Cum să crești o piersică dintr-o piatră - selecție, plantare și îngrijire a soiurilor

Recent, mulți se gândesc la cultivarea unei piersici. Valorile pentru plantarea și îngrijirea corespunzătoare vă vor ajuta să creșteți un copac sănătos, cu fructe gustoase. Să aruncăm o privire mai atentă despre cum să crească o piersică dintr-o piatră și pe site-ul dvs.

Conţinut:

Alegerea unei varietăți pentru cultivare

Pentru a crește o piersică dintr-o piatră, sunt urmate următoarele condiții:

  1. Soiurile de piersici sunt selectatecare sunt mai bine aclimatizate și mai potrivite pentru condițiile meteorologice din regiune.
  2. Arborele din care sunt luate fructele trebuie să fie înrădăcinat (nu altoit). Acest lucru vă va oferi o șansă mai mare de a obține o piersică cu caracteristicile plantei-mamă.
  3. Fructele sunt alese sănătoase, coapte, mari.

Alegerea unei varietăți pentru cultivare

Sunt selectate varietăți de diferite perioade de maturare:

Nume Caracteristicile soiului
Cardinal Greutatea fructelor 140 g, la mijlocul sezonului, foarte gustoasă, frică de îngheț.
Amsden Rezistent la îngheț.
Kiev devreme Rezistent la îngheț, se recuperează rapid după îngheț, greutatea fructului este de 100 g, este afectată de buclă.
Răsad Schlicht Soi fără acoperire din Orientul Îndepărtat, cu fructe dulci cu o greutate de până la 100 g.
Primorsky alungit Varietate din Orientul Îndepărtat, cu gust plăcut, greutatea fructelor 50 g.
Novoselovsky Se coace în a treia decadă a lunii iulie, foarte rezistent la îngheț, greutatea fructelor de până la 70 g.
Irganai târziu Fructele sunt suculente, cântărind până la 160 g.
Redhaven Coapte devreme, rezistente la iarnă, fructuoase (până la 100 kg de fructe pe copac).
Nobilii Randament ridicat, maturare târzie.
Myra Un soi leton productiv autofertil, rezistent la iarnă, se coace la sfârșitul lunii iulie.
Kremlinul Rezultat ridicat, la mijlocul sezonului, rezistent la iarnă, greutatea fructelor de până la 200 g.
Collins Mijlocul sezonului
Grisborough Rezistență medie la iarnă
siberian Piatra este separată, soi târziu, depozitat în subsol până la 3 săptămâni.
Furie Rezistente la îngheț (până la 28 °), fructele cu greutatea de până la 300 g pot fi păstrate până la 6 zile

Metode de încolțire a oaselor

Metode de încolțire a oaselor

Oasele sunt bine spălate și uscate, astfel încât să nu devină mucegăite. Sunt ascunse pentru depozitare într-un loc răcoros, cu umiditate scăzută. Pregătiți-vă pentru germinare într-unul din următoarele moduri:

Cale Caracteristicile metodei
Mod rece Stratificați într-un subsol, frigider sau alt loc răcoros. Umpleți un vas de mică adâncime cu nisip umed. În ea sunt așezate gropi de piersici. Se amestecă periodic pentru a preveni infecțiile fungice. Păstrează nisipul umed, dar nu se umple prea mult. După 3 sau 4 luni, germenii vor apărea din semințe.
Drumul rapid Pentru ca semințele să încolțească în toamnă, acestea își deteriorează cu atenție acoperirea. Scoateți semințele, umpleți-le cu apă caldă și incubați timp de 3 zile. Apa se schimbă în fiecare zi.
Mod cald În primul rând, stratificarea se efectuează timp de 2 săptămâni, apoi semințele ne-germinate sunt plantate în ghivece separate.

Plantarea gropilor de piersici

Plantarea gropilor de piersici

După efectuarea procedurilor pregătitoare, oasele sunt plantate în pământ. Luați oale, a căror adâncime vă permite să așezați un os sau o sămânță la o adâncime de 8 cm.Trebuie să existe găuri de drenaj în partea de jos a vasului.

Acoperiți vasele cu semințele de piersici plantate cu o pungă de plastic. În fiecare zi sunt ventilate scoțând punga și lăsând-o deschisă o vreme. Acest lucru va proteja împotriva stagnării aerului, va preveni multiplicarea ciupercilor și a altor agenți patogeni. În loc de un film, puteți lua pahar sau puteți construi o mini-seră.

Ghivecele cu semințe sunt așezate într-un loc luminos, au nevoie de o temperatură de 25 ° C pentru germinare.

După ce lăstarii apar pe suprafața solului, ajungeți la câțiva centimetri, îndepărtați treptat adăpostul. Ei obișnuiesc plantele cu condițiile de mediu, mențin solul în ghiveci umed. Răsadurile care sunt plantate în ghivece iarna sau începutul primăverii sunt transplantate în teren deschis pentru creștere.

Puteți planta imediat semințele într-un recipient. Pentru a face acest lucru, pregătiți solul din humus, turbă și nisip în părți egale. Adăugați două bucăți de pământ cu frunze. Dacă nu există componente, cumpără un amestec pentru răsaduri în creștere, amestecați-l cu nisip de râu.

Plantez osul la o adâncime de 8 cm. Udați-l. Instalați într-un loc răcoros, cum ar fi o pivniță. Iarna, este suficient să mențineți o temperatură de 4 grade. Așa are loc stratificarea. Primăvara, containerul este mutat în exterior sau în interior, cu o temperatură de 15 grade. Apoi, temperatura conținutului este crescută la 25 de grade. Dacă urmați toate regulile, în 2 luni, lăstarii vor crește cu 50 cm înălțime.

Semănatul unei sămânțe în pământ

Semănatul unei sămânțe în pământ

Uneori, semințele de piersici sunt plantate direct în teren deschis. În acest caz, acestea nu sunt stratificate preliminar. Se plantează toamna, octombrie sau noiembrie. Acesta este modul în care semințele suferă o stratificare naturală. În regiunile nordice, solul de deasupra semințelor semănate este acoperit cu humus sau cu un strat de frunze uscate de 10 cm grosime. În regiunile sudice, amenințarea de îngheț este mai mică, dar aici riscul de inundații este mai mare.

Alegeți un loc bine luminat în grădină, protejat de vânturile nordice, curenții de alți copaci, pereții caselor sau gardurile. Este de dorit ca locul selectat să fie situat pe un deal mic. Apoi, piersica va fi mai puțin predispusă la udare.

Solul trebuie să fie liber și fertil. La urma urmei, osul începe să germineze, formând mai întâi o rădăcină, apoi o tulpină. În solul greu, sărac în nutrienți, semințele nu pot germina. Prin urmare, încep să pregătească locul cu șase luni înainte de plantare. Adăugați 2 găleți de humus sau compost pe metru pătrat de suprafață. Nisipul se adaugă pe solurile argiloase. Săpați-l până la adâncimea baionetei. Gropile de piersici sunt plantate în rânduri sau grupuri, în orice ordine. Distanța dintre ele este de cel puțin 25 cm, adâncimea de plantare este de 8 cm.

Asigurați-vă că marcați zona pe care semințele sunt plantate cu cârlige, astfel încât să fie ușor să găsiți răsaduri în primăvară.

În primăvară, semințele vor începe să încolțească. Unele dintre ele vor dispărea, cele mai puternice vor urca. Astfel, va avea loc selecția naturală. Răsadurile rămase vor fi mai rezistente și mai puternice decât cele cultivate în interior. În acest moment, este foarte important să nu uităm de ele și să nu le privăm de grija și atenția lor. Solul din jurul răsadurilor este slăbit și udat în mod regulat. Și când răsadurile cresc, sunt acoperite cu un strat de mulci înălțime de 10 cm. Acesta va proteja lăstarii delicati de soarele strălucitor și va reține mai multă umiditate în pământ.

Uneori, piersicile sunt semănate în metoda grădinii de luncă. Semințele sunt aranjate în rânduri, distanța dintre care este de 2 m, iar în rânduri - 50 cm. Această metodă este utilizată la cultivarea piersicilor în zone întinse. Mai multe semințe sunt semănate într-o singură gaură. După ce germinează, se lasă cele mai puternice 3 lăstari, restul se îndepărtează. În anul următor, mai rămâne un germen.

Transplant de piersici

Transplant de piersici

Un răsad nu poate crește tot timpul într-un singur recipient. În perioada de creștere, trebuie să fie transplantat de 3 ori:

  • Prima dată se transplantează când planta are 10 frunze. Pentru a face acest lucru, săpați planta din pământ, tăiați-i puțin rădăcina.Lungimea sa după tăiere este de 6 cm. Aceasta contribuie la creșterea activă a sistemului radicular.
  • A doua oară este transplantată când înălțimea răsadului este de 90 cm. În același timp, acestea încep să formeze coroana copacului, tăind conductorul central.
  • A treia oară este transplantată într-un loc permanent după atingerea unei înălțimi de 1 m.

Transplantul se efectuează primăvara, când solul se încălzește bine sau toamna. Distanța dintre copaci este de cel puțin 2 m.

Mai multe informații despre cultivarea unei piersici dintr-o piatră pot fi găsite în videoclip:

Transplantarea într-un loc permanent

Răsadurile sunt transplantate într-un loc permanent după ce ating o înălțime de 1 m. Locul este ales în același mod ca și pentru plantarea semințelor. Pregătiți o gaură de 70 cm adâncime sau mai mult dacă rădăcina este lungă. Solul selectat este amestecat cu humus sau compost, care este adus într-un copac de 3 găleți. Se adaugă îngrășăminte minerale.

O movilă joasă este turnată în fundul gropii. Un răsad este scufundat în gaură. Neteziți rădăcinile din jurul movilei. Stropiți cu atenție cu pământ, asigurându-vă că rădăcinile nu se rup. Apăsați bine pământul pentru a umple toate golurile.

Probleme în creștere

Probleme în creștere

Atunci când crești o piersică dintr-o piatră, trebuie să fii pregătit pentru faptul că, ca rezultat, fructele sale nu vor fi aceleași cu cele ale plantei mamă. Caisele pot crește deloc. Dar, în acest caz, este mai ușor să-l respingi, deoarece frunzele sale de cais și piersic nu sunt similare între ele.

Îngrijirea răsadurilor de piersici constă în udarea regulată, îndepărtarea buruienilor, hrănirea. Dacă răsadul este rar udat, sistemul său radicular se poate usca, ducând la moartea plantei. În a doua jumătate a lunii august, udarea este redusă, iar apoi încetează udarea complet. Dacă acest lucru nu se face, mugurii de frunze pot crește, ceea ce va afecta negativ dezvoltarea plantei pentru anul următor. Se hrănesc la fiecare 3 săptămâni. Acestea încep să aplice îngrășăminte numai după ce planta prinde rădăcini și începe să formeze frunze.

Îngrășămintele minerale (azot, potasiu, fosfor) și materia organică sunt introduse la rândul lor.

Pregătiți o chatterbox, insistând 10 zile 1 kg de gunoi de grajd într-o găleată de apă. Apoi amestecați 0,5 litri de compoziție cu o găleată de apă și udați plantele. Concentrația este redusă de 2 ori comparativ cu plantele adulte. Înainte și după fertilizare, trebuie să udați solul din jurul copacului cu apă curată. Acest lucru va proteja rădăcinile de arsuri.

Categorie:Copaci | Piersică
Avatar utilizator Oleg

Practic, o piersică va crește din aproape orice sămânță a unui fruct suficient de copt. Dar cred că dacă acest copac dă roade, atunci fructele vor fi mici. Va fi necesar să altoiți o ramură dintr-un copac adult din soiul dorit.

Lera1 avatar

Piersicile cresc bine, doar în regiunile sudice, și chiar și atunci nu în toate, înainte de a planta o piersică, trebuie să țineți cont de climatul în care locuiți și să vă gândiți cu atenție la toate, astfel încât să nu fie ofensator mai târziu.