Inima dragonului cu fructe exotice: proprietăți utile și dăunătoare

Natura bizară a țărilor îndepărtate nu încetează niciodată să ne uimească cu darurile sale exotice. Unul dintre aceste daruri este pitaya. Acest fruct, Inima Dragonului, are proprietăți benefice. A apărut în țara noastră destul de recent, așa că rușii nu sunt încă obișnuiți cu asta. Să ne dăm seama cum este, ce proprietăți utile are și ce trebuie să știți despre asta.

Conţinut:

Ce este Dragon Heart?

Ce este Dragon Heart?

Pitahaya, sau pitaya, este fructul unui cactus asemănător copacului. Acest fruct este originar din țările tropicale din America de Sud. Cu toate acestea, astăzi este răspândit pe scară largă în centura tropicală a Pământului, prin urmare este cultivat în Vietnam, Thailanda și Filipine. Fructul este cunoscut sub mai multe nume: „fruct de dragon”, „inimă de dragon”, „ochi de dragon” și multe altele. Denumiri asociate cu dragoni, fructul primit pentru forma sa caracteristică. Multe legende frumoase sunt asociate cu aceasta.

Forma fructului este oarecum similară cu un con de molid, este, de asemenea, acoperită cu solzi mari - creșteri.

Dar aici se termină asemănările, deoarece solzii sunt moi și verzui, iar fructul în sine are o culoare de la roz aprins la roșu. Fructul are o formă rotunjită, prin urmare seamănă cu o inimă roșie învăluită într-o flacără verzuie. Din această formă provine numele Dragon Heart. În condiții favorabile, masa pitaya poate ajunge la 1 kg, dar mai des fructele cresc de la 200 la 700 g.

Coaja densă nu este comestibilă, dar se desprinde ușor, dezvăluind o carne albă, cremoasă. În funcție de soi, pulpa poate fi, de asemenea, cremoasă, roz sau roșu aprins. Dar există întotdeauna multe semințe negre mici în el. Fructul are un gust dulce și acru, seamănă cu o încrucișare între o banană și un kiwi.

Se cunosc mai multe soiuri de pitaya:

 1. Roșu. Acest soi are o piele roz strălucitoare și o carne albă sau cremoasă. Gustul este proaspăt dulce, iar mirosul amintește de mirosul ierburilor.
 2. Galben. Coaja acestui soi este de culoare galben strălucitor, asemănătoare cu gutui sau banană în umbră. Gustul este mai aproape de dulce decât de acru, iar aroma este destul de puternică și plăcută.
 3. Costa rican. În acest soi, atât pielea, cât și carnea sunt roșii. Gustul este foarte luminos, chiar oarecum împietrit.

Pitaya este utilizat pe scară largă în bucătăriile naționale din Asia de Sud-Est. Pulpa fructului este consumată proaspătă, adăugată la salate și produse de patiserie. Datorită aspectului său strălucitor și neobișnuit, fructul devine un decor excelent de masă. Iar tradițiile populare din mai multe țări prescriu utilizarea Inimii Dragonului pentru ședințele foto de nuntă.

Proprietățile benefice ale pitaya

Proprietățile benefice ale pitaya

Pitahaya nu este doar gustos, ci și sănătos. Pulpa sa este un adevărat depozit de vitamine și microelemente utile. Fructele conțin:

 • Vitamine C, B1, B3.
 • Oligoelemente: fier, potasiu, fosfor, calciu.
 • Fibrele vegetale, care joacă un rol important în normalizarea proceselor de digestie.
 • Frasin.
 • Semințele sunt bogate în taninuri.

O caracteristică importantă a pitaya este o concentrație mare de substanțe din pulpă care pot lega radicalii liberi. Prin urmare, consumul de pitahaya în alimente poate încetini procesul de îmbătrânire, reduce riscul de a dezvolta cancer și poate întări sistemele de apărare ale organismului.

De asemenea, acest fruct exotic este capabil să corecteze tulburările metabolismului glucidic, reducând sau crescând cantitatea de zahăr din sânge.

În plus, pitahaya are un efect benefic asupra articulațiilor, ameliorând artrita și artrozele. Inima Dragonului va fi, de asemenea, apreciată de dietă. Fructul are un conținut scăzut de calorii, 100 g de pulpă conține doar 50 kcal. În același timp, gustul nu va lăsa indiferenți nici pe cei mai exigenți gurmanzi.

Cum se mănâncă Inima Dragonului?

Cum se mănâncă Inima Dragonului?

Fructele exotice sunt uimitoare, dar atunci când vine vorba de mâncare, pot fi confuze. Întrebarea despre cum să mănânci ciudata inimă de dragon este, de asemenea, destul de frecventă. Merită să ne amintim că numai pulpa este folosită pentru hrană, iar coaja, deși foarte decorativă, nu este potrivită pentru hrană.

Există două modalități principale de a consuma acest fruct:

 1. Fructul este tăiat în jumătate, iar apoi pulpa se mănâncă cu o linguriță, scoțându-l din coajă, ca înghețata dintr-o vază.
 2. Coaja este îndepărtată din fruct, iar pulpa este tăiată în felii înainte de servire.

Tradițiile naționale de servire a acestui fruct recomandă servirea feliilor de pulpă „inimă de dragon” în propria coajă decojită. Procedând astfel, puteți adăuga, de asemenea, diverse nuci și bucăți de alte fructe. Servit în acest fel, pitaya va încânta nu numai gustul, ci și ochii gourmetului și va deveni un adevărat decor al mesei.

Semințele mici care punctează carnea pitaya pot fi, de asemenea, consumate. Sunt bogate în substanțe nutritive și au un efect benefic asupra organismului atunci când sunt consumate. Cu toate acestea, pentru ca organismul să poată folosi substanțele benefice ascunse în semințe, acestea trebuie mestecate temeinic înainte de înghițire.

Utilizarea pitaya în medicină și gătit

Utilizarea pitaya în medicină și gătit

Abundența nutrienților a făcut din Inima Dragonului o plantă larg utilizată în medicina populară. Acest fruct este utilizat pentru a trata o varietate de boli:

 • Probleme de pancreas. În diabetul zaharat, Dragon Heart este capabil să atenueze starea pacientului prin normalizarea cantității de zahăr din sânge.
 • Creșterea acidității sucului gastric și a bolilor concomitente.
 • Probleme ale sistemului imunitar, scăderea capacității organismului de a lupta împotriva bolilor. Întărirea sistemului imunitar este asigurată de concentrația ridicată de acid ascorbic (vitamina C) din acest produs.
 • Boli ale inimii și ale vaselor de sânge.
 • Scăderea acuității vizuale.
 • Un set bogat de vitamine și minerale normalizează metabolismul, ceea ce contribuie la sănătatea generală a corpului.

Nu numai fructele au proprietăți benefice. Din tulpinile pitaya se fac medicamente pentru tratamentul helmintiazei. Semințele „inimii balaurului”, bogate în taninuri și compuși fenolici, sunt utilizate pentru fabricarea medicamentelor pentru tratamentul diareei, îndepărtarea otrăvirii cu metale grele și tratamentul bolilor gâtului.

Pulpa fructului este folosită și în scopuri cosmetice.

O mască pitaya ameliorează arsurile solare. Aceste cunoștințe vor fi utile în special turiștilor care călătoresc în Asia de Sud-Est pentru a face plajă pe plajă. În plus, piureul de pulpă de fructe tonifică pielea și produce un efect de întinerire.

Și, desigur, Dragon Heart este doar un fruct delicios și frumos. Se folosește la fabricarea salatelor de fructe, a băuturilor alcoolice, a dulciurilor.

Cine mai bine să se abțină de la consumarea „inimii dragonului”?

Cine mai bine să se abțină de la consumarea „inimii dragonului”?

Orice fruct exotic cauzează de obicei îngrijorare: este posibil să-l mănânci, există contraindicații? Pitaya necesită, de asemenea, o anumită precauție.

Dacă familia are un copil mic (până la 3 ani) care a avut anterior diateză, nu se recomandă să i se administreze pulpă pitaya.

Deoarece acest fruct nu este familiar majorității rușilor, există riscul de alergii atunci când îl utilizați pentru prima dată. Prin urmare, este mai bine să începeți să gustați acest fruct cu o bucată mică și apoi să așteptați o vreme. Și dacă au început să apară unele simptome alergice (mâncărime, roșeață a pielii, dificultăți de respirație, curgerea nasului), atunci luați antihistaminice. Dacă totul a decurs bine, vă puteți bucura în siguranță de gustul minunat al „fructului dragonului”.

Practic nu există alte contraindicații pentru utilizarea acestui fruct. Dar merită observat cu moderare, deoarece supraalimentarea poate provoca indigestie (diaree, arsuri la stomac, balonare). Această regulă trebuie respectată pentru toate fructele exotice.

Cum să alegeți și să păstrați fructele corect?

Cum să alegeți și să păstrați fructele corect?

Fructele Dragon Heart se strică foarte repede și sunt greu de transportat. Prin urmare, la noi, acest fruct este încă exotic. Este mai ușor să încercați pitahaya acasă, în Thailanda, Vietnam și Filipine. Atunci când alegeți un fruct, trebuie respectate mai multe reguli:

 • Dimensiunea medie a unui fruct copt este de aproximativ un sfert de kilogram. Evitați să alegeți fructele care sunt prea mici sau prea mari pentru a evita coliziunea cu fructele prea coapte sau necoapte.
 • Culoarea cojii, indiferent de soi, ar trebui să fie uniformă și bogată. Dacă culoarea nu este uniformă, cel mai probabil este ca fructele să nu fie încă coapte.
 • Simțiți fructele înainte de a cumpăra. Fructele necoapte sunt tari, cele coapte sunt sensibil mai moi.
 • Va acorda atenție solzilor de foioase de pe coajă. Dacă sunt uscate, nu verzi, înseamnă că fructul a fost smuls cu mult timp în urmă și s-ar putea deteriora.
 • Examinați cu atenție pielea fructului înainte de a cumpăra. Dacă are crăpături, pete, locuri putrede - fructul nu este proaspăt și trebuie aruncat.

Ripe Dragon Heart se descompune foarte repede. Trebuie să depozitați fructele cumpărate la frigider și nu mai mult de 4 zile. Dacă cumpărați un fruct în Rusia pentru o anumită sărbătoare, este mai bine să alegeți un exemplar ușor necoapte. Va dura mai mult și se va coace treptat, chiar dacă este păstrat la frigider.

Pitaya este un decor minunat pentru orice masă festivă. Fructele alese și servite corect vor crea o experiență de neuitat. Iar aspectul său neobișnuit va surprinde oaspeții și va face sărbătoarea mai vie și mai memorabilă.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar Masmetall

Am văzut acest fruct minunat exotic în magazin, dar nu l-am încercat niciodată. Acum, având o idee despre asta, cu siguranță voi încerca, pentru că iubesc atât banana, cât și kiwi. În plus, fructele s-au dovedit a fi un depozit de vitamine.

Eva avatar

Și niciodată nu am auzit de un astfel de rod. Și nu l-am văzut în magazine, din păcate. Altfel nu aș fi rezistat să nu încerc o astfel de frumusețe. Oh, păcat că numai merele și prunele cresc normal în casa mea, cu siguranță nu poți crește un pitaya ...)

Din păcate, nu am văzut acest lucru în magazinele noastre, dar am citit articolul - am vrut să încerc :). Am urmărit un videoclip despre el, se spune că are gust de kiwi, dar trebuie să-l mănânci rece.

Lera1 avatar

Arată foarte atractiv și gustos, nici măcar nu purtăm deloc astfel de fructe, așa că nu știu ce este și ce gust are, dar am vrut deja să încerc să privesc aceste fotografii.