Brad de o singură culoare: plantarea și îngrijirea unei plante conifere

Bradul monocrom (din latina Abies concolor) este un arbore veșnic verde din familia Pine. A primit denumirea specifică „o singură culoare” datorită acelor sale, pictate pe ambele părți într-o culoare gri-verde. Habitatul natural al acestui copac luxos este regiunile vestice și nordice ale Americii.

Poate fi găsit în multe țări europene, Australia, Africa, precum și în Orientul Îndepărtat și Caucaz. Rezistența la iarnă, cultivarea fără pretenții și rezistența la condițiile metropolitane, precum și o varietate de soiuri realizate brad o plantă populară în multe regiuni din Rusia.

Conţinut:

Brad monocrom și caracteristicile structurii sale

Brad unic și caracteristicile structurii sale

Brad monocromatic Este un copac masiv, uneori atingând 60 de metri înălțime. Trunchiul său are aproximativ 2 metri în diametru, iar coroana are o formă conică, destul de densă la începutul creșterii și ușor căzută și subțire la maturitate. Coaja bradului este cenușie și netedă, are caneluri longitudinale, grosimea sa într-un copac adult este de 10-13 cm.

Ramurile scheletice sunt situate în unghi drept cu trunchiul bradului și deja pe ele există ramuri ramificate, sunt mai mici și direcționate în toate direcțiile. Mugurii au o lungime de până la 6 cm, sunt de culoare verde-gălbuie și foarte rășinoși.

Acele unui brad de o singură culoare sunt plate, mai albastre decât verzi și au linii ușoare la margini.

Ele sunt curbate cu secera și situate asimetric pe ramură. Lungimea lor depinde de tipul de plantă, este în medie de 1,5 -5 cm, lățimea este de aproximativ 2 mm. Strobili masculi sunt roșii și violet, în timp ce femelele strobili sunt gri-verzui.

Arborele de conifere este renumit pentru conurile sale mari ovale și ușor cilindrice de până la 10 cm lungime și până la 5 cm lățime. Tineri sunt de culoare verde deschis, se întunecă mai târziu până la bej și abia apoi, când sunt coapte complet, devin maro intens. Cântarele conului conțin boabe de semințe maronii.

Metode de reproducere

În condiții naturale, bradul se reproduce semințe... Conurile sale coapte se deschid, iar semințele sunt purtate de vânt pe o distanță destul de mare. Dar, cu auto-plantare, semințele sale ar trebui să fie însămânțate gros: 10 semințe pe orificiu. Lăstarii de primăvară, de regulă, nu depășesc 50% din semințele plantate. Răsadurile nu trebuie să fie transplantate mult timp - de la 2 la 4 ani.

Semințele de brad nu sunt ușor de recoltat. Conurile din copacii maturi sunt foarte înalte și când sunt coapte, semințele zboară imediat în direcții diferite. Dar puteți utiliza și un con necoapte, pentru aceasta trebuie să îl uscați puțin, astfel încât va fi mai ușor să obțineți boabe de semințe. Trebuie să le păstrați înainte de plantare într-un loc răcoros cu umiditate ridicată, un frigider sau subsol este potrivit pentru aceasta.

Semințele trebuie stratificate înainte de plantare.

Stratificarea semințelor apare la o temperatură optimă de + 1C timp de aproximativ o lună, dar se crede că semințele germinează în lumină destul de repede.Plantarea de toamnă a semințelor proaspăt recoltate atinge rata de germinare de 60 până la 80%, iar plantarea de primăvară - aproximativ 30%.

Metode de reproducere

Stratificarea semințelor:

 1. mai întâi, semințele sunt înmuiate peste noapte astfel încât să capete umezeală, apoi sunt dezinfectate aproximativ 20 de minute în permanganat de potasiu diluat mediu, apoi spălate de mai multe ori în apă curată
 2. ia un pahar de nisip și încălzește-l bine în cuptor (pentru a elimina germenii)
 3. după răcire, nisipul și semințele sunt amestecate într-un raport de 1: 5 (unul este semințe)
 4. acest amestec trebuie turnat într-un borcan și bine umezit
 5. borcanul trebuie așezat într-un loc răcoros
 6. Se agită conținutul borcanului timp de 15 zile și se hidratează dacă este necesar

Dacă semințele de brad clocesc mai devreme decât era planificat, atunci pot fi plantate în ghivece de răsad și plantate în pământ la ora programată, ca orice alte răsaduri. Speciile de brad pot fi înmulțite folosind semințe recoltate la începutul maturării conurilor.

Speciile decorative se reproduc prin butași:

 • Butașii sunt luați exclusiv din lăstari tineri anual, cu un mugur apical și călcâi. Pentru a face acest lucru, nu puteți tăia tulpina, ci o rupeți împreună cu o bucată de scoarță. Tulpina este luată la începutul primăverii pe timp umed din partea de nord a mijlocului coroanei, lungimea acesteia ar trebui să fie de aproximativ 8 centimetri.
 • După colectare, butașii sunt prelucrați timp de câteva ore într-o soluție slabă de permanganat de potasiu (pentru a evita ciupercile) și abia apoi sunt plantate într-un amestec de sol de humus, nisip și turbă (în proporții egale).
 • Acoperiți ghivecele cu butași cu pungi transparente sau baloane de plastic și puneți-le într-un loc luminos. Butașii ar trebui să fie ventilați în fiecare zi.

Butașii prind rădăcini suficient de mult, calul va apărea mai întâi și abia apoi, numai după un an, sistemul rădăcină va începe să se dezvolte. După o dezvoltare suficientă a rădăcinilor, tulpina, sau mai bine zis răsadul, poate fi plantată în pământ într-un loc permanent. Pentru plantarea în masă, densitatea plantării de brad nu trebuie să depășească 800 până la 3000 de copaci pe hectar.

Plantarea unui răsad: termeni și reguli

 termeni și reguli

Pentru plantarea bradului acestui soi în pământ, răsadurile sunt necesare cu vârsta de cel puțin patru ani. Plantarea de primăvară se poate face deja în aprilie, iar toamna în septembrie. Pentru aceasta, este mai bine să alegeți o zi înnorată sau chiar ploioasă.

Trebuie să alegeți un loc spațios, bine luminat, cu sol moderat umed, drenat, argila va fi cea mai bună opțiune. Plantarea unui brad de o singură culoare se efectuează direct cu un bulgăre de pământ în care crește rădăcina. Tunderea incorectă a rădăcinilor va reduce foarte mult șansa ca un copac să se înrădăcineze rapid într-o locație permanentă.

Reguli de aterizare:

 • Pentru a planta un brad, trebuie să săpați o gaură în avans, care va corespunde rădăcinii răsadului, aceasta este o medie de 70x70x70.
 • Trebuie să turnați 2 găleți de apă în groapă, când aceasta este complet absorbită în adâncitură, trebuie să turnați un strat mic (până la 6 cm) de moloz.
 • Abia acum este posibil să umpleți groapa până la jumătate cu sol format din humus, argilă, nisip și turbă, rumeguș și nitrofoska sunt adăugate acolo. Raportul trebuie ajustat în funcție de starea solului principal al sitului.
 • După câteva săptămâni, solul ar trebui să se așeze. Acum, în această gaură, puteți coborî răsadul împreună cu nodul, gulerul său de rădăcină ar trebui să fie la nivelul suprafeței site-ului.
 • După aceea, groapa este umplută cu solul rămas și compactată (cu formarea unei mici găuri pentru irigare) și udată.

Dacă răsadurile sunt plantate la rând, distanța dintre ele nu trebuie să fie mai mică de 4-5 metri. Pentru o aterizare de grup, distanța poate fi mai mică - aproximativ 3 metri.

Cultivarea bradului

Cultivarea bradului

Această vedere brad nepretențios pentru multe tipuri de sol, se adaptează la diferite structuri, orice aciditate și valoare nutritivă. Cu toate acestea, copacul nu tolerează excesul de umiditate. Bradul crește bine pe solul slab, moderat acid, drenat, precum și pe rocile părinte de andezit, piatră ponce, șist sau gresie.

Bradul monocrom este considerat cel mai rezistent la secetă dintre toate celelalte soiuri cultivate în Rusia; tolerează iernile reci și vânturile foarte bine.

Mugurii săi înfloriți târziu nu sunt în pericol să piară din îngheț. Planta iubește lumina, dar poate crește într-un loc umbrit, se adaptează foarte repede la condițiile orașului și la diferiți factori specifici de mediu.

Oamenii de știință japonezi, pe baza cercetărilor lor, susțin că rezistența maximă la îngheț a lăstarilor de brad de iarnă poate corespunde la -35 ° C, iar mugurii și acele superioare tolerează înghețuri mai mari. În Rusia, bradul este cultivat peste tot, dar fructează cel mai bine în partea sa de vest și în Caucaz.

Cum să ai grijă în mod corespunzător de brad?

Cum să ai grijă în mod corespunzător de brad?

Frumusețea coniferelor a câștigat pe bună dreptate popularitate printre grădinarii amatori. Verdele său delicat de frunze asemănătoare acului și aroma uimitoare de conifere nu vor lăsa indiferent pe nimeni care a văzut acest miracol cel puțin o dată.

Sfaturi de îngrijire:

 • Planta plantată are nevoie de umiditatea solului, o dată la 15 zile va fi suficientă. Mai târziu, este necesar să udăm bradul numai în perioada de secetă. Nu are nevoie de udare artificială, pentru ea sunt suficiente ploi.
 • Un copac tânăr și încă fragil plantat are nevoie de protecție împotriva vântului rafinat, deci trebuie legat de un suport.
 • Razele directe excesive pot dăuna și plantei, astfel încât umbra parțială va fi cel mai bun loc pentru răsad.
 • Odată ce planta este înrădăcinată, o puteți fertiliza. Este mai bine să fertilizați un copac după iarnă sau toamna cu mijloace special dezvoltate, de exemplu, „Kemira break».
 • La începutul primăverii, este necesar să se efectueze profilaxia pentru prelucrarea bradului cu compoziții din posibili dăunători. Pentru aceasta, se folosesc pesticide și fungicide cu un spectru larg de acțiune.
 • Tunderea acestui tip de brad se efectuează primăvara, înainte de începerea curgerii sevei. Este necesar să îndepărtați ramurile uscate, deteriorate și bolnave, să eliminați îngroșarea inutilă și, dacă este necesar, să formați o coroană. Tunderea se face cu foarfece de grădină. La tăiere, lăstarii trebuie scurtați cu cel mult o treime din lungime.
 • În ceea ce privește iernarea, bradul monocromatic tolerează ușor iarna și înghețurile sale. Desigur, plantele tinere, în special răsadurile de toamnă, trebuie îngrijite. Este mai bine să mulci cercurile trunchiului cu turbă și frunziș uscat, iar copacul în sine poate fi acoperit cu ramuri de molid. Copacii maturi nu necesită adăpost de iarnă și pot fi protejați de soarele strălucitor de primăvară cu o țesătură specială nețesută.

Bradul este un copac fără pretenții, tolerează cu ușurință frigul și seceta și este rezistent la multe boli și dăunători. Dar uneori coroana unui copac își poate pierde aspectul decorativ bogat datorită afide (în acest caz - hermes de molid-brad).

Dacă plantele stelate sau pădure cresc lângă brad, acestea trebuie îndepărtate.

Ramurile de brad îngălbenite pot fi tratate cu Antio sau Rogor. Acest lucru ar trebui făcut la începutul primăverii, pentru a avea timp să neutralizeze afidele femele care au iernat. Insecticide va distruge alte insecte - trage molia sau conul de pin. Dacă ace sunt afectate de ciuperci sau rugină, ramurile bolnave trebuie tăiate și arse, iar tăieturile trebuie acoperite teren de gradina... Coroana poate fi pulverizată cu diluat lichid bordeaux.

Unde și cum se folosește bradul?

Aplicație în proiectarea peisajului

Bradul monocrom este foarte des folosit în proiectarea peisajului, poate fi găsit în multe parcuri și piețe, deoarece soiul este considerat pe bună dreptate cel mai frumos și parfumat dintre toate speciile de plante de conifere.

Planta de conifere este utilizată pentru a îmbunătăți multe idei de proiectare:

 • Bradul este adesea combinat cu foioase, în special pentru contrastul culorilor plantelor. Arată grozav când este plantată cu zada, arțari, mesteceni și mulți arbuști.
 • Brad monocrom este folosit pentru a crea gard viu, aleile și paturile de flori sunt decorate cu ea și, de asemenea, plantate ca un copac independent lângă casă pentru a umbri locul.

Într-o ramură tăiată de brad, acele nu se sfărâmă mult timp, prin urmare sunt utilizate pe scară largă în florărie. Aroma uleiului ei este folosită în cosmetologie, în medicina populară, în special în aromoterapie. Este un antidepresiv natural excelent și antiseptic.

Rășina de brad este adesea utilizată în scopuri medicinale, este utilizată pentru tratarea tusei, bronșitei, durerii în gât și chiar a tuberculozei.

Este utilizat pentru tratarea otitei medii, cu tot felul de inflamații mucoase, precum și a multor boli urogenitale, scorbut, reumatism, boli musculare și articulare. Majoritatea medicamentelor care conțin brad, întărește sistemul imunitar, stimulează hematopoieza, umple corpul cu vitamine și alte substanțe utile, ameliorează stresul și protejează împotriva radiațiilor.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: