Albastru de flori de pasiune - liana exotică pe pervaz

Floarea pasiunii este o liana cu flori exotice și foarte frumoase. Cultivarea acasă nu este atât de dificilă pe cât ar putea părea la prima vedere.

În ciuda originalității uimitoare externe și a dragostei pentru regiunile calde, floarea pasiunii albastre este nepretențioasă și crește bine într-un climat continental. Pasiflera obișnuită va supraviețui calm iernii reci și vă va încânta cu flori strălucitoare de lux.

Conţinut:

Descrierea plantei

Descrierea plantei

Albastrul Passionflower are multe nume. Se numește în mod popular floarea pasiunii sau steaua de cavalerie. Brazilia, Uruguay, Argentina, Madagascar sunt considerate patria sa. Planta pare a fi o viță de vie, atingând o lungime de 9 metri. Pe măsură ce crește, tulpina lianei se rigidizează. Floarea pasiunii se poate auto-atașa și crește pe suprafețe verticale. Antenele lungi o ajută în acest sens.

Albastrul Passionflower a fost numit Steaua Cavaleriei datorită asemănării cu ordinul.

Florile sunt destul de mari (aproximativ de dimensiunea palmei), strălucitoare și seamănă cu o stea de la distanță. Petalele sunt aranjate în straturi. Mai întâi, petale mai mari și mai ascuțite, apoi în centru, mai mici și mai subțiri. Pistilul și staminele sunt mari, proiectând puternic înainte. Pistilul este închis la culoare, visiniu, iar staminele sunt galbene strălucitoare. Florile neobișnuite de flori de pasiune cad în decurs de o zi după ce au înflorit și apoi apar din ce în ce mai mulți muguri noi.

Particularitatea plantei nu este doar florile neobișnuite, ci și forma frunzelor. Passionflower are frunze mari, cu diametrul de până la 15 cm, disecate în „degete” separate. Fiecare frunză are 5-7 astfel de degete. Floarea pasiunii infloreste primavara si vara. Înflorește mult timp, până la 4 luni. Poate fi cultivat atât acasă, cât și în aer liber. Cu toate acestea, floarea pasiunii tinde să crească rapid în lungime, astfel încât în ​​curând devine înghesuită acasă.

Când floarea s-a estompat, se formează un fruct moale, comestibil. În floarea pasiunii albastre, acest fruct este lipsit de gust, cu toate acestea, unele tipuri de floarea pasiunii produc fructe dulci (de exemplu, fructul pasiunii). Cu toate acestea, chiar și fructele fără gust pot fi folosite ca hrană pentru vitaminele și mineralele valoroase pe care le conțin. Obișnuit, floarea pasiunii cultivate în scopuri decorative. Această floare nu poate fi numită capricioasă, dar necesită anumite condiții, de exemplu, menținerea temperaturii la un anumit nivel, ceea ce poate părea prea dificil pentru un grădinar novice.

Îngrijirea florilor pasiunii

Îngrijirea florilor pasiunii

Dintre numeroasele soiuri ale acestei flori, albastrul pasiflorei este cel mai nepretențios de îngrijit. Cu toate acestea, la fel ca toți membrii familiei Passionaceae, planta crește bine numai în anumite condiții, de la care nu este recomandat să se abată foarte mult.

Toate condițiile pentru creșterea florii pasiunii sunt fezabile, simple, dar obligatorii:

 • Multă lumină. Pasionul albastru crește și se colorează numai atunci când există o abundență de lumină. Liana nici măcar nu se teme de lumina directă a soarelui, așa că primăvara și vara poate fi scoasă pe balcon.Dacă floarea pasiunii crește într-un apartament, trebuie să alegeți cel mai luminos loc pentru acesta sau să îi oferiți lumină artificială. Asigurați-vă că aveți nevoie de iluminat suplimentar iarna, când orele de lumină sunt reduse. Pentru ca floarea pasiunii să crească și să înflorească bine, trebuie expusă la lumină cel puțin 12 ore pe zi.
 • Călduros. În ciuda originii tropicale a florii, nu îi place prea mult seceta și căldura. Condițiile ideale pentru creșterea albastrului flori de pasiune este o temperatură de 20 până la 26 de grade. Creșterea temperaturii peste 30 de grade este nedorită. Iarna, 14 grade vor fi suficiente.
 • Destulă apă. Floarea pasiunii iubește umezeala și binele udare... Primăvara și vara în această perioadă înflorire trebuie udat deosebit de abundent. Dar echilibrul este important. Floarea pasiunii nu va tolera atât seceta, cât și înmuierea. Chiar și iarna, când floarea încetează să înflorească, udarea nu este oprită, ci doar redusă pentru a menține creșterea și viața plantei. Este recomandabil să umeziți nu numai solul, ci și aerul din camera în care se află planta. Floarea pasiunii iubește umezeala, iar aerul uscat determină căderea florilor.
 • Pansament de top... Pasionflower are nevoie de hrană în perioada de înflorire. În acest moment, planta este hrănită săptămânal cu complex îngrășăminte minerale... Toamna și iarna hrănirea este oprită.
 • Tunderea... Albastrul de flori de pasiune trebuie tăiat, nu numai pentru că este în creștere activă, ci și pentru o mai luxuriantă înflorire... O viță lungă nu găsește suficientă putere pentru flori. Tunde floarea pasiunii este necesar înainte de începerea fluxului activ de sevă și înflorire, la începutul primăverii, lăsând o treime din lungimea tulpinilor. De asemenea, nu este recomandat să tăiați prea mult floarea pasiunii, aceasta putând duce la moartea plantei.

Reproducere: semințe și butași

 semințe și butași

Albastrul de flori de pasiune poate fi propagat semințecolectate din fructe sau apicale butași... Ambele metode sunt destul de eficiente și simple.

Butași de flori de pasiune:

 • Pentru a răspândi floarea pasiunii prin butași, vârfurile mici cu internoduri sunt tăiate din planta mamă.
 • Butașii rezultați sunt plantați într-un loc cald și umed (seră, cutie etc.) sau așezați într-un recipient mic cu apă și așezați într-un loc luminos, astfel încât butașii să dea rădăcini.

Înmulțirea prin semințe:

 • Mai întâi trebuie să colectați semințele și să le pregătiți pentru germinaţie... Semințele sunt preparate folosind scarificarea. Acesta este procesul de înmuiere a cojii superioare a semințelor, astfel încât să germineze mai eficient. Pentru a scarifica semințele de flori de pasiune, mai întâi frecați-le ușor cu șmirghel (ușor pentru a nu deteriora miezul), apoi înmuiați-le în suc de citrice, unde coaja se înmoaie sub acțiunea acidului.
 • După scarificare, semințele sunt gata pentru plantare. Acestea pot fi plantate în cutii în sol special achiziționat de la un magazin de grădinărit sau în cupe separate de turbă.
 • Puteți pregăti singur un amestec pentru plantarea flori de pasiune. Pentru aceasta trebuie să amestecați turbă, nisip, humus. Solul pregătit trebuie dezinfectat pentru a distruge toți paraziții posibili. Se încălzește într-un cuptor la o temperatură de 200 de grade.
 • După seminte deja plantate în pământ, ghivecele și cutiile trebuie acoperite cu folie de plastic și puse într-un loc cald. Nu puteți menține filmul închis în orice moment, semințele putrezesc. În fiecare zi, filmul trebuie să fie ușor deschis, răsadurile trebuie ventilate timp de 5 minute.
 • De îndată ce primii lăstari clocesc, va trebui să măriți lumina sau să puneți cutia într-un loc mai luminos. Dacă semințele au fost plantate într-o cutie mare, atunci trebuie să le plantați separat după apariția primelor două frunze.

Puteți crește germinarea cu peroxid de hidrogen. Mai întâi trebuie să selectați semințele. Umpleți-le cu apă, îndepărtați-le pe cele plutitoare și lăsați restul. Semințele rămase trebuie plasate într-un recipient de sticlă și umplute cu o cantitate mică de 3% peroxid de hidrogen.Peroxidul va dizolva cochilia și, în același timp, va dezinfecta semințele.

După toate aceste proceduri, semințele sunt plasate într-o soluție (100 ml apă + 50 picături de peroxid de hidrogen), borcanul este închis (din sticlă transparentă) și lăsat o săptămână. Borcanul trebuie păstrat într-un loc întunecat și nu trebuie deschis timp de 7 zile.

Transplant de flori de pasiune și soiuri

Soiuri de albastru Passiflora

Transfer Flori de pasiune pot fi necesare dacă au crescut deja puternic și sunt înghesuite în cameră (sau într-o oală veche). Procesul de transplant nu necesită manipulări speciale. Din pământul înmuiat înmuiat, dezgropați ușor și scoateți floarea pasiunii. De asemenea, trebuie să scuturați ușor excesul de sol din rădăcini. Cel mai bun moment pentru transplant este primăvara devreme, înainte de începerea fluxului de sevă. Vara, este posibil un transplant, dar nu în căldură extremă. Toamna și iarna, nu este de dorit să atingeți floarea. Este inactiv și astfel de manipulări pot duce la moartea plantei.

De multe ori se recomandă transplantul de flori de pasiune după cumpărare la o florărie. De obicei ghivecele în care sunt vândute plantele sunt concepute numai pentru transport și, în loc de sol cu ​​drepturi depline, conține turbă. Pentru ca planta să prindă rădăcini, trebuie să fie transplantată și pământul din ghiveci schimbat. Un astfel de transplant este considerat forțat, prin urmare nu depinde de luna și perioada anului.

Floarea pasiunii crește foarte repede, așa că acasă poate fi replantată în fiecare an prin schimbarea ghivecelor și a tăierii lăstarilor.

Dacă planta este suficient de veche și se află deja într-o oală mare, aceasta poate fi replantată după cum este necesar și, în loc de replantare, solul vegetal poate fi înlocuit cu unul nou. Dacă floarea pasiunii a crescut atât de mult încât solul a devenit inutilizabil, se face un transplant complet cu înlocuirea întregului sol din oală. Când se transplantează din rădăcină, se scutură bine și se îndepărtează tot solul, planta este transplantată într-o oală nouă fără comă de pământ.

După transplanturi trebuie să ai grijă de floarea pasiunii într-un mod standard. Pentru a crea condiții mai blânde, puteți crește temperatura și umiditatea, creând un efect de seră pentru o vreme.

Cele mai comune soiuri de albastru de flori de pasiune sunt următoarele:

 • Constance Elliot C. Acest soi, deși aparține flori de pasiune albastre, are flori albe. Frunzele sunt de un verde strălucitor cu cinci degete, florile sunt albe, asemănătoare fulgilor de zăpadă.
 • Steaua lui Mikanc. Această varietate are flori roz strălucitoare și un centru de visiniu sau violet. Florile acestei plante arată atât de strălucitoare încât pot fi confundate cu artificiale.
 • Lavanda Lady. Această floare are și muguri roz, dar culoarea este mai moale și mai delicată, cu o nuanță de liliac.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Cel mai adesea, nu există probleme speciale cu albastrul de flori de pasiune. În majoritatea cazurilor, bolile albastre ale florii de pasiune sunt asociate cu o încălcare a regulilor de îngrijire. Pentru a îmbunătăți situația în unele cazuri, este suficient să se stabilească un regim glazură și modificați temperatura.

Boli frecvente și dăunători ai albastrului de flori de pasiune:

 • Antracnoza. Această boală fungică poate afecta multe plante. Boală transmise prin infectate seminte sau resturi de plante. Dacă floarea pasiunii se îmbolnăvește de antracnoză, trebuie îndepărtată împreună cu pământul. Nici un tratament nu poate fi activ împotriva acestei boli. Ciuperca afectează întreaga parte terestră a plantei. Pe frunze, puteți găsi pete maronii, la început singure. Ei cresc și se îmbină împreună. Aceleași pete apar pe tulpini. În zonele afectate ale plantei, mișcarea nutrienților este întreruptă și moare.
 • Acarianul păianjen. Acarianul păianjen apare rapid, dar este foarte dificil să-l elimini complet. Acest dăunător se va răspândi rapid la toate plantele vecine, așa că lupta împotriva acestuia ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. Puteți identifica un acarian păianjen printr-o pânză subțire între frunzele plantei. Pentru a scăpa de căpușă, trebuie să clătiți temeinic și repetat planta cu apă rece, să o tratați cu o soluție de săpun de rufe, spray o soluție de infuzie de coji de portocală.
 • Gunoaie. Acești dăunători sunt numiți în mod popular păduchi păroși. Sunt suficient de mari și ușor de recunoscut la prima vedere. Mai întâi, puteți înlocui insectele în sine, apoi floarea albă pe care o lasă pe plantă. Mealybug încetinește creșterea plantei, o slăbește. Dacă nu sunt prea mulți, puteți ridica dăunătorii cu mâna sau puteți îndepărta frunzele și lăstarii afectați. În caz de daune grave, planta poate fi tratată cu produse speciale droguricare sunt absorbite în plante și otrăvesc insectele.

Floarea pasiunii începe să doară cu udare excesivă: tulpina i se putrezește. Cu o lipsă de lumină și umiditate, mugurii nu se formează deloc, floarea pasiunii nu înflorește. Majoritatea bolilor pot fi evitate prin monitorizarea umidității aerului și a solului. Uscarea excesivă duce la dăunători precum acarienii, iar umezeala excesivă duce la degradarea rădăcinilor și a tulpinii.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: