Pentru ce este propolisul și cum se folosește corect?

Propolisul este o substanță medicinală produsă de albine. Este din ce în ce mai utilizat pentru a trata multe boli.

Conţinut:

Propolis - ce este?

Propolis - ce este?

Nu există o descriere clară a propolisului. Gama sa de culori variază de la galben la maro. Poate avea nuanțe de altă culoare. Compoziția sa depinde de locul în care a fost colectată „materia primă”, de starea ecologică a mediului. Dacă insectele l-au colectat în pădure, grădină, departe de sursele de deșeuri industriale, acesta conține o cantitate mare de substanțe utile. Dar dacă stupul a fost situat aproape de întreprinderile mari, autostrăzi, pot apărea substanțe nocive în el. În plus, calitatea sa este influențată direct de acțiunile albinelor, de timpul de ședere și de localizarea propolisului în stup.

Mirosul este plăcut, rășinos. Consistența se schimbă în timpul stocării.

La început, propolisul este moale. În timp, se îngroașă. La frig, acest produs rezidual al albinelor se întărește și, când se încălzește, se îmbibă. O parte integrantă a propolisului este ceara.

Este combinat cu rășini utile, uleiuri aromate, taninuri. Conține aminoacizi, vitamine din grupele A, B, E. Servește ca sursă a majorității elementelor chimice necesare organismului.

Efectul benefic al propolisului

Efectul benefic al propolisului

Propolisul ajută la scăderea unui număr mare de boli. Ajută la întărirea sistemului imunitar, astfel încât organismul să se poată proteja în viitor. Cum folosește propolisul aceste substanțe și cum este valoros pentru oameni?

Are o serie de proprietăți pozitive:

 • Omoară celulele străine și le îndepărtează din corp.
 • O caracteristică valoroasă a propolisului este că nu ucide microorganismele benefice din interiorul intestinelor. Nu contribuie la dezvoltarea disbiozei, ceea ce duce la antibiotice.
 • Propolisul ajută antibioticele să lupte împotriva bolilor. De aceea, medicii recomandă combinarea tratamentului cu antibiotice și a propolisului.
 • Combinația dintre toate aceste elemente și substanțe ajută organismul să lupte împotriva proceselor inflamatorii, să suprime virușii și bacteriile. Acest lucru face posibilă utilizarea propolisului pentru vindecarea rănilor complexe, ulcerelor, hemoroizilor. Se folosește pentru combaterea gripei, ARVI, dureri în gât, herpes.
 • Ajută substanța să vindece depresia.
 • Bolile tractului respirator (astm, bronșită) și chiar tuberculoza sunt tratate cu propolis.
 • Medicamentul ucide ciupercile cauzatoare de boli.
 • Întărește pereții vaselor de sânge, cartilajului, țesuturilor conjunctive.
 • Propolisul are efecte antioxidante și antitumorale.
 • Fagocitele prezente în el devorează celule străine, contribuind la intoxicație. Se utilizează în caz de otrăvire pentru a reduce numărul de celule distruse care otrăvesc corpul.
 • Există exemple cunoscute ale utilizării cu succes a propolisului în ginecologie, stomatologie și tratamentul bolilor oculare.
 • Ajută la refacerea pielii, îndepărtează germenii, inflamația.

Păstrați propolisul într-un loc uscat, departe de lumina soarelui. Temperatura nu trebuie să depășească 25 de grade. Produsele puternic mirositoare, pesticidele, îngrășămintele nu trebuie depozitate în apropiere.
Dacă este depozitat corespunzător, propolisul își păstrează proprietățile benefice pentru o lungă perioadă de timp.

Contraindicații pentru utilizarea propolisului

Contraindicații pentru utilizarea propolisului

În ciuda numeroaselor proprietăți pozitive, propolisul nu este un panaceu pentru tratamentul tuturor pacienților din toate bolile. Este un produs apicol. Și până la 6% dintre persoane sunt alergice congenitale la ele. Prin urmare, persoanele sensibile la intepaturile de albine nu ar trebui sa o foloseasca ca medicament.

Există și alte contraindicații pentru administrarea de propolis. Nu îl puteți utiliza pentru persoanele care au reacții alergice la diverse substanțe iritante, inclusiv febra fânului (alergie la polenul plantelor). Nu puteți trata tumorile cu propolis.

Cu atenție trebuie să aplicați propolis la pacienții cu colelitiază, pancreatită, diabet zaharat.

Și restul pacienților nu ar trebui să se lase luați cu administrarea unor doze mari de propolis. La urma urmei, efectul său asupra corpului nu a fost încă studiat pe deplin. Mai întâi trebuie să consultați un medic. Numai el poate stabili dacă este necesar tratamentul cu propolis, ce doze pot fi utilizate. Dacă medicul curant a permis sau a aprobat decizia de a fi tratat cu propolis, atunci trebuie să decideți forma adecvată de admitere.

Propolisul este utilizat sub forma:

 • Tinctură de apă.
 • Tinctura de alcool.
 • Balsam.
 • Unguente.

Un efect bun este dat de utilizarea tincturii cu cireș de pasăre sau păducel.

Tincturi de apă și alcool de propolis

Tincturi de apă și alcool de propolis

Pentru a prepara o soluție apoasă de propolis, fierbeți apă sau folosiți apă distilată. Pregătiți-l de fiecare dată înainte de utilizare sau pregătiți-l pentru câteva zile simultan.

Rețetă de tinctură:

 • La 1 litru de apă adăugați 100 g de propolis. Înainte de amestecare, este zdrobit astfel încât procesul de dizolvare să aibă loc cât mai repede posibil.
 • Pregătiți medicamentul într-un recipient de sticlă. Așezați-l pe o cratiță sau castron cu apă clocotită. Se amestecă cu un băț de lemn.
 • Filtrat. Această soluție este pregătită o singură dată. Pentru a-l lăsa data viitoare, așezați-l într-un castron întunecat.
 • Dacă nu există sediment în soluție, atunci acesta poate fi păstrat la frigider timp de 10 zile. Dacă există - 5 zile. Nu expuneți vasele la lumina directă a soarelui.
 • Insistați într-un termos pe tot parcursul zilei. Temperatura apei 50 ° С. Se obține o băutură transparentă, verzuie, aromatică.

Tinctură de alcool:

 • Pentru a face o soluție alcoolică, utilizați alcool 96%. Pentru a dizolva 100 g de propolis, trebuie să luați 400 g de alcool.
 • Amestecați alcoolul și propolisul tăiat subțire într-un borcan întunecat, închideți bine, lăsați timp de 2 săptămâni. Dacă nu există borcan întunecat, lipiți-l cu hârtie, ascundeți-l într-o pungă sau înfășurați-l cu o cârpă groasă.
 • Se agită ocazional. După finalizarea procedurii, filtrați.
 • Temperatura de depozitare nu trebuie să depășească 23 ° C.

Luați câteva picături. Dacă se utilizează extern, se diluează cu apă. Tratați răcelile, aplicați extern, pentru a trata rănile. Dacă perfuzia alcoolică trebuie pregătită rapid, turnați propolisul în apă în proporția corectă. Se încălzește la 40 ° C într-o baie de apă. Se amestecă periodic.

Dacă propolisul nu este complet dizolvat, reziduul este cântărit după filtrare. Se scade din cantitatea totală de propolis. Determinați cantitatea de substanță dizolvată. Astfel, puteți determina procentul infuziei preparate. Dacă se dovedește a fi foarte puternic, diluați cu apă distilată.

Pregătirea unguentelor

Pregătirea unguentelor

Înmoaie propolisul turnând puțin alcool în el și lăsându-l timp de 12 ore. Se adaugă vaselină astfel încât greutatea totală să fie de 100 g. Vaselina este plasată într-un vas de email din metal, încălzit la foc. Apoi se racesc. Se adaugă propolis fiert. Se încălzește din nou la 70 de grade, amestecând timp de 10 minute. Filtrează de câteva ori. Folosind pânză de brânză împăturită în mai multe straturi.

Unguentul rezultat poate fi utilizat timp de câțiva ani.

A se păstra nedeschis timp de câțiva ani într-un loc răcoros și întunecat. Rănile sunt tratate și utilizate pentru a curăța pielea feței.

Când pregătiți lapte cu propolis, luați lapte obișnuit și turnați-l într-un castron de email. Se aduce la fierbere, se răcește. Scufundați propolisul (până la 70 g la 1 litru de lapte). Se amestecă cu o lingură de lemn cel puțin 10 minute. Nu se recomandă utilizarea unui mixer sau a altor dispozitive mecanice. Se filtrează prin pânză de brânză. Culoarea unguentului rezultat este maro, gustul este ușor amar. Când se răcește, se formează deasupra un strat de ceară, care trebuie îndepărtat înainte de utilizare.

Utilizarea drogurilor din propolis

Utilizarea drogurilor din propolis

Este necesar să luați și să utilizați cu atenție medicamente din propolis pentru a nu aduce rău organismului în loc de beneficii. Pentru a verifica dacă există alergie la propolis, puteți lua o mică bucată din substanță și ungeți mucoasa cu ea. Dacă nu există roșeață, mâncărime sau umflături, puteți lua medicamente. Cel mai sigur este unguentul. Dar, de asemenea, trebuie aplicat într-un strat subțire de cel mult 3 ori pe zi.

Este necesar să luați tinctură de alcool numai dacă tăria sa nu depășește 75%.

Prin urmare, este mai bine să-l diluați cu apă pentru a nu arde esofagul. Este mai bine să luați medicamentul cu o jumătate de oră înainte de mese, amestecând o lingură de medicament cu 25 de picături de apă. Numărul de recepții pe zi este de 3 ori. Soluția de alcool este utilizată pentru a clăti gâtul, gingiile, dinții. Rezistența compoziției nu trebuie să depășească 10%. Astfel, puteți elimina o durere de dinți.

Pentru cei care nu vor lua propolis în interior, dar doresc să atenueze starea după o luxație sau o vătămare, puteți pur și simplu să o frământați în mâini până când este moale și să o aplicați în locul dureros.
Dacă se utilizează preparate de propolis pentru profilaxie, atunci doza trebuie redusă de 2 ori.

Cum se verifică calitatea propolisului?

Cum se verifică calitatea propolisului

Numai propolisul de înaltă calitate aduce beneficii. Anumite dificultăți de cumpărare pot apărea din cauza faptului că propolisul este supus certificării voluntare. Prin urmare, vânzătorul nu este obligat să îl prezinte la cererea cumpărătorilor.

Cum se evaluează calitatea propolisului:

 1. Evaluează-l după aspectul său. Dar acest lucru poate fi făcut doar de o persoană care s-a ocupat deja de propolis. Trebuie să te uiți la felia piesei. Nu ar trebui să aibă un număr mare de incluziuni, cadavre de albine, firimituri. Propolisul are un miros plăcut persistent, dar trebuie să-l cunoști și.
 2. Este recomandabil să mestecați o bucată mică din substanță. După 20 de lovituri, propolisul se va înmuia și va începe să se lipească de dinți și gingii. Dacă după 5-10 minute începe să se simtă o ușoară senzație de arsură și amorțeală (anestezie), atunci propolisul este real. În jumătate de oră, va fi simțită amărăciunea puternică. Dacă amorțeala și arsurile încep să se simtă după 100 de mestecături, atunci propolisul este de calitate slabă.
 3. Pentru a nu mesteca propolisul, puteți verifica calitatea acestuia scufundându-l în apă. Dacă merge imediat la fund, atunci aceasta nu este ceara, care este oferită de vânzătorii fără scrupule, ci propolis de înaltă calitate. Este mult mai greu decât ceara.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Rețete | Propolis
Avatar utilizator Alena

Eu chiar cred în puterea vindecătoare a propolisului. Tatăl meu a vindecat ulcerul stomacului și duodenal cu el. A făcut o tinctură alcoolică și a luat douăzeci de picături cu lapte.

Avatar utilizator Lima

Multe paste de dinți conțin propolis benefic. Tinctura de alcool tratează multe boli, în special ale tractului gastro-intestinal, are un efect tonic.

Avatar Goshia

Propolisul nu este o afacere atât de mare. Îl puteți cumpăra de la apicultori pentru a avea suficient pentru un curs de tratament. În plus, nu puteți face singură tinctura, dar comandați producția ei la farmacie.