Tunderea mărului bătrân este un proces necesar pentru întinerirea pomului

Grădina pomilor fructiferi bătrâni neîngrijiți pare foarte tristă. Este deosebit de trist să te uiți la meri obosiți. Odată cu înaintarea în vârstă, după 20-30 de ani de rodire, merii încep să se săture de rodire, merele lor devin mai mici, numărul lor scade. Copacii nu durează pentru totdeauna. La unele soiuri, după 30 de ani, apariția fructelor se oprește.

Conţinut:

Informații generale despre tăierea copacilor

Informații generale despre tăierea copacilor

Unii grădinari amatori neinformați fac greșeala fatală de dezrădăcinare a copacilor bătrâni. Dar nu este corect. Dacă cheltuiți tăierea mărilor bătrâni conform tuturor regulilor, este posibil să prelungiți viața și fructificarea copacilor cu 20 sau chiar 30 de ani.

Principalul lucru este să tăiați corect, altfel moartea pomului fructifer se poate accelera.

Deci, tăind coroana, tăind-o des și fără gând, puteți slăbi vitalitatea plantei. Într-o astfel de situație, copacul este ca un animal rănit. În ajunul iernii, o astfel de tăiere amenință moartea copacului, înghețarea acestuia. Un copac slăbit se îmbolnăvește adesea și moare.

Există o metodă blândă de tăiere a coroanei, când ramurile copacilor sunt scurtate unul câte unul, cu un interval mic de 1-3 ani. În acest caz, efectul dorit va fi atins după o perioadă lungă de timp, nu mai devreme decât după 8-10 ani.

Există o metodă specială pentru întinerirea copacilor.

De obicei, se face în 2 pași:

 1. Tunderea sanitară.
 2. Tunderea mărilor bătrâni în scop de întinerire.

Tunderea sanitară a mărilor bătrâni

Tunderea sanitară a mărilor bătrâni

Tunderea sanitară se efectuează toamna odată cu începutul căderii frunzelor. În acest moment, temperatura aerului nu trebuie să fie mai mică de +3 grade și nici mai mare de +6 grade. În primul rând, trebuie să selectați copacii bolnavi și bătrâni. Este necesar să scăpați de cele care nu pot fi restaurate. Acest lucru este necesar pentru eradicarea infecției din grădină. Este mai bine să nu atingeți copacii sănătoși și tineri fără nicio abatere în toamnă.

O rană în trunchi poate slăbi chiar și o plantă robustă.

După determinarea frontului de lucru instrumentul trebuie pregătit... Acestea ar trebui să fie doar instrumente de grădinărit, deoarece echipamentele de construcție lasă răni lacerate dureroase pe trunchiuri.

Veți avea nevoie de următorul inventar:

 • Ferăstrău de grădină. Inventarul este în formă de sabie, cu goluri între dinți.
 • Secatoarele sunt obișnuite.
 • Tăietor de aer pentru tăieri greu accesibile.
 • La prelucrarea secțiunilor, trebuie amintit că vopselele de construcție pe bază de rășini poliamidice și nitra nu pot fi utilizate pentru acest lucru. Pentru a face acest lucru, trebuie să aplicați:
 • Grădină var,
 • Nămol cu ​​gunoi de grajd,
 • Vopsea cu ulei pe bază de ulei natural de uscare.

La tăierea mărilor bătrâni și a altor copaci, se face tăierea ferăstrăului sub chiar temelia... Uneori este necesar să tăiați o parte din țesutul sănătos al plantei. Acest lucru va preveni recidiva. Ramurile rupte trebuie îndepărtate prin metoda „în formă de inel” - prin îndepărtarea foarfecelor de tăiere și tăierea lor din trunchi.

Ramurile trebuie tăiate cu tăietorul, rotind partea de tăiere spre trunchiul copacului. Această metodă trebuie utilizată pentru a îndepărta ramurile slabe în timpul tăierii sanitare. În centrul coroanei este necesar să tăiați lăstari subțiri care cresc din trunchi în sine.Acest lucru se datorează faptului că creșterea unor astfel de lăstari va bloca ventilația copacului, va îngroșa coroana și va provoca apariția mușchiului și lichenului pe suprafața copacului, ceea ce va provoca dezvoltarea bolilor.

După igienizare și tăiere, este imperativ să distrugeți ramurile tăiate bolnave.

Acest lucru se face prin ardere. Așchiile, tăieturile, tăieturile de ferăstrău pe copaci trebuie tratate cu compuși speciali pe bază de antiseptice. Astfel de preparate sunt un balsam cu fungicide. Numai după tratament este necesar să acoperim locurile rănite. Se recomandă prelucrarea trunchiurilor înainte de sosirea iernii pomi fructiferi văruiți din varul stins.

Modalități de întinerire a copacilor

Modalități de întinerire a mărilor

Există 3 moduri de a tăia mărul toamna pentru a întineri plantele: cu

 1. Slab. Cu această metodă, ramurile crescute sunt scurtate cu 1/4. Așa se formează coroana copacului.
 2. In medie. În acest caz, numărul de ramuri fructifere este crescut. În acest proces, 1/3 din lungimea ramurilor este tăiată.
 3. Puternic. Este folosit pentru a oferi un acces mai bun la razele soarelui la fructe. În acest caz, ramurile coroanei sunt tăiate în jumătate.

Tăiere anti-îmbătrânire copacii bătrâni ar trebui să se efectueze nu mai mult de o dată la 4-5 ani. Acest proces este recomandat numai acelor plante care au un trunchi sănătos și ramuri scheletice.

Principiul principal al unei astfel de tăieri ^

 • Recoltarea ramurilor mari, vechi, care nu dau roade și eliberarea spațiului pentru o creștere tânără și promițătoare.
 • Ramurile scheletice sunt îndepărtate, care interferează cu dezvoltarea lăstarilor tineri. O parte din coroană este îndepărtată. În acest caz, partea superioară a portbagajului este tăiată la o înălțime de 3 până la 4 metri.
 • O astfel de manipulare va ajuta ramurile tinere să ajungă la soare. Au rămas doar ramurile maturate.
 • Blaturi, crenguțe care au apărut după tăierea anterioară sunt îndepărtate din copaci. Dar trebuie să ne amintim că nu toate vârfurile trebuie distruse.
 • Este recomandabil să lăsați o duzină de vârfuri peste tot copacul, crescând în exterior și în sus într-un unghi. Ramurile puternice și sănătoase se dezvoltă adesea din ele, dând fructe mari.

Dacă bătrânul măr oferă un randament ridicat, atunci este necesar să se producă tăiere mică de reglare primăvara și toamna. Acest lucru va da o creștere a ramurilor fructifere tinere.

Într-un an bun, ar trebui să reduceți numărul mugurilor înmuguritori, prevenind astfel epuizarea plantei și lăsând fructul să crească. În cazul unui an slab, este necesar să se reducă numărul mugurilor care sunt așezați pentru anul următor.

Grija pentru mării bătrâni le va crește productivitatea, îi va face pe copaci frumoși și promițători.

Există o metodă de tipărire:

 • Când tăierea ramurilor scheletice se face la un nivel în care a existat o creștere puternică în anul precedent.
 • Aceasta este de obicei o tăietură de ramuri de până la 3 ani.
 • Cu acest proces, există o regulă - fiecare nivel următor de ramuri este tăiat mai mult decât cel anterior.
 • Coroana copacului capătă un fel de trapez.
 • Această metodă vă permite să restabiliți rapid productivitatea arborelui.
 • Dacă după prima dată nu există niciun rezultat pozitiv, atunci această „monedă” se repetă.

Exista metoda specială de tundere pomi fructiferi vechi. Această metodă este potrivită pentru meri înalți. În acest caz, tăierea mărilor bătrâni se efectuează în mai multe etape. În fiecare an sunt tăiate 1-3 ramuri groase cu un număr mic de fructe. În viitor, de-a lungul anilor, reduc densitatea întregii coroane, eliminând treptat furculițele ascuțite și ramurile rupte.

Unii grădinari folosesc metoda de scurtare simultană a coroanei.

Mai mult, toate ramurile sunt tăiate la fiecare 2-4 ani cu 1-2 metri. Totul se face în același timp. Această tăiere a mărilor bătrâni duce la o scădere temporară a randamentului, scurtând arborele și întărind sistemul său radicular. În același timp, mărul timp de 7-8 ani devine mult mai jos, ajungând la 3 metri față de cei 10 metri anteriori.

Reguli de bază pentru tăierea pomilor fructiferi

Reguli de bază pentru tăierea pomilor fructiferi

Există mai multe reguli de bază pentru tăierea pomilor fructiferi vechi:

 • Arborii fructiferi nu ar trebui să fie lansați, ar trebui tăiați și prelucrați anual.
 • Nu este nevoie să formați coroana unui copac atunci când vine dorința. Trebuie luată în considerare perioada de tăiere.
 • Când tundeți un copac, este necesar să aveți o iluminare bună a coroanei copacului.
 • Toate instrumentele trebuie să fie de înaltă calitate și curate, este necesară prelucrarea secțiunilor.
 • Copacii nu trebuie protejați pentru umbra pe care o dau. Acest lucru dăunează copacilor și îmbătrânesc rapid.
 • Tunderea corectă va da randamentul maxim și un minim de ramuri goale inutile.

Dacă se ia o decizie de tăiere a mărilor bătrâni în primăvară, atunci ar trebui să se facă înainte ca mugurii să se umfle. Un astfel de proces este adesea necesar după o iarnă geroasă și înghețarea copacilor. În acest caz formarea coroanei începeți întotdeauna de sus, lăsând un singur sediu fără ramuri superioare, cu un minim de ramuri vii inferioare. În cazul înghețării ușoare a ramurilor, numai aceste ramuri sunt tăiate.

Acest lucru este ușor identificat prin culoarea scoarței. În ramura deteriorată, scoarța și cambiul sunt maronii și întunecate.

Treaba tăierii mărilor bătrâni este dificilă. Ajutorul este adesea necesar. Dacă tăierea mărilor bătrâni se face pentru prima dată, atunci este mai bine să o efectuați cu o persoană care are experiență în această chestiune.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.
 

Bună ziua, vreau să întineresc mărul din țară, mă interesează o astfel de întrebare - foarfecele de tăiere și un ferăstrău mic cu dinți mici sunt potriviți pentru tăiere?

Avatar Goshia

Nu am făcut niciodată o tăiere întineritoare a unui măr, de obicei am tăiat ramuri lungi și subțiri, ramuri care cresc în interiorul coroanei. Ori de câte ori a fost posibil, a lăsat ramuri orizontale, deoarece acestea dau mai multe roade decât cele verticale.