Căpșuni hidroponice acasă: recomandări pentru cultivare

Locuitorul modern de vară este diferit de fratele său care crește căpșune pe site-ul lor în secolul trecut. Acum sunt create noi tehnologii și metode, care vizează creșterea randamentului culturilor de boabe cu resurse minime de muncă și timp.

Solul obișnuit, format din diferite componente, se estompează în fundal în cultivarea unor culturi de fructe de pădure. Căpșunile pot da roade mai mult timp și pot produce mai multe fructe de pădure dacă înlocuiți substratul de pământ cu un mediu lichid artificial cu o cantitate optimă de nutrienți.

Conţinut:

Hidroponie - ce este?

Hidroponie - ce este?

Printre cele mai noi metode de cultivare a căpșunilor, aprobate de grădinari hidroponice... Particularitatea metodei este că, în locul solului obișnuit, se utilizează soluții nutritive, în care se dezvoltă sistemul radicular al tufișurilor de boabe. Cuvântul hidroponie înseamnă „soluție de lucru”.

Partea inferioară a plantelor este fie complet scufundată într-un substrat lichid, fie irigată în mod regulat cu acesta.

Pentru a organiza un sistem hidroponic, sunt necesare containere speciale, formate din ghivece introduse una în cealaltă. Primul are găuri pentru rădăcinile de căpșuni, iar restul este umplut cu substanță solidă. Așezat într-un alt recipient în care se află lichidul nutritiv, oala va fi locul ideal pentru dezvoltarea culturii de fructe de pădure.

Vă puteți crea propriul recipient hidroponic. Este fabricat din două sticle de plastic prin tăierea lor. Puteți face găuri în ghivece plasându-le una în alta.

Există mai multe tipuri de sisteme hidroponice, care diferă prin umplerea recipientelor interne, alimentând rădăcinile plantei:

 1. Când se utilizează agregate-ponice, solidele se bazează pe substanțe anorganice cu o structură solidă: pietriș, nisip, argilă expandată. Soluțiile nutritive vor fi distribuite direct sub rădăcinile căpșunii prin picături. Restul lichidului curge din nou în rezervor.
 2. Puteți pune în recipient fibra de cocos, mușchi, rumeguș. Și la plantele situate în ele, trageți fitile care furnizează hrană din rezervor.
 3. Astfel de sisteme sunt, de asemenea, aranjate atunci când rădăcinile plantelor sunt fără sol și sunt irigate cu soluții de lucru. Pentru un număr mare de tufe de fructe de pădure, vă puteți scufunda periodic în amestecuri nutritive, care sunt apoi turnate într-un rezervor special.
 4. Platforma artificială cu tufișuri de boabe este păstrată constant în amestecul de nutrienți, oxigenată continuu cu ajutorul unui compresor.

Pentru a activa sistemul hidroponic, este necesar să selectați soiurile de plante adecvate și să creați condiții favorabile.

Cele mai bune soiuri de căpșuni pentru hidroponie

Cele mai bune soiuri de căpșuni pentru hidroponie

Este necesar să alegeți soiuri de boabe pentru cultivare hidroponică, care sunt nepretențioase, autopolenizate și care produc culturi de mai multe ori pe an:

 • Fresca cu căpșuni cu fructe mari aparține hibrizilor remontanți. Se remarcă productivitatea ridicată a soiului, gustul excelent al fructelor de pădure. Cultura tolerează ușor modificările în timpul orelor de lumină, nu este sensibilă la schimbările de temperatură.
 • Boabele soiului Generos încep să dea roade devreme. Tufișurile cresc rapid, formând o cascadă de flori și fructe de padure roșii coapte. Potrivit pentru cultivarea în containere suspendate, în hidroponie și randamente de până la un kilogram și jumătate pe bucșă.
 • Căpșunile de festival sunt soiuri la mijlocul sezonului. Planta este apreciată pentru producția bogată de fructe dulci delicioase. Boabele ovale sunt ușor alungite și cântăresc până la 40 de grame. Cultura dă roade mult timp, nu se teme de îngheț.
 • Soiul de zi neutru Everest oferă întotdeauna randamente mari, de mai multe ori în timpul sezonului de creștere. Cu o nutriție organizată corespunzător a plantelor, puteți obține până la un kilogram de fructe suculente dintr-un tufiș.
 • Olbia aparține soiurilor timpurii. Chiar și cu o lipsă de lumină și căldură, tufișurile sunt acoperite cu boabe mari rotunjite. Fructele cu pulpă densă și dulce se păstrează mult timp, tolerează bine transportul. Planta se adaptează cu ușurință la orice vreme și schimbări climatice.

Pentru cultivarea hidroponică, căpșunile sunt selectate cu atenție, astfel încât planta să se poată adapta la mediul artificial.

Caracteristicile fructelor în creștere

Caracteristicile fructelor în creștere

Principalele nevoi ale căpșunilor cultivate hidroponic includ crearea irigațiilor speciale, monitorizarea temperaturii aerului și iluminarea:

 • Dacă plantele au mai puțin de 18 ore de lumină, atunci lămpile fluorescente sunt instalate în cameră pentru iluminare suplimentară. Temperatura optimă pentru creșterea culturilor de boabe va fi de 25 grade Celsius în timpul zilei, noaptea - nu mai mică de 16.
 • Soluția de lucru cu un conținut optim de nutrienți este, de asemenea, atent selectată. Se prepară folosind apă distilată ca bază, care se distinge prin puritate, moliciune și absența impurităților. Sărurile minerale se amestecă separat cu puțină apă. Apoi se toarnă într-un rezervor și se amestecă. Pentru un metru pătrat de fructe de padure, aveți nevoie de 10 grame de azotat de amoniu, sare de potasiu. Superfosfatul se adaugă după culegerea fructelor de pădure - 20 de grame. Soluțiile de lucru gata preparate pentru hrănirea căpșunilor în hidroponie sunt oferite de magazine specializate.
 • Aranjați o platformă plutitoare făcută dintr-o foaie de polistiren, pe care sunt așezate ghivece cu răsaduri de căpșuni. După plasarea spumei în lichidul nutritiv turnat într-un recipient opac, un compresor de acvariu este plasat dedesubt. Rămâne să controlăm condițiile favorabile pentru creșterea tufelor de boabe.
 • Un dispozitiv de picurare a soluției este, de asemenea, obișnuit. Pe un cadru pregătit cu un palet, ghivecele cu tufișuri de căpșuni sunt așezate la o distanță de 25 de centimetri una de cealaltă. Pompa este utilizată pentru a pompa lichidul cu alimentare prin furtunuri în sus. Și de-a lungul ramurilor tuburilor, merge spre rădăcini. Restul amestecului de nutrienți curge în tigaie și de acolo în rezervor. Se dovedește un ciclu de aprovizionare cu alimente a plantelor. Chiar și pe pervazul ferestrei, aranjează un sistem de irigare prin picurare pentru tufișurile de boabe, înlocuind tuburile cu fitile din colanți din nailon. Fitilele sunt conductorii puterii de la recipientul cu soluția la rădăcinile de căpșuni.

Înainte de a vă angaja în tehnologia de creștere hidroponică, trebuie să pregătiți materialele necesare, să echipați sistemul de alimentare cu soluție.

Sfaturi pentru îngrijirea căpșunilor

Sfaturi pentru îngrijirea căpșunilor

Rezultatul noii tehnici de cultivare a boabelor va avea succes atunci când se respectă toate regulile:

 1. În timpul furnizării unei soluții utile, asigurați-vă că nu ajunge pe frunzele, boabele și florile căpșunii. Și lichidul trebuie să se miște în mod constant prin picături. Dacă stagnează, atunci nu există prea mult sens din această cultivare. Capacitatea lichidului este aleasă de cel puțin 3 litri. Un volum mai mic va duce la deficiențe nutriționale și la lipsa dezvoltării căpșună.
 2. Cerințele pentru sol sunt următoarele: trebuie să fie solid, dar bine permeabil la aer. Proporțiile selectate corespunzător de minerale din soluție sunt, de asemenea, importante. Vor varia în funcție de stadiul sezonului de creștere a căpșunilor, de perioada anului.
 3. Cu această tehnică de cultivare, nu este necesară nici udarea, nici slăbirea solului.Se pare că îngrijirea constă în furnizarea corectă de nutriție a rădăcinilor plantei, controlul iluminării și al temperaturii aerului.

Avantajul alegerii unei metode de cultivare a căpșunilor hidroponice este culegerea fructelor pe tot parcursul anului. Și, în același timp, după aranjarea corectă a sistemului, nu sunt necesare alte costuri.

Nu trebuie să vă fie teamă că gustul boabei se va schimba sau va fi nesănătos. Într-adevăr, în solul clasic există adesea mai multe substanțe nocive decât în ​​hidroponie. Iar hrana plantelor se bazează pe substanțe minerale și organice care hrănesc căpșunile din grădină de la sol. Avantajul tehnologiei este absența bolilor în cultură. În plus, nu trebuie să vă gândiți la plivire, la slăbirea paturilor.

Sistemul este automatizat, iar locuitorul de vară nu monitorizează saturația soluției nutritive, nivelul de umiditate.

Dezavantajul utilizării hidroponiei este dificultatea de a gestiona sistemul la începutul configurării sale. La urma urmei, este necesar să ne gândim la ce substanțe are nevoie planta la un anumit stadiu de dezvoltare. O persoană controlează iluminatul, temperatura aerului. Apoi, când sistemul este ajustat, va rămâne să culegi roadele eforturilor tale, ale sârguinței, obținând recolte bogate căpșună.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar Goshia

Căpșunile din hidroponie pot fi cultivate nu în țevi de plastic, ci în tăvi în care sunt alimentate tuburi mici de plastic cu o soluție nutritivă. După părerea mea, acest design va avea mai mult succes.