Revizuirea unei varietăți ușor de îngrijit și fructuoase de roșii prima donna

Dintre varietatea de soiuri și hibrizi de roșii de coacere timpurie, este foarte dificil să găsim unul care să satisfacă în mod ideal nevoile noastre. Pentru a face alegerea corectă, ar trebui să studiați toate nuanțele despre roșia prima donna, care sunt descrise în articolul nostru.

Diva de roșii

Descrierea soiului

Tomato Prima Donna aparține hibrizilor determinanți de maturare timpurie, care sunt potriviți atât pentru creștere atât în ​​seră, cât și în câmp deschis, sunt extrem de rezistenți la influența agenților patogeni, ceea ce facilitează foarte mult îngrijirea lor.

Trăsături distinctive

Una dintre cele mai importante caracteristici ale acestui hibrid este randamentul său ridicat și gustul excelent universal al fructului.

Tufișul este înalt, puternic (până la 120 cm înălțime), necesită o jartieră puternică și ciupire în timp util, cel mai bun dintre toate dă roade atunci când este cultivat în două tulpini.

Tulpina este densă, groasă, flexibilă. Frunzele sunt mari, dens pubescente, de nuanță smarald, inflorescența este o perie simplă. Se pot forma până la 8 perii pe un tufiș, în fiecare dintre care se formează și se coacă până la șase fructe.

Setarea excelentă a fructelor asigură randamente ridicate și o bună rezistență la astfel de boli obișnuite ale roșiilor precum Alternaria și fitosporoza - ușurința de îngrijire.

Caracteristicile și randamentul fructelor

Fructe de dimensiuni medii (greutate de până la 200 g), rotunjite (până la 10 cm în diametru) cu un vârf ascuțit, nuanță bogată în stacojiu. Pulpa este densă, dulce, cu acrișoare și o aromă plăcută de tartă, coaja este subțire, elastică. Fructul atractiv din punct de vedere estetic al roșiei F1 Prima Donna este obținut prin absența unei tulpini verzi.

Caracteristicile importante sunt rezistența genetică la fisurare și bună transportabilitate, care este foarte importantă atunci când este cultivată pentru vânzare.

Sezonul de creștere scurt (doar trei luni) permite cultivarea acestui hibrid în regiuni cu veri reci și scurte, iar rezistența la fitosporoză oferă randamente excelente chiar și în perioadele de umiditate ridicată.

În medie, randamentul unei Prima Donna dintr-un tufiș pe sezon poate fi de 8 kg (până la 20 kg / m²) - acest lucru se aplică atât creșterii în teren deschis, cât și sub adăposturi de film. În regiunile în care verile sunt lungi și calde, supuse practicilor agricole corecte, puteți obține două recolte pe sezon.

Recolta de roșii

Cum să crească răsaduri

Cultivarea răsadurilor de roșii nu necesită abilități speciale și nu este deosebit de dificilă, cel mai important lucru fiind acțiunile consecvente, în timp util și observarea atentă a plantelor.

Semănat recipiente și sol

Pentru însămânțarea semințelor pentru răsaduri, cel mai bine este să alegeți cutii de răsaduri speciale cu o înălțime laterală de până la 15 cm și găuri speciale de drenaj care să protejeze culturile de apariția apei.

Solul trebuie să fie ușor, fertil, moale și slăbit, cu o capacitate de încărcare bună. Înainte de însămânțare, trebuie să pregătiți caneluri cu o adâncime de 1,5 - 2 cm, care sunt apoi vărsate bine cu apă.

Semănarea semințelor Prima Donna F1

Semințele sunt așezate în trepte de 2 cm, după care culturile sunt acoperite cu sol și, folosind un pulverizator dispersat fin (pentru a nu muta semințele la suprafață cu un jet), culturile sunt bine umezite.

Apoi, culturile sunt acoperite cu folie sau sticlă pentru a menține temperatura și umiditatea constante necesare germinării semințelor.

Semințe din soiul Prima Donna

Creșterea și îngrijirea

După apariția răsadurilor, este important să vă asigurați că solul nu se usucă, ventilați periodic recipientele cu răsaduri pentru a preveni apariția mucegaiului pe suprafața solului. Cel mai bine este să faceți acest lucru după udare, astfel încât frunzele plantelor tinere să nu-și piardă turgul din cauza schimbărilor de umiditate și temperaturi.

Când răsadurile formează două frunze adevărate, trebuie să fie scufundate - adică transplantate cu un pas mai larg într-un habitat permanent din seră (sau în recipiente separate), astfel încât un tufiș să nu interfereze cu dezvoltarea celuilalt. Distanța dintre ele ar trebui să fie de cel puțin 35 cm. Acest lucru va permite sistemului rădăcină și partea supraterană să se dezvolte activ.

După transplantarea răsadurilor, se udă abundent, iar a doua zi solul este slăbit, ceea ce asigură o aerare îmbunătățită a solului.

Cum se cultivă roșii

Aterizare

Cu zece zile înainte de plantarea răsadurilor, paturile ar trebui pregătite. Pentru aceasta, situl este dezgropat, resturile de plante, pietre și alte resturi sunt îndepărtate, suprafața este nivelată, după care se pregătesc găuri de plantare cu o rată de 4 - 5 tufișuri pe metru pătrat.

Răsadurile trebuie să fie plantate în aer liber atunci când temperatura solului este peste + 13 ° C. 15 grame de superfosfat sunt plasate în partea de jos a găurii, turnate cu apă așezată, după care este instalat un suport în groapa de plantare, lângă ea este plasată o minge de rădăcină, care este acoperită cu grijă cu sol.

Îngrijire

Trebuie să udați roșiile prima donna de două până la trei ori pe săptămână, cu apă la temperatura camerei, a doua zi solul trebuie slăbit pentru a asigura schimbul adecvat de aer și a crea condițiile necesare pentru creșterea și dezvoltarea rădăcinilor.

După formarea fructelor, frecvența udării este redusă, altfel fructul poate fi apos și fără gust.

O dată la două săptămâni, a hrani îngrășăminte minerale fosfor-potasiu, împrăștiind granulele în jurul trunchiului, apoi acoperindu-le ușor. După aceea, se efectuează udări abundente. Este mai bine să nu aplicați îngrășăminte organice în timpul sezonului de creștere activ. Dacă solul de pe amplasament nu este foarte fertil, ar trebui să aveți grijă de îmbogățirea acestuia cu substanțe humice în toamnă.

Nu este necesar să se aplice îngrășăminte cu azot, deoarece acestea provoacă dezvoltarea rapidă a masei verzi.

Hrănirea începe la 10-14 zile după plantare într-un loc permanent.

Buruienile trebuie îndepărtate imediat ce apar, astfel încât să nu extragă nutrienți din sol și să creeze umbră, precum și pentru a preveni răspândirea bolilor și a dăunătorilor.

Datorită faptului că tufișurile de roșii prima donna ating o înălțime mare, acestea ar trebui să fie legate fără probleme de suportul care a fost instalat în timpul plantării. Acest lucru trebuie făcut înainte de înflorire, sau chiar mai bine - în timpul plantării pe teren deschis, reglând jartieră pe măsură ce tufa crește.

Pasul este un pas important în îngrijirea F1 Diva. În acest scop, excesul de masă verde este îndepărtat, începând de la fundul tufișului cu un tăietor sau cu un cuțit de grădină ascuțit.

Efectuați ciupituri este necesar pentru ca creșterea activă și fluxul de nutrienți să se concentreze asupra fructelor stabilite. Procedura se efectuează cu o frecvență de o dată la două săptămâni pe tot parcursul sezonului de creștere activ al roșiilor.

Soi Diva pe tufiș

Caracteristici ale cultivării și posibile dificultăți

Nu există proceduri speciale care să fie necesare pentru cultivarea hibrizilor prima donna. Algoritmul de creștere este același ca și pentru alte roșii înalte.

Boli și dăunători

Prima donna este rezistentă la alternaria, râsul târziu, mozaicul, dar aceasta nu trebuie exclusă prevenirea: udarea cu apă așezată, slăbirea regulată a solului, tratamentul preventiv al solului cu soluție Fitosporin, pulverizarea tufelor cu amestecul Bordeaux imediat după transplant.

Dintre dăunători, trebuie să ne ferim de:

 1. Thrips
 2. Gândacul Colorado.
 3. Afide.
 4. Acarianul păianjen.

La primele semne ale apariției lor, ar trebui să începeți imediat tratamentul cu o soluție de insecticid cu spectru larg. Soluția de lucru este pregătită conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în conformitate cu toate măsurile de siguranță.

Nuanțele de creștere într-o seră și în câmp deschis

Atunci când cultivați roșii Prima Donna într-o seră, fructele se coc mai repede, dar acest lucru crește riscul de a dezvolta mucegaiul și boala tardivă (agenții patogeni ai acestor boli se dezvoltă activ într-un sistem închis).

Prin urmare, ar trebui acordată o atenție sporită prevenirii: o dată la 10 zile, udați plantațiile cu soluții de fungicide (Maxim, Fitosporin), precum și pulverizați masa verde, ventilați regulat sera și, dacă este necesar, procesați instrumentele.

Recoltarea și aplicarea culturii

Este ușor să scoateți fructele mari din tufiș, rotind ușor fructele sau tăind-o cu o tăietoare împreună cu tulpina.

Roșiile Prima Donna sunt universale în utilizare - sunt la fel de bune pentru consumul proaspăt, aroma și gustul delicat și plăcut vor deveni punctul culminant al oricărei salate, în timp ce sunt potrivite și pentru tratamentul termic, pentru prepararea pastei de roșii, ketchup, sucuri, lecho și salate pentru conservare. Un soi ideal pentru creșterea în țară!

Avantajele și dezavantajele soiului

Printre avantajele soiului, merită subliniat, cum ar fi:

 • productivitate ridicată;
 • utilizarea universală a fructelor;
 • rezistența la bolile comune ale roșiilor;
 • gust excelent al fructelor, rezistență la crăpare;
 • buna transportabilitate.

Dezavantajele includ:

 • activități obligatorii pentru ciupirea și legarea plantelor;
 • înălțimea tufișului este prea mare, ceea ce nu este întotdeauna convenabil atât în ​​seră, cât și în câmp deschis.

Cu toate acestea, gustul și pretenția reprezintă o sută de ori toate inconvenientele în creștere. Mai ales dacă dimensiunea curții nu permite cultivarea diferitelor soiuri de roșii.

Recenzii ale fermierilor

 1. O, roșii delicioase! De un an le plantez în țară - toată lumea este fericită, voi încheia mereu suc și voi mânca salate peste vară! Copiii sunt bucuroși să mănânce direct din tufiș! Dive dulci și suculente.
 2. Probabil că le plantez de trei ani. Pot spune că există mai multe avantaje decât minusuri: în primul rând, nu s-au îmbolnăvit niciodată, chiar și în vara rece, răul târziu nu a atacat. În al doilea rând, există o mulțime de roșii, suficiente pentru a mânca și congela, și încheiați salate pentru iarnă. În al treilea rând, tufișurile sunt înalte, subțiri, ușor de colectat. Plantez atât într-o seră, cât și în aer liber, cresc la fel de bine. Adevărat, trebuie să plantați încă un soi cu fructe mici pentru a vă răsuci într-o bancă.
 3. Tufișurile sunt sănătoase, pentru gustul meu, roșiile sunt acre, prea mari pentru ondulare. Este incomod să aveți grijă, trebuie să scoateți constant frunzele, să le legați. Vara era puternic vara - jumătate din tufișuri erau rupte, deși le-am tricotat strâns. Prea multă agitație, ocupă mult spațiu în țară. Îmi plac mai mult tufișurile scurte și îngrijite decât astfel de uriași.
 4. Cultiv astfel de roșii - nu văd nimic special. În seră, da, este convenabil - sunt înalte, mai ușor de asamblat. Mă îmbolnăvesc, ca toate celelalte soiuri pe care le plantez. Soțului meu îi plac, spune el, sunt gustoși, așa că îi plantez puțin. Ce este rău - nu puteți colecta semințe, deoarece acestea sunt hibrizi. Pentru mine este mai bine să-mi colectez propriile semințe și să nu cumpăr chimie artificială. Dar aici, după gustul tău. Cineva va dori aceste, cineva ca soiurile noastre simple.

Cultivarea roșiilor delicioase nu este cea mai dificilă sarcină pentru un rezident de vară cu experiență. Cel mai important lucru este să găsești o varietate sau un hibrid care să se potrivească gusturilor tale. Prima donna F1 este ideală pentru cei care își prețuiesc timpul și iubesc să obțină tot ce au nevoie de la o plantă. Și anume - roșii, care pot fi consumate proaspete, din care se obțin sucuri delicioase, care pot fi trimise ca un tratament pentru rudele nerezidente.

Video despre roșii prima donna:

Categorie:Legume | Roșie
Avatar Goshia

Când creșteți această varietate de roșii, cea mai optimă opțiune este adoptată în 2 tulpini. Îmbrăcămintea de sus trebuie făcută în intervalul de timp specificat, dar nu cu îngrășăminte minerale, ci cu compost. Udați roșiile, de preferință de 2 ori pe săptămână, astfel încât solul să nu se usuce, ar trebui să se aranjeze mulcirea.

Avatarul lui Felix

Recent am început să plantăm acest soi, doar două sezoane. Recolta este mediocră până acum. De asemenea, dăunătorii, în timpul verii, nu au fost observați ...

Dar pur și simplu nu știau ce să verifice și să fie atenți la „gândacul de cartof din Colorado”.

Se pare că poate fi prins de „Prma Donna” ...