Planificarea unei cabane de vară: sfaturi pentru alegerea stilului și a locației obiectelor

Prin achiziționarea unei cabane de vară, sperăm că va deveni un loc excelent pentru relaxare și cultivarea legumelor și fructelor noastre ecologice. Pentru a ne transpune ideile în realitate și a pune în practică exact ceea ce ne-am imaginat, mental, este important să întocmim un plan de site.

Conţinut:

Sfaturi de planificare

Sfaturi de planificare

Planificarea unei cabane de vară include amplasarea părților sale constitutive: case, dependințe (garaj, baie), cărări, pat de flori, grădină de legume, livadă, rezervoare etc.

De obicei, site-ul este împărțit în mai multe părți: rezidențial, grădină, utilitate și zonă de recreere.

Profesioniștii recomandă alocarea a 10% din suprafață pentru clădiri, 70% pentru o grădină și o grădină de legume, restul de 20% pot fi ocupate de alee, locuri de joacă, modele decorative și poteci. Unul dintre factorii cheie care determină aspectul site-ului este dimensiunea acestuia. Se crede că pentru construirea unui complex complet de clădiri este necesară o parcela de 1-1,2 hectare. Tradiționalul 6-8 acri este suficient pentru a găzdui o casă mică, o baie și o grădină de legume. Nu va funcționa să crești o grădină mare într-o astfel de zonă.

Atunci când îți implementezi planurile, ai grijă de sănătatea și viața ta și a celor dragi - fii atent la cerințele de securitate sanitară și la incendiu.

Când construiți o casă, este important să o poziționați corect în raport cu punctele cardinale: o soluție bună ar fi să o așezați lângă verandă paturi de flori, care va decora perfect intrarea în casă. Arborii sunt plantați cel mai bine din spatele și laturile casei. Este important să se ia în considerare faptul că arborii mari cu puternic sistemul rădăcină trebuie așezat cât mai departe de casă, astfel încât rădăcinile să nu distrugă fundația.

Selectarea teritoriului

Selectarea teritoriului

Înainte de a începe să planificați o cabană de vară, trebuie să evaluați caracteristicile acesteia. Într-adevăr, locația, calitatea și mulți alți factori vor determina cât de bine vor fi amplasate clădirile, care va fi recolta și frumusețea peisajului.

Factori care sunt importanți de luat în considerare atunci când planificați un site:

 • Relief
 • Marimea
 • Forma parcelei
 • Nivelul apei subterane
 • Tipul solului
 • Iluminare
 • Direcția vântului

Relieful zonei, dimensiunea și forma site-ului afectează în mod direct locația cabanelor de vară, numărul acestora, amplasarea unei grădini de legume, a unei grădini și a diverselor elemente decorative, cum ar fi, de exemplu, paturi tobogane și altele.

Compoziția solului determină ce tip de plante pot fi cultivate pe amplasament. Solurile pot fi clasificate condiționat în mai multe tipuri:

 • nisipos
 • Super nisipos
 • Argilos
 • Humic
 • Plămânii
 • Greu
 • Argilos

Poate fi necesară domesticirea terenului prin introducerea de sol negru, turbă, îngrășăminte minerale... De aceea, este recomandat să se analizeze mai întâi aciditatea solului. Acest indicator poate fi găsit în administrația raionului prin solicitarea unei hărți a solului sau îl puteți determina chiar dvs. cumpărând un turnasol în magazin și urmând instrucțiunile de pe pachet.

Este extrem de important să cunoașteți nivelul pânzei freatice: dacă apele se apropie de suprafața solului la o distanță mai mică de un metru și jumătate, trebuie să aveți grijă de drenaj.

Documentația privind apariția apelor subterane este disponibilă în administrația districtului sau a orașului. Pentru a afla în mod independent empiric nivelul apariției apelor subterane în zona dvs., trebuie să forați puțuri în diferite părți ale sitului pe timp uscat, când nu este ploaie (de obicei la mijlocul verii). După o săptămână, verificați nivelul apei din ele: dacă apa este mai aproape de un metru și jumătate, acesta este un semnal al necesității de drenaj.

Majoritatea plantelor nu tolerează bine vânturile nordice, așa că înainte de a plasa clădiri și paturi, este important să aflați (de la vecinii dvs. sau de la serviciul meteorologic local, ceea ce este mult mai corect) care vânturi vizitează teritoriul. Dacă amplasamentul se află într-o zonă în care suflă vânturi reci, componentele sale trebuie așezate astfel încât să protejeze plantele. Iluminarea amplasamentului, adică orientarea acestuia în raport cu punctele cardinale, afectează, de asemenea, amplasarea clădirilor, alegerea plantelor, dispunerea paturilor de flori și a unei grădini de legume.

Obiecte de pe site

Obiecte de pe site

Planificarea corectă a obiectelor în cabana de vară:

 • Elementul cheie al clădirilor suburbane este casa. El trebuie să fie plasat mai întâi pe site și apoi, ținând cont de locația acestuia, să planifice zonele rămase. Este recomandabil să amplasați ferestre în casă între laturile de sud-est și sud-vest. Ferestrele situate în partea de sud creează un anumit disconfort pe vreme caldă: soarele strălucește întotdeauna în ele.
 • Distanța de la linia frontierei parcelei de la casă trebuie să fie de cel puțin cinci metri. Amintiți-vă standardele sanitare - distanța de la casă la groapa de compost este de cel puțin șapte metri, până la toaletă - de cel puțin 10 metri.
 • Dependențele sunt situate de obicei în adâncurile amplasamentului, dacă dintr-un anumit motiv acest lucru nu se poate face, este recomandabil să îngrădim blocul de utilități cu plantații decorative.
 • Clădirile poziționate corect vor proteja amplasamentul de vânt, în timp ce nu îl vor umbri. Cel mai potrivit loc pentru amplasarea clădirilor este partea de nord sau nord-vest.
 • Arbușticare tolerează ușor umbrirea, cum ar fi zmeura, coacăz, agrișă, poate fi poziționat de-a lungul marginii coletului.
 • Zonele de recreere pot fi amplasate pe tot parcursul, dar chioşc mai bine să frămânți în cel mai pitoresc loc. Nu vă refuza plăcerea de a face colțuri mai frumoase, veți fi pe deplin recompensați pentru acest lucru.
 • Faceți o listă în avans a plantelor care vor fi cultivate pe site. Fiecare cultură are propriile cerințe de temperatură, umiditate, iluminare și compoziția solului. Este de dorit să se acorde preferință florei locale, odată cu aceasta vor exista mai puține probleme. Dacă intenționați să creșteți plante exotice, amintiți-vă că au nevoie de mai multă atenție îngrijire, care necesită mult timp, efort și medicamente costisitoare.
 • Dacă, cu o apariție strânsă a apelor subterane, nu există dorința de a trece cu sistemul de drenaj, toate tipurile de conifere ar trebui excluse. În schimb, pot fi crescuți copaci care sunt bine adaptați zonelor umede.
 • Când planificați amplasarea paturilor de flori, nu ignorați colțurile umbrite ale cabanei de vară: există multe plante frumoase care cresc bine la umbră.
 • Cel mai deschis și mai luminos loc al site-ului trebuie, fără îndoială, să fie dat unei grădini de legume și unei grădini. De obicei, pentru aceste zone, un loc este alocat după amplasarea tuturor clădirilor. Este important ca culturile de legume să nu fie umbrite de clădiri. Grădina de legume este plasată la o distanță de cel puțin 10 metri de copaci, astfel încât sistemele radiculare să nu concureze pentru nutrienți și umiditate. Terenurile joase, în care se acumulează umiditate, sunt de asemenea un loc foarte potrivit pentru culturile de legume. Crestele sunt cel mai bine poziționate de la nord la sud, astfel încât plantele de pe ele să primească cea mai mare lumină și căldură. Hartați elemente de grădină, cum ar fi sere, gropi de compost, rezervoare de apă și sere înainte de timp.

Chiar și în parcele mici, cu o planificare competentă a grădinii, nu va ocupa mult spațiu.Ca și în cazul plantelor ornamentale, trebuie să faceți o listă a culturilor pe care doriți să le cultivați în grădina dvs.

Asigurați-vă că țineți cont de caracteristici cultivare fiecare dintre ei:

 • Termofilicitate
 • Toleranță la secetă
 • Iluminare exigentă
 • Tipul optim de sol
 • Timpul de coacere a recoltei
 • Cartier dezirabil-nedorit
 • Un fel îngrășăminte minerale
 • Randamentul recoltei de la 1 mp

Pentru o grădină, alegerea copacilor este, de asemenea, determinată de caracteristicile sitului și ale zonei în ansamblu. În zonele cu o apariție apropiată a apelor subterane, este extrem de important să aveți grijă de drenaj, altfel copacii se vor dezvolta slab, vor da o recoltă slabă sau nu o vor da deloc, se vor îmbolnăvi de ciuperci boli... Solurile acide afectează negativ dezvoltarea pomilor fructiferi, prin urmare, în astfel de zone, trebuie să se acorde atenție îmbunătățirii solului.

Arborii de grădină trebuie protejați de vânturile de nord, așezați-i pe versanții sud-vestici. Cea mai nefericită soluție ar fi versanții nordici. Pentru a reduce costurile forței de muncă și pentru a obține o recoltă bună, este mai bine să cumpărați copaci și arbuști în pepiniere. Astfel de plante vor fi adaptate la condițiile climatice locale.

Stiluri suburbane

Stiluri suburbane

Definiția stilului este un punct important atunci când planificați un site, altfel paradisul așteptat în practică va fi întrupat într-o grămadă de clădiri și haosul de plante.

Există mai multe stiluri de plasare a obiectelor într-o căsuță de vară:

 • Stilul geometric funcționează bine în zonele cu teren plat. Stilul geometric (sau regulat) se bazează pe aranjarea geometrică corectă a obiectelor, linii drepte și clare. Se bazează pe un pătrat, cerc sau dreptunghi. Obiectele pot fi eșalonate. Acest stil este însoțit de o simetrie strictă și un atribut indispensabil - căi drepte. În general, toate obiectele, inclusiv corpurile de apă, trebuie să aibă o formă geometrică clară.
 • Stilul peisagistic (pitoresc) implică imitarea faunei sălbatice. Va fi o adevărată descoperire cu terenul neuniform al site-ului. Diverse nereguli și pante pot fi ușor folosite în proiectare, iar căile sinuoase se vor încadra cu ușurință în colțurile naturale. Când plasați elemente, puteți utiliza caracteristicile naturale ale reliefului.
 • Stilul mixt combină caracteristicile ambelor stiluri anterioare. O parte a site-ului poate fi realizată într-un stil geometric, iar cealaltă într-un stil peisaj.
 • Stilul rustic presupune amplasarea unei zone de grădină cât mai aproape de casă. Culturile comestibile sunt plasate și lângă flori: pătrunjel, ceapă, Mărar, salată... Un atribut indispensabil al țării - răchită gard viu, mereu decorate cu ghivece de lut așezate pe cuiere. Elemente precum roțile vechi, o căruță din lemn, figurine amuzante sau o fântână artificială se vor potrivi bine în stilul rustic.
 • Stilul japonez este folosit de iubitorii de tradiții orientale. Se caracterizează prin copaci mici, iazuri decorative, cărări de piatră și alte elemente ale grădinii japoneze. Designul, de regulă, folosește o schemă de culori monocromatică.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Avatar utilizator Alena

Îmi place când zona suburbană este planificată și proiectată într-un anumit stil. Dar, în toate variantele, un gazon verde este necesar pentru gustul meu, dă aspectul de spațiu și îngrijit chiar și pe o zonă mică.

Avatar utilizator Mironych

Vei admira aceste fotografii și cu un oftat te vei întoarce la complotul tău, unde totul este deja planificat și grădina dă deja roade. Deci, este prea târziu pentru a schimba ceva, poate pentru a schimba culturile din paturi, dar acest lucru nu se aplică aspectului. Iar solul, oricare ar fi el, chiar și același sol negru, îl vei îmbunătăți și fertiliza în mod constant și vei fi nemulțumit de el tot timpul.Nu există limită! Odată cu înaintarea în vârstă vine înțelegerea că trebuie să vă decorați viața, iar acum am redus suprafața pentru culturile „economice” cu 20% și am început să plantăm mai multe flori de tot felul. Se pare că aduc mai multă bucurie decât o recoltă bună de cartofi. Acolo poți minți, dar aici, pe tine - au înflorit dalii de o asemenea frumusețe - vino, naș, admiră!

Avatarul utilizatorului Jdanov

Principalul lucru, mi se pare, atunci când planificați clădirile pe un șantier, este să-l zonați corect în zone. Altfel, în consecință, ceva nu ți se va potrivi întotdeauna. Iar reconstrucția este cumva costisitoare, atât în ​​termeni de bani, cât și de timp.