Caracteristicile cultivării rodiilor în grădină și acasă

În prezent, crescătorii au cultivat 130 de soiuri grenadă... Crește cel mai bine în climatul uscat, cu veri fierbinți. Florile sunt stacojii, colectate într-o perie. Lăstarii care au crescut în ultimul an au flori de ambele sexe. Dar pe lăstarii anului curent, înfloresc flori care nu formează fructe.

Conţinut:

Soiuri de rodie pentru cultivarea în grădină

Soiuri de rodie pentru cultivarea în grădină

Soiurile de rodie se împart în:

 • având semințe dure
 • cu semințe moi.

Soiuri de grădină:

 • Sortează „Guleisha”. Crescut în Azerbaidjan. Fructele au o formă rotunjită-alungită, pielea lor este subțire. Güleisha are o piele roșie rubinie, iar la baza fructului există dungi, în timp ce Güleisha are o piele roz de culoare roz. Boabele sunt suculente, de culoare roșu închis până la aproape maro. Fructele au un gust dulce și acru.
 • Soiul "Ak Dona Krymskaya" crescut în Crimeea. Are fructe ovale mari. Coaja este cremoasă, cu pete roșii și o roșie sudică. Boabele sunt de culoare roșu-roz, dulci, cu o oarecare aciditate.
 • Soiul "Kizil-anor". Soiul se coace devreme, este cultivat în Uzbekistan. Cultura se recoltează la începutul lunii octombrie. Pielea are o culoare roșu-roz, boabele sunt stacojii și dulci și acri.

Soiuri pentru cultivarea în casă

Soiuri pentru cultivarea în casă

Cele mai potrivite sunt speciile de rodie pitice. Arbuștii au o înălțime de 60-120 cm, au o lățime de până la 90 cm. Primăvara, frunzele lor sunt ovale, bronz, vara devin verde pastel și se îngălbenesc până toamna.

Florile sunt mov, cu diametrul de până la 4 cm. Din florile cu coloane lungi, fructele sunt legate și cresc. Dar din 100 de flori, 3-4 fructe sunt legate, având culori diferite - de la galben portocaliu la violet. Au un diametru de până la 7 cm.

Recoltat din noiembrie până în ianuarie.

Rodia "Nana", cultivată într-o cameră, este un soi pitic. Înflorește și dă roade aproape tot anul, când crește până la 40 cm, pe plantă se pot forma până la 10 fructe cu un diametru de până la 5 cm. Se comercializează și soiuri pitice „Carthage” și „Baby”, care sunt potrivite pentru cultivarea în casă.

Metode de reproducere a rodiei

Metode de reproducere pentru rodie

Înmulțirea prin semințe:

 • Luați semințele unei rodii bine coapte, nu este nevoie să le curățați.
 • Se varsă pământul din abundență, se toarnă seminte deasupra, se presară cu sol 1,5 cm.
 • Până când apar primele lăstari, trebuie să udați în mod constant pământul.
 • Când răsadurile au 3 cm, atunci lor picaj, distanța dintre lăstari ar trebui să fie de aproximativ 4 cm.
 • Apoi, când răsadurile cresc din nou, sunt scufundate a doua oară.

Înmulțirea prin butași:

 • Alegeți o locație care este bine luminată de soare și nu suflată de vânt.
 • La sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, când solul se încălzește până la 12 ° C, tăiați lăstarii anuali în bucăți de 25 cm.
 • Adăugați turbă și nisip la sol, fertilizați și scurgeți.
 • Săpați găuri adânci de 10 cm.
 • Plantă butași astfel încât 1 internod să arate deasupra solului. Sau alegeți lăstari tineri cu înălțimea de 6-8 cm și plantați.
 • Acoperiți plantarea cu folie.
 • După 2 luni, butașii vor avea rădăcini.

Plantarea unei rodii în grădină

Plantarea unei rodii în grădină

Principala condiție pentru creștere grenadă - iarna, temperatura aerului nu trebuie să fie mai mică de -15 ° С. Înainte de plantare, solul trebuie pregătit, drenarea din lut expandat, piatră zdrobită. Solul trebuie să fie alcalin și argilos, dar trebuie să adăugați îngrășăminte.

Groapa de plantare ar trebui să aibă dimensiunile de 60x70 cm, solul fertil este turnat în ea pe 15 cm, după o găleată de humus amestecat cu sol sau aceeași cantitate de gunoi de grajd bine putrezit conectat la sol. Dacă solul este argilos, atunci se toarnă nisip.

Când plantați un copac, așezați-l pe o movilă la o adâncime de 5-10 cm, îndreptați cu grijă rizomii, acoperiți-i cu sol.

Apoi turnați abundent și bine mulciți pământul cu paie tunsă, humus, apoi umezeala nu se va usca prea mult. Dacă începeți să acoperiți copacul pentru iarnă, plantați-l la un unghi de 60-45 ° spre sud. Apăsați cu grijă pământul, astfel încât să nu existe spații goale lângă rădăcini. Apă o dată pe săptămână.

Condiții de creștere și îngrijirea copacilor

 temperatura și iluminatul

Lumina bună a soarelui și căldura sunt principalele condiții pentru coacerea rodiilor. La copaci, frunzele încep să înflorească la t = + 10-12 ° C și nu mai cresc la aceeași temperatură toamna. Mugurii se leagă la t = + 16-18 ° C în iunie, fructele se dezvoltă timp de 5-6 luni, depinde de varietate și vreme, se termină maturarea în octombrie - noiembrie.

Planta crește bine acolo unde iarna temperatura nu scade sub -12-14 °.

Deoarece rodii înfloresc târziu, nu se tem de înghețuri primăvara, dar înghețurile de toamnă dăunează fructelor.

Udarea unui rodiu:

 • Rodia tolerează perfect uscarea crescută a aerului dacă pământul este udat abundent.
 • Dacă există puțină apă în sol, atunci fructele devin mici, sunt de o calitate inferioară.
 • De asemenea, nu tolerează rodia și excesul de apă, puține fructe se coc, sunt de calitate slabă, frunzele încep să crească puternic.

Rodia iubește lumina și dacă este umbrită de alți copaci, atunci crește slab și are puține fructe. Poate suporta căldura mai bine decât smochinele. Plantele nu au nevoie de frecvente hrănire... În grădină, răsadurile stau până la primul îngheț, după care sunt transferate în apartament. Iarna, răsadurile sunt așezate într-o cameră întunecată, cu o temperatură de + 10 ° C, apoi frunzele nu vor cădea, iar anul următor copacii vor înflori abundent. În această perioadă, acestea sunt foarte rar udate, astfel încât rizomii lor să nu se usuce.

Pansament superior rodie:

 • În iunie, se adaugă o soluție complexă sub rodie. îngrășământ mineral.
 • Și la fiecare 2 săptămâni planta se udă cu infuzie de gunoi de grajd sau excremente de pui.
 • Toamna, 25 g de superfosfat și 15 g de potasiu sunt împrăștiate în jurul copacului, iar îngrășămintele sunt ușor adâncite.
 • Cercul superior al trunchiului mulci gunoi de grajd putrezit.

Formarea copacului și pregătirea pentru iarnă

Formarea copacului și pregătirea pentru iarnă

Coroana se formează primăvara sau după recoltarea fructelor. Primul lucru a tăia calea ramuri uscate și ramuri care îngroșează arborele. După aceea, lăstarii butucului sunt îndepărtați și descendenții bazali sunt eliminați.

Când se formează coroana, trunchiurile sunt tăiate, lăsând 5 bucăți, adică rezultatul este o formă asemănătoare unui tufiș, aceasta este cea mai potrivită pentru o rodie.

Tunderea anti-îmbătrânire se face la fiecare 25 de ani. Pentru a se pregăti pentru iernare, mizele sunt introduse în pământ lângă rodie, apoi arborele este înclinat și legat de mizele cu o frânghie. După aceea, un strat de sol de 15-20 cm este turnat deasupra.În primăvară, la mijlocul lunii mai, copacul este eliberat: frânghia este tăiată, solul este scuturat de copac.

Cultivarea rodiei acasă

Reproducerea și plantarea rodiei acasă

Recomandări de bază pentru cultivarea corectă a rodiei:

 • Substratul trebuie să fie neutru și hrănitor, liber. O puteți face amestecând 1 parte de gazon, nisip, humus, pământ cu frunze. Sau puteți achiziționa sol special pentru begonii și trandafiri... În partea de jos a oalei, scurgeți-o de pietricele sau lut expandat.
 • Reproducere. Numai speciile sunt potrivite pentru semănatul semințelor, deoarece soiurile își pot pierde caracteristicile. Toamna sau primăvara, turnați amestecul de gazon și nisip în oală. Semințe semănați în substrat și puneți vasele înăuntru mini sera... Astfel de rodii încep să dea roade peste 5-8 ani. Sau la începutul verii, tăiați lăstarii semi-lignificați în bucăți de 10 cm și plantați butași.
 • Transfer... Copacii tineri sunt transplantați primăvara de la o oală mai mică la una mai mare. Rodiile cultivate sunt transplantate de 1 dată în 3 ani în ghivece de aceeași dimensiune.
 • Cerințe de iluminat. Ridicați o grenadă pervazul sudic, vestic și estic. Pentru a-și prelungi ziua, puteți utiliza în plus lămpi fluorescente. Iarna, cu lipsă de lumină, rodii își pot arunca frunzele. Dar sub lămpi, dacă observați ziua de 12 ore, atunci aceasta înflorește și formează fructe.
 • Cerințe de temperatură. Arborele crește la temperaturi de + 20-25 ° C.
 • Udare... Rodia este udată când văd că stratul superior al pământului s-a uscat. Nu trebuie să udați prea abundent și să uscați solul, deoarece în timpul secetei, rădăcinile sale mor. Udat cu apă moale, stabilă, la temperatura camerei.
 • Pansament de top... Pentru formarea mugurilor și a multor flori, rodii au nevoie de azot și fosfor, sunt aduși din primăvară până în iulie. După make îngrășămintecare conține potasiu.
 • Tunderea... Dacă nu este tăiată, coroana va arăta inegală și dezordonată. Prin urmare, ramurile sunt tăiate, acest lucru se poate face de 2 ori pe an, înainte ca frunzele să înceapă să crească pe rodie și după ce florile au dispărut, dar încă nu există fructe.

Boli și dăunători: control și prevenire

 lupta si prevenirea

Dăunători obișnuiți de rodie:

 • Molia de rodie. Un fluture depune ouă într-o rodie printr-o ceașcă, omizi ies din ouă, care mănâncă moale seminte, din aceasta ovarele cad din copac, iar fructele încep să putrezească. Pentru a distruge molia, colectați părți de plante bolnave și ardeți-le.
 • Afidul de rodie. Afidele se reproduc pe frunze și lăstari. Pentru a-l elimina, se folosesc pesticide. Dar este mult mai sigur să folosiți infuzia: tocați 400 g de frunze de tutun uscate și praf de tutun, adăugați într-o găleată de apă (10 litri), lăsați timp de 2 zile, apoi strecurați și adăugați încă 20 de litri de apă. Apoi adăugați 40 g de săpun. Apoi spray plante. Puteți lua 100 g de frunze verzi nuc și 50 g de frunze uscate, pisează-le și insistă o zi în 1 litru de apă călduță, apoi filtrează.
 • Grenadele pot deteriora, de asemenea, insectele solzi și acarienii. Pentru prevenire, arbuștii sunt examinați și udați îngrășăminte... Dacă vedeți dăunători, tratați cultura cu actellik sau fitoverm.

Cele mai frecvente boli ale rodiei sunt:

 • pata frunzelor
 • putregai gri
 • cancer de ramură
 • cancer radicular

Dar dacă aveți grijă de plantă, aceasta primește suficientă lumină și umiditate, nu uitați să hrăniți rodii, atunci copacii nu se îmbolnăvesc.

Există mult fier în sucul din fructele de rodie, din această cauză crește cantitatea de hemoglobină din sânge. În plus, îl beau pentru răceli, tuse. Coaja este utilizată pentru tratarea bolilor stomacului și intestinelor, iar scoarța este folosită pentru îndepărtarea viermilor.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Fructe | Granat
Avatar Goshia

În regiunea noastră, rodia poate fi cultivată doar acasă și, în opinia mea, va fi mai ușor de făcut decât atunci când cultivăm citrice, deoarece rodia tolerează aerul uscat într-o cameră bine.

Avatar utilizator Egorr

Am încercat să plantez rodie din semințe de fructe coapte. Înmuguresc aproape perfect, pe stradă, totuși, apoi nu supraviețuiesc iernii, în apartament nici nu o suportă mult timp, cel mai probabil nu este suficientă lumină.