Revizuirea soiului de mere Delicious și a principalelor sale caracteristici

Merele conțin multe substanțe utile care sunt valoroase pentru corpul uman.

Se crede că, pentru a obține o recoltă mare a acestor fructe, este suficient să alegeți soiul potrivit. Cu toate acestea, fiecare tip de cultură are o serie de trăsături, fără a lua în considerare faptul că arborele nu va da roade cu generozitate.

Articolul discută despre tehnologia agricolă a popularului soi de mere Delicious.

Măr roșu delicios

Caracteristicile soiului

Este destul de ușor să recunoști merele din acest soi în grădină după trăsăturile caracteristice inerente exclusiv Delicious.

O scurtă istorie a originii, unde cresc

Nu există date exacte despre modul în care Delicious a fost crescut. Conform ipotezelor, soiul de mere a fost format ca urmare a polenizării aleatorii a diferitelor soiuri și a unui proces de mutație. Casa merelor cu gust delicios este Virginia de Sud (America).

Caracteristicile copacilor, lăstarilor, frunzelor, fructelor

Forma arborelui se schimbă în funcție de etapele vieții. Planta tânără seamănă cu o piramidă inversată în aparență; în perioada de rodire devine rotunjită. Mărul se dezvoltă intens, crescând ramuri din trunchi la un unghi acut. Aproape de bază, lăstarii sunt ușor îndoiți. Coaja este de culoare gri închis, grosime medie. Fructarea soiului Delicious este amestecată. Predomină crenguțele și sulițele de fructe.

Scurtă descriere a lăstarilor:

 1. nuanță roșu închis;
 2. lungimea și grosimea medie;
 3. există o margine slabă;
 4. pe întreaga lungime există linte mici (în partea care este situată mai aproape de bază, acestea sunt situate în grupuri);
 5. coturile sunt moderat geniculate.

Frunzele au o formă larg ovală, ocazional există copaci cu verdeață alungită-ovoidală. Marginile sunt încadrate cu o tăietură dublă. Se observă o ușoară îndoire a plăcii. Culoarea frunzișului este verde închis, cu trecerea la un ton deschis mai aproape de pețiol. Marginea abia se observă.

Suprafața plăcii este ușor lucioasă. Pețiolul lung este colorat în roșu până la bază sau pe toată lungimea. Stipulele sunt lanceolate de dimensiuni medii.

Inflorescențele sunt caracterizate de parametri mari, forma seamănă cu un castron, culoarea petalelor este roz. Mugurii înșiși sunt roșii. O coloană de pistili este vizibilă în centru. Sunt lungi și tivite. Stigmele sunt situate la sau sub anterele.

Descrierea fructelor:

 • dimensiuni (cu îngrijire adecvată) - mari;
 • formă - alungită-conică, nervurile sunt vizibile;
 • există 5 tuberculi distincti în jurul farfuriei;
 • diametrul mărului variază pe toată lungimea sa, în special în partea inferioară;
 • pielea este densă, netedă, la suprafață există puncte albe subcutanate și proeminențe gri;
 • culoarea fructului este verde deschis (pe măsură ce atinge maturitatea completă, culoarea devine galbenă), Roșu Merele delicioase au o culoare roșu închis intens;
 • pulpa este albă cu o nuanță verde (în timpul depozitării devine galbenă), structura este densă;
 • gust - aromă plăcută, notă dulce cu acrișoare abia sesizabile, mult suc.

Referinţă! Rezultatul îngrijirii necorespunzătoare a mărului este un gust schimbat, care capătă prospețime și amărăciune. Fructele sunt rar turnate la dimensiuni standard.

Merele sunt scoase din copac la sfârșitul lunii septembrie. Când se creează condiții favorabile, recolta se păstrează până în martie și chiar în aprilie. Randamentul pe hectar este de 130-190 centners. Fructificarea periodic cu ușoară variabilitate.

Punctul slab al soiului este tendința de a fi afectat de crustă.

Compoziția și proprietățile utile ale fructelor

În ciuda faptului că fructul constă în principal din apă (mai mult de 50%), acesta conține o cantitate mare de elemente chimice valoroase pentru corpul uman. Printre ei:

 • potasiu;
 • magneziu;
 • fier;
 • fosfor;
 • sodiu;
 • mangan;
 • fluor;
 • zinc etc.

În plus, pulpa este saturată cu vitamine din diferite grupe: C, A, PP, B9, B6, B5. Carotenul, care face parte din fruct, are un efect benefic asupra unghiilor și părului, funcției vizuale și țesutului osos. Acidul ascorbic ajută la întărirea funcției protectoare, care ajută la rezistența la viruși și infecții. Iodul îmbunătățește funcția tiroidiană.

Compoziția merelor delicioase

Nume

Volumul la 100 g

Acid ascorbic

5,2-10,0 mg

Substanțe active P

140 mg

Pectine

0,7 mg greutate uscată

Zahăr

11-13%

Acizi titrabili

0,25%

Includerea regulată a merelor în meniu ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Acest lucru previne dezvoltarea venelor înfundate, promovează curățarea vasculară și are un efect benefic asupra funcționalității sistemului cardiovascular. Proprietățile benefice ale fructului sunt păstrate mult timp.

Referinţă! Antioxidanții luați de măr stimulează fluxul de sânge către gingii. Acidul malic are un efect distructiv asupra plăcii.

Medicii sfătuiesc să includă produsul sub orice formă în meniul pentru boli ale rinichilor, ficatului și inimii. Conținutul ridicat de fibre ajută la curățarea intestinelor de toxine și deșeuri. Fierul normalizează nivelul hemoglobinei din sânge. Ceaiul de mere ameliorează bine tensiunea nervoasă.

Calități gustative

Aroma incredibilă este combinată cu gustul dulce al pulpei. Structura densă nu provoacă disconfort atunci când mănâncă fructele datorită conținutului crescut de suc. O caracteristică a soiului este faptul că, în timpul depozitării merelor, caracteristicile lor gustative se îmbunătățesc doar.

Randament

Până la 300 de centene de mere sunt recoltate de la 1 hectar când copacii ating vârsta de 7-8 ani. Un copac de 6-7 ani dă în medie 70-79 kg de fructe. Greutatea darurilor naturii depinde de mărimea mărului în sine. În regiunile climatice dificile, acestea sunt mici. Cu o îngrijire adecvată și condiții meteorologice favorabile, fructul este turnat intens până la 10 cm în diametru.

Maturitate timpurie

Delicios se referă la soiuri cu o perioadă medie de coacere. Recoltarea are loc de la mijlocul lunii septembrie până la sfârșitul aceleiași luni. În fiecare an există o creștere a fertilității unui copac tânăr.

Recoltele record sunt observate la vârsta de 6-8 ani. După 10 ani de viață, regularitatea fructificării este întreruptă. Puteți obține un randament ridicat după una sau mai multe sezoane.

Soiul în cauză este în creștere rapidă. Primele fructe apar pe un copac tânăr după 3 ani. Cu o îngrijire perfectă, perioada se reduce la 2 ani.

Referinţă! Parametrii fructelor și randamentului sunt influențați nu numai de îngrijire, ci și de condițiile meteorologice. În regiunile cu un climat răcoros, mărimea merelor este semnificativ mai mică decât cea standard, iar gustul are o nuanță proaspătă.

Momentul înfloririi, fructificării și depozitării merelor

Flori delicioase la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie. Perioada de înflorire este prelungită. Puteți vedea, de asemenea, inflorescențe roz pe răsaduri plantate, dar acesta va putea să dea fructe copacului numai după 2-3 sezoane.

Fructificarea începe în a doua decadă a lunii septembrie. Procesul de recoltare durează până la sfârșitul lunii. Fiecare fruct trebuie inspectat cu atenție înainte de a fi depozitat. Pentru întreținerea pe termen lung a merelor, sunt selectate doar cele care nu prezintă semne de boală sau deteriorare. Prezența unei tulpini este încurajată.

Fructele cu scobituri, răni și alte daune sunt trimise imediat pentru procesare. Nu sunt potrivite pentru depozitare.

Păstrează recolta într-o pivniță sau într-o altă încăpere de utilități, unde un regim stabil de temperatură este stabilit de la 0 +4 grade. În acest caz, indicatorul de umiditate ar trebui să fie în intervalul 85-90%. Aerul uscat face ca merele să se ofilească.

Merele din diferite soiuri sunt depozitate în recipiente separate.Fructele trebuie plasate în cutii într-unul sau maximum 4 straturi. Pentru a preveni răspândirea putregaiului, se recomandă să înfășurați fiecare fruct în ziar sau hârtie de ambalat. Foile de hârtie sunt, de asemenea, stivuite între straturi.

Recolta de mere Delicious

Caracteristici în creștere

Tehnologia agricolă a mărului Delicious nu diferă semnificativ de regulile de îngrijire a plantelor fructifere.

Aterizare

Plantarea unui răsad este planificată pentru primăvară. Acest lucru trebuie făcut înainte ca florile să înflorească. Dacă mugurii se umflă pe copac, riscul ca planta să nu prindă rădăcini crește. Răsadurile în containere pot fi plantate la o dată ulterioară.

Locul pentru măr este ales pe o zonă cu o pânză freatică joasă (cel puțin 2 m). Alte criterii includ iluminarea bună, solul nisipos sau argilos.

Este mai bine să sape în prealabil o gaură sub răsad. Parametrii săi:

 • adâncime - de la 80 cm;
 • lățime - de la 1 m.

În partea de jos, este introdus mai întâi drenajul, după care un substrat din compost, îngrășăminte și pământ cu frunze. Înainte de plantare, răsadurile cu un sistem rădăcină deschis sunt îmbibate timp de câteva ore într-o soluție de apă și un stimulator de creștere. Între timp, 1-2 găleți cu apă caldă sunt turnate în groapă și lăsate să fie complet absorbite.

Rădăcinile sunt scufundate ușor într-un substrat umed și presărate cu pământ. Solul trebuie compactat puțin, astfel încât arborele să nu se încline după ce solul s-a uscat. Plantarea se finalizează prin udarea cercului trunchiului și umplerea acestuia cu mulci. La plantarea mai multor răsaduri, se lasă un interval de 4 metri între ele.

Îngrijire

Experții spun că durează 20-25 de zile pentru ca răsadul să se adapteze la o nouă locație. Supraviețuirea plantelor depinde mai mult de irigarea regulată și de tăierea în timp util.

La udare, apa trebuie să pătrundă adânc în sol până la 35-45 cm. Un copac ia cel puțin 10 litri de lichid. În prima lună după plantare, mărul este udat de două ori pe săptămână. Mai mult, regimul prevede o reducere a frecvenței umidificării la 1 dată pe săptămână. Pe vreme uscată, procedura se efectuează o dată la două zile, mărind volumul de apă la 1,5-2 găleți.

După plantarea răsadului, se efectuează tăierea. Întregul vârf este îndepărtat astfel încât să rămână doar 40-45 cm din lăstar. La sfârșitul fiecărui sezon, tăiați ramurile uscate, îngrășarea și lăstarii deteriorați. Pe măsură ce planta crește, se efectuează subțierea și formarea coroanei.

Pentru ca solul să nu se usuce pe timp cald, după udare, suprafața solului din cercul apropiat al trunchiului este căptușită cu mulci. Următoarele materiale sunt utilizate ca material de mulcire: turbă, rumeguș, paie, mulci artificiale. Stratul de acoperire trebuie să aibă cel puțin 7-10 cm.

Din când în când este nevoie să slăbiți solul. În același timp, se efectuează plivirea. Pentru dezvoltarea normală a sistemului radicular, oxigenul și absența stagnării umezelii sunt importante. Acest lucru este asigurat de aerare regulată.

Rezistent la temperaturi

Delicious nu tolerează nu numai seceta, ci și temperaturile scăzute. Un copac fără adăpost și protecție nu poate supraviețui iernii cu înghețuri severe. Dacă în timpul perioadei de înflorire aerul se răcește până la -1 ° și mai jos, rodirea în sezon pur și simplu nu va începe.

La boli și dăunători

La fel ca majoritatea soiurilor de mere, Delicious este predispus la boli comune. Pe vreme umedă, făinarea și crusta sunt adesea atacate. Tratamentul este recomandat pentru conservarea lemnului. Pentru aceasta, planta este pulverizată cu o soluție de sulf coloidal și oxid de cupru. Aceleași fonduri sunt utilizate în scopuri preventive.

De asemenea, insectele dăunătoare creează probleme în timpul cultivării. Viermii de frunze deranjează mai ales mărul. Atunci când sunt detectate semne ale prezenței unui parazit, planta este tratată cu nitrofen 3%. În lupta împotriva afidelor și acarienilor, este recomandabil să folosiți karbofos.

Nuanțele creșterii în diferite regiuni

Locuitorii din diferite regiuni vor să cultive mere delicioase pe parcelele lor. Există fapte cunoscute despre cultivarea cu succes a Delicious în regiunea Moscovei, regiunea Volga, Belarus, Ucraina.Este mai dificil să se păstreze viabilitatea mărului în regiunile nord-vestice ale Rusiei, deoarece soiul aparține culturilor termofile.

Referinţă! Alte soiuri au caracteristici similare cu Delicious. De exemplu, Golden Rangers sau Golden Delicious. Sunt rezistente la îngheț pentru a supraviețui iernilor dure.

Când aterizați Delicious în regiunile Urali, se recomandă să respectați următoarele reguli:

 1. Trunchiul plantei trebuie să fie înfășurat în polistiren spumat, destinat izolației conductelor.
 2. Coroana ar trebui să fie formată astfel încât arborele să crească ramuri în lățime și nu în înălțime.
 3. Pentru a preveni resturile din trunchi sub influența vânturilor puternice, ar trebui să fie condus un bloc lângă copac, care va servi drept suport.
 4. Ar trebui să fie legate împreună cu un șir.

Ramurile de molid, agrofibra și alte materiale sunt potrivite ca adăpost pentru un copac. Solul din cercul apropiat al trunchiului trebuie să fie acoperit cu un strat gros de frunze uscate, turbă, rumeguș, pe care se toarnă pământul.

Posibile probleme cu varietatea și modalitățile de a le rezolva

Când crești Delicious, pot apărea următoarele dificultăți.

 • Ofilirea copacilor tineri - apare din cauza udării insuficiente sau a lipsei de fertilizare Situația poate fi corectată prin desfășurarea de activități în conformitate cu regulile tehnologiei agricole.
 • Creșterea slabă a copacilor - trebuie să cumpărați răsaduri pe portaltoi cu creștere mică și medie. De asemenea, motivul poate sta în apariția strânsă a apelor subterane. Apoi va fi necesar un transplant.
 • Mărul nu își aruncă frunzele pentru iarnă - acest lucru se găsește cu udarea abundentă a plantei în toamnă și cu introducerea îngrășămintelor azotate în această perioadă. Problema poate fi prevenită prin introducerea corectă a mărului într-o stare inactivă (udare rară după sfârșitul perioadei de rodire, tăiere, curățarea cercului trunchiului).
 • Lipsa fructelor - fie mărul este tânăr, fie polenizatorii nu cresc în apropiere. Același efect se observă și la copacii bătrâni.
 • Coaja de peeling - arsurile solare, înghețarea sau gândacul de scoarță pot provoca o problemă. Soluții: văruirea în primăvară și toamnă a părții inferioare a trunchiului cu var, tratament cu fungicide sau insecticide.

Avantajele și dezavantajele soiului

Delicious este incredibil de popular printre grădinari, datorită următoarelor avantaje ale culturii:

 • scor mare de degustare a fructelor;
 • randament stabil;
 • stare comercializabilă;
 • termen lung de valabilitate fără pierderea gustului;
 • transportabilitate excelentă.

Soiul are, de asemenea, dezavantaje:

 • încălcarea productivității stabile la plantele adulte;
 • pentru a obține fructe mari, trebuie să aveți grijă să creați condițiile potrivite;
 • susceptibilitate la făinare;
 • rezistență scăzută la îngheț.

Măr Delicios

Soiuri polenizatoare

Fertilitatea unui măr din soiul în cauză poate fi evaluată numai dacă există un cartier cu polenizatori. Acest lucru se explică prin faptul că planta aparține tipului auto-infertil. Următoarele soiuri sunt potrivite pentru Delicious: Melrose, Jonathan, Idared, Gloucester, Elstar.

Referinţă! În soiurile auto-infertile din numărul total de inflorescențe, doar 1-4% din flori se dovedesc a fi capabile să se lege. Pur și simplu este imposibil să obțineți o recoltă bună fără polenizare.

Plantarea polenizatorilor trebuie făcută la o distanță de 4-6 metri. Se recomandă alegerea a 2-3 soiuri ca plante polenizatoare. Atunci când alegeți opțiuni, luați în considerare:

 1. perioadele de înflorire (trebuie să se potrivească);
 2. ciclul de viață al culturilor (aproximativ același pentru polenizatori și un măr polenizat);
 3. principalele faze ale dezvoltării (ar trebui să cadă într-o singură perioadă de timp).

Dacă apar dificultăți la alegerea soiurilor, este recomandat să solicitați ajutor de la specialiști.

Recenzii

 • Ivan Nikolaevich, regiunea Rostov

Cresc Delicious în grădină de peste 9 ani. Primele fructe au apărut pe copac în anul 4 după plantare. În următoarele două sezoane, recolta a fost slabă, nu depășea 2-4 mere. Apoi am aflat de la un vecin că soiul este autofertil.

Am plantat 2 răsaduri de Melrose în apropiere. În fiecare an, fructele au crescut din ce în ce mai mult.După al șaptelea sezon, am scos 75 kg din copac. În acest sezon am făcut o țesătură de la Delicious la Eder. Astept rezultatele.

 • Elena, regiunea Moscovei

Acum câțiva ani am cumpărat o cabană de vară. Pe el erau deja copaci. Merele delicioase au copt în septembrie. Pe o plantă joasă, fructele se lipesc literalmente de ramuri fragile. Recolta a cântărit aproximativ 30 kg. Gustul lor m-a surprins plăcut pe mine și pe toți membrii familiei. Deja toamna viitoare am plantat 2 răsaduri din acest soi. De asemenea, am cumpărat Idared pentru polenizare.

Recenzie video a soiului:

Categorie:Copaci | măr
Avatar utilizator Vasilisa Andreevna

Ador acest soi, mere foarte gustoase. Și în casa noastră de la țară, indiferent cât de multe bunici au încercat să planteze măr, niciunul dintre ei nu a luat rădăcini, ce soiuri pur și simplu nu a cumpărat. Nici vecinii nu. Zvonurile spun că apa subterană este aproape și rădăcinile putrezesc. Eh ...

Avatar Goshia

Sunt blocuri Delicioase, foarte gustoase. Datorită conținutului de acid ascorbic din acestea, acestea sunt bine depozitate. Punem mere la rând în cutii de lemn și le depozităm în subsol. Merele se păstrează până în aprilie și doar câteva fructe se strică.

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Îmi plac blocurile de acest tip mai mult decât altele. Dar încercările de a crește un astfel de măr pe site nu au dat încă rezultate, deși par să cumpăr răsaduri într-un loc destul de fiabil. Trebuie să cumperi mere, în sezon nu este prea scump.