Instrucțiuni pas cu pas pentru începători: cum să crească ciuperci acasă

Ideea de a crește ciuperci champignon acasă, așa cum arată practica, se dovedește a fi o întreprindere destul de reușită. La urma urmei, aceasta nu este doar o modalitate de a obține un produs valoros și hrănitor, ci și o oportunitate de a vă organiza propria afacere mică cu investiții minime.

Este adevărat, nu toată lumea reușește să o facă bine prima dată, doar că în cultivarea șampanilor, fiecare maestru are propriul său secret, care nu este dezvăluit imediat.

Deși, de fapt, creșterea șamponilor chiar și într-un apartament de oraș este destul de posibilă, tehnologia pentru efectuarea lucrării este atât de simplă și accesibilă.

Șampanie de casă

Ce condiții sunt necesare pentru cultivarea ciupercilor

Un subsol obișnuit poate fi un loc ideal pentru cultivarea ciupercilor. Este un subsol cu ​​podea din beton, un volum mare de aer și o temperatură constantă. În mod ideal, condițiile camerei ar trebui să fie cât mai apropiate de condițiile naturale pentru cultivarea ciupercilor.

Tehnologia clasică de cultivare a ciupercilor prevede o serie de puncte importante, care nu pot fi ignorate:

 • Pregătirea unui mediu nutritiv pentru cultivarea unui substrat;

 • Cameră izolată pentru reproducerea miceliului;

 • Menținerea curățeniei sterile;

 • Control strict al umidității aerului, temperaturii;

 • Sistem eficient de ventilare a camerei.

Spre deosebire de răsaduri în creștere sau ceapă verde pentru producerea de ciuperci, nu este necesar să aveți o iluminare specială, într-adevăr, strălucitoare obișnuită, aici este suficient să fie convenabil să lucrați. În funcție de volumul producției planificate, este necesar să se prevadă opțiuni pentru amplasarea spațiului de lucru - rafturi, un sistem de suspendare pentru pungi cu miceliu sau plasarea în cutii pe podea. Acest lucru este important, deoarece trebuie să lucrați cu o suprafață mare de coșuri de compost.

Camera trebuie păstrată sterilă - miceliul de ciuperci este un lucru foarte delicat, ca orice alt organism este susceptibil la boli, există un mediu favorabil și periculos pentru acesta. De aceea, înainte de a începe lucrul la subsol, este necesar cel puțin să îndepărtați orice conservare, să dezinfectați podeaua, pereții și tavanul și să instalați grile subțiri din plasă metalică pe orificiile de ventilație.

Ciclul de viață al miceliului parcurge mai multe etape, de la începutul dezvoltării până la fructul finit, în timp ce pentru cea mai eficientă creștere este necesar să se controleze strict umiditatea aerului și temperatura acestuia. Având în vedere acest lucru, pivnița trebuie să fie echipată cu un hidrometru, termometru și psihrometru. În timp, când apare experiența, lista dispozitivelor de control va fi extinsă - va fi necesar să achiziționați dispozitive pentru monitorizarea CO2, termometre pentru măsurarea temperaturii compostului.

subsol trebuie să aibă un sistem de ventilație funcțional - fluxul de aer proaspăt și eliminarea aerului uzat trebuie să fie asigurate cât mai eficient posibil. Dar, în același timp, sistemul de ventilație în sine trebuie re-echipat pentru a funcționa exact în condițiile unei mini-ferme pentru cultivarea ciupercilor.

Pentru aceasta, este prevăzut pentru a proteja conductele de ventilație de pătrunderea rozătoarelor și insectelor, prin intermediul dispozitivelor de încălzire a aerului care intră în cameră.Conducta de evacuare ar trebui să fie echipată cu un ventilator suplimentar pentru evacuarea rapidă a aerului bogat în CO2.

Și cel mai important, subsolul ar trebui să aibă un sistem de încălzire suplimentar, dacă într-un subsol obișnuit pentru depozitarea legumelor este suficient doar să se mențină o temperatură de + 2-3 grade, atunci acest lucru nu va fi suficient pentru cultivarea șampinilor, aici aveți nevoie la minim + 18-20 grade.

De ce aveți nevoie (materii prime, materiale, instrumente)

Baza pentru cultivarea ciupercilor este compostul preparat. Este cel mai important material și care consumă mai mult timp pentru a vă pregăti pentru slujbă. Timpul aproximativ de pregătire pentru compost pe bază de paie și bălegar de vacă este de 3-3,5 săptămâni. Bineînțeles, pentru pregătire, veți avea nevoie de cel puțin o zonă separată în aer liber pentru depozitarea și coacerea compostului.

Pentru a obține o recoltă abundentă, cu randament maxim din fiecare centimetru al zonei, este necesar să achiziționați miceliu gata preparat de ciuperci sau să-l pregătiți singur din micelii care cresc în condiții naturale. Cumpărarea unui miceliu gata preparat este de preferat în ceea ce privește faptul că rata de germinare a sporilor din acesta este mult mai mare decât în ​​cea naturală obișnuită.

În funcție de metoda de cultivare, veți avea nevoie de:

 1. Cutii de lemn;

 2. Containere de plastic;

 3. Pungi de plastic;

 4. Folie de polietilenă;

 5. Spunbon;

 6. Plăci de creastă.

Când lucrați cu ingrediente de compost și materiale deja maturate, veți avea nevoie de:

 • Lopată;

 • Furcă;

 • Un set de instrumente pentru lucrul cu flori - o lopată mică, greblă în miniatură, glandere;

 • Găleți cu o capacitate de 10 și 5 litri;

 • Mănuși.

Dacă cultivarea este planificată să se facă în interior, atunci merită să vă gândiți la confortul locului de muncă - să vă gândiți la sistemul de așezare a paturilor și la proiectarea echipamentului. Acestea pot fi rafturi pentru cutii de compost, un sistem de agățare pentru pungi, mese pentru așezarea containerelor sau dulapuri pentru amenajarea paturilor.

O linie separată de cheltuieli este instrumentul de măsurare. Este imperativ să achiziționați un termometru, un hidrometru, un psihrometru. Pentru a controla aciditatea, trebuie să aveți o bandă de testare și să controlați saturația CO2, un dispozitiv pentru determinarea dioxidului de carbon.

Ciuperci la subsol

Selectarea camerei

Procesul de creștere a miceliului, prepararea și maturizarea compostului și producția comercială directă de ciuperci ar trebui să fie împărțit și efectuat în camere separate. Va fi extrem de problematic să efectuați toate operațiunile într-o singură cameră - temperatura de maturare a compostului la 90% umiditate va ajunge la 60-70 de grade. În același timp, procesul în sine, atunci când gunoiul de grajd sau de vacă se va transforma în compost, va fi însoțit de evaporarea doar a unei cantități uriașe de amoniac, care este în detrimentul ciupercilor. Prin urmare, este rațional să se prevadă o cameră separată pentru cultivarea ciupercilor și o zonă în aer liber pentru prepararea compostului.

Producția industrială în cantitate de câteva sute de kilograme pe zi sau o mică minifermă pentru creșterea unui volum mic - 100-250 kg de ciuperci pe lună ar trebui să ofere o temperatură constantă confortabilă pentru creșterea ciupercilor. Având în vedere că ciupercile sunt foarte susceptibile la schimbări de temperatură, atunci o cameră relativ mică, bine izolată, echipată cu o unitate de ventilație va permite evitarea fluctuațiilor zilnice de temperatură.

Cel mai bine este să folosiți un subsol sau o pivniță separată pentru acest lucru. Aceasta este singura cameră care poate fi transformată la un cost redus într-o minifermă de ciuperci.

Instruire

Etapa inițială a pregătirii subsolului pentru o minifermă ar trebui să fie instalarea de noi sisteme de comunicații și ventilație. Ventilația în subsol este instalată ca o sursă convențională de circulație a aerului natural și forțată cu instalarea unui ventilator de evacuare.Conductele de ventilație interioare sunt așezate pe toată lungimea camerei pentru a asigura admisia eficientă a aerului evacuat din toate zonele subsolului.

Ieșirea este echipată cu deflectoare suplimentare pentru a crește debitul de aer evacuat. La amplasarea conductelor de conducte de aer pentru furtunul de alimentare, este prevăzut un filtru pentru a curăța aerul de praf și insecte. Dacă camera are umiditate ridicată, este necesar să se echipeze un dezumidificator suplimentar pentru a pregăti aerul furnizat.

Lucrul cu miceliu de ciuperci asigură umezirea constantă a compostului și a stratului de sol, în timp ce este important ca umezeala să fie reținută în compost. Prin urmare, atunci când pregătiți o cameră, trebuie să acordați atenție stării pereților, a tavanului și a podelei. Parterul, în cameră, trebuie înlocuit cu beton, grinzile de pardoseală din lemn trebuie acoperite cu un strat de hidroizolație și, dacă este posibil, izolate cu o suprafață hidrofobă puternică.

Dezinfectare

Cultivarea ciupercilor necesită curățenie constantă în cameră. Dezinfectarea preventivă se efectuează:

 1. Dezinfectarea profundă a tuturor suprafețelor după finalizarea lucrărilor pregătitoare;

 2. Înainte de a plasa cutiile de compost pentru aplicarea miceliului;

 3. După încheierea ciclului de creștere a ciupercilor și recoltarea deșeurilor.

După finalizarea lucrărilor de construcție, este necesar să văruiți camera cu un mortar de var. După aceea, se recomandă asigurarea dezinfectării cu soluție de formalină și tratament cu radiații ultraviolete.

În timpul perioadei de schimbare a compostului, se recomandă curățarea cu o soluție dezinfectantă și re-cuarțat.

Zonare

Dacă camera permite, este recomandat să o împărțiți în mai multe zone. Zonarea va asigura utilizarea eficientă a subsolului și va crea condițiile necesare pentru creșterea ciupercilor. În planul de zonare, se recomandă crearea:

 • Zona de preparare a miceliului;

 • O zonă pentru cultivarea ciupercilor comerciale;

 • Zona de depozitare a produselor finite;

 • Zonă de muncă.

Împărțirea în zone nu trebuie să se facă din pereții capitali, este suficient să se facă partiții din benzi de film plastic puternic.

Plantarea miceliului

La început, deși nu există abilități pentru cultivarea independentă a miceliului din substratul disponibil, se recomandă utilizarea sporilor gata preparați de ciuperci vândute în magazine. Cea mai bună opțiune este să cumpărați litigii direct de la producător, în acest caz rata de germinare va ajunge la 70-80%.

Miceliul este cultivat din materialul sporei, aceasta este o procedură obligatorie dacă există dorința de a crește ciuperci în volume mari. Pentru cultivarea la domiciliu, se recomandă metoda de cultivare a cerealelor și a compostului.

Pentru creșterea prin metoda cerealelor este necesar:

 1. 10 kg grâu sau secară;
 2. Capacitate cu un volum de 20-25 litri;

 3. Borcane de 8-10 litri cu capac;

Tehnologia de preparare a miceliului este următoarea - bobul se toarnă cu 15 litri de apă, se aduce la fierbere și apoi se fierbe la foc mic timp de 1,5-2 ore. Boabele nu trebuie fierte, dar trebuie să fie moi.

După ce boabele au ajuns la condiții, apa este scursă și bobul este uscat. În același timp, borcanele sunt dezinfectate, bobul răcit este așezat uniform pe borcane și acoperit cu capace. Găurile trebuie făcute în capacele pentru circulația aerului. După ce bobul s-a răcit la +24 grade, sporii de ciuperci sunt așezați în borcane. Găurile sunt închise cu tampoane de bumbac. Pregătirea miceliului este determinată vizual atunci când ocupă întregul volum al borcanului de cereale.

Metoda compostului nu diferă de metoda cerealelor, singura diferență este că, în loc de cutii de litri, se folosesc butelii de 3 litri, iar cerealele sunt înlocuite cu compost. Adevărat, se potrivește în borcane deja sterilizate și se încălzește direct acolo.

Transferul miceliului în mediul nutritiv

După ce miceliul este copt, acesta este transferat în tăvi, recipiente, cutii sau pungi cu compost pregătit.Compostul este dezinfectat înainte de adăugarea miceliului și tăvile sunt așezate la locul lor. Nu există norme pentru distribuirea miceliului în recipiente, dar de obicei se folosește un borcan de litru pentru 30-40 kg de compost.

Champignons într-un pachet

Alegerea unei varietăți de șampoane

În activitatea modernă de ciuperci a companiei, producătorii de materiale pentru cultivarea miceliului pot oferi aproximativ 300 de soiuri și tipuri de ciuperci. Dar sa întâmplat că cele mai populare sunt șamponii și ciupercile de stridii.
Pentru reproducerea la domiciliu, se recomandă utilizarea soiurilor de ciuperci și a tulpinilor cultivate industrial în ferme specializate. Recomandate pentru cultivare în condiții minifarm includ:

 • Samuel 512 este un soi francez extrem de productiv. Posedă germinație ridicată și fructificare pe termen lung. Nepretențios față de condițiile de detenție - în special regimul de temperatură. Are un gust excelent.

 • Salvan 130 este un hibrid cu germinare ridicată și o perioadă lungă de rodire. Productivitatea și calitățile comerciale depind în mare măsură de menținerea corectă a regimului de temperatură. Necesită monitorizarea constantă a umidității și temperaturii interioare. Are o imunitate ridicată la majoritatea bolilor. Are un gust bun.

 • U-3 este o varietate de ciuperci de maturare timpurie, cu primul val de ciuperci comerciale la 20-24 de zile după plantarea miceliului. Temperatură și ventilație exigente. Dacă tehnologia este încălcată și nu se respectă regimul de cultivare, ciupercile pot fi mici. Are un gust excelent. Structură proporțională, cu o densitate mare a corpului capacului.

 • 273 este un hibrid cu o pălărie maro „regală” distinctivă. Se adaptează perfect la condițiile de creștere, nu deosebit de pretențios la respectarea strictă a condițiilor de temperatură. O varietate cu randament ridicat capabilă să producă până la 20 kg de fructe pe metru pătrat de plantație.

Acești hibrizi sunt disponibili pe piață pe scară largă atât ca material pentru cultivarea miceliului, cât și sub formă de compoziții de compost gata preparate pentru auto-cultivare.

Cum să plantați miceliul corect

După ce miceliul este gata, este transplantat în cutii sau pungi pregătite. Acest lucru se face într-un model de șah, cu o distanță de 15-20 cm una de cealaltă. Miceliul este îngropat în compost cu 4-5 cm. După plantare, pungile sunt acoperite cu o cârpă și umezite în mod regulat cu apă caldă - temperatura pentru irigare este de 15-20 de grade.

Principala creștere a miceliului are loc în primele 5-7 zile. Umiditatea în această perioadă este menținută la 80-95%. Regimul de temperatură ar trebui să fie cât mai uniform posibil, fără fluctuații - temperatura optimă este de 22-25 de grade. Nu trebuie menținută o temperatură mai ridicată. În zilele 10-12, suprafața este acoperită cu un amestec de sol de 5 părți de turbă, 4 părți de sol și 1 parte de calcar. Umezirea se face de cel puțin 2 ori pe zi, evitând curenții de aer și uscându-se din perna solului.

În a 5-6-a zi după aceea, temperatura este redusă la 13-15 grade, acest lucru este necesar pentru începutul încolțirii ciupercilor după ce temperatura crește la 22-24 de grade.

Îngrijiri suplimentare

După ce temperatura scade la 13-15 grade, îngrijirea principală va consta în respectarea regimului de temperatură, ventilația constantă a camerei (cel puțin de 2 ori pe zi) și umezirea pungilor cu ciuperci.

Pe măsură ce miceliul crește, umezeala crește și temperatura crește la 17-20 de grade. După începerea creșterii active, se recomandă menținerea unei temperaturi stabile și monitorizarea nivelului de CO2 din cameră.

Caracteristicile cultivării ciupercilor în pungi

Pentru cultivare, se folosesc pungi din polietilenă din material dens cu o înălțime de 0,7-1,0 metri. După ce umpleți punga cu compost și plantați miceliul, pungile sunt așezate pe paleți, astfel încât să fie convenabil să lucrați. După apariția ciupercilor la suprafață, pansamentul superior se face dintr-o parte de cretă și 4 părți de turbă. Rata de aplicare 60-100 grame pe 1 mp metru. Dacă se constată putregai sau alte boli, punga este scoasă din cameră.

După sfârșitul procesului de fructificare a miceliului, compostul este îndepărtat, iar pungile, după dezinfectare cu o soluție de formalină, pot fi refolosite.

Recoltare

Prima recoltare în masă se face de obicei la 21-24 de zile după ce miceliul este adăugat la compost. Recolectarea este de obicei 75-80% din volumul original. Taxa finală este de obicei de până la 50% din prima taxă. După aceea, randamentul scade brusc.

Colectarea ciupercilor se efectuează cu un cuțit - ciupercile sunt tăiate la rădăcină, în timp ce este recomandabil să nu deteriorați miceliul. Ciupercile gata preparate sunt pregătite pentru procesare și conservare ulterioară.

Pentru cei care și-au propus obiectivul de a cultiva șampanie acasă, cunoscând tehnologia și efectuând în mod constant toate operațiunile, nu este dificil să facă acest lucru. Principalul lucru este să vă stabiliți un obiectiv și să respectați în mod sistematic calendarul tuturor evenimentelor. Chiar și începătorii, în condițiile modeste ale unui mic subsol sau balcon, reușesc să crească o recoltă decentă de ciuperci.

Urmăriți videoclipul aferent:

Categorie:Ciuperci | șampanie
Avatar Goshia

La începutul articolului sunt scrise 5 condiții pentru cultivarea ciupercilor și multe dintre ele sunt greu de îndeplinit. De exemplu, ventilație eficientă și mențineți umiditatea și temperatura în subsol. Prin urmare, aveți cu siguranță nevoie de un sistem de ventilație de alimentare și evacuare cu camere de irigare, dar acest lucru este dificil și costisitor. Este mult mai ușor să cultivi ciuperci de stridii.