Plantă hidroponică: tipuri, diagrame și asamblare

O plantă hidroponică de acasă este capacitatea de a cultiva tot felul de culturi oriunde: pe balcon, în camera, în țară și așa mai departe și obțineți o recoltă bună, chiar dacă există foarte puțin spațiu pentru ei. Pe măsură ce crește prețul produselor ecologice, acesta este un mod minunat de a vă diversifica meniul cu ierburi proaspete pe care le puteți cultiva cu un cost minim.

Hidroponica este arta creșterii plantelor fără sol: apa și un amestec de nutrienți asigură tot ce au nevoie pentru a crește.

Conţinut:

Tipuri de bază de plante hidroponice

Tipuri de plante hidroponice

Cum să faci singură o plantă hidroponică? Acest lucru nu este atât de dificil pe cât s-ar părea dacă înțelegeți principiul aprovizionării plantelor cu nutrienți și apă, precum și furnizarea acestora cu cantitatea necesară de lumină.

Există mai multe tipuri de sisteme hidroponice care funcționează pe principii diferite:

 • Sistemul mareelor. Sistemul radicular al plantelor la un anumit moment este scufundat în fluidul nutritiv, iar în restul timpului rădăcinile respiră, primind oxigenul necesar. Acasă, asamblarea unei astfel de instalații este problematică: necesită un sistem complex de alimentare cu apă și automatizare.
 • Sistem de irigare capilară. Rădăcinile sunt scufundate într-un strat subțire de substrat, care este bine saturat cu lichid nutritiv. Pentru uz casnic, o astfel de schemă hidroponică va fi cea mai convenabilă.
 • Sistem de irigare prin picurare. Lichidul nutritiv este furnizat treptat rădăcinilor, iar excesul său este îndepărtat prin sistemul de drenaj. Între timp, nu este nevoie să știm despre asta. ”

Schema de montaj și principii

Schema de montaj și principii

O plantă hidroponică bricolată poate fi făcută în zeci de opțiuni, în funcție de dimensiunea camerei, plantele cultivate și alți parametri. Aceasta este o oportunitate excelentă de a vă arăta cunoștințele tehnice și de a încerca diverse tehnologii. acasa.

Cea mai simplă configurare hidroponică DIY va consta din următoarele elemente:

 • Un recipient mare în care să plasați soluția nutritivă. Poate fi realizat dintr-un recipient din plastic sau alt recipient cu un volum de 30-50 litri, dar pereții trebuie să fie opaci. În caz contrar, apa va înflori foarte curând și va deveni inutilizabilă. Plasticul transparent poate fi vopsit sau lipit cu folie densă opacă.
 • Ghivece mici pentru plante. Puteți cumpăra ghivece mici pentru răsaduri cu găuri în partea de jos de la florărie și ar trebui să fie mai mici decât înălțimea rezervorului.
 • Substrat pentru sistemul radicular al plantelor. Nu este necesar să-l achiziționați special: în loc de sol cumpărat, puteți folosi argilă mică expandată obișnuită, fibră de cocos sau vată minerală. Scopul său este să rețină lichid și să-l furnizeze rădăcinilor plantelor.
 • O pompă de aer pentru acvariu care va furniza oxigen apei. Trebuie să fie nou, astfel încât să nu existe bacterii străine în tuburi, puteți folosi tuburi de silicon pentru pompă.
 • Nutrienții plantelor.În aceste scopuri, puteți utiliza un îngrășământ complex sau concentrate speciale.

În plus, pentru a asambla sistemul, veți avea nevoie de șmirghel, o riglă și un cuțit cu o lamă ascuțită. Toate acestea vor face posibilă dotarea unui sistem funcțional care să asigure tot ceea ce este necesar pentru orice plantă.

Asamblarea unei plante hidroponice

Asamblarea unei plante hidroponice

Dispunerea plantei hidroponice va fi destul de simplă. Găurile rotunde sunt tăiate în rezervorul de plastic de-a lungul diametrului vaselor pentru substrat: acestea trebuie să fie complet scufundate în recipient, dar să nu cadă în el, deci trebuie să calculați cu exactitate diametrul. Găurile sunt tăiate de la marginea capacului rezervorului, în care sunt plasate furtunurile pompei pentru a satura apa cu oxigen. Pentru a preveni ca bulele de aer să fie prea mari, pietrele de acvariu sunt așezate pe fundul recipientului.

Apa este turnată în recipient, volumul său trebuie să fie de două treimi din volumul rezervorului.

Substratul este așezat în ghivece și așezat pe el seminte plante. Pentru germinarea accelerată, acestea pot fi închise cu pahare de plastic - acest lucru se va crea mini sereîn care mugurii se vor simți mai confortabil.

Fundul ghivecelor ar trebui să fie scufundat în apă, iar substratul trebuie umezit cu apă. Cand seminte începe să germineze, o soluție nutritivă din îngrășăminte complexe este adăugată în apă. În timp, soluția se va evapora, deci este completată periodic, va trebui să adăugați și îngrășăminte în concentrare mai mică. Compresorul de oxigen trebuie să funcționeze în timpul zilei, acest lucru asigurând viața normală a plantelor.

Pentru a asigura funcționarea automată a sistemului, acesta poate fi completat cu un cronometru pentru acvariu, deoarece va funcționa pe același principiu.

O astfel de instalație va oferi plantelor suficientă apă pentru creștere, precum și un set complet de substanțe nutritive, astfel încât acestea nu vor mai avea nevoie de sol obișnuit. Cu toate acestea, este necesară o iluminare completă, deci trebuie să alegeți locul potrivit pentru a vă plasa planta hidroponică.

Unde să-ți așezi planta hidroponică în casa ta

Unde să-ți așezi planta hidroponică în casa ta

Planta hidroponică poate fi amplasată în orice cameră: ocupă relativ puțin spațiu, deci poate fi instalată chiar și într-un living, chiar și pe o navă spațială.

Cu toate acestea, pentru ca acesta să fie cât mai eficient posibil, este mai bine să folosiți câteva recomandări utile:

 1. O cameră mică cu sau fără ferestre este ideală pentru instalare: dacă este amplasată în casă, va fi necesară iluminarea suplimentară cu lămpi fluorescente.
 2. Unitatea poate fi amplasată într-o seră din curte: în acest caz, va primi lumină naturală maximă. Cu toate acestea, în acest caz, trebuie să monitorizați constant evaporarea apei, deoarece aceasta va pleca mult mai repede.
 3. În toate cazurile, instalația trebuie fixată cu grijă și protejată de vânt cât mai mult posibil: curenții de aer pot distruge planta tânără.
 4. Distanța dintre ghivece depinde de ce fel de plante veți crește: dacă este ridiche sau verde salată, 10 cm este suficient, pentru castraveți, căpșună și alte culturi, ghivecele trebuie să fie la distanță de 15 cm.
 5. Cu cât containerul este mai lung, cu atât pot fi așezate mai multe vase: acesta este motivul pentru care țevile din plastic cu diametru mare sunt adesea folosite pentru hidroponie. Puteți instala orice număr de astfel de țevi: pe un balcon, pe o verandă sau în orice altă cameră, în acest caz va fi posibil să se echipeze un ecosistem complet funcțional, în timp ce va ocupa relativ puțin spațiu.

Combaterea dăunătorilor și a bolilor

Dăunătorii și combaterea plantelor

Ca și în cazul creșterii în condiții naturale, atunci când plantează hidroponic, plantele sunt amenințate de tot felul de dăunătoricu toate acestea, există o serie de caracteristici. În primul rând, plantele vor fi mai puternice, deoarece primesc în mod constant cantitatea necesară de apă și substanțe nutritive.Acest lucru mărește imunitatea naturală și face plantările dvs. mai imune la diferiți factori dăunători. Plantele se îmbolnăvesc mai rar, dar acest lucru nu garantează protecția lor completă.

În al doilea rând, datorită aglomerației mari și a amplasării tuturor plantelor una lângă alta, oricare dăunători sau infecțiile bacteriene se răspândesc foarte repede. Va trebui să monitorizați constant aterizarepentru a preveni distrugerea lor rapidă. Afidele, acarienii și diferitele infecții fungice vor fi deosebit de periculoase. Este necesar să inspectați frunzele și să efectuați un tratament preventiv: pentru mulți dăunători, nu sunt necesare substanțe chimice speciale: este suficient să tratați frunzele cu apă cu săpun și să efectuați pulverizare regulată.

Hidroponia este o oportunitate de a-ți arăta talentele agronomice și de a obține o recoltă mare, chiar și în cel mai mic spațiu.

Un astfel de sistem vă va permite să actualizați interiorul unui apartament din oraș; acesta poate fi instalat pe un balcon sau o logie obișnuită a orașului. eficacitatea sa depinde de atitudinea ta: plantele vor aprecia îngrijirea arătată.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.