprietăți medicinale. Semifabricatele sunt utilizate în medicina tradițională și alternativă. Tulpinile și frunzele conțin o mulțime de compuși chimici utili:

 • alcaloizi;
 • glicozide;
 • carotenoizi;
 • flavonoide;
 • chinone;
 • saponine și alte vitamine, minerale.

Pot să cresc acasă

Fructul pasiunii se referă la plante fără pretenții care pot fi cultivate în sere de iarnă sau acasă. Cultura exotică va încânta nu numai prin estetică, ci și cu fructe mici, al căror gust îi va încânta pe gurmanzi. Cerințele de bază pentru îngrijirea unui reprezentant al pasiflorei au ceva în comun cu caracteristicile climatice ale tropicelor. Căldura și umiditatea sunt principalele ingrediente pentru cultivarea cu succes a lianei exotice.

Referinţă! Unele tipuri de flori de pasiune pot fi cultivate de fapt în grădină, cu condiția să fie plantate direct pe teren deschis.

Ce condiții sunt necesare

Vegetația normală a plantei este facilitată de lumină. Prin urmare, atunci când cultivați fructele pasiunii în interior, ar trebui să alegeți o cameră cu iluminare bună. Ferestrele situate pe partea de est sau de sud vor funcționa. Ora de vară ar trebui să dureze cel puțin 10-12 ore.

Iarna, se recomandă echiparea iluminatului suplimentar lângă cadă cu flori de pasiune. Opțiunea ideală este un fitolamp.

Regimul de temperatură din camera în care este păstrat fructul pasiunii trebuie să fie stabil, fără sărituri bruște. Performanță optimă în funcție de sezon:

 • vara - de la + 23 ° la + 26 °;
 • în sezonul rece - de la + 16 ° la + 18 °.

Regimul de udare depinde și de anotimp. Cu cât temperatura aerului este mai scăzută, cu atât planta are nevoie de mai puțină umiditate. Iarna, irigarea este suficientă o dată pe săptămână. În zilele caniculare, se recomandă umezirea solului zilnic. În plus, pulverizarea verdeturilor cu o sticlă de pulverizare este binevenită.

Umiditatea din cameră nu trebuie să scadă sub 55-65%. Acest lucru corespunde particularităților climatului tropical în care vița de vie crește bine.

De unde să obțineți material de plantare

Dacă se ia o decizie de a crește fructul pasiunii, trebuie să decideți asupra soiului și a materialului de plantare. Poate fi achiziționat de la creșe sau obținut din butași. Este preferată prima opțiune. Abordarea profesională a grădinarilor și biologilor experimentați este o garanție a calității. Plantele obținute din semințe se caracterizează prin rezistență ridicată la boli comune și condiții climatice nefavorabile.

Dacă prietenii tăi au o plantă adultă, poți solicita tăierea sau tăierea rădăcinii pentru a obține material de plantare. Atunci când alegeți această opțiune, trebuie avut în vedere faptul că, în procesul de înrădăcinare și dezvoltare a unei lăstari tinere, va trebui să vă confruntați cu diferite probleme. Va fi dificil să te descurci fără ceva experiență.

Cum să alegi o varietate

Alegerea unei varietăți ar trebui abordată în mod responsabil. Fiecare tip de flori de pasiune necesită o îngrijire specială, care face ajustări la tehnica agricolă.

Experții îi sfătuiesc pe grădinarii novici să ia în considerare utilizarea fructelor pasiunii mov. Fructele sale au un gust foarte dulce, planta însăși tolerează bine un climat răcoros. Floarea pasiunii galbene prinde rădăcini bine, dar fructul conține mult acid, nu tuturor îi place. Hibrizii acestor soiuri merită, de asemenea, luați în considerare. Sunt mai rezistenți la condiții climatice nefavorabile, au o imunitate puternică.

Când cultivați o plantă în interior, puteți opta pentru o plantă înaripată sau floarea pasiunii albastre... Aceste soiuri se caracterizează prin calități decorative ridicate, frunze mari, care sunt colorate în verde aprins.

Instrucțiuni pentru creșterea din semințe

O metodă obișnuită de reproducere pentru floarea pasiunii este semințele. Avantajul său constă în faptul că fiecare fază a dezvoltării lăstarilor este controlată de grădinar. Nu există practic riscuri. Excepțiile sunt cazurile în care materialul de calitate scăzută apare pentru însămânțare.

Instruire

Puteți obține semințe extragând semințe dintr-un fruct copt sau achiziționându-le într-un magazin specializat.

Referinţă! Rata mare de germinare a semințelor proaspete. Atunci când cumpărați semințe, ar trebui să acordați atenție momentului de recoltare și ambalare.

Când se auto-extrag semințele, trebuie să țineți cont de faptul că, după îndepărtarea lor din fruct, se efectuează o clătire temeinică. Dacă chiar și o cantitate mică de pulpă rămâne pe boabe, acest lucru va împiedica răsăritul să apară. După „baie” materialul este ușor uscat. Aterizarea este planificată pentru primăvară. Acesta este un moment favorabil pentru dezvoltarea lăstarilor tineri. Dar grădinarii cu experiență sunt angajați în germinare în orice moment al anului.

O oală este selectată cu un diametru de 8-10 cm și o adâncime de cel puțin 12-15 cm. Pentru aceasta este selectat un loc bine luminat. Se acordă preferință pervazurilor situate pe partea de sud sau est.

Ca umplutură, se folosește un sol gata pregătit pentru flori de interior sau preparat independent. Solul de sodiu, humusul, nisipul sunt combinate într-un castron într-un raport de 2: 1: 1.

Instrucțiuni de plantare

Procesul de însămânțare se desfășoară în următoarea succesiune:

 1. se toarnă un strat de lut expandat sau perlit (cel puțin 2,5 cm) pe fundul vasului, aranjând astfel drenajul;
 2. introduceți amestecul de sol în oală;
 3. umeziți solul cu o sticlă de pulverizare, lăsați-l să stea aproximativ 30-50 de minute;
 4. slăbiți solul, puneți semințe (2-3 bucăți într-o oală), presărați sol cu ​​un strat de 1,5 cm;
 5. umeziți palierul cu un pistol de pulverizare;
 6. acoperiți vasele cu sticlă sau folie transparentă;
 7. puneți culturile într-un loc luminos din cameră, setați regimul de temperatură la 20-25 de grade.

Referinţă! Plantarea este ventilată și umezită periodic. Solul nu trebuie să se usuce, dar nu este necesar să se permită stagnarea umidității.

Fructul Pasiunii înflorit (Passionflower)

Îngrijiri suplimentare

Puteți observa apariția primilor lăstari la 20-30 de zile după însămânțare. De îndată ce mugurii se ridică deasupra suprafeței solului, adăpostul este îndepărtat. Îngrijirea constă în principal în udare și aerisire. După formarea a 4 frunze adevărate pe lăstari, planta este transplantată într-un recipient cu diametrul de 40 cm. Amestecul de sol este potrivit pentru aceeași compoziție ca și pentru însămânțarea semințelor.

Tabelele 1. Îngrijirea fructelor pasiunii.

Etapa de îngrijire Descriere
Udare Passiflora se irigă regulat (de 2-3 ori pe săptămână). În ciuda faptului că cultura iubește umezeala, este imposibil să se permită udarea solului. Acest lucru va provoca putrezirea rădăcinii.
Pansament de top Vița de vie se dezvoltă intens. Prin urmare, planta necesită nutriție suplimentară. În timpul verii, compozițiile complexe lichide sunt introduse 1 p. în 10 zile. Toamna și iarna, hrana organică este utilizată 1 p. la 1,5 luni. Grădinarii cu experiență recomandă utilizarea unei formulări lichide concepute pentru roșii.
Jartieră Genele se dezvoltă suficient de repede. Pentru jartieră se folosesc grilaje speciale, plase etc. Pentru a menține interiorul, trebuie să selectați materialul din care sunt realizate grătarele. Sunt din metal, plastic, lemn. Construcția forjată este soluția ideală.

Protecția împotriva bolilor și dăunătorilor

Principalul factor de protecție este îngrijirea la timp a plantei. Microflora patogenă se dezvoltă pe fundalul apei stagnante din pământ. Pentru a evita acest lucru, trebuie să introduceți lut expandat sau perlit în partea de jos a vasului atunci când plantați un răsad. De asemenea, este important să adăugați nisip la amestecul de sol.

O abundență de umiditate, combinată cu indicatori de temperatură scăzută, duce la putrezirea rădăcinii. Înainte de irigare, trebuie verificat gradul de umiditate al solului. Dacă se detectează o infecție fungică, fructele pasiunii trebuie tratate cu fungicide. Printre mijloacele eficiente:

 • Fundazol;
 • Lichid Bordeaux;
 • Tricodermină;
 • Fitosporină;
 • Viteză

Ca măsuri auxiliare, utilizați:

 • înlocuirea solului;
 • dezinfectarea vasului;
 • spălarea rădăcinilor și tratarea lor cu un agent antifungic;
 • stabilirea unui regim de irigații.

De asemenea, insectele pot provoca o boală a plantelor. Cele mai frecvente dăunători sunt: ​​insecte solzi, afide, acarieni păianjen. Tufa infectată este rearanjată într-o cameră separată pentru a exclude infecția altor culturi interioare. Cu fructele pasiunii, paraziții sunt eliminați mai întâi mecanic. După ce tratamentul se efectuează folosind insecticide: Aktara, Fitoverm. Leziunile severe trebuie tratate cu Actellik. În lupta împotriva căpușelor, este mai eficient să folosiți: Neoron, Antklesch, Fufanon.

Dacă zona afectată este mică, este permisă începerea tratamentului cu remedii populare. Tufa este spălată cu apă cu săpun, apoi verdele este pulverizat cu infuzie de usturoi. Un decoct de frunze de tutun, o soluție de acid succinic sunt, de asemenea, potrivite.

Transfer

Pe măsură ce genele se dezvoltă, devine necesar să transplantăm planta. În primii ani de viață, fructul pasiunii va trebui transplantat anual timp de 4 ani. Ghiveciul este selectat în funcție de mărimea rădăcinilor. Fiecare recipient ulterior trebuie să fie cu 5 cm mai spațios decât cel anterior (în diametru).

Referinţă! Dacă rădăcinile sunt înghesuite în ghiveci, creșterea plantei se oprește, intensitatea înfloririi scade.

Nu merită să folosiți un recipient mare pentru transplantul de târâtoare tinere. Bucșa trebuie transferată într-un container nou folosind metoda de transbordare. Nu este necesar să curățați solul de sistemul radicular; procesele pot fi deteriorate. Planta este transplantată într-o oală nouă împreună cu o bucată de pământ veche.Spațiul liber este umplut cu un amestec de sol dintr-o compoziție similară.

Reproducere

Fructul pasiunii este propagat folosind butași și lăstari de rădăcină. Puteți folosi și fructe cultivate în casă. Semințele sunt extrase din fructele coapte. După clătire și uscare, acestea sunt gata de plantat.

Grădinarii cu experiență cred că cel mai simplu mod de propagare este prin butași. Un lăstar este tăiat dintr-o plantă adultă, pe care există 2-3 frunze. Înrădăcinarea se face într-un substrat nutritiv. Cu un regim de 21-23 grade și irigare regulată, tulpina eliberează rădăcini timp de 4-8 săptămâni. Pentru a activa procesul, se recomandă utilizarea Heteroauxin sau Kornevin.

Referinţă! Lăstarii înrădăcinați sunt transplantați la un loc permanent într-o oală adecvată.

Cum să obțineți fructe comestibile acasă

Majoritatea plantelor tinere aruncă inflorescențe originale în primul an. La vârsta de 1 an, fructul pasiunii atinge o lungime de aproximativ 1 m. Cu toate acestea, fructele nu sunt întotdeauna formate din ovare. Pentru ca fructele suculente să se formeze pe gen, trebuie să alegeți soiuri auto-polenizatoare pentru plantare. Restul speciilor sunt polenizate artificial.

Polenul este transferat de la inflorescențe masculine la feminine cu un tampon de bumbac. O fac foarte atent. Repetați procedura de 2-3 ori. Dacă nu puteți crește fructe, nu disperați. Fructele pasiunii vor aduce un farmec aparte interiorului, încadrându-se armonios în mediu, realizat în orice stil de design.

Cutaway de fructul pasiunii

În ce cazuri nu dă roade și de ce

Experții identifică principalele motive pentru care floarea pasiunii nu înflorește:

 1. încălcarea regimului de irigații;
 2. oală înghesuită;
 3. temperaturi scăzute sau prea ridicate;
 4. lipsa polenizării;
 5. deficit de nutrienți în sol;
 6. procese patologice.

Caracteristicile creșterii dintr-un os

Această metodă va trebui să se potrivească, astfel încât experimentatorii ar trebui să aibă răbdare. Procesul de cultivare include extragerea semințelor din fruct. Acestea sunt curățate temeinic de celuloză și apoi uscate în condiții naturale.

Oala trebuie luată cu un diametru de 10 cm. Drenajul se face în partea de jos. Deasupra se toarnă un amestec nutritiv de sol ușor. Sămânța este plantată în sol, adâncindu-se cu 2 cm. După umezire, recipientul este plasat într-un loc cald. Camera menține umiditatea la 65-70%, temperatura - de la 20 la 23 de grade. După 4-6 săptămâni, un germen va apărea deasupra suprafeței solului. Se transplantează într-o altă oală după ce se formează 3-4 frunze adevărate pe lăstari.

Sfaturi despre subiect

Pentru a evita greșelile atunci când creșteți floarea pasiunii, se recomandă să țineți cont de sfaturile experților.

 • Planta roade foarte repede. Ciclul de viață este de 6 ani. Cel mai productiv este considerat a fi de 2-3 ani. În al 4-lea an, numărul fructelor scade brusc. Vegetația intensivă necesită hrănire regulată.
 • Pentru a obține o recoltă bună în fiecare an, trebuie să plantați noi plante în fiecare an.
 • Creșterea rapidă a tufișului necesită o jartieră obligatorie. Pentru ca fructul pasiunii să pară estetic plăcut în cameră, ar trebui dezvoltat un sistem de suspensie. O construcție de plasă este ideală.
 • Materialul de însămânțare este considerat a fi de calitate superioară, care este extras din fructele coapte cu coaja ridată. Se recomandă să le plantați imediat. Adunările apar după 2-2,5 săptămâni.
 • Speciile de flori de pasiune răspund bine îngrășămintelor organice.

Pentru a facilita îngrijirea fructelor pasiunii, experții recomandă utilizarea unui calendar special, care conține toate regulile tehnologiei agricole cu programele stabilite ale evenimentelor.

Videoclipuri asemănătoare:

Avatar Goshia

Conform descrierii, fructul pasiunii este mai ușor să crească din semințe. Într-un apartament, planta se poate dezvolta bine, desigur, dacă solul din oală are drenaj, iar liana în sine este irigată în mod regulat cu apă. Este mai bine să cumpărați semințe de pasiune auto-polenizate, atunci nu vor exista probleme cu formarea fructelor.

Avatarul lui Felix

Am crescut ananas într-un mod similar. Adevărat, a „rădăcinat” nu din os, ci din partea superioară proaspăt tăiată a fructului.
Dar pregătirea solului, îngrijire = udare, transplantare, totul este exact la fel.
Se pare că, prin „natura” lor, fructele din tropice nu sunt foarte diferite ...

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Majoritatea încercărilor mele de a crește plante exotice acasă au eșuat constant. În acest caz, dimensiunea unei plante adulte este imediat oprită, se potrivește sub o grădină de iarnă interioară încălzită, nu am încă o astfel de oportunitate.