Planta rizom monarda lamaie

Această plantă poartă numele botanistului și medicului spaniol Nicholas Monardes, care a descris diferite plante utile în America. În cărțile sale, precum „The Medical History of Western India”, „Good News from the New World”, care au fost publicate cu 200 de ani înainte de lucrarea lui Linnaeus în direcția clasică, Monardes însuși a numit o plantă similară un suflet virgin sau un Canadian Origan. Printre oameni, Lemon Monard are mai multe nume:

  1. menta de lamaie;
  2. Balsam de lămâie american;
  3. bergamotă.

Se știe că, pe vremuri, locuitorii indigeni din America de Nord produceau florile roșii ale monardei duble sălbatice sub formă de ceai, gustul acestuia din urmă amintea foarte mult de aroma de mentă. Acest ceai, numit „Osewego”, a fost folosit de coloniștii albi ca antipiretic și pentru durerea de stomac.

Planta rizom perenă și anuală - monarda de lămâie - are tulpini ramificate și drepte de până la 150 cm înălțime, cu frunze alungite-lanceolate, zimțate sau simple. Florile sunt parfumate, albe, roșii, mici, pătate sau gălbui, violet, cu două buze, colectate în inflorescențe racemoase dense sau capitate cu un diametru de 6 până la 7 cm, adesea situate una deasupra celeilalte pe tulpină. Fructul este o nucă. Inflorescențele, tulpinile și frunzele au un buchet de arome cu o gamă largă (lămâie, mentă etc.).

În acest moment, monardul de lămâie este cunoscut de mulți: unii admiră diferitele culori și arome ale florilor, alții îl folosesc ca condiment la gătit, alții îl folosesc pentru a trata răcelile etc.

În Rusia, următoarele tipuri sunt răspândite:

  • monard de lămâie (M. citriodora);
  • dublu (M. didyma);
  • fistula (M.fistulosa);
  • mediu (M. media);
  • moale (M. mollis) etc.