Metode de reproducere a ficusului Benjamin acasă

Datorită vitalității și rezistenței ficusului lui Benjamin, propagarea unei plante acasă este considerată o sarcină fezabilă. Cu toate acestea, există o serie de reguli care trebuie respectate pentru a garanta succesul. Subtilitățile acestui eveniment sunt discutate în articol.

Ficus Benjamin

Când poate fi propagat ficusul lui Benjamin

Ficus este una dintre plantele de apartament populare folosite pentru decorarea interiorului. Creșterea intensă a lăstarilor și frunzișul verde strălucitor vor transforma o cameră în orice scop. Cultura arată minunat într-un apartament mic și o casă mare la țară. Bărbatul frumos exotic a cucerit inimile cultivatorilor de flori nu numai cu calități estetice ridicate, ci și cu o îngrijire nesigură. Are o cultură și proprietăți utile, care se exprimă prin capacitatea de a curăța aerul de compuși chimici periculoși (benzen, tricloretilenă, fenol etc.).

Floarea este ușor de propagat folosind una dintre metodele disponibile. Este mai bine să planificați aceste evenimente primăvara sau vara. O perioadă inactivă începe în toamnă. Până la debutul primăverii, planta se odihnește, capătă putere. În acest moment, eliberarea de lăstari noi și frunziș este redusă. Nu trebuie să răniți ficusul tăind butași sau frunze, există o mare probabilitate de slăbire a funcției de protecție.

Referinţă! Un moment favorabil pentru transplantul de ficus este perioada din mai până în august.

Metode de reproducere

Propagați ficusul Benjamin se poate face folosind una dintre metodele posibile.

Butași

Această metodă implică utilizarea lăstarilor lignificați. Lungimea piesei de prelucrat trebuie să fie de 10-15 cm. Dacă tulpina este puțin mai mică sau mai mare, aceeași nu este înfricoșătoare. Când plantați o bază subțire, va trebui să instalați un suport.

Lăstarii tăiați trebuie așezați în apă. În timp ce feliile sunt curățate de suc lăptos, ar trebui să alegeți o metodă de înrădăcinare. Este imperativ să îndepărtați sucul lăptos prin înmuierea tăieturii. Dacă este lăsată pe tăiere, crusta întărită va interfera cu formarea rădăcinilor și creșterea nouă.

Straturi

Dacă planta dă o mică creștere a lăstarilor, metoda de stratificare poate fi utilizată pentru propagarea ficusului. Pentru a obține o floare nouă, urmați acești pași.

 • Pe planta mamă este selectată o lăstare cu o lungime de 40-50 cm.
 • Pe aceasta, ele conturează locul în care este planificat să crească rădăcini.
 • Scoateți 2-3 coli în zona selectată.
 • Faceți două incizii circulare în scoarță, observând un interval de până la 3 cm între ele.
 • Îndepărtați scoarța din zona intermediară.
 • Aplicați Kornevin pe partea expusă a filmării.
 • Fixați mușchiul de sfagn în acest loc, umeziți-l cu o sticlă de pulverizare.
 • Închideți această secțiune cu o bandă de polietilenă și fixați răsucirea cu fire.
 • Verificați periodic nivelul de umiditate al mușchiului. Dacă este necesar, pulverizați-l cu apă caldă.
 • După ce ramurile rădăcinii apar în jurul mușchiului, tăierea este tăiată sub nivelul sistemului radicular.
 • Tăierea rezultată este plantată într-o oală separată. Și locul în care planta mamă este tăiată este tratat cu o soluție de cărbune activ și ceară.

Procesul de obținere a stratificării durează aproximativ 2-2,5 luni. Sub rezerva regimului de umidificare, rezultatul este întotdeauna pozitiv.

Frunze

Această metodă se numește doar frunză, dar pentru recoltarea materialului de plantare este necesară o placă de frunze cu pețiol și o mică parte a tulpinii.

Prima tăietură se face sub frunza de jos.Ei fac o liniuță de 1 cm. Mai mult, 1 cm se retrage de la linia de tăiere și, din nou, face o tăietură. Următoarea incizie este marcată deasupra celei de-a doua foi. Ca rezultat, există atât de multe semifabricate câte fragmente tăiate cu frunze.

După îmbibarea butașilor pentru a îndepărta sucul lăptos, acestea sunt îngropate în amestecul de sol. Oala este aleasă pentru a fi încăpătoare, astfel încât toate feliile să poată încap în mod liber în ea. În partea de jos a recipientului, drenajul este introdus cu un strat de 3-4 cm. Substratul este ales ușor și slăbit. Cea mai reușită opțiune este o compoziție pe bază de turbă și teren fertil. Lăstarii sunt îngropați în sol până la baza pețiolului.

Semifabricatele ar trebui să fie amplasate de-a lungul marginii containerului, astfel încât foaia să se încline ușor peste laturi. Pentru înrădăcinarea rapidă, plantarea este acoperită cu polietilenă sau cu un vas de sticlă, umezit periodic. Procesul de formare a sistemului radicular durează aproximativ 2-3 luni. După aceea, planta tânără poate fi transplantată.

Semințe

A creste ficus benjamin puteți folosi chiar și semințe. Sunt foarte mici, așa că folosesc o lupă și un băț de lemn pentru semănat. Perioada favorabilă germinării materialului săditor cade în februarie - aprilie. În absența căldurii, timpul se prelungește până în iulie.

Referinţă! În procesul de creștere a răsadurilor, poate fi necesară iluminarea artificială pentru a crește orele de lumină (ar trebui să fie de cel puțin 10-12 ore).

Pentru plantare, se alege un recipient superficial, care este umplut cu un amestec de nisip și gazon. Substratul nu este turnat pe margini (lasă laturile de 3-5 cm). Suprafața amestecului de sol este umezită cu apă caldă de la un pulverizator. Plesnesc puțin cu palma patul de grădină improvizat.

Semințele sunt aplicate pe substratul pregătit cu un băț, încercând să le distribuie uniform peste recipient. Pentru a menține boabele pe marginea bățului, acesta este umezit în prealabil în apă.

Plantarea este presărată cu sol structurat fin, creând un strat de 3 mm. Pentru a reține umezeala în pământ, un cadru din polietilenă este instalat pe partea superioară a recipientului. În mediu cu efect de seră, răsadurile trebuie să apară după 5-8 săptămâni.

Cu un interval de 3-4 zile, culturile sunt aerisite. Prima frunză apare la 40-50 de zile după germinare. Un transplant este necesar atunci când lăstarii tineri ating vârsta de 2,5-3 luni.

Când le transferați în ghivece separate, trebuie să verificați dacă adâncimea gulerului rădăcinii este aceeași cu cea din recipient.

Reproducerea ficusului

Cum se face bine

Mai întâi trebuie să pregătești tot ce ai nevoie. Nu uitați de dezinfectarea produselor utilizate.

Materiale și instrumente necesare

În procesul de recoltare a butașilor, veți avea nevoie de:

 • planta mama;
 • container;
 • material de umplutură;
 • recipient cu apă;
 • tăietor sau cuțit ascuțit;
 • soluție de alcool sau alt dezinfectant;
 • stimulent de formare a rădăcinilor.

Instrucțiuni pas cu pas

Este mai ușor să lucrați la recoltarea și înrădăcinarea butașilor dacă respectați această secvență.

 1. Primul stagiu. Alegeți lăstari lignificați sau semi-lignificați pe planta mamă, a căror lungime ajunge la 5-15 cm. Ar trebui să aibă 2-3 noduri. Puteți tăia butașii atât din ramurile superioare, cât și din cele laterale.
 2. A doua fază. Faceți o incizie cu foarfece de tăiere sub mugurul inferior. În acest caz, foarfecele sunt instalate la un unghi de 45 °. Secțiunile de butași trebuie tratate cu un mijloc care activează dezvoltarea sistemului radicular (de exemplu, Kornevin). Acest lucru va accelera procesul de înrădăcinare.
 3. Etapa a treia. Pentru a elimina sucul de lapte eliberat la locul inciziei, trebuie să așezați butașii într-un recipient cu apă caldă. Înmuiați piesele în lichid timp de o oră.
 4. Etapa a patra. Umpleți recipientul cu nisip sau un amestec de turbă și perlit. Sunt potrivite și alte materiale de umplutură: perlit, vermiculit, mușchi de sfagn. După umezire ușoară, plantați tăierea într-un recipient.
 5. Etapa a cincea. Acoperiți recipientul cu un borcan de sticlă sau pahar. Acestea conțin piesele într-o cameră caldă la o temperatură stabilă de 25-26 °.Periodic, umplutura este ușor umezită. După 2-3 săptămâni, tulpina produce procese subțiri de rădăcină.

Caracteristici de reproducere

Instrumentele folosite pentru lucrul cu planta trebuie să fie sterile. Pentru aceasta, partea de tăiere este tratată cu o soluție de alcool sau alt antiseptic. Dacă butașii sunt recoltați din diferite tufișuri, atunci după fiecare floare este necesar să se dezinfecteze. Acest lucru va împiedica infectarea florilor sănătoase.

În pământ

Pentru înrădăcinarea în sol, se pregătește un substrat din sol de gazon, nisip și turbă. Toate componentele sunt dezinfectate în cuptor prin încălzire. După aceea, acestea sunt amestecate și introduse în recipientul de plantare.

Referinţă! Ghivecele mici sunt potrivite pentru înrădăcinarea a 1-2 butași. Dacă există mai multe spații goale, este mai bine să utilizați un container dreptunghiular cu parametri corespunzători.

Lăstarul, după curățarea din sucul lăptos, este îngropat în amestecul de sol de 2-3 muguri. Solul este ușor compactat și umezit cu o sticlă de pulverizare. Pentru a crea un efect de seră, bețele sunt instalate de-a lungul marginilor recipientului, deasupra lor este fixată o pungă de plastic transparentă. Cadrul trebuie să fie mai înalt decât materialul de plantare. Un mediu cald și umiditate moderată sunt necesare pentru înrădăcinarea cu succes.

In apa

Înrădăcinarea butașilor în apă este considerată mai puțin supărătoare. Este suficient să puneți piesele într-un recipient cu lichid. Recipientul nu trebuie să transmită lumină, prin urmare, atunci când se utilizează un vas de sticlă, cultivatorii de flori înfășoară peretele exterior cu folie sau o cârpă densă și întunecată. De asemenea, este necesar să construiți ceva de genul unei sere deasupra mânerului. Cea mai simplă opțiune implică fixarea unui pahar de plastic.

La înrădăcinarea butașilor în apă, microclimatul este situat aproape de habitatul natural al ficusurilor. Aceasta este o temperatură de 25 ° și un nivel mediu de umiditate.

Întreținerea unei sere improvizate este minimizată:

 • Se fac 2-3 găuri în fundul cupei de plastic pentru trecerea liberă a aerului;
 • pe măsură ce apa se evaporă, faceți sos;
 • după apariția rădăcinilor, structura este demontată pentru transplantul ulterior al lăstarului.

Transplantarea butașilor de ficus înrădăcinat

Sfaturi de la florarii experimentați

Începătorii în floricultură ar trebui să citească sfaturile experților. Acest lucru va ajuta la evitarea multor greșeli care apar adesea la creșterea și reproducerea ficusurilor.

 1. Ca martor, puteți utiliza butași cu 1 ochi și 1 frunză.
 2. Din fiecare ramură a plantei, puteți obține atât de multe butași câte frunze sunt pe ea.
 3. Pentru a stimula înrădăcinarea rapidă, trebuie făcută o incizie în partea de jos a piesei de prelucrat. Atunci când se utilizează un lăstar lignificat, se face o incizie cruciformă.
 4. Efectul de seră activează dezvoltarea sistemului rădăcină. În plus față de construirea unui cadru peste butași, la umplerea recipientului trebuie utilizat un substrat cald.
 5. Pentru a accelera formarea rădăcinilor, se recomandă utilizarea fitohormonilor în timpul propagării plantelor.

Indiferent de varietatea de ficus, cultivatorii aleg lăstari tineri pentru reproducere (nu mai mult de 2 ani). Butașii din lăstari mai vechi nu se înrădăcinează bine, dar pot fi folosiți și în combinație cu stimulente.

Urmăriți un videoclip cu un experiment privind înrădăcinarea unui ficus:

Categorie:Flori | Ficus