Cum să ciupiți petunia: sfaturi pentru cultivatorii începători

De-a lungul veacurilor, omul s-a străduit să-și creeze un mediu propice în casa sa, pentru a-și face casa nu numai fiabilă, sigură și caldă, ci și confortabilă, frumoasă și elegantă. Niciun obiect de lux nu este capabil să mențină o atmosferă plăcută de pace și satisfacție. Doar organismele vii pot face acest lucru. Dar nu toată lumea își poate permite să rămână în casa fraților noștri mai mici, deoarece un animal este în esență un membru egal al familiei noastre, căruia trebuie să i se acorde o dragoste, o îngrijire și o atenție maxime. Dar florile cu costuri mai mici pentru întreținerea lor își îndeplinesc perfect funcțiile.

Conţinut:

Petunia veselă

Popularitate petunii nu mai este îndoială - această plantă a devenit un oaspete binevenit în grădini și parcuri, străzi și piețe, moșii rurale și case de țară modeste și, de asemenea, așezată cu încredere pe balcoane și logii, pervazuri și la intrările caselor. Tufișurile de petunie încântă privirea cu splendoarea culorilor și nuanțelor, de la alb, liliac, albastru, roz și roșu, până la multicolor și dungat. Există sute de soiuri din care să alegi.

Cum să ciupiți o petunie

Această plantă perenă a venit la noi din îndepărtatul Montevideo, ținând cont de condițiile noastre climatice, este cultivată aici ca anual. Iubește foarte mult lumina soarelui, ia bine căldura, cu condiția să fie regulată glazură... Răcirea încetinește înflorirea, dar odată cu creșterea temperaturii mediului ambiant, se reîncepe să se înmugurească.

Aspectul îngrijit al plantei

Pentru ca petunia să nu înceteze să-și încânte proprietarii pe tot parcursul verii, pe lângă îndeplinirea condițiilor de bază pentru păstrarea plantelor, trebuie acordată atenție formatia tufele ei, păstrându-le compacte, luxuriante și luxoase. Pentru aceasta se folosește metoda de ciupire.

Pentru cei care nu au ciupit niciodată nimic, va fi util să afle ce este și de ce este nevoie. Fiecare plantă se străduiește să crească, în primul rând, în sus. Cineva nu reușește prea bine, dar unii cresc în înălțime atât de repede încât tulpina nu se ridică și se prăbușește. Imaginea este deprimantă.

Pentru a preveni acest lucru pentru unele flori, în special pentru cele de acasă, se folosește ciupirea - îndepărtarea lăstarilor superiori. În special, acest lucru se face cu petunii. Este o chestiune simplă și utilă. Cineva ajunge la acest lucru după concluziile lor, cineva nu ezită să întrebe profesioniștii cum să ciupească corect o petunie. Dar rezultatul este întotdeauna pozitiv.

De ce să ciupim petunia?

Ca urmare a ciupirii, petunia începe să elibereze în mod activ lăstarii laterali. Tufa de aici arată mai luxuriantă, mai puternică și mai sănătoasă. Mai multe ramuri noi garantează mai mulți muguri și flori. În același timp, crește și calitatea înfloririi: devine de lungă durată și abundentă.

În plus, ciupirea petuniei este una dintre modalitățile de reproducere a acesteia. Butașii rezultați sunt așezați în apă sau în pământ umed sub un borcan. Ele dau rapid rădăcini, după care sunt gata pentru plantare.

Cum să ciupiți o petunie

Un florar novice trebuie doar să știe cum să ciupească o petunie. Nimic complicat, dar există câteva puncte importante.

  1. Nu strângeți cu o ciupire, este mai bine să o faceți mai devreme decât să întârziați.
  2. Nu ciupiți prea mult, lăsați 5-6 foi și îndepărtați lăstarul deasupra lor.
  3. Efectuați procedura de câteva ori pe lună.

Câteva sfaturi utile

Și nu uitați de regulile generale: eliminați tot ce s-a estompat și s-a ofilit, a hrani planta, pulverizați la căldură de mai multe ori pe zi. Îngrijirea de înaltă calitate vă va oferi o înflorire lungă și vie.

Efectuați prima procedură de ciupire după ce planta, plantată pentru reședință permanentă, devine mai puternică și aclimatizată. În același timp, ar trebui să existe cel puțin cinci frunze pe lăstarul superior.

Cum să ciupiți o petunie

Nu vă supărați când, ca urmare a următoarelor ciupituri, înflorirea petuniei încetinește pentru o vreme, dar lăstarii laterali vor crește viguros, pe care vor apărea muguri noi și mai mari.

Propagarea asociată prin butași

Vârfurile lăstarilor petuniei smulși sau tăiați frumos cu foarfece de manichiură sunt folosite ca butași pentru propagarea ulterioară a plantei. Rădăcinile care apar pe butași verzi așezați în apă servesc ca un semnal că pot fi deja plantați în pământ, degajând partea inferioară a tulpinii de frunze, lăsând câteva frunze în partea de sus. Plantele tinere pot fi plantate destul de dens, adesea udându-le și stropindu-le, hrănindu-le și, de asemenea, folosind un stimulator de creștere, după cum este necesar.

Petunia crescută din sămânță acasă, precum și răsadurile de soiuri ieftine achiziționate în lanțuri de vânzare cu amănuntul, trebuie să fie supuse ciupirilor regulate de lăstari care ies din tufișul comun. Soiurile de elită cultivate în pepiniere speciale se pot dezvolta bine fără ciupituri, dar sunt mai capricioase, sensibile la modificările bruște ale umidității și temperaturii și suferă de efectele ploii și ale vântului.

În general, petunia nu este capricioasă, nu este dificil să ai grijă de ea, dar trebuie totuși să respecti condiția principală: trebuie să privești și să atingi cu dragoste toată viața de pe planetă, atunci viața va fi reciprocă cu noi.

Categorie:Flori | Petunie
Poza utilizatorului Anna

Apropo, nu puteți pulveriza nicio plantă la soare! Frunzele sunt obligate să facă arsuri solare.