Zopnik tuberos și proprietățile sale utile

Un zopnik peren, erbaceu, periculos, tuberculos, poate fi găsit în poieni și marginile pădurii, în stepă și pe versanții munților. Este distribuit în toată Eurasia, de la Marea Neagră până în China. Pe rădăcinile lungi ale plantei, se formează îngroșări-noduli, care se reflectă în numele său. Partea aeriană, care conține acid ascorbic, taninuri, alcaloizi și minerale, precum și tuberculii săi, bogate în saponină, au proprietăți curative. Iarba trebuie recoltată în perioada de înflorire (iunie-august), iar rădăcinile cu tuberculi - toamna și primăvara.

Astăzi, zopnikul tuberos poate fi cumpărat de la orice farmacie, deoarece proprietățile sale curative sunt recunoscute nu numai de medicina tradițională, ci și de cea oficială. Infuziile acestei plante sunt utilizate pentru tratarea gastritei și a ulcerului gastric, a tuberculozei și bronșitei, icterului, diareei, hemoroizilor, bolilor feminine, convulsiilor, durerilor de cap. Au proprietatea de a îngusta vasele de sânge și de a crește coagularea sângelui. Puteți presăra rănile purulente cu pulbere uscată din rădăcini, are un efect antimicrobian. Un decoct de tuberculi este bun pentru diareea sângeroasă. Un amestec de ulei de sunătoare și decoct de zopnik tratează în mod eficient ulcerele de stomac.

Utilizarea tuberculoaselor zopnik este posibilă nu numai în scopuri medicinale. Tuberculii au un gust picant, sunt consumați fierți și prăjiți. În general, rădăcinile se păstrează mult timp, dar dacă sunt zdrobite până la starea de făină, atunci clătitele și clătitele delicioase pot fi gătite toată iarna. Frunzele uscate de zopnik sunt folosite pentru a prepara un ceai liniștitor și reparator.