Gălbenele cu frunze subțiri - covor roșu al grădinii de toamnă

Toamna este un moment al transformărilor în natură, când nuanțele calde de aur înlocuiesc verdeața strălucitoare. În acest moment, capetele de foc ale gălbenelelor arată deosebit de impresionante pe paturile de flori.

Conţinut

Gălbenele: portret general

 portret general

Florile aparțin genului plantelor perene și anuale din familia Astrov. Patria lor este America de Sud și Centrală. Cunoașterea Rusiei cu florile de peste mări a început tocmai cu această cultură.

Aspectul plantelor a fost apreciat de Karl Linnaeus, care le-a dat numele după Tages, un semizeu mitic care a devenit faimos pentru frumusețea sa. Într-adevăr, minunatele flori sunt apreciate în multe țări. În Ucraina, sunt oameni cu părul negru, lăudați în arta populară. Polonezii și bielorușii numesc gălbenele „aksamitki”, iar rușii le numesc „gălbenele” sau „negustori”.

Știința cunoaște aproximativ 40 de reprezentanți ai genului Tagetes, dar doar trei sunt deosebit de populari printre grădinari. Printre preferate se numără gălbenele cu frunze subțiri sau mexicane.

Înălțimea tufișurilor globulare este de 40 cm. Diametrul inflorescențelor este de 2 cm. Florile au un sistem radicular puternic; rădăcinile accidentale se dezvoltă în partea inferioară a tulpinii.

Plantele decorează grădina cu lumini puternice de la sfârșitul primăverii până la îngheț. Semințele coapte își păstrează proprietățile timp de 2-3 ani.

O trăsătură distinctivă a acestor culori - frunze delicate de dantelă, răspândind o aromă plăcută. Inflorescențele numeroase, dar mici, sunt doar artificii aurii. Paleta lor este roșu-portocalie, nuanțe bogate de galben și portocaliu.

Astăzi, există aproximativ 70 de soiuri de gălbenele cu frunze fine.

Favoritele recunoscute dintre ele sunt:

 • Pitic
 • Mimimix
 • Golden Jam
 • Paprika
 • Ursula
 • Karina orange

Tagetes este o floare grațioasă, ale cărei frunze delicate creează efectul de lejeritate, imponderabilitatea tufișului.

Gălbenele în creștere

Gălbenele în creștere

Propagarea unei culturi nu este deloc dificilă. Într-o patrie caldă, ea este o perenă. Condițiile climatice ale latitudinilor medii sunt de așa natură încât floarea nu este capabilă să supraviețuiască iernii reci din sol. Dar el aruncă cu generozitate semințe care rămân viabile și germinează singure primăvara în același loc.

Cel mai simplu mod de propagare a gălbenelelor este semănatul materiilor prime recoltate pe teren deschis.

Funcționează în luna mai, pentru că până în acest moment solul se va încălzi suficient. După trasarea unei caneluri (adâncime 5 cm) și udarea cu apă, materialul săditor este semănat. Apoi îl stropesc cu pământ. După aproximativ 14 zile, vor apărea muguri. Dacă răsadurile sunt prea dense, ele sunt plantate.

O opțiune de cultivare mai complexă este răsaduri în creștere gălbenele cu frunze fine. Obținerea semințelor pentru muncă este la fel de ușoară ca decojirea perelor: lăsați câteva inflorescențe să se usuce bine chiar pe tufiș. Materialul săditor copt se va desprinde cu ușurință de ceașcă. Pentru ca răsadurile să apară cât mai repede posibil, trebuie să lucrați la semințe. Acestea sunt germinate prin întinderea lor pe un vas și acoperite cu o cârpă umedă. Vasele sunt așezate într-o pungă de plastic și păstrate la cald. În condiții confortabile, semințele vor ecloza în 3 zile.

Răsadurile încep să crească la începutul primăverii. Tehnologie:

 1. Pregătiți substratul. Combinați 1 parte de humus, turbă, gazon cu 0,5 părți de nisip.
 2. Efectuați dezinfectarea. Udați solul cu o soluție concentrată de permanganat de potasiu.Un fungicid poate fi folosit ca dezinfectant.
 3. Construiți un canal de scurgere (înălțime 3 cm) din piatră zdrobită, nisip sau lut expandat.
 4. Aplicați orice îngrășământ organic. Nu folosiți gunoi de grajd proaspăt.
 5. Desenați caneluri, menținând o distanță de 1,5-2 cm.
 6. Răspândiți semințele.
 7. Presărați ușor cu sol.
 8. Așezați recipientele într-un loc cald (22-250C).
 9. Udați plantațiile foarte atent, altfel semințele pot fi spălate cu apă. După apariția mugurilor, recipientele sunt transferate la lumină într-un loc mai rece.

Acasă, gălbenele se propagă prin însămânțarea materialului săditor recoltat toamna pe teren deschis.

Îngrijirea culturii

Îngrijirea culturii

Sfaturi de îngrijire:

 • Tagetele se vor simți normale atât la soare, cât și într-un loc umbrit. Într-o zonă deschisă, înflorirea sa va fi deosebit de luxuriantă.
 • Tufișurilor nu le va plăcea apa stagnantă, deși în perioada de creștere activă preferă solul umed. În secetă, planta este udată seara.
 • Entuziasmul excesiv pentru fertilizare va amâna înflorirea pentru o perioadă ulterioară. Planta va arunca mai multe inflorescențe noi dacă cele vechi sunt smulse la timp.
 • Plivirea, slăbirea solului lasa galbenelele sa respire. Sunt bune pentru tăierea de vară: forma tufișurilor devine mai decorativă.

Aroma specifică a plantei și fitoncidele din compoziția sa sunt protejate de ciuperci atât pentru flori în sine, cât și pentru vecinii lor cei mai apropiați. Mulciul poate fi preparat din tufe uscate recoltate toamna. În solul cultivat de acesta, nu vor începe paraziți.

Gălbenele cu frunze subțiri în ceea ce privește îngrijirea nu sunt deloc capricioase.

Tagetes este un decor auriu parfumat, care arată destul atât pe un pat de flori, cât și pe o grădină de legume. Un farmec special în generozitatea plantei: din fiecare tufiș înflorit, puteți colecta multe semințe care rămân viabile mult timp.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Flori | Gălbenele
Inna avatar

Gălbenele vor arăta frumoase în orice cabană privată sau de vară. Astfel de culori strălucitoare atrag imediat atenția, iar în toamnă, când totul se estompează, vor fi cele mai vizibile de pe site.