Calendarul grădinarului: grădinăritul de bază în toamnă

Munca de toamnă la cabana de vară este importantă atât pentru plante, cât și pentru oameni. În acest moment vine sezonul fierbinte al recoltării, depunerii acestuia și procesării fructelor. În toamnă, ar trebui simțită perspectiva unei recolte viitoare. Dacă pomi fructiferi și flori iernează bine, atunci în primăvară vor începe să se dezvolte și să crească eficient.

De îndată ce vine toamna, este timpul ca locuitorii de vară să lucreze intens. Trebuie să ai grijă de ceea ce se cultivă în timpul verii. Este nevoie de mult timp pentru a conserva fructele și legumele. Dar plantele din grădină, grădina de legume necesită, de asemenea, atenție și îngrijire. Importanța muncii de toamnă este fără îndoială, dar trebuie să vă distribuiți afacerile atât de clar pentru a nu uita lucrul principal.

Conţinut:

Lucrați la cabana de vară în septembrie

Lucrați la cabana de vară în septembrie

Septembrie este luna preferată pentru grădinari, arată cât de bine și-au făcut treaba vara. În fiecare zi trebuie să vă planificați, astfel încât să aveți timp să faceți totul:

 • Este necesar să culegeți mere și pere din soiurile de toamnă târzie atunci când acestea sunt ușor separate de tulpină, vopsite într-o culoare caracteristică unui anumit soi. Recoltarea se face pe timp uscat. Fructele sunt îndepărtate cu atenție, fără presiune, apoi vor rezista mult timp. Recolta este sortată imediat și plasată în cutii de carton sau cutii de lemn. Cel mai bine este să presărați mere și pere uscate. rumeguş.
 • Fructele putrede și ramurile vechi sunt distruse fără a le lăsa în grădină.
 • De asemenea, este necesar să hrăniți mere și mere imediat, fără a amâna până mai târziu. Până la cinci kilograme sunt aduse sub fiecare copac îngrășăminte organice... Zece grame de potasiu vor fi suficiente și patruzeci de grame pe metru pătrat de superfosfat. Introducerea de minerale va ajuta copacii să supraviețuiască iarna, să intre în anul următor cu o vigoare reînnoită.
 • Pentru tufe de fructe de padure - coacăze, agrișă - trebuie să dezgropați solul și să introduceți organice și îngrășăminte minerale... Este mai bine să săpați culoarele de tufișuri cu o furcă.
 • Pentru capsuni remontante pregătiți o soluție de mullein într-un raport de 1:15 sau excremente de pasari - 1:30. Se adaugă puțin frasin... Este mai bine să introduceți substraturi nutritive în canelurile situate de-a lungul plantațiilor.
 • Pentru struguri cel mai bun îngrășământ va fi gunoiul de grajd, care se aplică în timpul săpării solului cu o rată de șase kilograme pe metru pătrat.
 • De asemenea, este necesar să pulverizați copaci de grădină și arbuști cu o soluție, pentru prepararea căreia iau cinci sute de grame de uree și șapte sute de grame de clorură de potasiu într-o găleată de apă. Procedura va ajuta la protejarea plantelor de boli fungice, atacuri de dăunători: afide, acarianul păianjen.
 • În zilele însorite, puteți vărui trunchiurile copacilor.
 • La sfârșitul lunii, copacii sunt tăiați, îndepărtând ramurile moarte și vechi. Butași tăiați de coacăz pot fi plantați în pământ, lăsând doi muguri pe ele.
 • Tulpini zmeura legate și îndoite la pământ, astfel încât acestea să nu se rupă sub influența drifturilor de zăpadă.
 • Udarea grădinii se efectuează începând cu primele zile ale lunii septembrie. Puteți determina gradul de umiditate săpând o gaură adâncă de patruzeci de centimetri. Luând o bucată de pământ de acolo, strângeți-o în mână. Dacă rămâne dens, nu se sfărâmă, atunci udarea trebuie oprită.
 • În grădină se desfășoară lucrări de plantare usturoi pentru iarnă. Cuișoarele sunt sigilate la o adâncime de șase până la opt centimetri, presărate cu humus deasupra. Și paturile cu pătrunjel, salată, mărar, acoperiți cu un film de busuioc, astfel încât verdele să rămână proaspăt mai mult timp.
 • În ultimele zile ale lunii septembrie, bulbii de gladioli sunt dezgropați, așezați într-o cameră bine ventilată pentru uscare. Va trebui să se usuce în decurs de o lună.
 • În aceeași perioadă, pe solurile acide se adaugă var stins.

Munca în septembrie este considerată cea mai importantă pentru pregătirea plantelor pentru primăvara următoare și pentru depozitarea recoltei de fructe și fructe de pădure.

Ce lucru în grădină și grădină trebuie făcut în octombrie

Ce lucru în grădină și grădină trebuie făcut în octombrie

Mijlocul toamnei în grădină este marcat de căderea abundentă a frunzelor, așa că toate eforturile ar trebui îndreptate spre curățare, deoarece în frunzele vechi insectele - dăunători de grădină - rămân până la iarnă. Ramurile, frunzele maronii sunt împărțite în grămezi și arse. O parte din frunziș este așezată în gropi de compost, de unde humusul va fi luat pentru fertilizarea plantelor de grădină primăvara.

Principalele lucrări în octombrie:

 1. Până la mijlocul lunii octombrie, puteți planta Măr, pere, prune, coacăz, agrișă, cireașă... Puieții vor avea timp să se întărească înainte de iarnă și să se întărească iarna. Pentru a preveni înghețarea lăstarilor tineri, acestea sunt înălțate cu treizeci sau patruzeci de centimetri înălțime.
 2. Dacă la începutul lunii octombrie au fost recoltate soiuri de mere și pere de iarnă, atunci copacii sunt udați din abundență, folosind trei până la patru găleți pentru fiecare caz. Iar coacăzele, agrișele, căpșunile pot fi pulverizate cu apă fierbinte. Acest lucru va ajuta plantele să reziste la deteriorarea înghețului.
 3. În octombrie, lucrările continuă cu plantele cu flori bulbose și tuberoase. Dug afară dalii, gladioli... Plantat lalele, zambile.
 4. Pentru florile perene, adăposturile sunt pregătite pentru iarnă. Inflorescențe decolorate, frunzele sunt îndepărtate din trandafiri, hortensii, rododendroni, iar tufișurile sunt înfășurate cu un film protector. Acesta va ajuta la păstrarea florilor de îngheț și la un strat de frunze căzute, turnat peste plantarea arbuștilor ornamentali.
 5. Ei dezgropă terenul grădinii, aducând cenușă, gunoi de grajd, îngrășăminte minerale... Adâncimea de săpat trebuie să fie de cel puțin treizeci de centimetri. Gunoiul de grajd se aplică în zonele în care va crește cartof... Paturile pregătite pentru legume sunt acoperite cu un film, astfel încât să se încălzească mai repede odată cu topirea zăpezii.
 6. Tufele de boabe sunt pregătite pentru iarnă acoperindu-le cu un strat de vârfuri, paie sau gunoi de grajd. Înainte de adăpostire, ramurile sunt îndoite la pământ. Vița de vie este tăiată, îndepărtând partea necoaptă. Apoi, lăstarii sunt dezlegați de mize și așezați în tranșee, presărate cu un strat de humus de douăzeci de centimetri, apoi cu pământ. Poate fi înlocuit cu așchii de lemn de humus. Este imperativ să îi verificați starea înainte de a pune vița de vie. Trebuie să fie uscat, altfel lăstarii vor muri.

Sarcina principală a grădinarului din octombrie este plantarea de pomi fructiferi și tufe de fructe de pădure, pregătirea plantelor pentru perioada de iarnă.

Pregătirea grădinii pentru frigul de iarnă în noiembrie

Pregătirea grădinii pentru frigul de iarnă în noiembrie

În multe regiuni, noiembrie vine cu îngheț și zăpadă. Prin urmare, este mai bine când pregătirea cabanei de vară pentru condițiile de iarnă ar trebui finalizată până în primele zile ale lunii noiembrie:

 • Dacă vremea o va permite, locuitorul de vară va trebui să termine ceea ce nu a avut timp să termine - acoperiți tufișuri de fructe de pădure, flori perene, aplicați îngrășăminte, transplantați copaci.
 • Tunderea pomilor fructiferi se poate face și în noiembrie, îndepărtând lăstarii uscați și bolnavi. Îndepărtarea excesului de creștere este, de asemenea, o necesitate. În același timp, secțiunile sunt curățate și dezinfectate cu o soluție de sulfat de cupru. Și cu o zonă mare de tăiere - cu un teren de grădină.
 • La pomi fructiferi altoiți, cuiele sunt înlocuite cu altele mai înalte, slăbind materialul de legare la locul altoirii. În același timp, se recoltează butași, care vor fi folosiți pentru altoire.
 • Lucrul cu flori perene presupune tăierea părții aeriene. În phlox, aconit, echinacea, tulpinile sunt tăiate cu zece centimetri, iar în rest, cânepa poate avea 2-3 centimetri. Semănați pentru iarnă lupin, calendula, cosme.
 • Încălzirea tufelor de trandafiri începe atunci când temperatura aerului se oprește la minus opt. Pomii fructiferi sunt legați folosind pâslă de acoperiș sau colanți din nailon. Acest lucru va salva meri și pere de rozătoare. Iepurii nu se vor apropia de copaci dacă sunt legați cu labele copacilor de conifere. În acest caz, ace ar trebui să indice în jos.
 • Vremea însorită din noiembrie va permite finalizarea tăierii sanitare a plantelor, săparea cercurilor aproape de trunchi. În jurul plantelor care nu tolerează înghețul, așezați un strat de mulci folosind frunze uscate sau scoarță de copac.
 • Noiembrie este cel mai bun moment pentru tunderea gazonului. Iarba nu va avea timp să crească înainte de apariția vremii reci și apoi să înghețe. În același timp, puteți semăna zonele chele ale gazonului, deoarece insectele nu vor avea timp să le distrugă.
 • Pregătirea unui rezervor artificial constă în procedura de eliberare a acestuia din apă. Cea mai mare parte este drenată, iar buștenii sau sticlele de plastic umplute cu apă sunt așezate pe fund. Iazurile adânci sunt curățate de frunziș, plantele din ghivece sunt transferate într-un loc cald. Într-un iaz adânc, peștii pot supraviețui iarna sub un strat gros de gheață.

Ultima lună de toamnă va face posibilă finalizarea completă a tuturor lucrărilor din grădină și așteptarea calmă a primăverii viitoare.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar utilizator Sweet

Toamna este un moment dificil pentru grădinar, dar și vesel în același timp. De aproape trei luni faci ceva ce sapi, sapi, vâslești, grăbești, sortezi și faci ultima conservare. Dar iarna, la fel ca regii și reginele: totul este acolo.

Avatar utilizator Mironych

De obicei, sapam paturile toamna. Și ce - există timp, nu ca primăvara, când fiecare oră este prețioasă. În același timp, aplic îngrășăminte, luând în considerare ce cultură a fost recoltată și ce a crescut, deoarece legumele diferite scot substanțele nutritive în moduri diferite. Și în primăvară, nu vă veți aminti imediat ce a crescut aici ... Și îngrășămintele se vor dizolva puțin în sol peste iarnă și vor fi absorbite mai ușor și mai repede.