Zmeură cu fructe mari: cele mai bune soiuri și tehnologie agricolă

Nu există o astfel de persoană care să nu iubească zmeura. Oricine susține că nu i-a plăcut boabele coapte pur și simplu nu a gustat niciodată fructele coapte, culese de sine. Zmeura - are nu numai gust original, ci are și proprietăți curative. Este utilizat în mod activ pentru răceli ca agent antipiretic.

Conţinut:

Cele mai bune soiuri și descrierea lor

Cele mai bune soiuri și descrierea lor

Vara este timpul pentru o revoltă de culori, flori și fructe. Zmeura parfumată este una dintre primele care au dat roade în grădină. Nu este capricios pentru sol, crește în orice zonă.

Zmeura diferă în următoarele tipuri:

 1. Tradițional - crește în orice zonă climatică, oferă o creștere bună a stocului tânăr, dă roade o dată pe sezon. Boabele nu sunt foarte mari. Randamentele sunt medii. Reprezentanți remarcabili sunt Malakhovka, Shosha, Slastena, Magician, News Kuzmina.
 2. Reparat - iubește udarea abundentă, soarele strălucitor, întâmpină tăierea primăverii. La plecare în primăvară, dintr-un mugur se poate forma un tufiș întreg. Răspunde pozitiv la smulgerea punctului de creștere, eliberând ramuri laterale. Acestea din urmă formează, de asemenea, clustere. Produce două sau trei recolte, în funcție de condițiile meteorologice. Se întâmplă adesea ca al doilea ovar de fructe să aibă un gust mai bogat. Trăsătura sa distinctivă este că înainte de iarnă toate lăstarii sunt complet tăiați (Polyana, Morning Dew, Polka, Shugana, Golden Domes).
 3. Fructe mari - se disting printr-o tulpină masivă, ovare abundente și fructe de pădure mari. Fiecare dintre fructele suculente poate cântări până la 12-15 g. Cu o îngrijire bună, este posibil să recoltați până la 10 kg dintr-un singur arbust. Lungimea viței de vie poate fi de până la 2 metri. Pentru unele soiuri, este necesar să faceți suporturi sau să conduceți în mize din apropiere (Hercules, Hussar, Yellow Giant, Bryansk, Giant, Patricia, Taganka).

Adesea, speciile cu fructe mari sunt alese dintre toate soiurile. Se disting tipurile de zmeură cu fructe mari, cele mai preferate de grădinari:

 • Patricia - vița de vie atinge o lungime de 1,8 m. Frunzele sunt roșii-maronii și de dimensiuni mari. Nu există spini pe trunchi, ceea ce facilitează recoltarea, care ajunge până la 5 kg. Boabele sunt foarte mari, până la 12-14 gr., Cu o suprafață delicată catifelată, cu aspect alungit. Se separă bine de tulpină. După coacere, nu se sfărâmă mult timp. Tolerează prost transportul. Cu o îngrijire adecvată, poate reproduce de două ori randamentul.
 • Gigant - diferă în dimensiuni mari până la 25 gr. Cu hrănire constantă și udare abundentă, tufa este capabilă să producă până la 12 kg de produs proaspăt pe sezon. Nu se teme de îngheț și nu se îmbolnăvește. Singurul dezavantaj al subspeciei este că, în timp, fructele de pădure încep să-și piardă dimensiunea, devenind mai mici. Ar trebui dezrădăcinat și înlocuit cu lăstari noi.
 • Hercule - se coace la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie. Se caracterizează prin lăstari masivi lungi (până la 2 m). Pe tulpini se află numeroși spini ascuțiți. Boabele au câte 5-10 grame. fiecare, de structură densă, tolerează bine transportul. Productivitate de la o viță de vie - până la 2 kg.
 • Gigant galben.Numele vorbește de la sine - produsul este galben. Fructele sunt mari, ajungând până la 13 grame. în greutate, format pe tulpini lungi de până la 1,5 m lungime. Mai mult de 8 kg de produs pur pot fi îndepărtate. Toleranță excelentă la depozitare.

Subspeciile prezentate se adaptează bine oricăror condiții ale solului, tolerează cu ușurință înghețul și seceta și practic nu sunt sensibile la dăunători.

Astfel, dacă doriți să plantați un tufiș de rodire, puteți alege nu numai după timpul de coacere, ci și după speciile și caracteristicile de greutate ale fructelor.

Plantarea zmeurii mari

Plantarea zmeurii mari

Se recomandă plantarea zmeurii în zonele însorite deschise, dar cu condiția ca plantele să nu fie expuse vânturilor constante. În caz contrar, nu vor exista rezultate.

Locul de plantare nu trebuie să fie între copaci sau printre rânduri de culturi de legume.

Deosebit de nedorit este apropierea de roșii, cartofi sau grădină căpșune, împărtășesc dăunători care pot migra de la cultură la cultură. Nu puneți în vechiul loc în care au crescut zmeura înainte. Înainte de a planta pe acest sit, este necesar să lăsați solul să "meargă" timp de cel puțin 5 ani. Este recomandabil să plantați leguminoase, muștar sau rapiță pe acest perimetru. Nu plantați acolo unde apa stagnează adesea. Stagnarea prelungită a umidității este în detrimentul rădăcinilor arborelui de zmeură, acestea putrezind.

Pentru ca planta să producă recolte abundente, solul trebuie să fie ușor, liber, aerisit, umplut cu minerale. Dacă solul este saturat de aciditate, acesta trebuie fertilizat cu calcar înainte de a plasa zmeura. Acesta din urmă se recomandă să fie adăugat până la 0,5 kg pe 1 m2. Principala condiție pentru o bună creștere a arbuștilor și producții bune este absența buruienilor, în special a ierbii de grâu. În plus, aspiră substanțele nutritive din substrat, epuizându-l.

Agronomii au dezvoltat un algoritm pentru formarea necesară a solului:

 • Un șanț este săpat până la 1,5 m lățime, nu mai mult de 30 cm adâncime.
 • Straturi de sol de turbă, humus din frunze învechite, rumeguș vechi, compost... Pământul obișnuit de grădină trebuie turnat între straturi.
 • Este posibil să adăugați frasin de lemn, precum și introducerea îngrășămintelor minerale sub formă de împrăștiere a granulelor.

Pentru ca soiurile cu fructe mari să nu-și piardă calitățile originale, trebuie să fii ghidat de unele caracteristici de plantare. O puteți planta oricând - toamna, primăvara și vara.

Înainte de plantare, răsadul trebuie scurtat la 40-50 cm înălțime de la sol. Rădăcinile sunt bine scuturate de pe sol și îndreptate într-un loc nou. Tulpina trebuie adâncită suplimentar cu 3 cm. După aceea, udați-o din abundență și acoperiți-o cu rumeguș sau humus. Astfel, deși planta este destul de nepretențioasă, pentru un randament abundent, este necesar să selectați cu atenție un loc și să-l plantați cu atenție pe un loc pregătit.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Zmeura are nevoie de udare, hrănire, tăiere și slăbire. Dacă desfășurați periodic astfel de evenimente, atunci arbustul nu va rămâne dator și vă va încânta cu fructe delicioase:

 1. Udarea trebuie făcută des, mai ales primăvara, când lăstarii încep să se trezească din hibernare, iar tinerii se desprind din pământ. Nu uitați de irigare în zilele toride de vară.
 2. În primăvară, trebuie să aveți grijă și de slăbirea solului. Procedura necesită mai mult aer și substanțe nutritive pentru a ajunge la rădăcini. Pe măsură ce solul devine plin de buruieni, acestea sunt eliminate, ceea ce este, de asemenea, un moment favorabil pentru creșterea și dezvoltarea tufișului.
 3. În perioada de creștere activă, este imperativ să faci dressing de top. În perioada de creștere și fructificare, se fac de obicei 2-3 pansamente. Primul este introdus la începutul primăverii. Trebuie pregătit - excrementele de pui, amestecate cu o lingură de săpetru, diluate într-o găleată cu apă. Se recomandă aplicarea îngrășămintelor cu azot - o dată pe perioadă, fie primăvara, fie toamna. După perioada de recoltare, este necesară fertilizarea cu potasiu.Înainte de înflorire, trebuie să vă hrăniți cu un îngrășământ complex - nitroammofos sau Zdravn. Acest lucru va permite formarea unui număr mare de muguri.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Pentru a obține fructe de pădure îngrijite și suculente pe care nu vi se va rușina să le scoateți la vânzare, să le păstrați întregi sau doar să vă bucurați de fructe suculente, trebuie să monitorizați sănătatea arbustului.

Deși planta este imună la boli și dăunători, în absența îngrijirii se poate infecta și poate muri.

Asigurați-vă că acordați atenție stării lăstarilor și frunzelor. Se disting următoarele dăunători și bacterii patogene:

 • Gândacul de zmeură este o insectă care hibernează în pământ. Apariția lor a fost observată în luna mai. Sunt un dăunător mic cu forme ovale cenușii. Gândacul mănâncă inițial flori și frunze, apoi se mișcă în interiorul mugurilor, mâncându-i din interior. După o astfel de invazie, boabele scad brusc în cantitate, iar cele rămase sunt saturate cu larve.
 • Molia rinichilor - un fluture mic cu pete pe aripi depune larvele pe tulpini. Acestea din urmă se hrănesc cu mugurii, mănâncă tulpina și pătrund în interior, coborând de-a lungul acestuia până la rădăcini. Astfel, rănind întreaga plantă de la rădăcini la muguri, mâncând conținutul acesteia.
 • Zbura tulpinii - activitatea sa începe la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie. Depune ouă în axilele frunzelor, larvele eclozate își mănâncă drumul spre centrul trunchiului, hrănindu-se cu miezul acestuia.
 • Acarianul păianjen - țese o pânză din interiorul frunzei, aspirând toate sucurile din verdeață. Foaia se usucă în timp și cade.
 • Gărgărița este un gândac care pune urmași pe muguri. Larvele, hrănindu-se cu miezul fraged, cresc și cresc populația de gândaci.
 • Cloroza - frunzele devin galbene, deformate semnificativ. Este necesar să faceți un pansament de top îngrășăminte complexe.
 • Pata purpurie - apare pe frunze, însoțită de descuamarea straturilor superioare ale tulpinii. Lăstarii trebuie tăiați rapid și arși. Apoi pulverizați cu lichid Bordeaux.

Când apar dăunători precum muștele tulpinii sau molia rinichilor, lăstarul se extinde într-un singur loc, formând o umflătură. Varza deteriorată trebuie îndepărtată la rădăcină, astfel încât să nu rămână nici măcar o cânepă. Arde totul. La începutul formării mugurilor, se recomandă pulverizarea tufișurilor cu o soluție de bronz.

Astfel, principalul lucru este să observați în timp util dăunătorii sau bolile emergente și să aplicați metode de combatere a acestora.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatarul lui Alla

Nora mea are o astfel de zmeură. O admiră foarte mult, dar nu sunt foarte entuziasmat de ea. Cele mai obișnuite zmeură sunt mult mai gustoase și miros mai parfumate. Aceasta arată ca plastic, frumoasă, dar nu are gust ...