Laxativul Joster: aplicare și cultivare

Un arbust sau un copac mic numit laxativ joster sau altfel laxativ de cătină are un interes primordial în ceea ce privește proprietățile sale medicinale. Ca plantă medicinală, joster (diferitele sale părți) este utilizat în tratamentul constipației, gută, reumatism, indigestie, erupții cutanate cronice. Și aceasta nu este o listă completă.

Nu este adesea privită ca o plantă ornamentală. Utilizarea acestor arbuști nepretențioși toleranți la umbră pentru amenajarea teritoriului se limitează cel mai adesea la mascarea locurilor urâte, precum plantarea în pustii sau în pajiști mici din pădure. De asemenea, se întâmplă ca laxativul joster să fie folosit pentru a crea garduri vii dense, rezistente, care tolerează tăierea și sunt ușor de format. Dar un astfel de gard viu nu este un loc lângă câmpuri, deoarece cătina este gazda intermediară a ciupercii de rugină.

Dar, pe de altă parte, josterul este o plantă excelentă de miere. Mierea obținută din aceasta are o culoare gălbuie sau maro deschis și nu este confiată.

Cătina este cea mai potrivită pentru acele zone în care a fost păstrată vegetația forestieră. Colțurile umbrite ale grădinii și ale curților sunt și pentru ea. Această plantă este complet nepretențioasă față de sol. Datorită lungimii rădăcinilor sale de două sau chiar de trei ori lungimea părții supraterane, va crește chiar și pe cele mai puține soluri. Numai în acest caz, creșterea sa va fi oarecum mai lentă. Totuși, solurile drenate, umede și reci sunt de preferat.

Poate fi cultivat cu succes din semințe sau propagat prin butași de tulpină. Dar cele mai bune rezultate pot fi obținute cu însămânțarea de iarnă. Dacă îl semănați primăvara, atunci este nevoie de o stratificare preliminară pe termen lung a semințelor (aproximativ șase luni). Puieții pot fi plantați chiar primăvara, chiar toamna.

Dacă creșteți cătină pe site, atunci este necesar să produceți tăierea sa formativă, sanitară și decorativă. În general, dacă există o cultivare laxativă a josterului, atunci nu pare dificil.