Cireș dulce roz Bryansk: descrierea soiului, plantare, îngrijire și tăiere

Cireșe apreciat pentru deliciosul său fruct dulce. Prin urmare, grădinarii încearcă să prelungească timpul de rodire. Acum au fost create soiurile de maturare medie și târzie. Acesta din urmă include rozul Bryansk.

Conţinut:

Descrierea soiului

Descrierea soiului

Cireșul dulce roz Bryanskaya aparține soiurilor târzii. Soiul are o serie de avantaje: creștere redusă, rezistență la bolile fungice, rezistență la îngheț. Acest lucru este indicat și de numele soiului creat de crescătorii A. Astakhov și M. Kanshina. Se obține prin selectarea răsadurilor de cireș negru Muscat.

Înălțimea copacului este de până la 4 m. Forma coroanei de cireș este larg-piramidală, îngroșarea este medie. Ramurile scheletice sunt puternice, rezistente la arsuri solare. Lăstarii tineri sunt acoperiți cu scoarță maro netedă. Rinichii sunt mici. Coaja și mugurii de flori tolerează bine înghețul, dar ovarul poate muri din cauza înghețurilor recurente. Frunzele sunt mari, cu vârful ascuțit și denticulele mari. Cireșii Bryansk înfloresc mai târziu decât soiurile timpurii, în luna mai. Florile sunt mici, cu petale albe, adunate în ciorchini de 3 bucăți. Sunt așezate în principal pe ramuri de buchet.

Fructele coapte care cântăresc 4-5,5 g sunt roz-portocalii.

Dar în perioada de coacere, acestea sunt galbene. Apoi sunt acoperite cu o fard de obraz. Prin urmare, uneori soiul este denumit cireșe galbene. O caracteristică valoroasă a fructului este rezistența sa la crăpare. Pulpa fructului este densă și suculentă, de culoare galbenă. Sucul este incolor. Fructul are un gust dulce și acru. Conținutul de zahăr din acestea este de aproximativ 14%. Fructele sunt apreciate pentru prezența în compoziția lor a unei cantități mari de vitamina C. Acesta reprezintă 14,2 mg la 100 g de produs. Piatra este mică, slab separată de pulpă.

Soiul de cireșe dulci Bryanskaya roz are câteva dezavantaje:

 • Randament scăzut (până la 25 kg pe copac).
 • Se fructifică târziu, în al 5-lea an.
 • Auto-infertilitatea soiului.

Pentru a obține o recoltă bună de cireșe, trebuie să le plantați lângă polenizatori. Cele mai bune vor fi:

 • Tyutchevka
 • Gelos
 • Eu pun

Pregătirea șantierului și a răsadurilor

Pregătirea șantierului și a răsadurilor

Cireșele sunt plantate în pământ la începutul primăverii, înainte de spargerea mugurilor. La datele ulterioare de plantare, copacul nu va avea timp să se înrădăcineze și să dea creștere. Un răsad cumpărat în toamnă se adaugă în picături și se lasă până în primăvară. Plantarea toamna este riscantă, arborele ar putea să nu aibă timp să se înrădăcineze.

Cum să pregătiți corect un site pentru plantare:

 • Se alege un loc însorit pentru cultivarea cireșelor, situat pe partea de sud a sitului.
 • Distanța până la cea mai apropiată clădire trebuie să fie de cel puțin 3,5 m.
 • Dacă este posibil, alegeți un loc pe un deal sau pe o movilă mică. Dacă nu se află pe site, iar nivelul apei subterane este ridicat (mai aproape de 1,5 m), puteți umple singuri movila. Dar acest lucru trebuie făcut în avans, cu câteva luni înainte de plantare. Țevile de drenaj pot fi așezate și excesul de umiditate îndepărtat de pe amplasament.
 • Cireșul dulce nu solicită compoziția solului. Nu-i plac solurile dense și acide.
 • Preferă neutru sau ușor alcalin. Scădea aciditatea solului va ajuta introducerea de făină de tei sau dolomită.
 • Pământul de pe amplasament ar trebui să fie liber, este bine să lăsați umezeala și aerul să treacă. Cireșul crește slab pe soluri nisipoase.

Cel mai bine este să alegeți un răsad de unul sau doi ani. Copacii mai în vârstă nu tolerează replantarea bine. Când cumpărați, asigurați-vă că evaluați starea sistemul rădăcină: dimensiune, stare. Dacă aveți dubii, puteți tăia una dintre rădăcinile de dimensiuni medii. Pe tăietură, ar trebui să fie ușoară.

Găsește un loc vaccinări... Dacă nu, răsadul va fi sălbatic. Mugurii ar trebui să fie verzi, dar să nu înflorească. Un răsad cu frunze nu este cumpărat. Puteți evalua starea scoarței zgâriind-o cu unghia. În acest caz, un strat verde ar trebui să fie vizibil.

Caracteristicile plantării cireșelor

Caracteristicile plantării cireșelor

O groapă pentru plantarea cireșelor este pregătită în avans, cel mai bine în toamnă:

 • Adâncimea sa trebuie să fie de cel puțin 60 cm, lățimea de 70 cm.
 • Amestecați pământul așezat cu două găleți de humus, îngrășăminte minerale complexe și turnat în fundul gropii sub forma unei movile.
 • Un ciocan de până la 1,5 m înălțime este ciocănit, la care, după plantare, cireșele sunt fixate cu o sfoară moale în formă de cifră de opt.
 • Dacă rădăcinile răsadului sunt uscate, acestea sunt scufundate în apă pentru o zi. Capetele rădăcinilor sunt tăiate cu câțiva milimetri. Sistemul de rădăcină este scufundat într-o piure de lut cu consistența smântânii.
 • Așezați răsadul în gaură astfel încât gulerul rădăcinii să fie la 5 cm deasupra nivelului solului.
 • Umpleți gaura cu sol pregătit, umplând golurile dintre rădăcini.
 • Compactați ușor apăsând pământul cu piciorul radial pe trunchi.
 • În jurul trunchiului se formează o rolă de pământ la o distanță de 40 cm.
 • Se presară cu 2 găleți de apă.
 • Mulciți cercul trunchiului cu humus, turbă, rumeguş... Stratul de mulci nu trebuie să fie mai subțire de 5 cm.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

După plantare, cireșele trebuie udate în mod regulat. Se adaugă 2 găleți de apă la fiecare 2 săptămâni. Dacă temperatura crește brusc, acest lucru se poate face mai des. Dar solul nu ar trebui lăsat să fie udat, copacul poate muri. Solul este slăbit de mai multe ori în timpul sezonului pentru a oferi acces aerului la rădăcini. În același timp, buruienile care dăunează răsadului sunt distruse.

Zona din apropierea copacului poate fi însămânțată cu iarbă, dar cercul cu o rază de 50 cm este lăsat liber de el.

Hrănirea cireșelor se efectuează la 3 ani de la plantare. În primii 2 ani, planta va primi substanțe utile stabilite în timpul plantării. În primăvară, adăugați până la 3 găleți de humus, 100 g de uree (Uree). Îngrășămintele sunt îngropate la o adâncime de 10 cm, apoi udate cu apă. În viitor, ratele de aplicare a îngrășămintelor sunt dublate.

În plus, cireșele sunt hrănite suplimentar cu infuzii mullein, gunoi de grajd. Pansamentul foliar se efectuează prin pulverizarea plantei cu o soluție de carbamidă. Se dizolvă 30 g de medicament într-o găleată de apă. Prelucrarea se efectuează la începutul verii.

Tunderea copacilor

Tunderea copacilor

Tunderea cireșelor se efectuează în perioada în care este în repaus, înainte de înmugurire. Tunderea poate fi formativă. Cu ajutorul său, puteți da forma cireșului:

 • Stufos
 • Veernaya
 • Timbru
 • Piramidal

Cu cât arborele este mai jos, cu atât este mai ușor să îl protejați de îngheț, tratați-l de dăunători. Cireșele în formă de evantai pot fi așezate lângă peretele casei. Vara, efectuează tăieri sanitare, îndepărtând ramurile deteriorate, rupte. Capetele lăstarilor sunt ciupite sau tăiate cu foarfece pentru a forma muguri de flori, vârfurile crescând vertical sau în interiorul coroanei.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Cireșul roz Bryansk este rezistent la bolile cireșelor dulci la monilioză, clotterosporoză, coccomicoză. Dar copacii pot fi afectați de luciu lăptos și cancer bacterian. O strălucire lăptoasă poate fi văzută de învelișul gri care acoperă frunzele. Lemnul devine maro și se usucă. Puteți lupta împotriva bolii numai prin îndepărtarea părților bolnave ale plantei sau a întregului copac. Pentru prevenirea bolii, este necesar să ungeți punctele tăiate cu vopsea cu ulei, pretratată cu sulfat de cupru.

Cancerul bacterian se manifestă ca creșteri urâte pe gulerul rădăcinii. Boala duce la moartea plantelor. Prevenirea constă în pulverizarea cireșelor lichid bordeaux după recoltare. Creșterile sunt îndepărtate mecanic, rădăcinile sunt dezinfectate cu o soluție de sulfat de cupru 1%. Uneltele de grădină sunt tratate cu formalină. În locul în care a crescut arborele afectat, nu se plantează 5 ani noi.

Cireșul dulce, frunzele și fructele sale suferă de dăunători:

 1. Musca de cireș, ale cărei larve strică fructul. Trebuie să lupți împotriva mustei de cireșe în toamnă. Înainte de apariția înghețului, ei dezgropă un sit sub un copac. Acest lucru duce la moartea insectelor din cauza înghețului. La sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, copacul este tratat cu un insecticid (Intavir, Karate).
 2. Un afid de frunze care aspiră seva din frunzele tinere și trage. Afidele frunzelor se așază pe lăstari tineri de cireșe dulci, se înmulțesc rapid. Frunzele și lăstarii se curbează și se usucă. Dacă există o mulțime de afide, planta poate muri. Afidele sunt distruse prin tratamentul cu Nitrafen, Karbofos la începutul pauzei de muguri. Pentru prevenire, arborele este subțiat prin îndepărtarea vârfurilor și a ramurilor îngroșate.
 3. Insectă de scară californiană, care acoperă lăstarii și suge suge. Insectele californiene sunt mici insecte acoperite cu scuturi puternice. Ei stau nemișcați pe ramuri, așa că este dificil să le observi. Pentru a combate dăunătorul, pomul este tratat cu o soluție de carbamidă 3%, mai întâi înainte de înflorire, apoi o dată pe lună. Puteți utiliza tratamente Tagore înainte de înflorire, Alfacin toată vara.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar utilizator Alina84

Îmi place această varietate de cireșe. Dar nu știam cum se cheamă. Vreau să plantez acest soi pe site-ul meu. Singurul păcat este că începe să dea roade în anul 5. Cam tarziu. Principalul lucru este că arborele încă se înrădăcinează în siguranță, altfel va fi păcat pentru munca sa.

Lera1 avatar

Această cireșă este delicioasă, dar chiar dă puține fructe, din păcate, soiul arată frumos și nu este niciodată strălucitor și foarte copt. Avem doar o astfel de cireșă și este cu adevărat mai bine să o plantăm lângă polenizatori.