Ce obțin plantele din sol: nutriția rădăcinilor și hrănirea suplimentară

Plantele, ca orice ființă vie, trebuie hrănite pentru o bună creștere, reproducere, fructifiant. Nutriția vine la plantă din mediul extern: sol, aer, lumina soarelui. Absorb și asimilează diverse substanțe utile activității lor vitale.

Conţinut:

Nutriția plantelor: specii

 vederi

Plantele superioare care cresc pe pământ au 2 tipuri de nutriție: rădăcina, prin sol și aer, prin aer și lumina soarelui. Din substanțele pe care plantele le primesc din sol, este posibil să se extragă substanțele minerale necesare pentru creșterea normală a plantei.

Nutriția plantelor:

  • Nutriția aeriană a plantelor. Nutriția aerului include fotosinteza, procesul de formare a substanțelor organice din cele anorganice folosind lumina soarelui. Frunzele plantelor conțin clorofilă, ceea ce le conferă culoarea verde. Sub influența razelor solare, începe o reacție complexă în clorofile, ca urmare a căreia se eliberează oxigen și energie. Apoi vine următoarea etapă, în care lumina nu mai este necesară. În acest stadiu, se formează diverși compuși organici, carbohidrați, care sunt apoi distribuiți în toate părțile plantei. Acest proces este util nu numai plantei, ci și tuturor ființelor vii, deoarece plantele verzi eliberează în mod activ oxigenul necesar pentru respirația tuturor ființelor vii.
  • Nutriția rădăcinii plantelor. Acest tip de alimente se mai numește mineral. Rădăcina plantei absoarbe apa și mineralele din sol, care sunt necesare pentru creșterea și funcționarea sa normală. Sistemul rădăcină plantele pot fi atât de dezvoltate încât depășesc dimensiunea părții terestre. Rădăcinile sunt capabile să extragă nutrienți din cele mai adânci straturi ale solului. Rădăcinile plantei sunt echipate cu fire subțiri speciale, care, ca pompele, extrag apă și sare din sol. Cantitatea și proporția de minerale cerute de o plantă depind de speciile sale, de stadiul de creștere, de climă și chiar de momentul zilei. Mâncarea cea mai activă este ziua.

Ambele tipuri de nutriție a plantelor sunt legate între ele. Dezvoltarea sistemului radicular depinde de fotosinteză, iar procesul de fotosinteză este imposibil fără apă obținută din sol.

Ce plante obțin din sol

Ce plante obțin din sol

Pentru a determina exact ce substanțe o plantă absoarbe prin rădăcinile sale, oamenii de știință au efectuat un experiment cultivând un anumit tip de plantă în apă. S-au adăugat diverse substanțe în apă și s-a dovedit că planta aspiră în principal potasiu, calciu, fier, magneziu, sulf, fosfor și azot. Dacă excludeți oricare dintre cele de mai sus, creșterea sau formarea fructelor este afectată.

Există alte oligoelemente care sunt necesare plantei. De exemplu, sfeclă pe lângă toate cele de mai sus, este necesar și borul, precum și cuprul, zincul, cobaltul. Fiecare element este important și valoros în felul său pentru hrana plantelor:

  • Azot. Acest element este necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală a fructului. Cu o lipsă de azot, creșterea plantelor este foarte încetinită și, cu un exces, există o creștere activă de verdeață, vârfuri, dar o dezvoltare insuficientă a fructelor.
  • Fosfor. Fosforul este necesar în perioada de creștere activă a plantelor.Este responsabil pentru funcțiile de protecție ale corpului, crește rezistența la diferite boli și dăunători, stimulează dezvoltarea și coacerea fructelor.
  • Calciu. Cu o anumită cantitate de calciu, susține metabolismul normal al plantei.
  • Potasiu. Potasiul ajută planta să facă față influențelor de mediu (temperaturi extreme, umiditate excesivă, salinitate a solului). Mugurii, fructele și lăstarii devin mai rezistenți la boli, recolta se păstrează mai mult timp.
  • Magneziu. Magneziul participă la multe procese chimice din interiorul plantei, este necesar pentru producerea de energie. În lipsa acestui oligoelement, sistemul radicular al plantei începe să sufere, ceea ce nu este întotdeauna vizibil imediat.
  • Fier. Planta are nevoie de fier în cantități mici, dar este importantă pentru sinteza clorofilei. Dacă acest element nu este suficient, frunzele încep să se estompeze, să devină galbene și să cadă prematur.

De ce ai nevoie de pansament de top

De ce ai nevoie de pansament de top

Toate mineralele și sărurile trebuie să fie conținute în sol într-o anumită cantitate, menținând un echilibru. Numai în acest caz se poate conta pe creșterea normală a plantelor și pe o recoltă bogată. Dacă plantele cultivate sunt cultivate pe aceeași parcelă timp de mulți ani la rând, solul devine mai sărac, pierde o parte din substanțele nutritive și nu are timp să le acumuleze. Pentru aceasta, există diverse hrănire.

Intrat corect și la timp îngrășăminte poate crește semnificativ randamentele.

Îngrășămintele pot fi organice sau mineral... Atât cei cât și alții îndeplinesc aceeași funcție - hrănirea solului, plantelor și creșterea randamentelor. Îngrășăminte organice (de obicei gunoi de grajd sau gunoi, turbă, humus) sunt considerate mai eficiente, dar vor costa mai mult pentru suprafețe mari. Principalul avantaj al îngrășămintelor organice este capacitatea lor de a acumula humus în sol. Nu toate plantele cultivate tolerează bine materia organică, în special gunoiul de grajd proaspăt, unele se pot îmbolnăvi, deoarece în gunoiul de grajd trăiesc adesea diferite microorganisme și paraziți.

Există multe îngrășăminte complexe pe piață, în care toți nutrienții sunt deja echilibrați, dar grădinarii experimentați preferă să se hrănească separat în cantități diferite, în funcție de stadiul de creștere. Merită să ne amintim că și un exces de îngrășământ poate fi dăunător. De obicei hrănirea se face când aterizareși apoi după cum este necesar. Plantele în sine vor arăta că nu au urme de elemente.

Există și îngrășăminte bacteriene. După cum știți, bacteriile nodulare care trăiesc în sol preiau o parte din carbohidrații din plantă, dar o alimentează cu azot. Acestea provoacă divizarea activă a celulelor rădăcinii, ca urmare a căreia se formează noduli pe ea.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Formare | Plantele
Avatar Goshia

Pentru răsaduri, azotul este în primul rând important, iar pentru o mai bună fructificare, se folosește un îngrășământ complex - amofoska. Din păcate, îngrășămintele minerale cresc aciditatea solului, deci ar trebui să fie calcar.