Plantarea de mere în primăvară: cum se face bine?

Odată cu sosirea primăverii, proprietarii zonelor suburbane încep să se gândească la extinderea și actualizarea grădinii. Dacă alegeți momentul potrivit, mărul plantat va prinde rădăcini și în curând vă va încânta cu fructele.

Conţinut:

Când să începi?

Când să începi?

Avantaj plantarea de mere primăvara în faptul că înainte de sosirea iernii reci, plantele au timp să se întărească. Le este mult mai ușor să supraviețuiască unei scăderi puternice a temperaturii.

După ce ați decis o plantare de primăvară, nu întârziați. Trebuie să avem timp să facem totul înainte de pauză. Există o mare probabilitate ca răsadurile să-și piardă proprietățile din cauza unei creșteri bruste a temperaturii. Acest lucru este valabil mai ales pentru zonele predispuse la secetă timpurie.

La latitudini mijlocii, lucrările de grădinărit la plantarea mărilor încep la mijlocul lunii aprilie.

În regiunile nordice mai reci, aceasta va trebui să aștepte până la începutul lunii mai. Pentru a verifica gradul de pregătire a solului, trebuie să-l săpați cu o lopată. Dacă baioneta a pătruns în sol fără prea mult efort, este timpul să lucrăm. Nu puteți aștepta începutul curgerii sevei și dezghețarea completă a solului. Dacă plantați un copac târziu, acesta nu va avea suficientă umiditate. Va durea foarte mult și va rămâne în urmă în creștere. Soarele strălucitor de mai va arde frunzele fragede, iar mărul se va ofili.

În pământ umed este mult mai ușor să înrădăcineze un răsad... După întârzierea plantării, va trebui să udați în mod regulat tânărul măr. Alegerea momentului potrivit pentru plantarea de mere în primăvară crește probabilitatea unui rezultat favorabil.

Pregătirea unui loc pentru un măr

Pregătirea unui loc pentru un măr

Atunci când decideți un loc pentru răsaduri, trebuie să acordați atenție prezenței altor plante în afara acestuia. Rolul lor este de a proteja cultura delicată de vânturile nordice.

Nu este necesar să lăsați deoparte întreaga zonă a grădinii sub meri. În caz contrar, după câțiva ani, casa va fi într-o umbră solidă. Adesea, acestea sunt situate de-a lungul perimetrului sitului la o distanță de 4 m de marginea sa. Partea sudică este evitată.

Solul argilos nu lasă să treacă apa: în astfel de condiții, răsadurile se vor ofili. Pentru a evita acest lucru, nivelul suprafeței este ridicat cu 0,8 m.

Se dovedește un fel de deal. Se face dintr-o grămadă de compost presărată cu nisip sau turbă. Dacă în stratul de suprafață al solului există apă subterană, aceasta va interfera cu plantarea. Se creează un obstacol în rădăcina centrală care îl va împiedica să crească mai adânc, forțându-l să se ramifice de-a lungul stratului superior al solului. Pentru aceasta, cărămizile sau pietrele sparte sunt așezate în partea de jos a gropii de aterizare.

Locul de plantare este pregătit în toamnă sau cu o săptămână înainte de plantarea planificată în primăvară. O gaură de plantare este mai mult decât o groapă de rădăcină. Pentru un măr, este un întreg complex nutrițional. Pentru a furniza culturii substanțele necesare, va trebui să lucrați.

Procedură:

 1. Săpați o gaură adâncă aproximativ 70 cm. Pentru soiurile de coloane - 50 cm. Diametrul adâncimii este de aproximativ 60 cm.
 2. Scurgeți, dacă este necesar.
 3. În mijlocul adânciturii, fixați miza astfel încât să se ridice cu 30-40 cm deasupra solului. Dacă ardeți partea subterană a monturii, aceasta nu va putrezi.
 4. Amestecați solul extras cu turbă, gunoi de grajd putrezit, compost sau humus. Această nutriție va fi suficientă pentru răsad de câțiva ani.
 5. Umpleți groapa cu substratul pregătit până la refuz, cu o lamă.
 6. Umeziți bine solul.

Pregătirea unei gropi de plantare într-un loc potrivit este un punct important de care depinde sănătatea viitoare a mărului.

Tehnologie de plantare a puietului

Tehnologie de plantare a puietului

Cel mai bun dintre toate, plantele bienale cu o înălțime de 60-70 cm cu un ghid (extensia trunchiului) prind rădăcini. Ar trebui să aibă cel puțin 3 lăstari care diverg la unghiuri adecvate. Lungimea fiecăruia este de cel puțin 50 cm. Răsadurile anuale suficient de dezvoltate se rădăcină bine. Aceste plante nu au ramuri laterale. Acestea trebuie rezervate imediat după aterizare.

Tunderea este cheia dezvoltării coroanei cu succes.

Sistemul radicular al mărului selectat ar trebui să fie format din cel puțin trei ramuri scheletice de 30-35 cm lungime și mai mult. Lăstarii deteriorați sunt tăiați în țesut sănătos.

Tehnologia plantării copacilor:

 • Cu câteva ore înainte de a începe munca, coborâți rizomul în apă.
 • Într-o gaură pregătită anterior, faceți o gaură de o asemenea dimensiune, astfel încât sistemul rădăcină să poată fi localizat cu ușurință în ea.
 • Adânciți răsadul, distribuind cu grijă rădăcinile. Stâlpul ciocănit ar fi trebuit să se dovedească a fi pe partea de sud a trunchiului.
 • Se toarnă apă caldă peste ele.
 • Fără să așteptați absorbția umezelii, presărați sistemul radicular cu sol.
 • După ce așteptați puțin, tamponați solul cu o lopată.
 • Legați răsadul de suport.

Udați gaura cu apă până când solul nu mai absoarbe umezeala. Va dura aproximativ 40 de litri de apă. După aceea, răsadul nu este udat timp de aproximativ 7 zile.

Când îngropați plantele, asigurați-vă că joncțiunea trunchiului și a rizomilor se ridică la 4-5 cm deasupra solului. Dacă se formează un perete de pământ în jurul copacului și presărat cu rumeguș, rata de evaporare a umezelii va scădea. Sănătos, bine ales și plantat tânăr mărul va prinde cu siguranță rădăcini în primăvară.

Recomandări de grădinari cu experiență

Recomandări de grădinari cu experiență

Măr - cultura destul de nepretențioasă, dar necesită o atitudine bună, atenție și grijă din partea proprietarului. Sfaturi pentru a ajuta chiar și grădinarii novici să obțină o recoltă:

 • Dacă răsadul nu este fixat, se poate înclina în lateral. Construcție fiabilă - trei cârlige (înălțimea 2/3 a răsadului), conectate prin jumperi.
 • Nu poate fi adus în gaura de plantare gunoi de grajd proaspăt sau compost... Aceste substanțe vor arde rizomul și vor provoca dezvoltarea cancerului negru.
 • Partea subterană a copacului se poate usca. Pentru a preveni acest lucru, rădăcinile sunt tratate cu un vorbitor de pământ. I se adaugă puțină mulleină de lut, proaspătă. Pregătiți amestecul chiar înainte de plantare.
 • Nu este nevoie să alternați meri cu alte culturi fructifere. Un plan de plantare a copacilor va facilita plantarea.
 • Răsadurile trebuie ținute la cel puțin 3 m distanță de cabluri, conducte de gaz, conducte și utilități subterane.
 • Meri ca sud-vestul și sud-estul.

Dacă nu există suficient spațiu pentru plante, imunitatea lor va scădea. Mării slabi nu vor rezista bolilor, vor suferi o invazie activă a dăunătorilor. Nu poate fi neglijat văruirea varului a trunchiurilor de răsad în timpul plantării de primăvară. Bazele ramurilor sunt, de asemenea, prelucrate. În acest fel, planta este salvată de paraziți.

După ce ați studiat toate subtilitățile plantării de mere în primăvară, chiar și grădinarii începători vor obține succes.

Mărul este una dintre cele mai populare culturi din curtea din spate. Un copac plantat corespunzător vă va încânta cu primele recolte din câțiva ani.

Mai multe informații despre plantarea unui măr pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Copaci | măr