Tunderea cireșelor primăvara: tipuri și reguli

În timpul primăverii tunderea este necesar să respectați regula principală - copacii nu ar trebui să aibă timp să „se trezească” după odihna iernii, adică înainte de începerea fluxului de seva. Este necesar să se efectueze manipularea înainte ca mugurii să înflorească, dar temperatura aerului ar trebui să fie constant caldă.

De asemenea, ar trebui să păstrați mugurii de creștere și să nu tăiați capetele ramurilor. Astfel de răni duc la moartea întregii filiale. Dar dacă tăierea de primăvară se face conform tuturor regulilor, atunci cireșul datează creșterea ramurilor laterale, pe care sunt legate cea mai mare parte a boabelor.

Conţinut:

Tipuri de tăiere și scopul lor

Tipuri de tăiere și scopul lor

Grădinarii folosesc trei tipuri de tăiere a cireșelor:

 1. Formare, cu care se modelează coroana unui copac. Ramurile sunt tăiate într-o ordine specifică pe fiecare nivel. Astfel de manipulări stau la baza dezvoltării corecte a arborelui, care contribuie la obținerea unei recolte generoase de fructe de pădure și la creșterea imunității arborelui la boli.
 2. Întinerire, care este folosită pentru tăierea copacilor bătrâni cu coroana îngroșată și care au încetat să mai dea roade. Efectul va deveni vizibil încă din primăvara viitoare, când copacii vor înflori abundent și vor da o recoltă bună de fructe de pădure. În primăvară, o astfel de tăiere se efectuează dacă arborele este bătrân și nu dă roade, iar toamna fructuoasă, dar copacii crescuți sunt întinși.
 3. Sanitar, al cărui scop principal este de a scăpa arborele de ramuri deteriorate, infectate și uscate. Manipulările se efectuează primăvara și toamna. Ramurile tăiate trebuie distruse. Dacă ramurile sunt deteriorate sub greutatea recoltei sau în acest moment arborele este infectat, atunci tăierea sanitară se efectuează în perioada de rodire. Dar acest lucru trebuie făcut cu mare atenție și dacă există o urgență.

Activitățile de tăiere promovează iluminarea uniformă și schimbul de aer în coroana copacului, sporesc rezistența la frig și boli, facilitează îngrijirea cireșilor și prelungesc viața copacilor. Și, de asemenea, reduceți riscul de deteriorare a insectelor dăunătoare.

Termeni și reguli pentru tăierea de primăvară a cireșelor

Termeni și reguli pentru tăierea de primăvară a cireșelor

Este necesară efectuarea tăierii de primăvară înainte ca mugurii să se trezească, dar după stabilirea unei temperaturi pozitive non-stop. Apoi, copacii vor primi răni minime și se vor recupera rapid. În funcție de regiunea de creștere, muguri cireșe începe să te trezești din a doua jumătate a lunii martie până în prima jumătate a lunii aprilie. Primăvara este bună pentru modelarea tăierii, așa că ar trebui acordată o atenție specială ramurilor scheletice. De asemenea, este necesar să efectuați tăieri sanitare și să scăpați copacii de ramurile înghețate și îngroșate, care sunt direcționate adânc în coroană.

Cireșele cu vârsta de până la cinci ani se disting prin ramificare excesivă, astfel încât ramurile lor sunt tăiate aproape complet, lăsând nu mai mult de jumătate de metru în lungime. Ramurile copacilor mai în vârstă și mai puternici sunt tăiate selectiv, îndepărtând până la 25-30 cm din lungimea lor. Cireșii au trunchiuri puternice și au dezvoltat lăstari principali.Există o distribuție clară a ramurilor principale pe niveluri. Forma coroanei poate fi piramidală, larg răspândită sau sferică.

La tăierea cireșelor, acestea formează, de obicei, un nivel rar, mai rar - o coroană cupată (prima este potrivită pentru soiurile cu ramificare intensivă).

Când formați coroana, trebuie să respectați poziționarea unică a ramurilor. Unghiurile de plecare de la trunchi nu trebuie să depășească 45 de grade, în caz contrar crește riscul ca ramurile fragile să se rupă odată cu formarea rănilor profunde slab vindecătoare care cauzează boli și moartea întregului copac. Așezarea ramurilor semi-scheletice ale primului nivel trebuie efectuată în două, dar păstrați intervalul dintre ele cel puțin o jumătate de metru. Acestea ar trebui poziționate oblic, astfel încât acestea sunt adesea legate, oferind poziția dorită.

Copacii tineri puternic ramificați sunt tăiați suplimentar vara pentru a accelera formarea coroanei. În plus, o astfel de tăiere stimulează formarea mugurilor de flori și a crenguțelor de buchet. Formarea ramurilor semi-scheletice începe atunci când lungimea lăstarilor ajunge la 75-85 cm. Acestea trebuie scurtate cu 20 de centimetri, ținând cont de subordonarea ramurilor. Fotografiile care nu fac parte din cadru sunt tăiate, lăsând 25-35 cm lungime. Înălțimea coroanelor de cireșe trebuie, de asemenea, scurtată la 4 sau 5 metri. Ramurile principale trebuie tăiate deasupra ramurilor exterioare.

Formarea coroanei unui copac tânăr

Formarea coroanei unui copac tânăr

Cel mai adesea, cireșii sunt formați în niveluri, iar coroana este formată din 8 lăstari principali, care sunt distribuiți pe trei niveluri. Cel inferior este format din trei sau patru ramuri scheletice, distribuite uniform în jurul circumferinței trunchiului, al doilea nivel este așezat cu 65 cm mai sus decât primul, iar intervalul dintre lăstari este menținut cu aproximativ o jumătate de metru.

Schema în sine este destul de simplă și se desfășoară în etape în primăvară:

 1. În primul an după plantarea copacilor tineri cu ramuri laterale puternice, ramurile inferioare sunt tăiate cu 55-65 cm, iar restul - la nivelul tăieturilor lor. De asemenea, este scurtat trunchiul, care trebuie tăiat cu 25-27 cm. Trebuie tăiate ramurile care formează un unghi acut cu trunchiul. Dacă răsadul are doar una sau două ramuri laterale, atunci acestea sunt tăiate cu patru până la cinci muguri de la bază, iar trunchiul este cu cinci până la șase muguri mai mare. În acest caz, stabilirea primului nivel se efectuează anul viitor. Dacă răsadul nu are ramuri laterale, atunci trebuie să măsurați înălțimea trunchiului, peste care rămân cinci sau șase muguri, iar restul este tăiat.
 2. Anul următor, nu există o creștere mare, deci este suficient să se echilibreze viitoarele ramuri ale scheletului tăindu-le cu 17-23 cm mai mari decât tăieturile de anul trecut. Toate ramurile care sunt îndreptate spre trunchi sunt îndepărtate.
 3. În al treilea an, cireșele sunt tăiate în funcție de gradul de creștere al copacului: la răsadurile care au fost plantate cu ramuri laterale puternice, primul nivel al coroanei este așezat, direcționându-le în direcții opuse; pentru răsadurile în vârstă de doi și trei ani, se așează al doilea nivel și coroana este subțiată.
 4. În al patrulea an, ei continuă formează o coroană, dar numai acele ramuri care au crescut cu mai mult de o jumătate de metru sunt tăiate și toate cele inutile sunt tăiate.

Patru ani mai târziu cireșe intră în sezonul fructificării și se finalizează formarea coroanei, iar tăierea se efectuează prin sprijin și sanitar.

Caracteristici de îngrijire după tăiere

Caracteristici de îngrijire după tăiere

Cireșii nu necesită îngrijire specială după tăiere, principalul lucru fiind prelucrarea și închiderea tuturor secțiunilor în decurs de 24 de ore. Pentru prelucrare, se folosesc preparate antiseptice, iar pentru închidere se folosesc lac de grădină sau vopsea cu ulei. Îngrijirea ulterioară este redusă la proceduri standard.

Caracteristicile îngrijirii copacilor:

 • Fertilizare. Hrănirea primăvară a cireșelor se realizează odată cu stabilirea unei temperaturi pozitive. În timpul plantării de primăvară, în gropile de plantare este prevăzută o cantitate de îngrășăminte, care este suficientă timp de trei ani, dar acestea nu conțin suficient azot.Prin urmare, încă din a doua primăvară, cireșele sunt hrănite cu uree - prima doză este de 120 de grame. Este distribuit de-a lungul cercului peristemal și ușor picurat. Începând cu a treia primăvară, o soluție de uree (20-30 grame pe găleată de apă) este folosită ca pansament superior, care este udat pe copaci în mai sau iunie. Din al patrulea an, cireșele sunt hrănite cu amofos și humus, iar pentru întărirea scoarței se introduce sulfat de potasiu sau superfosfat granular în conformitate cu instrucțiunile.
 • Irigare. Pentru cireșe, nu este necesară o cantitate mare de apă, deoarece atunci când se revarsă, fructele de padure își pierd conținutul de zahăr, devin apoase și putrezesc rapid, sistemul rădăcină poate ataca putregaiul și mucegaiul în jurul trunchiului. Grădinarii cu experiență recomandă udarea copacilor doar de câteva ori pe sezon, dar până toamna udarea se reduce sau se oprește complet. Cantitatea și frecvența udării sunt ajustate în funcție de vreme. În verile calde și uscate, o găleată de apă trebuie turnată sub fiecare copac o dată sau de două ori pe lună. Și dacă plouă adesea vara, atunci nu ar trebui să udați copacii.

În condiții favorabile cireșe înflorește în martie-aprilie. În această perioadă, există riscul de a dezvolta boli fungice. Deosebit de periculoasă este clasterospirioza sau pata perforată care afectează toate părțile copacului. Pentru prelucrare, preparatele care conțin cupru sunt utilizate sub formă de sulfat de cupru sau o soluție de lichid Bordeaux. Pulverizarea se efectuează în două etape: prima - când apar mugurii și a doua - când înfloresc.

O problemă obișnuită este scurgerea gingiilor, care se dezvoltă ca urmare a deteriorării mecanice.

Pentru a ajuta copacul, curățați zona deteriorată de scoarță și acoperiți-l cu lac de grădină sau alt compus adecvat. Principalii dușmani ai cireșelor de la dăunătorii insectelor sunt afidele de cireșe - mici bug-uri negre care devin mai active la începutul primăverii. Odată cu atacurile lor, frunzele încep să se îndoaie și să se întunece și, în cele din urmă, cad.

Pentru a proteja cireșele de acești dăunători, agenții biologici sunt utilizați sub formă de soluție de săpun cu adăugarea unui decoct. usturoi, Luke sau păpădie. Copacii trebuie pulverizați la primul semn de deteriorare și repetați, dacă este necesar.

Principalele greșeli la tăierea cireșelor

Principalele greșeli la tăierea cireșelor

La lista principalelor greșeli când tăiere cireșele sunt clasificate:

 1. Scurtarea insuficientă a lăstarilor de răsad în timpul plantării și o așezare ridicată a nivelului inferior al ramurilor principale. Drept urmare, coroana arborelui începe la o înălțime de un metru și jumătate, iar cea mai mare parte a boabelor va fi concentrată la peste doi metri de sol. Acest lucru face dificilă culegerea fructelor de pădure și asigurarea unei îngrijiri adecvate a copacilor.
 2. O împușcare grăbită pe al doilea și al treilea nivel. Dacă ramurile principale ale nivelului inferior sunt slăbite sau sunt puține dintre ele, atunci ele se sting, ceea ce duce la o supraestimare a bazei coroanei.
 3. Tunderea excesivă a ramurilor, care favorizează formarea mugurilor fructiferi și creșterea rapidă a copacului.
 4. Scurtarea insuficientă. La tăierea ramurilor lungi, acestea trebuie scurtate cu cel puțin jumătate din lungime, altfel nu vor fi legate de fructe.

Ar trebui să ascultați părerea experților cu privire la tăiere, astfel încât cireșii să se dezvolte corect și să ofere producții generoase de fructe de padure de calitate. Principalul lucru nu este să vă grăbiți cu formarea coroanei și să așteptați până când ramurile nivelului anterior sunt suficient de puternice.

Urmând sfaturile de tăiere și întreținere ale grădinarilor experimentați, puteți crește copaci buni, puternici, care vă vor încânta cu recolte regulate și generoase. Dar trebuie să aveți grijă de copaci pe tot parcursul anului, iar pentru iarnă, izolați cercul apropiat de tulpină pentru a preveni înghețarea.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: