Grădinărit primăvara: curățare, tăiere și plantare

În grădină se lucrează în orice moment al anului. Dar primăvara este foarte mult, în plus, este atât de vesel încât chiar și oboseala la sfârșitul zilei de lucru este plăcută. La urma urmei, natura se trezește și dă speranță pentru o recoltă bună, achiziționarea de plante noi. Acolo arborele ar trebui să dea o recoltă pentru primul an, aici va înflori o floare de o frumusețe fără precedent, care a fost vânată de câțiva ani. Dar asta va fi mai târziu. Între timp, trebuie să vă ajutați visele să devină realitate.

Conţinut:

Lucrări de bază primăvara în grădină

Lucrări de bază primăvara în grădină

Odată cu sosirea primăverii, fiecare grădinar începe să restabilească „ordinea” în zona sa de grădină:

 • Primăvara, când zăpada nu s-a topit încă, dar a devenit poroasă, trebuie să o călcați în cercurile trunchiului de copac. Acest lucru va împiedica șoarecii să se așeze acolo. Și culoarele trebuie curățate cât mai curând posibil. Pentru a face acest lucru, presărați-le frasin... După topirea zăpezii, apa din apropierea portbagajului se va topi și ea, dar nu va fugi în râpa vecină, ci va fi absorbită pe culoar. Dacă se formează o crustă lângă trunchi, aceasta este îndepărtată cu grijă cu o furcă. Nu merită să stropiți cercurile aproape de trunchi cu mulci de gunoi de grajd peste zăpadă, deoarece atunci zăpada de sub ea se va topi mult mai mult, iar arborele va întârzia să se dezvolte.
 • Până în primăvară, ramurile copacilor tineri ar trebui deja văruite cu var. Acest lucru îi va proteja de arsurile solare și îi va distruge dăunători... Nu are sens să văruiți „pentru sărbătorile din mai”, deoarece până atunci ramurile sunt deja acoperite cu frunziș.
 • Coniferele suferă și de arsuri solare. Trebuie umbrite. Florile perene, în special bienalele din al doilea an de viață, nu sunt mulțumite de soarele strălucitor și de schimbările bruște de temperatură. Rădăcinile lor sunt adesea expuse. Înainte de apariția căldurii, acestea sunt acoperite cu zăpadă sau mulse cu humus, apoi transplantate.
 • Rănile de la ferăstrău, îngheț și deteriorarea rozătoarelor sunt acoperite cu lac de grădină.
 • Ei colectează gunoi, ramuri rupte și resturile de frunze aplicate în timpul iernii. Greblă pieptene căpșune... Vor rupe mustața suplimentară care a crescut din loc. Îndepărtați toate frunzele vechi.
 • Toate adăposturile sunt eliminate: din struguri, trandafiri și alte plante. Dacă temperatura a crescut mult peste zero și adăposturile nu sunt îndepărtate, rădăcinile se pot putrezi.
 • Strugurii sunt lăsați să se usuce și așezați pe un suport. Trandafirii sunt examinați cu atenție și în mod repetat. Mai întâi, tăiați-le, îndepărtați nemilos toate ramurile cu pete întunecate. Tăiați sub loc. Lăstarii de rădăcină sunt îndepărtați, astfel încât măceșii să nu înece ramurile varietale.
 • Crizantemecare au fost depozitate în pivniță sunt scoase la lumină astfel încât să nu se întindă în întuneric. Verificați starea daliilor, gladiolelor. Le puteți instala în timp ce germinați în rumeguș.
 • Inspectează peluzele. Dacă este necesar, semănați iarba de gazon, după ce ați amestecat-o anterior cu solul. Trebuie să semeni „în noroi” și să ude regulat. Ei pieptănă cu grijă peluzele, pentru a nu scoate rădăcinile lamelor. Pământul trebuie să fie uscat. Nu ar trebui să existe urme de pas pe gazon.
 • Primăvara petrec vaccinare copaci. Șnururile sunt colectate toamna și depozitate în pivniță. Momentul poate varia în funcție de tipul de copac și de metoda altoirii.
 • Fertilizați plantele. Folosiți humus pentru aceasta, compost, îngrășăminte minerale... Acestea sunt îngropate în sol în toamnă, iar primăvara se recomandă să le lăsați ca compost.Dar trebuie să o faceți după ce solul s-a dezghețat și s-a încălzit.
 • Copacii și arbuștii sunt prelucrați din muște, afide și alți dăunători care reduc randamentul. Puteți folosi nitrofen (înainte de spargerea mugurilor). Ambreiajele viermilor de mătase sunt îndepărtate. Dintre boli, cele mai dăunătoare sunt monilioza, crusta, coccomicoza. Copacii sunt tratați cu preparate care conțin cupru.
 • Se semănă semințe care au suferit stratificare în pivniță. Dar acest lucru se face după ce temperatura aerului devine suficient de ridicată.

Reguli și caracteristici ale tăierii de primăvară în grădină

Tunderea copacilor

Formarea coroanei copacilor și tufișurilor începe iarna, prin zăpadă, imediat ce a trecut amenințarea cu înghețuri severe. Timpul necesar pentru tăierea copacilor depinde nu numai de suprafața grădinii și de numărul copacilor din ea, ci și de modul în care coroanele copacilor se formează corect la o vârstă fragedă.

Dacă grădinarul a respectat toate regulile de tăiere, în primăvară trebuie doar să ajustați procesul.

Blaturile care au rămas după vară sunt îndepărtate. Desigur, este mai bine să le rupem la începutul verii, în timp ce acestea sunt încă moi și nu lignificate. Ramurile rupte, deteriorate de îngheț sau bolnave sunt îndepărtate. Tăiați în inel pe cei care cresc în interiorul coroanei sau frecați de ramurile adiacente. Cel mai adesea acestea sunt topuri care nu au fost remarcate înainte.

Sfaturi de tăiere:

 • Struguri cel mai bine tăiat în toamnă. Dar dacă nu ați reușit să faceți acest lucru, trebuie să vă grăbiți înainte să înceapă fluxul de seva. Desigur, va „plânge” puțin, dar este totuși mai bine decât să lase tufa netăiată. Toate genele de anul trecut sunt tăiate în trei muguri.
 • Zmeură și mure cel mai bine tăiat primăvara. Dar nu există nicio diferență fundamentală pentru ea. Decupată în funcție de tip. Soiurile care rodesc odată sunt tăiate la o înălțime de 1,2 m și cu o coroană asemănătoare unui copac cu 1,5 m. Ramurile laterale sunt lăsate în lungime de 20-25 cm. Remontantul poate fi tăiat în două moduri. Dacă vor să culeagă două recolte mici, părăsesc lăstarii anului trecut. Pentru a obține randamentul maxim în toamnă, tăiați bucșa complet. Lăstarii tineri vor fi mai puternici și vor produce randamente mari. Tulpinile de mur uscate sunt îndepărtate, anul trecut sunt legate, tăiate la 1,2-1,5 m. Poate că unele dintre ele vor fi înghețate și vor fi tăiate mai târziu.
 • Ramuri coacăze, agrișele sunt tăiate cu o treime din lungimea creșterii de anul trecut. Tăiați ramuri complet vechi. Ramurile ar trebui să rămână în tufiș timp de trei ani (puteți număra după numărul de trepte anuale).

Plantarea copacilor și tufișurilor

Plantarea copacilor și tufișurilor

Chiar și iarna, răsadurile de flori anuale sunt semănate. De îndată ce solul se usucă, scufundați-vă viola, garoafa, alte bienale. La sfârșitul lunii aprilie, tufișurile tinere sunt transplantate din sera în care au fost cultivate anul trecut. Sunt plantați copaci și tufișuri noi. Este mai bine să pregătiți gropi pentru aceasta toamna. Dar acest lucru este rar făcut de nimeni. Adesea, răsadurile sunt plantate în gropi pregătite în grabă. Pământul se așează după un timp, rupând rădăcinile. Prin urmare, este mai bine să nu vă grăbiți să cumpărați răsaduri înainte ca solul pregătit din groapă să se așeze. Sau cumpărați și depozitați în beci pentru câteva săptămâni.

Caracteristici de aterizare:

 • Dimensiunea gropii este de o mare importanță. Poate fi ușor identificat uitându-se la rădăcina plantei. Groapa va fi de 2 ori mai mare. Ei sapă sub copaci înalți cu un diametru și o adâncime de cel puțin 1 m. Pentru struguri și tufișuri, 60 cm vor fi suficienți.
 • Pământul vegetal este așezat separat. Pământul este amestecat cu gunoi de grajd putrezit, cenușă, o mână îngrășăminte organice... Trebuie să fiți atenți la aciditatea solului. Dacă este acid pentru arborele care va crește acolo, adăugați var stins. O movilă se formează în partea de jos a gropii. O plantă este așezată deasupra ei, rădăcinile sunt răspândite de-a lungul versanților movilei. Instalați unul sau două știfturi. Vor susține arborele. Acoperiți cu grijă cu sol pregătit. Ei leagă un copac.
 • Coacăze la plantare, acestea sunt așezate la un unghi de 45 de grade. DAR agrișă setat vertical.
 • Copacii și tufișurile plantați sunt udate din abundență și mulse cu gunoi de grajd putrezit.Tufișurile plantate în toamnă sunt tăiate, lăsând până la 4 muguri mari, din care se vor forma ramuri mai târziu.
 • Tufișuri zmeura plantat superficial, pentru că sistemul rădăcină ea este superficială. Udat, mulcit cu humus sau turbă. Apoi, acestea sunt tăiate la o înălțime de 40 cm. Acest lucru va face posibilă dezvoltarea sistemului radicular, iar în anul următor să vă rog cu recolta.
 • Gladioli, crizanteme poate fi cultivat de îndată ce solul se încălzește și încetează să se mai lipească împreună în mâini. Cannesul și dalia ar trebui să fie plantate în același timp cu cartofii. Anualele sunt plantate în funcție de rezistența la îngheț.

Dacă grădina este amenințată de înghețuri recurente, atunci puteți salva copacii cu ajutorul grămezilor de fum. Pentru a face acest lucru, frunzele de anul trecut sunt îngrămădite, care sunt incendiate când temperatura scade. Căpșunile pot fi salvate acoperind plantele cu ziare vechi.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Lera1 avatar

Pentru mine, tăierea copacilor este cea mai dificilă, de obicei mi-e frică să nu fac rău copacului, așa că încerc să îndepărtez doar ramurile ofilite, care sunt deja vizibile că nu vor înflori și nu vor deveni verzi.