Cum să îngrijești în mod corespunzător strugurii pe tot parcursul anului

Această cultură străveche - cultivarea viței de vie - necesită atenție de la grădinar pe tot parcursul sezonului, deoarece aici este multă muncă și nu există culturi „minore” sau, cu atât mai mult, cele care pot fi neglijate. Aceasta are o explicație simplă - strugurii sunt o plantă foarte platistică și reacționează sensibil la fiecare acțiune de îngrijire a acesteia. Prin urmare, trebuie să aveți grijă de struguri tot timpul creșterii pe site-ul dvs.

Conţinut:

Îngrijirea strugurilor de primăvară

Îngrijirea strugurilor de primăvară

Probabil cea mai importantă parte a sezonului pentru dezvoltarea strugurilor - Primăvară. În acest moment a fost pusă „fundația” sau „baza”, din care va fi construit rezultatul final - cât de înaltă și voluminoasă va fi recolta de struguri.

În condițiile noastre climatice, prima lucrare începe în aprilie.

Aici va fi necesar:

 • Scoateți învelișul de iarnă din viță de vie.
 • Întăriți lăstarii de viță de vie pe spalier (fie vertical, fie cu o pantă).

În același timp, o floare albă cauzată de umezeală poate fi adesea găsită pe o tufă de struguri. Nu este nevoie să vă fie frică - această placă va dispărea complet de la sine după un timp.

Când pericolul de revenire a înghețului dispare, ciorchinii de lăstari de struguri sunt dezlegați și așezați pe spalier, astfel încât părțile fructuoase ale viței de vie să fie pe rândul său inferior de sârmă.

Trebuie avut în vedere faptul că dacă după deschidere observați pe tufiș predispoziție la bolicare au fost în ultimul sezon, este mai bine să îl jucați în siguranță și, în scopuri preventive, să tratați strugurii cu un mijloc adecvat (cel mai bun dintre toate, astfel încât s-a dovedit deja bine când a fost folosit mai devreme). În condiții meteorologice favorabile (când vremea caldă este definitiv stabilită), după a zecea zi a acestei luni, puteți planta plante de struguri tineri.

Răsadurile nu ar trebui să fie plantate prea des, tufișurile de struguri ar trebui să fie rare - aceasta este o condiție pentru obținerea unei recolte impresionante. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să îndepărtați de mai multe ori excesul de lăstari de viță de vie (de regulă, trei sunt suficiente). Este mai bine să faceți acest lucru într-un moment în care noii lăstari de struguri au mai puțin de 40 de centimetri.

Această metodă, care permite distribuirea optimă a sucurilor nutritive ale viței de vie, este urmată de următorii pași:

 • Tăierea rinichilor inutili.
 • Îndepărtarea lăstarilor în zona rădăcinii.
 • Tratamentul tufișului cu fungicide pentru prevenirea bolilor strugurilor.

Odată cu sosirea lunii mai, va trebui să faci trei „U”:

 • Consolidați lăstarii proaspeți de viță de vie pe sârmă de spalier
 • Fertilizați planta cu o săptămână și jumătate înainte de înflorire cu preparatele adecvate pentru hrănire (într-o consistență lichidă)
 • Îndepărtați ovarele în exces de viță de vie după începutul înfloririi, astfel încât să nu existe prea multă încărcătură pe tufiș

În această perioadă a anului grădinarul ar trebui să-și direcționeze acțiunile astfel încât natura să nu interfereze cu îndeplinirea datoriei sale pentru plantă.

Îngrijirea strugurilor de vară

Îngrijirea strugurilor de vară

După venirea verii, pentru a avea grijă de strugurii de pe site-ul dvs. va trebui, de asemenea, să lucrați din greu și să faceți următoarele lucrări:

 • Ciupirea regulată a plantei, astfel încât vița să se potrivească la un metru și jumătate sau chiar la un metru și 70 de centimetri pe lungimea sa.
 • Deoarece ciupirea este specifică tufișului, veți avea nevoie aici în mod sistematic (și cel mai important - la timp) tăiat emergent există copii vitregi pe el, astfel încât planta să nu-și pulverizeze resursele nutritive și sunt suficienți pentru a oferi lăstari în creștere și ciorchini de coacere de fructe de padure.
 • Pentru ca boabele să aibă suficientă lumină solară, ar trebui să fie, undeva la mijlocul verii, puțin tăiat frunzele tufișului de struguri.

De la începutul verii până la mijlocul ei, urmează de câteva ori (și, dacă este necesar, mai multe) fertilizați o plantă.

Grădinarii experimentați recomandă următoarea compoziție combinată de hrănire (pentru un volum de 10 litri de apă):

 • Baza este balegă de vacă, este luată în 2 kilograme.
 • Adăugați la mullein în grame: 30 superfosfat, 20 nitrofoska și 50 cenușă de lemn.

Din nou, din experiență rezultă că fertilizarea la o dată ulterioară este nedorită, deoarece extinderea sezonului de creștere a strugurilor nu contribuie la rezistența sa la frig iar planta poate să nu supraviețuiască iarna. Într-o vară ploioasă, va fi necesară slăbirea solului, deoarece dacă se formează o „crustă de pământ” (crustă tare), atunci aerul către rădăcini va fi limitat și acest lucru va afecta planta în consecință.

O activitate importantă de vară ar trebui să fie monitorizarea zilnică a plantelor pentru primele semne ale oricărei boli.

Simptomele vizibile sunt pete nenaturale galbene și albe de pe tufișuri. Dacă sunt depistați, strugurii trebuie tratați imediat cu medicamente care pot depăși boala.

În condițiile noastre, cele mai frecvente boli sunt:

 • Fals făinarea sau așa cum se mai numește „mucegai”, care este cauzat de ciuperci parazite. Se recomandă tratamentul cu lichid Bordeaux (sau preparate similare).
 • Cenușă sau „oidium” - după numele ciupercii care o provoacă. În acest caz, grădinarii practică stropirea viței cu sulf (sulf coloidal).

Regimul de tratament - de 2 ori: începutul lunii iunie (1) și iulie (2), în timp ce se face într-un mod complex (simultan împotriva ambelor boli cu un singur "cocktail") și, pentru a evita acarienii păianjen, se adaugă orice remediu împotriva acestuia .

Mulți dintre cei care crește struguri, printre altele, se folosește polenizarea suplimentară artificială a florilor viței de vie (cel mai simplu mod este să le scuturi într-un borcan de sticlă de litru curat). Scopul principal al lucrărilor de vară este de a ajuta strugurii „să poarte și să nască” fructele sale - fructe de pădure.

Îngrijirea strugurilor toamna

Îngrijirea strugurilor toamna

Și acum în ceea ce privește ultima etapă de toamnă a lucrărilor de îngrijire a viței de vie, când ați colectat „fructele” muncii voastre - strugurii.

În mod firesc, nevoia și scopul muncii în acest moment este să vă pregătiți în mod corespunzător plantele pentru iarnă, astfel încât să supraviețuiască în această perioadă a anului și în primăvară totul va începe de la capăt.

Pentru asta:

 • Ar trebui să se înțeleagă că, după recoltarea viței de vie, care a dat energie „copiilor” săi, devine mai slabă și trebuie susținută sau, cu alte cuvinte, să o hrănească astfel încât să compenseze energia cheltuită pe boabe.
 • De asemenea, trebuie să întăriți planta pentru a preveni atacurile de boli infecțioase și daunele cauzate de dăunători. Mai mult, după recoltare, nimic nu mai împiedică utilizarea aditivilor chimici în preparatele agrotehnice aplicate.
 • Imediat după recoltare, nu este nevoie să udăm planta, dar mai târziu, în octombrie, va fi nevoie pentru ca strugurii să se poată pregăti mai bine pentru iarnă.

Procedura de udare în acest moment este recomandată după cum urmează: se toarnă apă nu ca în timpul udării regulate, ci în canelurile pregătite.

Deci apa nu se va răspândi, ci se va așeza în aceste adâncituri, care sunt situate în locurile necesare plantei - lângă rădăcini. În același timp, nu trebuie să uităm slăbirea solului, după ce apa din jurul tufișului intră în pământ.

Pentru hrănire luați:

 • Organic amestecat cu frasin de lemn, dar în cantități mici.
 • Și, de asemenea, un strat de humus pentru acoperirea (mulcirea) solului.

O altă lucrare de toamnă este activitățile de formare a tufelor de viță de vie.

Aici este important să nu pierdeți momentul potrivit, frunzele de pe plantă ar trebui să cadă deja, iar înghețurile nu ar trebui să vină încă, altfel veți întâlni fragilitatea de iarnă a lăstarilor.

Tot în toamnă urmează produce și tunde pe vița unor astfel de lăstari care:

 • Slujit onest scopului lor și epuizat resursele lor.
 • Este deformat sau nu se desprinde bine după boală.

Deoarece iernile noastre (în majoritatea regiunilor domestice) sunt destul de reci, unele dintre lăstarii care pot fi îndepărtați (vezi mai sus) sunt cel mai bine lăsate pentru înlocuire și tăiate în primăvară, după ce tufa a trecut testul de iarnă.

În cazurile în care cultivatorul locuiește într-o zonă cu o iarnă aspră pentru struguri sau avem de-a face cu un soi de struguri care nu tolerează vremea rece, ar trebui să se acorde atenție protejării viței de îngheț.

Este recomandat aici:

 • Tăiați bucșa astfel încât să poată fi îndoită ușor de suprafața solului.
 • Se toarnă ramuri de molid pe tufișul de struguri. În cazul înghețului sever, un astfel de adăpost poate fi izolat suplimentar prin turnarea unui strat bun de zăpadă deasupra.
 • Cu alte cuvinte, în toamnă, trebuie să faceți totul pentru iernarea cu succes a viței de vie, precum și să o ajutați să-și recupereze puterea petrecută în acest sezon.

Vița de vie nu este pentru leneși. Dar această lucrare nu este niciodată neplăcută, deoarece planta are o culoare uimitoare și simbolizează viața însăși, unde cel care lucrează este recompensat de o sută de ori.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Recolta | Struguri