Ce plante cresc pe solurile acide și cum se identifică?

După ce a plantat o plantă într-o anumită zonă, grădinarul așteaptă o creștere exuberantă și o dezvoltare activă. Dar după un timp arbustul nu este ceva ce nu se poate dezvolta, începe să se ofilească și să moară. Care ar putea fi motivul? În aciditatea solului. Uneori, unele plante necesită un nivel specific de pH. Numai prin respectarea structurii necesare germinării și fructificării și aciditatea solului puteți obține rezultate pozitive în cultivare.

Conţinut:

Aciditatea solului - ce este?

Aciditatea solului - ce este?

Aciditatea solului se caracterizează printr-un indicator la care nivelul ionilor liberi de hidrogen acumulat în pământ, din reacțiile chimice care au avut loc, se acumulează semnificativ sau, dimpotrivă, scade. Acest proces determină aciditatea solului.

Un mediu acid nu este potrivit pentru majoritatea tufișurilor de legume și a plantelor de boabe.

În sol, aciditatea este combinată cu nutrienți. Dar, datorită faptului că cultura nu este compatibilă cu mediul, rădăcinile sale nu sunt capabile să absoarbă nutrienții disponibili în substratul solului. Datorită acestui proces, are loc moartea arbuștilor.

O perioadă lungă de precipitații contribuie la levigarea acidității din sol, astfel se produce procedura de epuizare a solului, care permite plantei să înceapă să se dezvolte. Unele îngrășăminte minerale, atunci când sunt aplicate mult timp, pot acidifica solul într-o oarecare măsură, ceea ce este un rezultat nefavorabil pentru un răsad tânăr.

Dacă planta continuă să se ofilească, se observă o combinație a tuturor proceselor negative pentru arbust, ceea ce duce la moartea acesteia. În acest caz, nu ezitați. Este necesar fie să transplantăm cultura până când își pierde complet toată puterea pentru creștere, fie să dezoxidăm solul.

Ce flori le place solul acid?

Ce flori le place solul acid?

Complotul personal nu are întotdeauna aciditatea necesară. Unele grădini sunt neutre la pH, altele sunt acide. Nu toate plantele pot trăi pe astfel de soluri, dar emit mai multe flori care nu pot trăi pe medii alcaline sau neutre, au nevoie de o aciditate crescută a solului:

 • Iubește solul acid lupin... Cu un mediu pH bun, creșterea sa poate ajunge până la 1,2 metri în momentul înfloririi în iunie. În plus, lupinul este un gunoi de grajd verde excelent, care nu numai că saturează în mod independent solul cu azot în timpul creșterii, dar și după înflorire și dezgropat împreună cu solul, contribuie la o creștere a nutrienților în sol.
 • Frumusețea ține pasul cu lupinul hortensie... Pentru a obține o nuanță bogată de roz sau un albastru închis original, planta ar trebui hrănită cu aditivi speciali care cresc mediul acid din sol.

Pe lângă acești reprezentanți strălucitori ai pH-ului acid al mediului, există o listă de plante care nu pot germina pe substraturi alcaline din sol:

 • Bujori - preferă solurile foarte acide care consumă umezeală, le întind până la 1,5 înălțime pe astfel de teritorii.
 • Floarea-soarelui (reală și decorativă) - poate ajunge până la 2 m înălțime, în timp ce o astfel de decorare a grădinii va deveni un adevărat punct culminant al parcelei personale.
 • Nasturtiums - cu cât mediul este mai bun pentru ele, cu atât florile vor fi mai strălucitoare și cu atât va fi mai bogată placa de frunze, iar trunchiul se va ondula pe toată perioada verii.
 • Trandafiri - acest lucru poate fi o surpriză pentru mulți, dar regina grădinii iubește pH-ul crescut din grădină.
 • Mac de grădină - pe acest tip de sol se va revolta nu numai cu înflorire, ci și cu frunze verzi superbe.
 • Purslane este acoperirea solului - inflorescențele sale strălucitoare vor împleti complet toate zonele libere ale teritoriului acid.

Pe lângă aceste flori și plante cunoscute, acestea cresc cu plăcere pe soluri acide. ferigi, Cassiopeia, diverse specii crizanteme, zinnii elegante, floricele de porumb, uita-ma-nu, erica... Nu-și vede existența fără un pH crescut magnolie... Astfel, un număr mare de plante cresc pe sol acid, trebuie doar să știți care sunt speciile și să le plantați corect.

Ce tufișuri și copaci cresc pe soluri acide?

Ce tufișuri și copaci cresc pe soluri acide?

Atunci când plantați pomi de grădină și tufe de fructe și fructe de pădure, trebuie să țineți cont de locația lor până la sol. Unele culturi nu supraviețuiesc deloc pe soluri puternic acide, altele, de exemplu, o pere, se obișnuiesc în cele din urmă cu aciditatea și chiar dau o recoltă mare.

Se disting următorii copaci, care nu se tem de mediul cu pH scăzut de pe sit:

Majoritatea acestor plante necesită un pH cuprins între 5,5 și 6,5. Dacă pentru aceste plante este selectat un sol neutru sau alcalin, cel mai adesea acest lucru nu le convine, ceea ce duce la dezvoltarea bacteriilor patogene.

Astfel, pentru ca arbustul să se dezvolte corect, nivelul acidificării solului trebuie determinat înainte de plantare. În unele cazuri, dacă indicatorul optim este insuficient, acidificarea substratului solului se efectuează cu preparate speciale sau mijloace improvizate.

Ce legume iubesc solul acid?

Ce legume iubesc solul acid?

În majoritatea cazurilor, aciditatea crescută afectează negativ culturile de legume. Pe un astfel de substrat, legumele sunt adesea afectate de diverse bacterii de diferite origini și nu pot exista mult timp.

Există 4 grupuri care subdivizează toate plantele vegetale în iubitori de aciditate ridicată și, dimpotrivă, adversari complet:

 • Primul grup - oponenți înfocați ai nivelului scăzut al pH-ului: specii varză, Sfeclă roșie.
 • Al doilea grup este ideal pentru solurile ușor acide: leguminoase, vânătă, pepene.
 • Al treilea grup - conține legume care se simt în mod normal în aciditate moderată: culturi de dovleac, ridiche, plante de tomate, morcov.
 • Al patrulea grup - această listă include plante care se înțeleg bine pe soluri acide: verde și cartof.

Este important dacă se efectuează calcarea - pentru a crește artificial alcalinitatea solului, apoi după ce cartofii plantați vor dobândi în curând o boală neplăcută - crustă. Prin urmare, nu se recomandă efectuarea unor lucrări speciale pentru creșterea nivelului de pH al mediului în anumite zone în care ar trebui să crească culturile care nu acceptă o reacție alcalină.

Cum se determină aciditatea solului?

Cum se determină aciditatea solului?

Există diverse moduri de a determina ce mediu este pe site. Există următoarele metode pentru a identifica cu precizie care este aciditatea solului din grădină:

 1. Buruienile sunt cea mai bună metodă de identificare a compoziției solului. Dar bazându-ne doar pe rezultatele propriei percepții vizuale, există posibilitatea de a greși. Dacă crește în grădină urzica iar lucerna sau bindweed de diferite culori crește bine, atunci un astfel de sol este considerat alcalin. Altfel, dacă măcrișul calului, mușchiul, coada calului apare pe pământ peste tot și peste tot, mentă, păduchi de lemn, Ivan da Marya, buttercup - aceasta indică aciditatea crescută a acestui substrat al solului.
 2. Dispozitive - pentru determinarea exactă în industrie, au fost produse dispozitive speciale - pH-metre. Sunt disponibile ca dispozitive portabile care vă permit să identificați rapid alcalinitatea pământului. Pentru ao utiliza, îndepărtați toate resturile din zona analizată, umeziți solul uscat cu apă și așteptați până când înmoaie bine tot solul. Tija aparatului trebuie ștearsă cu o cârpă curată și introdusă cel puțin 15 cm în sol. Pentru un indicator mai precis, solul de lângă dispozitiv ar trebui să fie compactat special. Pentru rezultatul corect, trebuie să efectuați 2-3 verificări pe diferite părți ale întregului perimetru și să afișați valoarea medie.
 3. Cu ajutorul testelor de turnesol - acestea sunt vândute în magazine specializate de flori. Pentru a verifica, trebuie să dezgropați solul în zona necesară folosind o lopată la un nivel de cel puțin 25 cm. De acolo, luați câteva grame de pământ, de preferință de pe peretele prezentării verticale, pentru a fi sigur că acesta nu este stratul superior care s-a prăbușit în timpul săpăturilor, ci straturile interioare. Apa distilată trebuie achiziționată pentru a elimina orice efecte secundare din rezultate cu apă obișnuită sau de izvor. Dacă acest lucru nu poate fi obținut, atunci apa obișnuită ar trebui să fie fiartă bine. Dacă la coborârea hârtiei de turnesol nu schimbă culoarea, atunci lichidul este potrivit pentru utilizare. Pământul luat din grădină este plasat într-o pungă de cârpă și coborât în ​​apa pregătită pentru o perioadă de 15 minute. Apa trebuie să fie de 5 ori mai mare decât solul luat (75 ml la 15 g de sol). După aceea, coborâți banda cu indicatorul timp de 1-3 secunde. Va începe instantaneu să schimbe culoarea. După aceea, trebuie să aduceți bucata de hârtie care a reacționat la cutie, unde este marcat pH-ul mediului.

Astfel, identificarea mediului unui anumit site nu este atât de dificilă pe cât pare la prima vedere. În plus, puteți lua un eșantion de substrat al solului și îl puteți lua pentru o examinare completă.

Aciditate scăzută - ce să faci?

Aciditate scăzută - ce să faci?

Dacă aciditatea este prea mică, este considerată alcalină. Acesta din urmă dăunează răsadurilor - încetează să se dezvolte, se ofilesc. De asemenea, frunzele plantelor fructifere încep să se îngălbenească și să cadă. Aceasta se caracterizează printr-o deficiență a substratului de mangan, fier, zinc și cupru, precum și fosfor.

Pentru a crește aciditatea, efectuați următoarele activități:

 • Se aduce turba.
 • Dezgropați solul împreună cu gunoi de grajd sau humus.
 • Utilizarea ramurilor de molid sub formă de mulci nu numai că acidifică solul, ci îl satură și cu substanțe utile.
 • Ureea are un efect benefic - nu numai că reduce cu ușurință indicele de alcalinitate, dar și este îngrășământ mineral.

Nu merită să măriți aciditatea în salturi bruște. Acest lucru nu numai că va afecta negativ plantele, dar poate distruge complet copacii și arbuștii. Măsurile care cresc pH-ul sferei trebuie efectuate cu atenție și treptat.

Aciditate ridicată a solului - cum să o reduceți?

Aciditate ridicată a solului - cum să o reduceți?

Aciditatea ridicată afectează negativ aproape toate culturile. Acesta relevă o încălcare a raportului dintre proteine, carbon, azot și apă. În astfel de ținuturi există o densitate mare, sunt grele. Din acest motiv, umiditatea nutrienților și oxigenul necesar sunt greu de pătruns până la rizomii plantelor plantate.

În plus, substratul conține o cantitate crescută de fier, zinc, fosfor, mangan. O cantitate mare din aceste microelemente blochează dezvoltarea normală a majorității culturilor. Datorită acestui fapt, un număr semnificativ de diverse bacterii care cauzează boli se acumulează în sol.

Pentru a reduce aciditatea ridicată, se utilizează făină de dolomită, var de pulbere, marnă, precum și var de var.Pentru a reduce nivelul pH-ului, grădinarii amestecă solul cu o cantitate mare de agent selectat, distribuind uniform întregul substrat pe sit. Această procedură se efectuează o dată la 3-6 ani. După eveniment, dezoxidarea solului se efectuează în următoarele 3-4 luni.

Puteți utiliza, de asemenea frasin de lemn, care nu numai că reduce delicat solul acid, ci și introduce elemente benefice în sol.

Astfel, pentru creșterea normală a majorității copacilor, a culturilor fructifere și a diferitelor flori, este mai bine să selectați un sol cu ​​aciditate neutră. Dar, pentru anumite, care necesită un mediu crescut sau scăzut, există recomandări cu privire la modul de creștere a acestui indicator.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Categorie:Pamantul | Pamantul
Lera1 avatar

Se pare că solul acid este cel mai iubit de flori, dar trandafirul este de asemenea util, mai ales atunci când crește sub forma unui șold. Șoldurile se pot prepara sub formă de ceai și beți.