Tei cu frunze mari Tilia platyphyllos scop

Teiul cu frunze mari în mediul său natural se găsește în pădurile din Caucaz, Ucraina, în sudul și centrul Europei. Datorită rezistenței sale la iarnă, ca plantă de parc și alee, este distribuită mult mai spre nord. În comparație cu teiul obișnuit cu frunze mici, cu frunze mari, este mai stabil și mai durabil, durata medie de viață a unui copac este de 300-400 de ani, există exemplare cu viață lungă, a căror vârstă ajunge la 1200 de ani.

Adulții au o coroană luxuriantă, larg piramidală, un trunchi puternic, coaja de tei este groasă, crăpată. Copacii tineri sunt maronii roșiatici, pufoși sau goi, cresc destul de repede. Teiul se remarcă prin faptul că îmbogățește solul din jur cu substanțe utile. Această proprietate este dotată cu tei prin frunzele sale, care conțin o cantitate mare de calciu.

Arborele și-a luat numele pentru frunzele sale uriașe, care pot atinge 15cm lungime și 8cm lățime. În habitatul natural, teiul înflorește în al 20-lea an de viață, în plantațiile artificiale abia după 30 de ani. Înflorirea începe în iulie, când flori galbene, parfumate înfloresc pe ramuri, până la 5 bucăți într-o singură inflorescență. După sfârșitul înfloririi, fructele apar pe tei sub formă de nuci pufoase cu o coajă destul de densă.

Florile de tei sunt o materie primă medicinală care se recoltează în primele patru zile de înflorire, după care sunt uscate și zdrobite. Floarea de tei trebuie depozitată în borcane etanșe, deoarece, odată cu modificarea umidității, piesele de prelucrat își pierd proprietățile de vindecare.