Zambila: plantarea și îngrijirea florilor în grădină

Apariția primelor flori imediat după topirea zăpezii este un eveniment important în procesul trezirii naturii după hibernare. De obicei, primule de grădină sunt plante bulbice. Unul din ei zambilăcare își datorează popularitatea crescătorilor olandezi. Ei sunt lideri în cultivarea florilor ornamentale.

Deși Olanda este considerată centrul cultivării zambilelor, găzduiește țările din Orientul Mijlociu și Mediterana. Inflorescențele strălucitoare de diferite nuanțe au devenit un decor al grădinii de primăvară la toate latitudinile globului. Dar capriciozitatea unei flori necesită îndemânare și cunoaștere a cultivării și îngrijirii acesteia.

Conţinut:

Zambila - caracteristici structurale

Zambila - caracteristici structurale

În inima zambilă - un bulb format din frunze inferioare suculente. O tulpină de cel mult treizeci de centimetri înălțime se îndepărtează de ea. Este o continuare a bazei bulbice - partea inferioară. De îndată ce înflorește zambila, tulpina, împreună cu frunzele în formă îngustă, se usucă și cade. În același timp, se formează un mugur în interiorul bulbului, care se va transforma ulterior într-o nouă plantă. Ea este ca baza florii anului viitor. În plus, bulbii pentru bebeluși apar în colțurile frunzelor inferioare, sunt utili pentru reproducerea zambilelor.

Florile plantei sunt colectate în inflorescențe cilindrice sau conice.

Pâlnia în formă de clopot a periantului este decorată cu lobi de petale, frumos îndoite spre exterior. Florile sunt caracterizate atât de forme simple, cât și de forme duble. Culoarea inflorescențelor se distinge printr-o paletă largă de nuanțe - alb, roșu, galben, albastru, liliac.

După ce florile s-au uscat, în locul lor se formează un fruct cu trei cuiburi. Fiecare dintre ele ascunde două semințe cu o coajă delicată. În ciuda perioadei scurte de înflorire, zambilele sunt crescute de toți grădinarii care înțeleg multe despre frumusețe și design.

Cele mai bune soiuri și tipuri de flori pentru creștere

Cele mai bune soiuri și tipuri de flori pentru creștere

Istoria culturii bulbice de reproducere are mai mult de patru secole, prin urmare, sunt cunoscute aproape treizeci de specii de plante. Biologii au crescut cinci sute de soiuri de zambile, diferind prin forma florii, timpul de înflorire, culoarea inflorescențelor.

Se poate remarca distribuția celor mai bune tipuri de plante bulbice:

 • Printre zambile albastre, o varietate populară de dezvoltare timpurie este Maria, care înflorește timp de șaisprezece zile. Pe petalele sale de culoare albastru închis, dungi longitudinale sunt desenate într-un ton violet. Florile albastru deschis ale Reginei Bluesului stau pe tulpină timp de două săptămâni, atrăgând insecte cu un miros slab.
 • Specii frumoase de flori de liliac. Bismarck are o bandă longitudinală strălucitoare de ton întunecat pe un fundal palid. Iar Indigo King atrage prin florile sale strălucitoare de nuanță negru și violet, care se află pe săgeata lungă de cincisprezece centimetri.Soiul Blue Magic se distinge prin petale violete cu o nuanță violetă.
 • Zambilele roz sunt frumoase și nobile. Anna Maria posedă sensibilitatea roșii unei tinere fete. Gertrude se caracterizează prin strălucirea inflorescențelor roz închis.
 • Dintre speciile de zambile roșii, varietatea timpurie Victoria cu inflorescențe roșii-roz, Scarlett de înflorire medie cu plante de miere dublu roșu aprins, este răspândită.
 • Delicatetea florilor albe se vede în Madame Sophie, Snow Crystal. Ele aparțin speciilor de pământ cu o înălțime de douăzeci și trei până la douăzeci și opt de centimetri. Perioada de înflorire este de aproximativ douăzeci de zile.
 • Zambilele galbene și portocalii înfloresc mai târziu decât alte specii. O varietate larg răspândită este ciocanul galben cu inflorescențe strălucitoare care se estompează până la sfârșitul perioadei la soare. Străzile din Harlem au flori galbene deschise, cremoase.

Varietatea de forme și paleta de zambile face grădina de primăvară luminoasă și atractivă.

Metode de propagare a plantelor bulbice

Metode de propagare a plantelor bulbice

Există două moduri de a reproduce o floare - semințe și becuri. Crescătorii sunt implicați în metoda semințelor, deoarece semințele conțin trăsăturile calităților parentale ale plantei. Materialul pregătit este plantat la sfârșitul lunii septembrie în cutii cu sol ușor și slăbit. Compoziția substratului include pământ cu frunze, humus și nisip. Lăstarii care apar sunt crescuți în sere, unde sunt păstrați timp de doi ani. Abia atunci plantele sunt plantate în teren deschis. Zambilele înfloresc numai în al cincilea sau al șaselea an de viață.

Reproducerea vegetativă este cea mai simplă, accesibilă tuturor, iar rezultatul poate fi obținut rapid.

Pentru plantare, luați copiii formați pe becuri. Dacă sunt bine formate, așezați-le separat în pământ. Cu o dezvoltare slabă, bebelușii sunt plantați împreună cu becul părinte, reducând adâncimea de plantare, mărind stratul mulci.

Dacă bebelușii nu apar mult timp, atunci creșterea lor poate fi cauzată. Pentru a face acest lucru, îndepărtați rădăcinile suculente și ștergeți fundul cu material uscat. Tăierea sau tăierea fundului stimulează bine creșterea copiilor. Plantele rezultate sunt cultivate timp de patru până la cinci ani. În acest fel, planta se înmulțește anual.

Plantarea unei flori: termeni și reguli

 termeni și reguli

Bulbi de zambile sunt plantați în toamna din septembrie până în 10 octombrie. Plantarea timpurie nu este recomandată, deoarece florile pot germina și îngheța iarna. Plantarea târzie este plină de faptul că bulbii nu vor avea timp să se înrădăcineze și vor muri.

Înainte de plantare, bulbii de dimensiuni medii sunt examinați pentru a găsi bulbii densi și netezi. Acestea trebuie dezinfectate cufundându-le într-o soluție de Fundazol sau permanganat de potasiu timp de treizeci de minute.

caracteristici de pregătire și aterizare:

 1. Schema de plantare pentru plantele cu flori este după cum urmează: distanța dintre bulbii mari este de douăzeci de centimetri, cei mici - zece. Adâncimea de încorporare de la cincisprezece la optsprezece centimetri.
 2. Un site pentru plantele cu bulbi este ales bine luminat, dar fără o supraabundență de lumină solară. Vânturile puternice pot deteriora, de asemenea, zambile. Cel mai bun loc pentru ei este o zonă lângă tufișuri și copaci. Înainte de plantare, ei dezgropă pământul adânc de patruzeci de centimetri, introducând îngrășăminte minerale - 70 de grame de superfosfat, 15 - sulfat de magneziu, 30 - sulfat de potasiu pe metru pătrat. Pentru solul nisipos, cantitatea de pansament de potasiu și magneziu este crescută.
 3. Un strat de nisip este turnat în partea de jos a găurii. După ce au pus o ceapă acolo, pregătesc un pat de nisip pentru aceasta. Acesta va preveni excesul de umiditate, vă va scuti de a fi deteriorat de o ciupercă. Solul plantei trebuie să fie liber, neutru. Cu o aciditate excesivă a solului, i se adaugă var stins. Plantările sunt presărate cu mulci cu un strat de cinci centimetri. Compostul sau humusul acționează în rolul său. Pentru iarnă, puteți acoperi zona cu frunze căzute sau ramuri de molid. La începutul primăverii, adăpostul este îndepărtat prin mulcirea locului din nou.

Respectarea termenilor și regulilor pentru plantarea zambilelor este importantă pentru creșterea și dezvoltarea lor ulterioară.

Sfaturi pentru o bună îngrijire a zambilelor

Sfaturi pentru o bună îngrijire a zambilelor

O floare capricioasă necesită o atenție sporită, cunoașterea tehnologiei agricole:

 • Udați florile pe măsură ce solul vegetal se usucă. Dacă site-ul este sub mulci, atunci frecvența udării este, de asemenea, redusă.
 • Plantele sunt hrănite de două sau trei ori în timpul sezonului de creștere. Puteți așeza îngrășăminte uscate, încorporându-le în pământ cu o sapă sau dizolvați în apă și udă plantările cu ele. Primul pansament superior se aplică la începutul primăverii sub formă de superfosfat și nitrat (20 grame pe metru pătrat), când apar mugurii, sunt necesare pansamente de potasiu și fosfat. După sfârșitul înfloririi, sub plante se adaugă 30 de grame de superfosfat și sulfat de magneziu.
 • Zambilele au nevoie de sol curat, fără buruieni. Trebuie slăbit des, astfel încât floarea să nu aibă nevoie de hrană și aer.
 • După absolvire înflorireCând zambilele încep să se usuce, bulbii sunt dezgropați și plantați din nou în toamnă.

Zambile solicitând îngrijire, deci dacă este absentă, atunci planta nu va putea să înflorească.

Prevenirea bolilor, combaterea dăunătorilor de primăvară

Prevenirea bolilor, combaterea dăunătorilor de primăvară

Bulbii de plante sunt afectați în primul rând de boli. Acestea sunt cauzate atât de ciuperci patogene, cât și de bacterii. Toate tipurile de putregai se găsesc în floare. Putregaiul radicular se caracterizează prin îngălbenirea vârfurilor frunzelor, distrugerea bulbilor.

Dacă sistemul rădăcină se înmoaie, se formează o floare cenușie, atunci planta este infectată cu putregai gri. Apoi rămâne în urmă în dezvoltare, încetează să înflorească, frunzele și florile se sting. Iar becurile devin șerpuite, negre. Putregaiul bacterian, care afectează zambile, le transformă într-o masă putrezită, similară cu mucusul, emanând un miros neplăcut.

După ce a descoperit boala, bulbul bolnav este separat de floare, distrus.

Pentru prevenirea bolilor, zambile nu trebuie supraalimentate cu îngrășăminte azotate. Solul înainte de plantare trebuie dezinfectat, precum și materialul de plantare. Umiditatea excesivă, temperaturile scăzute contribuie la dezvoltarea bolilor din cultura grădinii.

Dintre dăunătorii de zambile, se pot distinge următoarele:

 1. Acarienii de ceapă rădăcină transformă bulbii în praf și planta moare. Puteți lupta împotriva dăunătorului cu medicamente precum Actellik.
 2. Lovit nematode planta are tuberculi pe tulpini. Iar inflorescențele iau forme urâte. Pulverizarea cu insecticide va ajuta la salvarea zambilelor. Dar părțile afectate vor trebui distruse. Ele resping bine nematodele gălbenele, care sunt plantate lângă zambile.
 3. Ceapa hoverfly iubește plantele bulbice. Larvele musca roiesc pasajele din bulbi. Dacă există mulți paraziți, atunci planta moare rapid. Pentru a speria insectele, se utilizează naftalina sau creolina.
 4. Larve galbene paie ale gândacilor cu clic - viermi de sârmă - se așează în zone acoperite de iarbă. Acestea deteriorează părțile subterane ale plantei, rămânând să ierneze în straturile superioare ale solului. Puteți distruge parazitul cu ajutorul unor bucăți otrăvite cartofi, tort, care este așezat lângă patul de flori. Puteți preveni apariția dăunătorului introducând var stins.

Observând creșterea zambilelor, îngrijirea adecvată a acestora reprezintă măsuri preventive împotriva bolilor și dăunătorilor unei culturi înflorite.

Reguli pentru depozitarea bulbilor de plante

Reguli pentru depozitarea bulbilor de plante

La începutul lunii iulie, este timpul să dezgropăm becurile. zambile... Datele pot fi modificate. Principalul lucru este că, după ofilirea inflorescențelor, au trecut două săptămâni. Este necesar să dezgropați bulbii în fiecare an, altfel nu va fi posibil să obțineți un rezultat bun din creșterea florilor.

Bulbii au nevoie de curățenie, astfel încât frunzele uscate și bucățile de pământ sunt îndepărtate de pe ele.

Este mai bine să le clătiți sub apă curgătoare. Apoi, becurile vor fi supuse unei proceduri de gravare într-o soluție de Karbofos cu o concentrație de trei procente.Înmuierea timp de zece minute în apă încălzită la cincizeci de grade este, de asemenea, potrivită. Acestea sunt așezate sub un baldachin sau într-o cameră ventilată și ținute la o temperatură de douăzeci de grade peste zero timp de o săptămână. După uscare, solzi uscați, rădăcinile vechi sunt îndepărtate din ele, copiii mai mari sunt separați, iar cei mici sunt lăsați.

Becurile sunt depozitate în primele două luni, astfel încât temperatura aerului să nu fie sub 25 de grade. Apoi este necesară o scădere la 16 grade. O condiție importantă pentru depozitare este umiditatea ridicată în cameră - becurile nu trebuie să se usuce. Înainte de plantare, acestea sunt temperate timp de o săptămână ținându-le la o temperatură apropiată de standardele meteo din grădină. Depozitarea adecvată a materialului săditor va permite zambilelor să supraviețuiască iarna, iar primăvara să vă mulțumească cu răsaduri și flori frumoase parfumate.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Flori | Zambilă