Soi de mere Idared: caracteristici ale soiului și cultivare

Soiul de mere Idared a fost inițial crescut în Statele Unite în 1955, crescătorii au încrucișat două soiuri - Jonathan și Wagner. Cu toate acestea, acum a trecut printr-o lungă adaptare la condițiile europene și a devenit una dintre cele mai răspândite în țările CSI.

Mere Idared sunt cultivate în zona de mijloc și în zona climatică sudică a Rusiei, sunt de asemenea răspândite în Ucraina. Mai târziu, acest soi a fost folosit pentru a crea noi hibrizi: acestea sunt Kazachka Kubanskaya, Vertikal și mulți alții. Idared a câștigat popularitate datorită gustului bun al fructelor și a randamentelor mari.

Conţinut:

Descrierea generală a soiului

Descrierea generală a soiului

Soiul Idared aparține soiului de iarnă, fructele se coc la sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie. Copt mere cea mai mare parte roșie, dar pe toată suprafața apare un fard roșu cu dungi vizibile. Greutatea fructelor este de aproximativ 140-190 grame, pot fi mai mari. Merele au o formă rotunjită, pielea subțire este prevăzută cu un strat ceros, care oferă o lungime depozitare.

Fructele au un gust plăcut acri-dulce și o aromă strălucitoare, sunt bogate în acid ascorbic și alte substanțe utile. Unul dintre avantajele soiului este că, cu condiția să se asigure condiții adecvate, merele pot fi depozitate mai mult de 5 luni, astfel încât să nu-și piardă gustul pe tot parcursul iernii.

Pomii Idared sunt puternici, în special creșterea intensivă a copacilor se observă în primii ani după plantare.

Un copac matur poate atinge o înălțime de 3,2 metri, coroana are o formă sferică sau ovală. Ramurile cresc foarte dens, prin urmare este necesar să se efectueze periodic tăiere... Într-un an productiv, se pot forma ghirlande de fructe pe ramuri, copacul arată foarte bine.

Condiții optime de creștere

Condiții optime de creștere

Prin urmare, mulți meri Idared nu sunt capabili să se autopolenizeze, pentru a deveni buni recolta în apropiere trebuie plantați polenizatori puternici. Pentru aceasta, soiurile sunt potrivite Gloucester, Florina, Rusavka și alții. Cu toate acestea, acest soi are un avantaj - crește bine pe soluri sărace, iar în astfel de condiții fructele capătă o culoare mai strălucitoare.

Cultivarea soiului Idared are mai multe caracteristici legate de ciclul de viață al mărului.

Mărul începe să înflorească devreme. Acesta este unul dintre cele mai vechi soiuri de înflorire, astfel încât florile pot suferi înghețuri târzii. Cu toate acestea, dacă există temperaturi extreme extreme, se poate aștepta o recoltă bogată din măr.

Pentru ca fructele să fie de înaltă calitate și mari, este necesar să ne asigurăm că sunt îndeplinite mai multe condiții:

  1. Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor începe cu câteva luni înainte: trebuie să dezgropați solul și să îndepărtați rădăcinile buruieni... Compoziția optimă a solului pentru creștere este nisipul, gazonul, turbă și humus. Gunoiul de grajd proaspăt nu este recomandat pentru utilizare, deoarece îngrășăminte, poate avea un efect negativ asupra rădăcinilor plantei.
  2. În primii trei ani de la plantare, azot îngrășăminte, hrănirea se efectuează primăvara și toamna. Răsadurile tinere sunt pulverizate cu sulfat de cupru - acest lucru ajută la protejarea viitoarelor fructe de putregai.La începutul sezonului estival, copacii sunt fertilizați suplimentar cu o soluție de sulfat de potasiu și uree.
  3. În timpul sezonului cald, fiecare copac este udat de 5 ori: cantitatea de apă la un moment dat este de 3 găleți de apă. Prima dată când pomul este udat în timpul perioadei înflorirecu toate acestea, acest lucru ar trebui făcut numai dacă izvorul este uscat și sunt puține precipitații. Mărul necesită multă apă în timpul rodului și în perioada de creștere a acestora, prin urmare, în această perioadă, pomul este udat de cel puțin 2 ori.
  4. Pentru o fructificare bună, trebuie să acordați o atenție suplimentară. tăiere: în principal ramurile tinere de 1-4 ani dau roade. Ar trebui să primească suficientă lumină, deci ar trebui să existe ferestre în coroană, aceasta să nu fie prea groasă.

Plantarea răsadurilor de mere Idared

Plantarea răsadurilor de mere Idared

Puieții de măr pot fi plantați primăvara și toamna, cel mai adesea tinerii sunt plantați din septembrie până la începutul lunii octombrie. În primăvară răsaduri pot fi plantate cel târziu la mijlocul lunii mai, apoi vor avea suficient timp să crească. Pentru a planta mărul Idared, locul trebuie pregătit în prealabil, este recomandabil să săpați o gaură cu două luni înainte de plantare, astfel încât solul să aibă timp să se așeze și să se compacteze.

Sfaturi de plantare:

  • Adâncimea găurii trebuie să fie de 80 cm, diametrul - 80 cm. Este umplută cu un amestec de sol pregătit, cu un conținut ridicat de turbă și humus; trebuie făcută o gaură în sol.
  • Răsadul din acesta este situat în așa fel încât gulerul său de rădăcină este de 3-5 cm deasupra nivelului solului.
  • Este imposibil să scufundați răsadul mai adânc în sol, deoarece acest lucru poate provoca o încetinire sau încetarea creșterii.
  • Dacă gulerul rădăcinii este prea înalt, planta va fi mai puțin rezistentă la îngheț.
  • După plantare, pământul trebuie să fie compactat fără a deteriora rădăcinile, după care se sapă un cui în apropierea răsadului. Un copac tânăr trebuie legat de el pentru a-l proteja de vânturile puternice.

Boli și dăunători ai mărului

Boli și dăunători ai mărului

Este considerată principala boală a mărului Idared făinarea, prin urmare, este necesar să inspectați regulat arborele și să îndepărtați frunzele și lăstarii afectați. Riscul de infecție este deosebit de mare dacă plouă mult vara. În plus față de tunderea, compuși chimici speciali sunt utilizați pentru tratament.

Un dăunător obișnuit este afidul mărului care infectează frunzele.

Cea mai eficientă metodă de luptă este pulverizare frunze cu infuzie de tutun: este sigură pentru plantă și cultură și distructivă dăunători... Capul de cupru este, de asemenea, foarte periculos pentru un copac: larvele sale pătrund în mugurii copacului și interferează cu dezvoltarea normală a frunzelor. Insecticidele sunt folosite pentru a combate mierea, trebuie să pulverizați copacul în primăvară înainte ca frunzele să înceapă să înflorească.

Aproape toți grădinarii sunt familiarizați cu un astfel de dăunător ca molia mărului. După cum sugerează și numele, afectează în principal fructele și poate distruge cea mai mare parte a recoltei. Pentru combaterea acesteia se folosesc soluții insecticide, tratamentul trebuie efectuat în conformitate cu măsurile de protecție.

Apple Idared este un soi termofil, foarte sensibil la vreme rece. Nu este potrivit pentru creșterea în regiunile nordice și poate muri chiar și în timpul înghețurilor ușoare. Cu toate acestea, pentru regiunile sudice, este unul dintre cele mai potrivite soiuri și, cu o îngrijire adecvată, vă permite să obțineți recolte bogate în fiecare an.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Fructe | măr

Mere bune, se păstrează bine, chiar și după noul an mai avem un copac mic, este foarte ușor de recoltat. Unchiul meu, puțin peste 2 metri înălțime, primește mere din vârful ramurii fără dispozitive suplimentare!