Gălbenele acasă într-o oală: plantarea și îngrijirea florilor

Gălbenele sunt una dintre cele mai răspândite plante ornamentale din Rusia. Sunt cultivate atât acasă, cât și în aer liber. Popularitatea acestei flori a adus îngrijiri nepretențioase, precum și înflorire lungă și muguri strălucitori neobișnuiți care vor împodobi orice grădină. Gălbenele au multe soiuri și specii. Chiar și începătorii vor putea să le cultive acasă, deoarece planta se rădăcină perfect în orice apartament.

Conţinut:

Descrierea florii, soiurilor și tipurilor

Descrierea florii, soiurilor și tipurilor

Gălbenele au fost una dintre primele flori aduse în Rusia din Europa. În diferite țări, această plantă se numește diferit. Deci, de exemplu, britanicii îl numesc Marigold, ceea ce înseamnă „aurul Mariei”. Florile au primit denumirea rusă „gălbenele” datorită suprafeței catifelate a petalelor.

Cultivarea gălbenelelor într-o oală acasă este destul de simplă.

Planta este nepretențioasă de îngrijit și nu necesită mult efort. Înflorește mult timp și abundent, prin urmare, gălbenele sunt adesea decorate cu grădini și grădini din față. Floarea are o destul de dezvoltată sistemul rădăcinăprecum și o tulpină erectă. Înălțimea florii depinde de soi. Unele soiuri de gălbenele pot atinge o înălțime de 2 m, altele nu depășesc 20 cm. Desigur, este mai convenabil să crești gălbenele subdimensionate acasă.

Frunzele pot avea diferite nuanțe de verde și orice formă, în funcție de tipul și varietatea plantei. Inflorescențele pot fi simple, duble și semi-duble. Există, de asemenea, multe nuanțe de gălbenele: galben, portocaliu, roșu. Există flori care combină mai multe nuanțe simultan.

Cele mai comune soiuri de gălbenele sunt:

 • African. Acestea sunt plante scurte, cu muguri mari. Sunt cultivate cel mai adesea pe balcoane și în grădini, deoarece arată foarte frumos și luminos. În înălțime, pot ajunge la un metru, în funcție de soi. Înfloresc foarte mult timp și magnific. Florile pot fi duble sau semi-duble.
 • Limba franceza. Această specie are flori puțin mai mici, precum și lăstari laterali deviați în lateral. Înălțimea maximă a florii este de jumătate de metru. Mugurii sunt adesea multicolori, combinând nuanțe galbene și portocalii.
 • Cu frunze înguste. Acestea sunt tufișuri compacte cu flori mici și verdeață densă. Înfloresc foarte abundent, înflorirea se oprește odată cu primul îngheț. În înălțime, un astfel de tufiș rareori ajunge la mai mult de jumătate de metru.
 • Radiant. Această plantă mai este numită tarhon mexican. Seamănă cu un tufiș scurt, cu frunze ascuțite și muguri mici de culoare galbenă, care, când sunt uscați, pot fi folosiți ca coloranți alimentari. Frunzele sunt folosite la gătit ca înlocuitor pentru tarhon.

Această floare este cultivată nu numai în scopuri decorative. Gălbenele au proprietăți curative. Un decoct din această floare a fost folosit pentru a trata bolile oculare și diabetul zaharat. Se folosește și ca condiment, adăugat la marinate.

Plantarea și îngrijirea răsadurilor

Plantarea și îngrijirea răsadurilor

Plantarea și creșterea gălbenelelor acasă este destul de simplă. Puteți crește această floare nepretențioasă într-un ghiveci acasă, precum și să semănați imediat în teren deschis sau să pregătiți răsaduri. Gălbenele sunt destul de rezistente la frig, deci nu se tem să planteze pe teren deschis. Cu toate acestea, în ciuda rezistenței la frig, gălbenele nu le place congelarea.Puteți semăna semințe într-un loc permanent la temperaturi de peste 5 grade.

Puieții nu au nevoie de protecție specială, cum ar fi pelicule și adăposturi, dar trebuie să fie asigurați cu o îngrijire minimă. Atunci când plantați, este important să respectați câteva reguli:

 1. Timpul de însămânțare a semințelor este determinat individual. Pentru răsaduri, alegeți martie-aprilie. Dacă semințele trebuie să fie semănate direct în teren deschis, este mai bine să faceți acest lucru la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, când înghețul nu va reveni cu siguranță. În regiunile calde, plantarea se poate face cu câteva săptămâni mai devreme.
 2. Este foarte convenabil să crești răsaduri acasă. Pot fi plantați deja în floare (gălbenele încep să înflorească în 1-2 luni), formând paturi de flori.
 3. Dacă gălbenele sunt cultivate nu pentru teren deschis, ci pentru casă, cel mai bine este să semeni semințe în toamnă, atunci în primăvară vor apărea primii muguri, care se vor încânta cu înflorirea lor mult timp.
 4. Solul pentru însămânțare ar trebui să fie ales ușor, liber și fertil. Este de dorit să conțină turbă și nisip spălat. Nu uitați de drenaj.
 5. Pentru a evita contaminarea, solul poate fi tratat cu o soluție de permanganat de potasiu sau aburit. Solul cumpărat din magazin nu trebuie, de obicei, să fie prelucrat.
 6. Cel mai bine este să alegeți o oală sau un recipient de plastic. Solul trebuie să fie ușor umed. Sunt făcute caneluri mici, nu mai adânci de 1 cm. Semințele trebuie turnate cu atenție în ele. Ar trebui să existe o distanță de 2-3 cm între semințe.
 7. Oala trebuie păstrată la o temperatură nu mai mare de 25 de grade. În câteva zile, vor apărea muguri. Cu toate acestea, dacă semințele sunt vechi, procesul poate dura până la o săptămână.

Nu este necesară nicio îngrijire specială pentru gălbenele. Este suficient să udăm periodic răsadurile, astfel încât solul să nu se usuce. Când primele 2-3 frunze apar pe răsaduri, acestea pot fi plantate în ghivece separate. Grădinarii cu experiență susțin că gălbenele pot fi salvate chiar și în caz de îngheț. Dacă le acoperiți cu folie alimentară, acestea vor supraviețui frigului și vor deveni mai puternice.

Îngrijirea florilor acasă

Îngrijirea florilor acasă

Chiar și cel mai leneș cultivator va putea crește gălbenele înflorite acasă. Această plantă se adaptează cu ușurință la orice condiții și nu provoacă probleme speciale la creștere. În același timp, florile frumoase pot fi folosite în scopuri cosmetice și medicale. Gălbenelele se simt minunat pe un pervaz ușor, la umbră sau umbră parțială, dar lumina le oferă mai multă putere pentru înflorirea luxuriantă.

Pentru a crește gălbenele acasă, este suficient să urmați câteva reguli simple:

 • Ca orice plantă, gălbenele au nevoie udare... Acestea trebuie udate în fiecare zi în timpul sezonului cald și în restul timpului, pe măsură ce solul se usucă. Gălbenele tolerează, de asemenea, bine seceta, dar aspectul lor în acest caz se deteriorează semnificativ.
 • Pentru ca planta să înflorească magnific și să crească mai bine, periodic solul trebuie slăbit. Acest lucru va asigura rădăcinilor oxigen și umezeala necesară. Totuși, slăbirea trebuie făcută foarte atent pentru a nu deteriora sistemul rădăcină.
 • Pe măsură ce înflorirea progresează, este recomandabil să îndepărtați cu grijă mugurii ofiliți. Acest lucru va face loc noilor muguri și le va oferi mai multă lumină.
 • Acasă, solul din ghiveci se epuizează destul de repede. Nu este nevoie să schimbați în mod constant tot solul și să replantați planta, dar trebuie să o hrăniți. Există o selecție largă în magazine specializate îngrășăminte minerale.
 • De regulă, gălbenele înfloresc până la sfârșitul toamnei, dar înflorirea lor poate scădea la mijlocul verii. Pentru a provoca un nou val de înflorire, trebuie să tăiați tufișurile.
 • După ce gălbenelele au înflorit, le puteți colecta petalele și semințele. Dacă este planificată plantarea ulterioară a semințelor, atunci trebuie să le selectați pe cele mai mari și uniforme.

Cu îngrijire adecvată, gălbenele cresc rapid și înfloresc destul de mult timp. O perioadă scurtă de înflorire indică lipsa de substanțe nutritive sau umiditate.

Galbenelele nu sunt doar flori frumoase, ci și utile.

Părți din această plantă conțin o substanță care respinge moșii, astfel încât este plantată în paturi de flori vara, iar mugurii uscați sunt aruncați într-o groapă de compost.Mulți oameni folosesc petale de gălbenele în scopuri cosmetice, tratează pielea inflamată, acneea și acneea. De asemenea, puteți face o baie cu ei pentru a scăpa de depresie. Petalele de gălbenele sunt, de asemenea, utilizate în scopuri medicinale, de exemplu, pentru tratarea paraziților intestinali.

Posibile probleme de creștere

Posibile probleme de creștere

Probleme în creștere gălbenele apar destul de rar. Nu necesită îngrijire complexă, se adaptează cu ușurință la condițiile de viață și eliberează în mod independent substanțe care resping dăunătorii.

În ciuda rezistenței semnificative, gălbenele se pot confrunta cu următoarele boli și dăunători:

 1. Blackleg. Aceasta este cea mai frecventă boală de gălbenele. Începe cu o ușoară înflorire ușoară la baza tulpinii. Apoi, această placă se întunecă și seamănă cu petele negre. Aceasta înseamnă că începe procesul de descompunere. Este imposibil să oprești decăderea, planta va muri. Trebuie săpată împreună și de rădăcină și aruncată sau arsă. Solul trebuie lucrat fungicid... Dacă boala a lovit mai multe flori simultan, trebuie să stropiți solul în ghiveci cu cenușă. Dacă acest lucru nu funcționează, singura soluție este transplantul de plante sănătoase.
 2. Boli virale. Bolile virale apar în lăstari de gălbenele îngălbenite și deformate. Punctele negre pot fi văzute pe frunze și lăstari, care vor crește rapid în dimensiune. Este foarte dificil să vindeci astfel de boli. Pentru a evita contaminarea altor plante, floarea trebuie îndepărtată împreună cu rădăcina.
 3. Acarianul păianjen. Cel mai adesea, acest dăunător poate fi găsit pe o plantă tânără. De îndată ce umiditatea aerului scade, începe să atace gălbenele. În primul rând, acarianul păianjen atacă frunzele tinere. Încep să se ușureze și să se usuce în mod vizibil. Pe tulpini și frunze, apare o floare albă caracteristică unui acarian păianjen. Acest dăunător nu-i place umezeala. Pulverizarea regulată a frunzelor va servi ca o excelentă prevenire a bolilor. Pulverizarea cu infuzie de tutun și săpun de rufe vă va ajuta să scăpați de căpușă.

Rar puteți vedea dăunători pe gălbenele. Merită să ne amintim că, cu o îngrijire adecvată, probabilitatea de boală este redusă la minimum. Principalele metode de prevenire sunt cultivarea solului la plantarea semințelor, precum și respectarea regimului de umiditate. Cel mai adesea, gălbenele încep să se îmbolnăvească cu udare abundentă sau insuficientă. Pentru a detecta în timp util boala și a lua măsuri, trebuie să examinați în mod regulat plantele pentru diverse pete și leziuni.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Categorie:Flori | Gălbenele
Avatarul utilizatorului Evgesh

O, am uitat complet de aceste frumuseți minunate - cu siguranță, vă puteți mulțumi cu ele acasă! Mai ales atrași de gălbenele „africane”, sunt încă mai mari. Odată crescute în grădină, dar au murit, putrezite, - am crezut, inundate, acum înțeleg că erau bolnavi. Îl voi planta!

Avatar Goshia

Galbenelele sunt flori foarte nepretențioase. Le plantez în teren deschis pe site. Aceste flori nu necesită îngrijiri speciale, plantez semințe în pământ, le ud regulat și în curând apar flori frumoase portocalii.

Avatar utilizator Tigranyan

Plantez gălbenele în cabana mea de vară de-a lungul întregii cărări de-a lungul grădinii saz de-a lungul marginilor ei. Au declanșat foarte bine plăcile de pavaj. Funcțional și frumos. Nu plantăm gălbenele acasă și nu intenționăm, preferăm violetele.