Rowan intermediar: descriere și caracteristici, instrucțiuni pentru auto-cultivare

Intermediarul Rowan, a cărui descriere este prezentată mai jos, este o cultură ornamentală de fructe utilizată pentru îmbunătățirea zonei suburbane.

Pe lângă calitățile sale estetice, planta are beneficii mari pentru organism și previne apariția multor boli.

Rowan intermediar

Ce este această plantă

Cenușa de munte intermediară este unul dintre simbolurile floristice ale Rusiei. Boabele plantei sunt considerate decorative. Sunt adesea folosite pentru a pune masa și pentru a crea diverse capodopere culinare. Rowan este, de asemenea, o plantă utilă. Fructele sale conțin o cantitate suficientă de macronutrienți care ajută la restabilirea stării corpului în perioadele dificile.

Rowan crește în Europa, Asia, Caucaz. Habitatul său este locurile cu un climat temperat. În zonele muntoase, planta se transformă într-o formă de arbust. Durata de viață a copacului este de până la 80 de ani. Dar există și centenari care trăiesc până la 200 de ani.

Descriere și caracteristici

Rowan intermediar în Rusia răsare sub forma unui copac care atinge o lungime de 20 m. Are o coroană rotunjită și o scoarță netedă de culoare gri-maro. Frunzele plantei au o lungime de până la 20 cm, sunt aranjate în ordinea următoare. În perioada de înflorire, acestea sunt colorate în verde strălucitor. Când zilele calde cedează loc celor răcoroase, nuanța frunzelor se schimbă în roșu și galben.

Inflorescențele Rowan sunt flori cu cinci membri, care au un diametru de până la 10 cm. Sunt situate pe lăstari tineri. Fructele plantei sunt colorate în roșu și portocaliu, forma lor este sferică, dimensiunea este de până la 1 cm în diametru. La gust, boabele au un gust amar-acru. Apar pe ramuri la mijlocul sfârșitului de septembrie.

Rowan este plantat acasă. Ea începe să rodească câțiva ani după plantare. În timpul creșterii active, adică la vârsta de 10-12 ani, este posibil să se atingă un randament de până la 100 kg pe copac. Boabele plantei sunt îmbogățite cu o cantitate mare de componente minerale și macronutrienți. Sunt folosite pentru prevenirea și tratarea multor boli.

Distribuție în natură

Rowan poate fi clasificat ca o cultură rezistentă la îngheț. Prin urmare, crește în locuri cu un climat dur și condiții meteorologice nefavorabile. Cel mai adesea, arborele poate fi găsit în imensitatea nordului Europei și a Asiei. Experții spun că cenușa de munte crește chiar și dincolo de Cercul polar polar.

În sălbăticie, cultura crește singură sau în grupuri de tufișuri mici. Cel mai favorabil loc pentru creștere este versanții și marginile montane. Planta iubește solurile hrănite și fertilizate, pe solul uscat încetinește creșterea și încetează să mai rodească.

Cum să crească rowan intermediar

Această plantă este cea mai comună în Europa. Dar astăzi poate fi plantat și în Rusia. Arborele este nepretențios în întreținere și nu necesită proceduri speciale de wellness în afara sezonului.

Condițiile necesare

Față procedura de aterizare merită să vă familiarizați cu principalele cerințe pentru procedură:

 • Cea mai favorabilă perioadă pentru plantarea cenușii de munte este septembrie sau octombrie.
 • Deși planta nu solicită compoziția solului, este mai bine dacă este plantată în sol acid sau nisipos.
 • Cel mai potrivit loc pentru creștere este zonele iluminate ale cabanei de vară.
 • Când alegeți răsaduri, ar trebui să acordați atenție sistemului lor radicular. Trebuie să fie puternic și durabil și să aibă, de asemenea, mai multe ramuri. Rădăcina nu trebuie să fie prea uscată. Aceasta indică o posibilă boală a plantelor.

Este mai bine să plantați sorba în zilele înnorate sau în zilele fără soarele arzător. Puteți finaliza procedura în după-amiaza târziu.

Cenușă de munte înflorită

Instrucțiuni de plantare

Înainte de a planta răsaduri, merită să le examinați pentru fragmente uscate și putrede. Dacă există, cel mai bine este să le scoateți cu foarfeca. Este demn de remarcat faptul că, pentru o creștere bună și udare convenabilă, tufișurile trebuie să fie plantate la o distanță de cel puțin 3 metri una de cealaltă. Cum se realizează procedura pas cu pas:

 1. Determinați locul găurilor și săpați găurile cu o lopată, adâncimea lor trebuie să ajungă la 60 cm.
 2. Se amestecă pământul săpat cu cenușă și humus, se toarnă soluția rezultată pe fundul gropii.
 3. Presărați puțin pământ deasupra găurii și turnați 1 găleată de apă în ea.
 4. Tratați sistemul rădăcinii răsadurilor cu un vorbitor de lut.
 5. Plantați răsadul în gaură și presărați cu pământ curat. Piesa de prelucrat rezultată trebuie să fie tamponată.
 6. Se toarnă 1 găleată de apă și se așteaptă până când lichidul este absorbit în pământ.

Când a sosit momentul, va trebui să hrăniți solul cu turbă sau humus. Grădinarii sfătuiesc să scurteze lăstarii de sorb după plantare.

Îngrijiri suplimentare

Vara, când multe insecte încep să se activeze, cenușa de munte este pe cale de dispariție. Dăunătorii pot duce planta la boli și la fructe slabe. Prin urmare, grădinarii recomandă revizuirea regulată a ramurilor copacilor, tăierea și udarea în timp util. Deși serbalul este rezistent la condiții de creștere precare, totuși are nevoie de umiditate regulată. Prin urmare, după udare, solul trebuie slăbit în mod regulat pentru a asigura accesul rapid al umezelii la sistemul radicular.

Toamna, arborele trebuie să fie pregătit pentru iarnă. Pentru aceasta, se efectuează tăierea sanitară, timp în care sunt tăiate ramuri uscate și fragmente putrede. Fără tăiere, planta crește în sus într-un mod haotic, ducând la probleme de producție. Pentru iernare, plantele nu trebuie să fie acoperite și protejate de frig. Arbuștii tineri trebuie să fie măcinați. Acest lucru se poate face cu frunze uscate sau ramuri de molid.

Tratamentul preventiv se efectuează în primăvara devreme. Înainte de sezonul de creștere, se recomandă pulverizarea tufelor tinere cu lichid Bordeaux. Acest lucru ajută la prevenirea creșterii insectelor nocive pe frunze. Tot la începutul lunii martie, se recomandă hrănirea solului cu îngrășăminte minerale. Acestea oferă o creștere bună, randamente ridicate și imunitate puternică. După recoltare, în toamnă, solul trebuie tratat cu superfosfat, care pregătește cultura pentru iernare.

Principala perioadă de udare are loc la începutul primăverii, când arborele începe să înflorească activ. Se toarnă cel puțin 2 găleți de apă pentru fiecare răsad. Apa este turnată în găuri speciale făcute în jurul trunchiului plantei. După proceduri, pământul este slăbit cu o greblă. Acest lucru ajută umezeala să ajungă mai repede la sistemul radicular al răsadurilor.

Pe măsură ce crește, merită să vă asigurați că lăstarii de sorb nu cresc prea dens. Pentru formarea activă a fructelor, lumina soarelui trebuie să pătrundă direct în adâncurile arbustului. Dacă acest lucru nu se întâmplă din cauza densității lăstarilor, atunci există mai puțini ciorchini de boabe pe copac.

Reproducere

Planta se propagă în mai multe moduri: prin semințe, butași, împărțire, altoire. Cel mai adesea, grădinarii folosesc metoda butașilor. Pentru a face acest lucru, trebuie să tăiați lăstarii coapte de cenușă de munte la începutul toamnei și să le pregătiți pentru plantarea ulterioară. Dimensiunea lăstarului trebuie să fie de până la 20 cm. Ele sunt plantate una lângă alta, lăsând 2 sau 3 muguri pe pământ. După plantare, solul este alimentat cu turbă.

Reproducerea cu butași verzi are loc în prezența unei sere reci. Se poate face acasă.Ar trebui să existe un strat de nisip umed ca sol în seră. Ce trebuie făcut pentru reproducere:

 1. Tăiați butașii la începutul toamnei, până la 15 cm lungime.
 2. Faceți incizii speciale la rinichi cu un cuțit ascuțit.
 3. Lăsați lăstarii în soluția stimulantă peste noapte cu rădăcinile în jos.
 4. Dimineața, clătește-le și plantează-le în nisip. Distanța optimă între răsaduri este de până la 5 cm.
 5. Mulciți solul și acoperiți piesa de prelucrat cu o cupolă transparentă.

Periodic, este necesar să se ventileze lăstarii plantați pentru a asigura o circulație stabilă a aerului. După 3 săptămâni, puteți începe să vă hrăniți cu îngrășăminte organice. De exemplu, mulci sau gunoi de grajd.

Iernat

Rowan este considerată o plantă rezistentă la îngheț, care poate rezista la temperaturi de până la -35 °. Prin urmare, nu este necesară adăpostirea arbuștilor pentru iarnă. Cu toate acestea, această regulă nu se aplică arbuștilor tineri cu un sistem de rădăcini fragil. Pentru a le proteja de vremea rece, acestea trebuie izolate cu frunze. Dacă temperatura aerului din zona locuită scade sub -35 ° C, atunci arbuștii adulți vor trebui adăpuiți. Cum se finalizează procedura:

 1. Spud răsadurile cu pământ, faceți un deal mic în jurul trunchiului plantei.
 2. Izolați zona aproape tulpină cu frunze uscate.

În regiunile cu un climat dur, tufișurile tinere sunt lipite de sol și acoperite cu pământ.

Posibile probleme

Cel mai adesea, rowan este afectat de următoarele patologii:

 • Putregaiul scoarței. Apare din cauza înfrângerii trunchiului printr-o infecție fungică. Problema este eliminată cu ajutorul fungicidelor cu care pomul este tratat la începutul primăverii. Dacă ciuperca a infectat cea mai mare parte a tufișului, va trebui să fie dezgropată și arsă.
 • Monilioza. Patologia afectează fructul. Devin moi, putrede și letargice. Monilioza poate fi identificată printr-o floare ușoară pe fructe de padure. Dacă fructele afectate nu sunt îndepărtate înainte de iernare, pe vreme rece pot infecta ramuri și lăstari, ceea ce nu va duce la nici un randament. La prima suspiciune de patologie, merită să tratați copacul cu soluție Bordeaux.
 • Grebenshik. Aceasta este o boală fungică care apare din cauza unui sistem rădăcină instabil. Puteți identifica infecția prin înflorirea albă de pe ramuri. Dacă apare o ciupercă, se recomandă ca ramurile afectate să fie rupte și arse.

Rowan este, de asemenea, atacat de dăunători în timpul sezonului de creștere. Cele mai frecvente sunt:

 • Tic maro. Căpușele apar pe culturile fructifere în perioada înfloririi active. Distrug frunzele plantei și fructele de pădure ale acesteia. Pentru a elimina dăunătorii, este necesar să se efectueze prelucrări cu mijloace speciale. Cel mai bine este să faceți pulverizare preventivă la începutul primăverii.
 • Afid verde. O insectă care afectează predominant puieții tineri. Afidele se hrănesc cu suc de sorban, motiv pentru care îi ia vitalitatea și scade imunitatea. De asemenea, insecta poartă boli virale grave.

Pentru a preveni apariția afidelor, tratamentul cu soluție Bordeaux este utilizat înainte de înflorirea activă a copacului.

Fructe de sorba

Utilizare în amenajarea peisajului

Rowan este o plantă spectaculoasă care este folosită pentru înnobilarea teritoriilor. Deoarece tufișurile tolerează bine înghețul, acestea sunt plantate într-o anumită locație într-o cabană de vară sau într-o zonă de grădină. Deci, în toamnă, pe teritoriu se observă frumoase coroane galbene și roșii, care completează peisajele mohorâte de toamnă.

Cel mai adesea, arborele este plantat lângă alte plante. O combinație excelentă pentru frasin de munte - salcie, frasin. Arată bine cu arbuști înfloriți și copaci exotici. Pentru a îmbunătăți teritoriul, proiectanții recomandă plantarea simultană a mai multor tipuri de cenușă de munte. Acest lucru va crea un contrast pe fundalul diferitelor nuanțe de fructe, frunze și forme de arbust.

Proprietăți medicinale și utilizare în medicina tradițională

Fructele și frunzele de sorian sunt utilizate pe scară largă în medicina populară. Pe baza lor, se fac infuzii și decocturi, care ajută la vindecarea multor boli grave. Care sunt beneficiile unui copac:

 • Se îmbogățește cu vitamine utile. Previne apariția deficitului de vitamine în timpul iernii.
 • Întărește structura țesutului osos și muscular, crește eficiența.
 • Previne dezvoltarea patologiilor cardiovasculare și îmbunătățește funcția vasculară.
 • Reface metabolismul, funcția stomacului, curăță intestinele.
 • Îndepărtează toxinele din ficat.
 • Are efect diuretic, curăță vezica biliară.
 • Previne dezvoltarea infecțiilor bacteriene.
 • Scade nivelul zahărului din sânge la diabetici.

În plus, sorba este o plantă care ajută la prevenirea îmbătrânirii. Decocturile pe baza acestuia sunt folosite pentru spălarea și ștergerea feței. Oferă reaprovizionarea cu colagen, eliminarea ridurilor și semnele timpurii ale îmbătrânirii.

Rowan este un copac robust și fără pretenții care crește în nordul Europei și Asia. Pentru producții bune, planta trebuie hrănită, udată și tăiată în mod regulat. Acest lucru va asigura o creștere rapidă și va preveni apariția unor patologii grave.

Videoclipuri asemănătoare:

Categorie:Copaci | Rowan
Avatar Goshia

De mult am vrut să plantez în grădina din față - acesta este un copac frumos și sănătos pentru corp. Nu știam că este posibil să plantăm cenușă de munte nu numai cu ajutorul răsadurilor, ci prin butași. Adevărat, nu știu câți ani o astfel de plantă se va transforma într-un copac frumos.