Roșii de seră: plantare și îngrijire

Cultivarea roșiilor într-o seră nu este dificilă. Oricine, chiar și un grădinar novice, își va putea oferi familiei mâncare proaspătă și conservată. Desigur, pe banda de mijloc și chiar în Siberia, puteți cultiva roșii fără seră, dar în acest caz randamentul va fi mult mai mic și nu vă puteți baza pe legumele timpurii.

Conţinut:

Răsaduri în creștere

răsaduri în creștere

Seră în creștere roșie începe cu selecția soiurilor. De obicei, soiurile înalte, nedeterminate sunt alese pentru sere, care vor da roade până la înghețurile toamnei. Nu le voi enumera numele, deoarece cel mai bine este să le cumpărați pe cele zonate pentru regiunea dvs. de reședință. Soiurile care dau randamente excelente, de exemplu, în teritoriul Krasnodar, este puțin probabil să-i mulțumească pe locuitorii din Ural cu ei și invers. De obicei pe punga cu semințe este scris la ce oră este recomandat să le semeni pentru răsaduri. Pentru majoritatea soiurilor, se recomandă mijlocul până la sfârșitul lunii martie.

Semințe la roșie mari, însămânțarea și stropirea lor cu puțin pământ nu va fi dificilă. Mulți grădinari îi înmoaie în apă sau soluție Epin înainte de plantare pentru a accelera germinarea. Când se umflă sau eclozează, sunt semănate în mini-sere, care sunt cutii cu sol fertil umed acoperit cu sticlă sau polietilenă. Este foarte convenabil să folosiți recipiente de unică folosință din plastic transparent, cu capac. Puneți câteva găuri în partea de jos cu un punte, iar sera este gata. După germinare, capacul nu este îndepărtat imediat, dar când rămășițele cojii de semințe dispar din frunzele de cotiledon.

În faza de 2-3 frunze adevărate, plantele se scufundă în recipiente separate, ciupind rădăcina principală pentru dezvoltarea accelerată a unui sistem bun de rădăcini. Principala problemă la creșterea răsadurilor este întinderea excesivă din cauza lipsei de iluminat. Prin urmare, dacă este posibil, așezați-l pe fereastra de vest și completați-l, cel puțin cu o lampă de masă cu o lampă cu economie de energie. Dacă nu doriți să vă încurcați cu răsaduri, puteți cumpăra gata făcute în seră. Acolo ea crește în sere, deci plantele sunt puternice, scurte, cu trunchiuri groase. Înfloresc mai repede și se disting prin fructe abundente.

Aterizare

plantarea răsadurilor într-o seră

De obicei recomandat plantă tomate cu efect de seră, atunci când a trecut amenințarea cu înghețuri recurente, dacă sera nu este încălzită artificial. Paturile de-a lungul pereților serei trebuie pregătite cu mult timp înainte. Acestea sunt vărsate cu o soluție de permanganat de potasiu pentru a dezinfecta solul și fertilizate cu humus sau compost, adăugându-l în proporție de 1 găleată pe 1 mp. metru. Dacă aveți un răsad bun, puternic, cu tulpini groase, plantați-l vertical. Dacă este foarte alungit, atunci este mai bine să-l plantați orizontal, îngropând o parte a tulpinii. Aceasta va oferi un sistem rădăcină suplimentar.

Așteptați-vă ca distanța dintre plante să fie de cel puțin 40 cm, între rânduri - 50 cm. În timpul plantării, solul este vărsat bine și apoi lăsat timp de 10 zile fără apă, astfel încât să existe o formare îmbunătățită a rădăcinilor. În acest timp, acele roșii care sunt plantate orizontal vor crește deja și pot fi legate.

Îngrijire

roșii în seră

Agronomii recomandă ruperea copiilor vitregi pentru a forma tufele într-o singură tulpină. Acest lucru ar trebui făcut în mod regulat, deoarece copiii vitregi îndepărtează de la plantă forțele care ar trebui îndreptate spre rodire.Același lucru se poate spune și pentru frunzele inferioare. Acestea sunt îndepărtate pe măsură ce planta crește. Nu uitați că roșiile adoră aerul proaspăt, motiv pentru care nu este recomandat să fie cultivate în aceeași seră cu castraveți, care au nevoie de căldură și umiditate ridicată. Sera trebuie să aibă cel puțin două orificii de ventilație pe pereții opuși. Pe vreme deosebit de caldă, ușa este lăsată deschisă. În mod ideal, dacă temperatura pe timp de zi este de 20-24 de grade, iar temperatura pe timp de noapte este de 16-18.

Roșiile sunt udate în seră de 2-3 ori pe săptămână, dar abundent; în perioada de rodire, udarea ar trebui să fie mai frecventă. Este convenabil să mulciți plantațiile cu iarbă uscată, astfel încât umezeala să se evapore mai lent. Îmbrăcămintea superioară a roșiilor în seră se efectuează de trei ori în timpul sezonului de creștere. Primul este deja la trei săptămâni după aterizare. Pentru ea se folosesc cenușă de lemn și mullein lichid. Este important să nu existe azot în îngrășământ în acest moment, altfel plantele vor începe să se „îngrășeze” în loc să înflorească și să pună fructe. După alte 10 zile, se aplică un îngrășământ mineral complex, de exemplu, „Kemira-universal”. După alte 1012 zile, se aplică un al treilea pansament superior cu un îngrășământ complex. Dacă plantele sunt fragile și slabe, îmbrăcămintea foliară superioară cu uree vă va ajuta atunci când vărsați flori - cu acid boric.

Soiurile mijlocii și înalte de roșii se cultivă cel mai bine în sere din policarbonat, sticlă sau plastic. Cu această metodă de cultivare, acestea dau un randament mai mare, sunt mai puțin afectate de boli și dăunători.