Tehnologia cultivării morcovului: plantare, îngrijire și combaterea dăunătorilor

Morcovii sunt o legumă sănătoasă care poate crește nivelul hemoglobinei. Pentru a crește randamentul acestei legume, este necesar nu numai să cunoașteți, ci și să respectați tehnologia cultivării morcovului.

Conţinut:

Descrierea morcovilor

Descrierea morcovilor

Morcovii sunt o legumă destul de rezistentă la frig, care poate tolera cu ușurință înghețurile la 0 și -3 grade. De aceea se face plantarea acestei legume mai ales la începutul primăverii... Morcovii pot germina la temperaturi de 4-6 grade. Această plantă va crește cel mai benefic în intervalul de temperatură de 18-25 de grade.

Pentru ca cultura rădăcinii să se formeze și să crească pe deplin, este necesar ca această plantă să ofere o temperatură de 18-21 grade.

Dacă morcovii sunt crescuți în condiții de temperaturi ridicate și lipsă de umiditate, atunci gustul lor se va deteriora semnificativ. Morcovii sunt plante destul de exigente. De aceea trebuie plantat în locuri însorite. În caz contrar, această legumă va crește și se va dezvolta foarte prost.

Această plantă trebuie, de asemenea, să asigure o umiditate regulată și moderată, care va afecta în mod favorabil mărimea fructului și gustul acestuia. În cazul în care, în perioada de formare a recoltei de rădăcină, umiditatea fluctuează destul de brusc, atunci se va crapa. Morcovii se caracterizează prin prezența frunzelor disecate, care le permite să transfere ușor umezeala din aer. De asemenea, această plantă se dezvoltă foarte prost cu o lipsă de oxigen.

Plantarea morcovilor

Plantarea morcovilor

Plantarea acestei plante poate fi efectuată atât în ​​toamnă, cât și în primăvară. Morcovii se propagă exclusiv prin semințe. Pentru plantarea de primăvară a acestei legume, aceasta trebuie făcută toamna. Pentru aceasta, solul este săpat la o adâncime de aproximativ treizeci de centimetri. Dacă solul în care este planificată plantarea morcovilor este destul de greu și gros, atunci este necesar să-l subțire cu rumeguș și nisip. În primăvară, puteți adăuga îngrășăminte minerale în sol.

Secrete în creștere:

 • Semințele de morcov au o rată de germinație foarte mică (aproximativ 50-60 la sută). Pentru a crește similitudinea unei plante date, este necesar să selectați doar semințe mari. Semințele trebuie depozitate cel mult un an, altfel nivelul asemănării lor poate scădea semnificativ.
 • Primăvara, plantarea semințelor trebuie făcută cât mai devreme posibil, în timp ce există o cantitate mare de umiditate în sol. Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de + 18- + 25 grade. Dar puteți planta această plantă la temperaturi mai scăzute. În același timp, trebuie să fii sigur că morcovii nu vor fi înghețați până la -5 grade, deoarece pot muri.
 • După plantarea plantei, solul trebuie compactat, ceea ce îi va permite să iasă mult mai devreme și mai bine.
 • Când plantați morcovi toamna, fructele sale se vor coace până la mijlocul verii.Fructele acestei legume atunci când sunt plantate toamna sunt foarte mari și suculente, dar nu pot fi păstrate mult timp.
 • Cea mai favorabilă lună pentru plantarea acestei legume este noiembrie. Acest lucru se datorează faptului că nu poate exista dezgheț în această perioadă. În caz contrar, morcovii pot să încolțească și să înghețe sub influența înghețului.
 • Pregătirea paturilor trebuie făcută în avans, înainte ca pământul să înghete și să se transforme în piatră.
 • Semințele pentru plantare toamna nu trebuie să fie înmuiate. Trebuie să fie uscate, altfel pot germina în avans. Când plantați morcovi în toamnă, adâncimea brazdei ar trebui să fie de aproximativ 1-3 centimetri. Distanța dintre rândurile acestei plante ar trebui să fie de cel puțin 15 centimetri.
 • După plantarea semințelor în pământ, acestea trebuie stropite cu un strat de pământ moale și nu înghețat. Solul trebuie să fie compactat și acoperit cu zăpadă. În cazul în care nu este zăpadă, morcovii pot fi acoperiți cu frunziș sau folie de protecție. După topirea zăpezii, puteți face o seră, care va accelera semnificativ creșterea morcovilor.

Caracteristici ale îngrijirii morcovului

Caracteristici ale îngrijirii morcovului

În primul rând, această legumă trebuie să asigure o udare moderată și în timp util. Această plantă poate tolera cu ușurință seceta, dar în același timp fructele sale devin destul de dure și au fibre. De asemenea, își pot pierde gustul. Cu udarea excesivă, se observă o creștere excesivă a vârfurilor, în timp ce culturile de rădăcini cresc și se dezvoltă destul de slab.

În cazul în care vremea este însorită, atunci udarea trebuie asigurată de 1-2 ori pe săptămână.

În acest scop este necesar să folosiți un vas de udat. Este necesar să turnați nu mai mult de 3-4 litri de apă pe metru pătrat. După începerea fazei de recoltare a rădăcinilor, planta trebuie udată o dată pe săptămână la 10 litri pe metru pătrat.

În cazul în care vârful fructului acestei plante se află deasupra solului, atunci sub influența razelor solare directe, solanina se va acumula în ea. Aceasta este substanța care va conferi amărăciune fructului. Pentru a evita acest lucru, este necesar să strângeți morcovul în timp ce îl debarasați.

Fertilizarea morcovilor:

 1. Morcovii sunt destul de receptivi la îngrășămintele minerale. Au un efect benefic asupra creșterii și gustului fructelor acestei plante.
 2. Îngrășăminte sub formă de gunoi de grajd trebuie aplicat toamna. În acest caz, gunoiul de grajd trebuie să fie foarte bine decojit, altfel va deveni un sol fertil pentru reproducerea unui astfel de dăunător ca o muște de morcov.
 3. Fertilizarea principală pentru morcovi trebuie făcută toamna.
 4. În timpul creșterii morcovului, este necesar să se facă două pansamente. Primul este produs atunci când apar 2-3 frunze pe plantă, iar al doilea - când apar 3-4 frunze. Pansamentul superior se aplică prin irigare prin picurare.

Pentru a evita diverse boli și dăunători ai plantei, este necesar să se subțire morcovii. Această acțiune se execută atunci când apar două sau trei frunze. Distanța dintre morcovi individuali ar trebui să fie de 1 până la 2 centimetri. Cu această procedură, puteți crește semnificativ creșterea fructelor și crește randamentul morcovilor.

Protejarea morcovilor de boli și dăunători

Protejarea morcovilor de boli și dăunători

Pentru a evita pierderi semnificative în calitatea și cantitatea culturii, este necesar să protejați această legumă de o varietate de boli și dăunători.

Cel mai adesea această plantă astfel de dăunători afectează:

 • Zbura morcovului.
 • Cârtiță.
 • Medvedka.
 • Afide.
 • Scoopuri.
 • Viermi de sârmă.
 • Limaci.

Larvele cu muște de morcov sunt cel mai periculos dăunător al acestei plante. Când sunt afectate de acest dăunător, frunzele de morcov capătă o nuanță roșiatică și se estompează foarte repede la soare.

Pentru ca muștele morcovului să nu-și depună ouăle în sol, este necesară subțierea în timp util a acestei legume.

Mușca morcovului este, de asemenea, capabilă să atace culturile rădăcinoase care privesc de la sol. Acest dăunător face mișcări în culturile rădăcinoase, care putrezesc în timp.

Este destul de dificil să faci față acestui dăunător. Musca morcovului are două generații pe sezon. Generația de primăvară începe să strice recolta de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii mai. Această generație afectează frunzele plantei, ceea ce afectează negativ creșterea și dezvoltarea acesteia. În luna august, apare a doua generație a muștei morcovului, care este capabilă să afecteze fructele morcovului. Ca măsură preventivă, este necesar să crească morcovi într-o zonă foarte bine ventilată. La primele semne ale apariției acestui dăunător, este imperativ să tratați morcovii cu insecticide.

Afidele atacă morcovii în timpul sezonului uscat.

În acest caz, frunzele plantei sunt capabile să se îndoaie, în urma cărora rămân în urmă în creștere. Metodele de combatere a acestui dăunător sunt udarea în timp util a morcovului, precum și tratarea acestuia cu insecticide. Pentru a preveni apariția unui urs, este necesar să arăm în mod regulat adânc această legumă.

Afectați negativ rădăcinile acestei legume asemenea boli, Cum:

 • Putregai negru
 • Putregai alb
 • Fomoz
 • Putregai gri etc.

În cazul în care, la depozitarea acestei legume, este produsă în condiții de umiditate ridicată, atunci putrezirea bacteriană o poate ataca. Când sunt afectate de această boală, culturile rădăcinoase se caracterizează prin slăbiciune și apă, precum și prin prezența unui miros neplăcut. Agenții cauzali ai tuturor bolilor unei plante date pot fi transmise prin sol și se dezvoltă sub influența umidității excesive a solului.

Recoltare

Recoltare

Este necesar să începeți recoltarea morcovilor:

 • Toamna, cu condiția ca temperatura aerului să scadă la + 7- + 8 grade.
 • Recoltarea trebuie făcută înainte de apariția înghețului, deoarece după ce se află la temperaturi sub zero, culturile rădăcinoase se pot deteriora.
 • Morcovii ciorchini trebuie recoltați împreună cu vârfurile. Cu ajutorul blaturilor, din aceasta se fac ciorchini.
 • Soiurile care se coc puțin mai târziu trebuie recoltate într-un mod semi-mecanizat.
 • Pentru a evita crăparea culturilor rădăcinoase, este necesar să ne asigurăm că acestea nu sunt deteriorate în timpul recoltării.

Dacă culturile de rădăcină de morcov nu au zgârieturi și răni, atunci vor fi mult mai rezistente la boli, ceea ce le va permite păstrează suficient de mult timp... Depozitarea acestei legume trebuie efectuată în grămezi înguste, joase sau în beciuri.

Cea mai optimă opțiune de depozitare pentru această legumă sunt frigiderele, care sunt capabile să mențină întotdeauna temperatura optimă. Dacă această legumă este prevăzută cu o temperatură de + 2- + 5 grade, atunci va fi păstrată 2-3 luni, iar la o temperatură de 0- + 1 grade, durata de valabilitate a acesteia va dura până la 4-6 luni.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Legume | Morcov