Un ghid pas cu pas pentru creșterea creveților de apă dulce pentru începători

Prin organizarea corespunzătoare a unei ferme de pește private, puteți obține succes și puteți obține profit. Principalele avantaje ale creșterii creveților de apă dulce includ prezența unei piețe extinse pentru produse, absența dificultăților de îngrijire și a echipamentelor disponibile financiar. Direcția este destul de nouă în țara noastră, deci nu este nevoie să vă fie frică de concurența ridicată. Înainte de a începe implementarea ideii, este important să vă familiarizați cu caracteristicile cultivării creveților.

Creveți de apă dulce

Descriere

Creveții de apă dulce au o constituție specială, care se exprimă în multe picioare. Datorită picioarelor mici, indivizii nu numai că se pot mișca, ci și pot efectua diverse acțiuni (de exemplu, ajutând la respirație). Corpul creveților de apă dulce este împărțit în cefalotorax și regiunea abdominală. În zona cefalotoraxului, partea principală a labelor racului este concentrată, iar ochii și antenele sunt localizate.

În zona peritoneului, indivizii au picioare suplimentare, care facilitează mișcarea în suprafața apei și purtarea descendenților. Partea anterioară a segmentelor pieptului fuzionează cu capul. Dacă creveții se mișcă cu picioarele din spate, atunci cu picioarele din față transportă mâncarea în cavitatea bucală. Prezența carapacei vă permite să protejați pieptul și capul.

Fălcile puternice sunt capabile să strivească și să strivească furajele. Datorită lamei situate în zona maxilarului, apa circulă prin branhii. Femelele își pot ține ouăle cu ajutorul picioarelor de pe cavitatea abdominală. Ochii pândiți permit crustaceelor ​​să se întoarcă.

Caracteristici de reproducere

Înainte de a începe să crească creveți de apă dulce, este important să studiați informațiile despre particularitățile reproducerii, hrănirii și îngrijirii. În plus, ar trebui să alegeți un loc unde se va păstra cancerul. Dacă doriți, puteți fi de acord să închiriați un iaz local sau să echipați un rezervor pe propriul site. Adâncimea unui iaz realizat de sine trebuie să fie cuprinsă între 1,45-1,55 m. Suprafața inferioară a unei piscine de casă ar trebui să fie echipată cu adăposturi pentru o locuință confortabilă a creveților. În aceste scopuri, puteți utiliza:

 • părți de ardezie;
 • lemn de drift;
 • țiglă de acoperiș;
 • secțiuni de țevi.

Apa pentru umplerea rezervorului trebuie să fie vie, verde, cu prezența îngrășămintelor organice. Urmând aceste recomandări, puteți contribui la crearea naturală a unei baze alimentare pentru crustacee.

Important! La creșterea creveților, nivelul pH-ului în apă trebuie monitorizat sistematic, iar viața acvatică ar trebui să fie bine luminată.

Pentru ca procentul maxim de descendenți de creveți să supraviețuiască, este important să respectăm cu strictețe regimul de temperatură. Se recomandă menținerea temperaturii apei la 23-27C. Având în vedere că menținerea temperaturii apei calde este necesară pentru creșterea creveților, putem vorbi despre natura sezonieră a unei astfel de afaceri. Pentru a prelungi sezonul, ar trebui să aveți grijă de încălzirea artificială a iazului în prealabil. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că costul echipamentului va fi ridicat.

Creveții trebuie hrăniți cu hrană naturală, de origine animală și vegetală.

Ce este necesar pentru reproducere

Pentru a crește crustacee, este important să ne gândim mai întâi la problema habitatului lor. Creveții pot fi crescuți în următoarele condiții:

Important! Trebuie avut în vedere faptul că pentru creșterea cu succes a creveților într-un rezervor deschis, va trebui să locuiți în regiunea sudică, unde apa menține temperatura recomandată mult timp.

Echipament pentru acvariu

Pentru a crește diferite tipuri de creveți de apă dulce, trebuie să cumpărați diferite recipiente. Acest lucru va evita conflictele dintre indivizi și va împiedica traversarea interspeciilor. Pentru a începe o afacere, veți avea nevoie de containere, al căror volum este de 80-100 litri, cu prezența:

 • filtru;
 • iluminat;
 • aerator.

În creștere în iazuri

Pentru locuitorii din regiunile sudice, ideea creșterii creveților într-un iaz este perfectă. Prin utilizarea încălzirii rezervorului în timpul sezonului rece, se poate realiza un proces continuu. Proprietarul unei ferme de creveți trebuie să adauge în mod sistematic prăjituri în iaz, a căror masă abia a atins 2-3 g și să prindă adulții.

Dacă doriți să deschideți o afacere în regiuni mai reci, puteți transfera viața acvatică către acvarii care sunt situate în interior pentru iarnă. Procesul de creștere a secțiilor are loc în etape:

 1. Găsirea crustaceelor ​​în acvariile interioare până la începutul lunii mai.
 2. Relocarea persoanelor într-un rezervor deschis la începutul lunii mai.
 3. Atingerea dimensiunii pieței la sfârșitul lunii septembrie.

Pentru a crește creveți, ar trebui să selectați un rezervor, a cărui adâncime va ajunge la 100-115 cm. Este importantă și prezența mușchiului, a algelor, a creveților saramori, a rotiferelor și a tardigradelor în apă. Creveții pot fi păstrați în apă, a cărei temperatură este în intervalul 20-35C. Dacă indicatorul de temperatură scade cu câteva grade sub limita minimă, atunci indivizii încetează să se hrănească. În apă rece (12-14 C), crustaceele mor.

Performanță optimă pentru creșterea și dezvoltarea normală a creveților

Conținutul de oxigen

Indicator nitrit

Nivelul nitraților

5 mg / l

0,26-0,35 mg / l

1,5-3 mg / l

Depășirea indicatorilor duce la dispariția populației.

Dispozitiv RAS

Pentru a crea condiții confortabile pentru secții, experții recomandă instalarea unui dispozitiv de alimentare cu apă închis (RAS), care ar trebui să fie amplasat într-o cameră cu încălzire și iluminare bună. RAS se va baza pe:

 1. O pereche de bazine cu o capacitate de 1,5-2 tone de apă.
 2. Pompele capabile să circule apa.
 3. Rezervoare de depozitare.
 4. Blocuri de filtrare.
 5. Aeratoare pentru a ajuta la oxigenarea apei.
 6. Sistem de dezinfectare UV.

Iazuri de creștere a creveților de apă dulce

Echipament

Pentru creșterea într-un acvariu, antreprenorul trebuie să aibă grijă de instalare în prealabil:

 • sistem de incalzire;
 • sisteme de aerare;
 • filtre.

Este important să lăsați aerarea în permanență, deoarece crustaceele sunt extrem de sensibili la nivelul de oxigen din apă. Funcția de încălzire și iluminare trebuie setată în funcție de nevoile locuitorilor rezervorului. La instalarea sistemului de filtrare, este important să mențineți fluxul intern la un nivel minim. Fiecare dintre găurile care se află pe filtru trebuie acoperite cu un burete, astfel încât crustaceele să nu cadă în ele.

Asigurarea condițiilor de detenție

La reproducerea crustaceelor, este important să respectați recomandările de bază împărtășite de cultivatorii de creveți cu experiență:

 1. Nu ar trebui să existe specii sălbatice într-un rezervor de creveți de apă dulce.
 2. Este inacceptabil să conțină creveți cu pești mari.
 3. Este important să controlați aciditatea apei și să luați în mod sistematic măsuri de curățare a rezervorului.
 4. Monitorizați nivelul de nitriți și nitrați din rezervor.
 5. Oferiți o suprafață de fund stâncoasă.
 6. Mențineți temperatura apei în intervalul 25-29 C.
 7. Așezați suficient fitoplancton în rezervor.
 8. Dotați o pereche de acvarii care funcționează ca un incubator pentru păstrarea femelelor cu ouă.

Unde să luați prăjituri

După ce ați decis problema rezervorului, ar trebui să vă gândiți de unde puteți cumpăra prăjituri.Ar trebui să cumpărați creveți mici într-o fermă specială, organizatorii cărora se ocupă cu creșterea crustaceelor. Dacă există o oportunitate, este mai bine să cumpărați femele adulte cu caviar, dar o astfel de ofertă este greu de îndeplinit. Prin urmare, cea mai bună opțiune ar fi să cumpărați alevini de crustacee, a căror vârstă a atins 12-15 zile. Este important să hrăniți intensiv postlarva în primele săptămâni, astfel încât să atingă o masă de 0,25-0,35 g.

Instrucțiuni de creștere a creveților

Mai jos este o instrucțiune care descrie principiul creșterii creveților. Respectând recomandările instrucțiunilor, puteți crește persoane mari de locuitori acvatici și le puteți vinde profitabil.

Așezat pui

După cumpărare, umplem punga cu prăjituri cu plante acvatice, astfel încât creveții să le prindă. Dacă achiziția se face într-o zi fierbinte, ar trebui să aranjați livrarea bunurilor la domiciliu. Acest lucru va evita supraîncălzirea.

Pentru o vreme, așezăm pachete cu postlarve în apă și așteptăm momentul când temperatura din pachet și din rezervor devine aceeași. În cazul în care pe lângă creveți locuiește în rezervor, este important să opriți iluminatul în timpul colonizării alevinilor, pentru a preveni noii locuitori să „ciocnească”.

Hrănire

Unul dintre principalele avantaje ale creveților este natura lor omnivoră. Ea alege să hrănească:

 • mușchi;
 • frunziş;
 • alge;
 • peşte.

În caz de foame severe, creveții de apă dulce pot mânca congeneri. Pentru a evita canibalismul, este important să se echipeze suprafața fundului rezervorului cu adăposturi, al căror rol poate fi jucat de:

 • fragmente de cărămizi;
 • busteni;
 • o grămadă de fire și linie verde de pescuit.

Este important ca dieta crustaceelor ​​să conțină un număr suficient de larve de creveți de saramură și un amestec specializat de furaje granulate. Hrănirea mixtă reduce costurile. Dieta zilnică a creveților de apă dulce ar trebui să se bazeze pe:

 • alge;
 • amestecuri de lapte praf și ouă praf;
 • făină;
 • plancton;
 • complex vitaminic;
 • minerale și ulei de pește.

Componentele enumerate sunt combinate și împământate. Pasta este uscată și tăiată în granule. Amestecul finit conține mai mult de 30% proteine. O astfel de dietă va fi o alternativă excelentă la alimentele naturale.

Creșterea creveților

Îngrijire

Creveții de apă dulce pot trăi nu numai într-un rezervor mare, ci și într-un acvariu mic. Cu toate acestea, atunci când populați alevini, merită să ne amintim că numărul creveților care trebuie păstrați în rezervor se bazează pe calculul a 1 creveți pentru fiecare litru de apă. Pentru rasele mari de crustacee, formula de calcul se schimbă - fiecare individ are nevoie de 3-4 litri de apă.

Cu o scădere a regimului de temperatură al apei, trebuie avut în vedere faptul că mobilitatea locuitorilor din mediul acvatic este redusă semnificativ. Temperatura prea scăzută poate duce la decesul acuzațiilor.

Este important să organizați schimbări de apă la fiecare 7-10 zile. Respectarea acestei condiții contribuie la asigurarea vieții normale a locuitorilor mediului acvatic. Pentru a înlocui apa, trebuie utilizat un lichid decantat încălzit la temperatura necesară.

Este important să mențineți chimia apei sub control. Prezența cuprului în compoziție este inacceptabilă.

Înainte de a vă așeza într-un acvariu sau rezervor, este important să aveți grijă de plantare:

 •  
 • mușchi javanez;
 • hornwort;
 • pistia;
 • cladafore.

Alimentarea în timp util a secțiilor, o schimbare sistematică a apei și asigurarea temperaturii normale sunt principalele condiții care sunt importante de respectat atunci când îngrijiți crustaceele.

Boli

Creveții sunt susceptibili la boli. Cel mai adesea, indivizii suferă de paraziți, care sunt concentrați în zona cochiliei. Treptat, paraziții încep să penetreze țesutul muscular și branhiile, afectează sistemul nervos și mușchiul inimii. Este imposibil să vindeci crustaceii de această boală. Indivizii mor repede.

Observând curățenia în rezervor, nu este exclusă posibilitatea ciupercilor. Infecția fungică, lovind creveții, suge substanțe nutritive din ele, otrăvind corpul crustaceelor ​​cu toxine.Creveții suferă, de asemenea, de boli virale, care sunt extrem de greu de vindecat.

Este foarte important să o izolați cât mai curând posibil atunci când o boală este detectată la un individ. În acest caz, apa din rezervor trebuie să fie drenată și umplută cu una curată. După aceea, este necesar să se consulte cu un specialist veterinar care va ajuta la stabilirea diagnosticului cu acuratețe și va ajuta la prescrierea tratamentului adecvat.

Posibile dificultăți

Creveții se reproduc între multe. Femela este capabilă să transporte până la 18-20 de ouă la un moment dat. Crustaceii mici de apă dulce trăiesc 12-16 luni. Această perioadă este suficientă pentru a suprapopula iazurile cu reproducere intensivă. Cu toate acestea, lipsa îngrijirii adecvate scurtează durata de viață a indivizilor. Creveții mor în masă fără a ajunge la greutatea comercială. În acest caz, puii trebuie cumpărați în mod constant în fermele altor persoane. În acest caz, costurile financiare cresc, iar profitul acoperă costurile de întreținere.

Caracteristici de reproducere

Pentru a profita de creșterea crustaceelor, este necesar să se organizeze condițiile adecvate pentru creșterea completă a creveților. Înainte de a achiziționa echipamente scumpe, ar trebui să discutați cu antreprenorii care sunt angajați în creșterea creveților și să studiați nuanțele afacerii. Este important să oferiți secțiilor condiții adecvate, și anume:

 1. Temperatura confortabilă a apei, care permite puietului să se îngrașe rapid și să se dezvolte normal.
 2. Limitați numărul de persoane din rezervor. Într-un iaz supraaglomerat, creveții sunt predispuși la canibalism.
 3. Amestec de furaje de înaltă calitate. Prăjiturile cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 zile trebuie hrănite frecvent. În această perioadă, postlarvele câștigă masă intens, deci este impracticabil să economisești mâncare. Mâncarea poate fi cumpărată de la un furnizor sau preparată manual.

Afaceri cu creveți

Succesul într-o afacere dificilă poate fi obținut doar luând în considerare în detaliu atât nuanțele principale, cât și cele suplimentare ale cazului. Principalul avantaj al fermei va fi o piață extinsă de vânzări, absența dificultăților în îngrijirea persoanelor fizice. După ce ați abordat problema corect și a oferit creveților condiții bune de reproducere, puteți conta pe profituri mari.

Profit și profitabilitate

Când produceți 7-9 tone de crustacee în fiecare an, puteți obține venituri în intervalul de 2-3 milioane de ruble. În acest caz, costul unui kilogram de produse ar trebui să fie de 320-380 de ruble. O afacere poate da roade în 1-2 ani. Pentru a determina profitabilitatea unei ferme de creveți, este important să se determine costul pe kilowatt de energie pe care proprietarul fermei îl folosește pentru a încălzi apa în timpul sezonului rece.

Dacă se utilizează elemente de încălzire, atunci costurile financiare ale plății facturilor la utilități cresc mult. Este mai bine să studiați în prealabil posibilitatea utilizării gazului. Existența unui canal de evacuare a apei calde a unei centrale termice lângă iaz facilitează viața unui antreprenor. Acest avantaj face posibilă creșterea crustaceelor ​​chiar și în sezonul rece.

Piața vânzărilor

Organizarea vânzărilor este o parte importantă a unei afaceri. Crustacee în creștere de vânzare, puteți coopera cu:

  •  
 • restaurante și baruri cu sushi;
 • baruri de bere;
 • magazine alimentare cu amănuntul;
 • supermarketuri;
 • magazine de pește;
 • magazine pentru animale de companie.

O fermă de creveți este o afacere neobișnuită pentru climatul nostru. Cu toate acestea, folosind cunoștințele și experiența antreprenorilor străini, puteți crea o afacere extrem de profitabilă, care va aduce profituri mari.

Urmăriți videoclipul aferent:

 

Avatar Goshia

Cu toată simplitatea aparentă, creșterea creveților de apă dulce este o afacere destul de complexă care necesită o monitorizare constantă a acidității apei, a temperaturii și a saturației oxigenului. În plus, dieta creveților ar trebui să fie variată.

Lera1 avatar

Cred că reproducerea creveților nu va fi ușoară, pare reală, dar în opinia mea este destul de costisitor faptul că mulți, temându-se de dificultăți, pur și simplu nu vor îndrăzni nici măcar să înceapă acest proces.

Natali111 avatar

Aceasta este o afacere destul de bună. Desigur, atunci când aveți grijă de creveți, trebuie să fiți deosebit de atenți, trebuie să controlați totul și va trebui să cheltuiți bani pe echipamente, iar hrana nu este ieftină, dar toate acestea vor da roade în curând, pentru că vor exista întotdeauna cererea pentru ei.

Avatar utilizator Egorr

Am aflat despre existența unor astfel de creveți doar din acest articol. Va fi necesar să căutați o oportunitate de a gusta gustul lor, acest lucru va ajuta la înțelegerea mai bună a cât de promițătoare este reproducerea lor.