Prezentare generală a soiului de struguri Brilliant - caracteristici, descriere și caracteristici de cultivare

În absența experienței în viticultură, se recomandă alegerea soiurilor cu o imunitate bună, fără pretenții față de sol și condițiile meteorologice. Soiul de struguri Brilliant îndeplinește aceste criterii.

Soi de struguri Brilliant

Ce este acest grad

Aceasta este o varietate de selecție internă, creată de Novocherkassk VNIIViV în 2005. Soiurile Victoria și Original White au fost utilizate ca materie primă.

Caracteristici și descriere

Strălucitor se referă la forme hibride de struguri. Sezonul de creștere este de 95-100 de zile. Perioada de coacere a fructelor are loc în a doua jumătate a lunii iulie sau la începutul lunii august.

Principalele caracteristici ale plantei:

 1. tufe viguroase;
 2. spațiul mare este necesar pentru plantare;
 3. fructificarea se observă de la 2-3 ani de la plantarea butașilor;
 4. vița de vie are nevoie de tăiere regulată (până la 6 ochi sunt tăiați din lăstari pentru a crește randamentul);
 5. frunzele sunt mari, verzi saturate cu vene deschise.

Fructele nu au o formă conică pronunțată. Greutate medie - 7-8 g. Când este coaptă, culoarea boabelor poate fi verde sau roz. Tonalitatea se schimbă pe măsură ce grupul este expus la lumina directă a soarelui.

Pulpa se caracterizează printr-o densitate moderată și un gust ridicat, pe care gustatorii îl estimează la 8,9 puncte (acesta este un scor mare). Soiul de masă este apreciat pentru conținutul său echilibrat de zahăr și acid, precum și pentru aroma plăcută de nucșoară.

Referinţă! Strugurii strălucitori nu crăpă în ploi abundente. Cu toate acestea, din cauza pielii subțiri, prezentarea se pierde în timpul transportului.

Unul dintre principalele avantaje ale Shiny este imunitatea puternică, care poate fi urmărită prin rezistența ridicată la bolile comune:

 • oidiu;
 • mucegaiul și alte infecții fungice.

Planta tolerează înghețul fără pierderea vitalității atunci când temperatura scade la minus 23 ° -24 °. Dacă iarna este mai severă în regiune, atunci toamna vița este înfășurată cu material de acoperire sau pur și simplu adăugată prin picurare.

Productivitate dintr-un tufiș

Greutatea unui grup record de plante adulte ajunge la 2,15-2,5 kg. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că dimensiunea și culoarea boabelor pot varia semnificativ. Greutatea medie a mâinii - 600-800 g.

Mai mult de 5 kg de fructe sunt scoase dintr-un tufiș. Când este cultivat în regiuni cu un climat dur, greutatea periei record nu depășește 1,2 kg, grămada medie cântărește 350-450 g.

Struguri strălucitori cu un bronz roz

Avantaje și dezavantaje

Varietate Shiny - popular printre grădinari. Strugurii de selecție internă au fost recunoscuți datorită următoarelor calități:

 • maturitate timpurie;
 • imunitate puternică, rezistență la boli comune;
 • nedatoratoare pentru compoziția solului;
 • scor mare la gust;
 • perii mari;
 • fructele de padure nu se crapa dupa ploi prelungite;
 • rezistenta la inghet (pana la -20 grade);
 • fructificare stabilă;
 • coacerea fructelor în condiții nefavorabile;
 • durata de valabilitate lungă (la o temperatură rece rece până la 1,5 luni).

Soiul are, de asemenea, dezavantaje:

 • datorită structurii moi, prezentarea se pierde rapid;
 • eterogenitatea fructelor de pădure în perie;
 • culoare neuniformă a fructelor (de la verde la roz).

Pentru ce regiuni este potrivit

Soiul Brilliant a fost numit unul dintre cele mai promițătoare soiuri de cultivare în diferite regiuni ale Rusiei.De câțiva ani, strugurii au început să fie crescuți nu numai în sudul țării, ci și în partea centrală, în Siberia, în Extremul Orient. În ciuda condițiilor meteorologice dificile, planta se adaptează bine la climatul local. Acest fenomen se explică prin rezistența ridicată la îngheț a culturii, nepretenția față de tehnologia agricolă. Solurile ne-epuizate din Siberia sunt, de asemenea, considerate un factor predispozant.

Referinţă! Variety Brilliant este folosit peste tot de viticultorii din Moldova, Ucraina și alte țări europene.

Indiferent de regiunea de cultivare a soiului, indicatorul randamentului nu se modifică semnificativ (coeficientul de fructificare este în limita a 0,8%). Când sunt cultivate în partea de nord a țării, tufișurile se adăpostesc pentru iarnă.

Caracteristici în creștere

Tehnologia agricolă a soiului este nepretențioasă, dar trebuie totuși să respectați regulile generale de plantare și îngrijire. În caz contrar, nu veți obține o recoltă bună.

Regulile de aterizare

Strugurii Strălucitori sunt rezistenți și rezistenți, deci nu există probleme cu alegerea locației. Dar este important să respectați următoarele cerințe:

 1. locul ar trebui să fie bine luminat de razele soarelui;
 2. apariția ridicată a apelor subterane nu este permisă.

Referinţă! În zona luminată de soare, există un randament crescut. Fructele cultivate pe acesta se caracterizează printr-un conținut ridicat de zahăr și o aromă pronunțată de nucșoară.

Cu câteva săptămâni înainte de plantarea viței de vie, solul este fertilizat. Pentru a face acest lucru, săpați o gaură și introduceți humus și / sau compost în el. Soiul prinde rădăcini bine pe orice sol, dar pe o bază fertilă, dezvoltarea plantei este mai intensă.

Înainte de plantare, trebuie să pregătiți răsadurile. Butașii sunt scufundați într-un recipient cu apă pentru înmuiere. Acest lucru activează creșterea rădăcinii. Când este instalat în pământ, unul dintre procesele rădăcinii este scos, restul sunt presărate cu sol.

Plantarea este planificată la mijlocul toamnei sau primăverii. Acestea sunt perioadele cele mai favorabile pentru adaptarea rapidă a răsadurilor și intrarea în faza de creștere activă. Schema de aterizare prevede menținerea unei distanțe între tufișuri de cel puțin 1 metru.

Parametrii gropii pentru tulpina strugurilor:

 • adâncime - 60-70 cm;
 • diametru - 50 cm;
 • prezența unui strat de drenaj gros de 10-15 cm (nisip cu piatră zdrobită).

Aproape de răsad, un suport este săpat în pământ, de care va fi legată vița în creștere. După îngroparea butașilor, solul din cercul apropiat al tulpinii este udat și mulțit cu generozitate.

Mărimea boabelor din soiul Brilliant

Îngrijire

Tabelul 1. Măsuri agrotehnice pentru struguri.

Ce să fac Cum se face
Irigare O opțiune obișnuită de irigare este aranjarea unui sistem de picurare prin care puteți iriga uniform tufișurile, aplicați pansament și îngrășăminte. După plantare, se introduc pansamente pentru rădăcini, iar în perioada de înflorire - foliare. În timpul sezonului, planta are nevoie de udare o dată la 3-5 săptămâni. Dar este necesar să umeziți solul ținând cont de gradul de uscăciune al acestuia. Îndepărtarea apei este plină de degradarea rădăcinilor. După udare, cercul trunchiului este mulcit folosind rumeguș sau iarbă uscată.
Pansament de top

Îngrășămintele folosite pentru struguri sunt împărțite în mod convențional în elemente de bază și suplimentare (sos de top). În primul caz, este recomandabil să se utilizeze compoziții minerale în combinație cu materie organică. Acestea trebuie introduse o dată la 2-3 ani. Pansamentul superior se aplică în porțiuni mici în diferite etape ale sezonului de vegetație:

 • la aterizare;
 • în perioada de înflorire;
 • în stadiul formării fructelor;
 • în timp ce pregătea planta pentru iernat.

Îngrășăminte suplimentare se aplică prin aplicarea alternativă a materiei organice și a compozițiilor minerale. Printre furajele populare și disponibile: excremente de păsări, turbă, gunoi de grajd (putrezit), compost.

Tunderea Tufișul se formează rapid, deci este nevoie de tăiere. Vița de vie este tăiată astfel încât să rămână două noduri pe ea (sau să rămână așa-numitele coarne). Stepsons și lăstari suplimentare sunt tăiate. Experții recomandă să lipiți un cordon orizontal atunci când formați bucșe.
Pregătirea pentru iernare

Când cultivați în regiunile sudice ale țării, adăpostul nu este utilizat.Dacă sunt posibile înghețuri stabile iarna, în care temperatura aerului scade sub -25 grade, vița de vie este învelită într-un material special. Poate fi film sau agrofibra.

Plantele joase sunt săpate pur și simplu cu sol, eu îl închid deasupra cu ramuri de molid, iarbă uscată sau ramuri. La începutul toamnei, vița de vie este dezgropată, că atunci când a venit căldura, nu a avut timp să se înmoaie.

Boli și dăunători

LA boli varietatea este rezistentă. Indicatori pe scara susceptibilității la boli comune:

 • oidium - 3-3,5 puncte;
 • mucegai - 3,5-4 puncte.

Există o imunitate crescută la putregaiul cenușiu. Mazărea este, de asemenea, absentă. Pentru a preveni alte probleme, planta este stropită cu soluții speciale. Acest lucru se aplică: bacterioză, antracnoză, cancer bacterian, cloroză, rubeolă.

Pentru măsuri preventive, se recomandă utilizarea următoarelor mijloace:

 1. Campion - se iau 3 litri de drog pe 1 hectar de teren;
 2. Blu-Bordeaux - sunt necesare 5 kg de compoziție la hectar;
 3. Cossid - 1 hectar este tratat cu 1,5-2 kg de fungicid.

Dintre insecte, viespile fac cel mai mult rău. Mănâncă fructe coapte, stricând astfel prezentarea grămezii. Pentru a proteja cultura de oaspeții neinvitați, ar trebui să inspectați periodic clădirile casei și copacii pentru detectarea cuiburilor și a familiilor de viespi.

Dacă spalierul este realizat din țevi, orificiile de intrare trebuie reparate. În ele insectelor le place să se ascundă. Dacă nu puteți scăpa de viespi, experții recomandă plantarea unui strugure dulce lângă podgorie pentru a distrage dăunătorii.

Referinţă! Atunci când alegeți un loc pentru plantarea unei tăieturi din soiul Brilliant, ar trebui să evitați cartierul cu pomi fructiferi. În caz contrar, recolta va fi grav stricată de viespi.

Pentru a respinge insectele, puteți folosi scarers cu miros înțepător. Dar, după cum arată practica, nu se poate face fără un insecticid.

Colectarea, depozitarea și utilizarea culturii

Soiul se caracterizează printr-o coacere rapidă, prin urmare, recolta începe la 20 iulie. În regiunile cu un climat dur, datele sunt schimbate cu 1-2 săptămâni. Ciorchinii se formează și se coc aproape simultan. Acest lucru reduce timpul de tragere și procesare a fructelor.

Gustul ridicat extinde domeniul de aplicare al culturii. Strugurele este folosit ca desert. Când este consumat proaspăt, prospețimea și conținutul de zahăr sunt bine resimțite (18% cu o aciditate de 6,7 g / l). Fructul este folosit pentru a face vin, compoturi, conserve și alte preparate de iarnă. Datorită suculenței lor, boabele sunt transformate în suc. De asemenea, sunt folosite pentru a face dulciuri dulci.

O cameră răcoroasă este aleasă pentru a depozita cultura. Subsolurile sau beciurile sunt potrivite pentru aceste scopuri. Ciorchinii sunt atârnați pe cârlige, astfel încât să nu se atingă. Cu un regim stabil de temperatură (2-8 grade), strugurii își păstrează gustul și comercializarea până la 1,5 luni.

Cultură recoltată

Sfaturi si trucuri

Este posibil să se evite greșelile grave atunci când cultivă soiul Brilliant, luând în considerare următoarele recomandări ale experților.

 1. Adesea în timpul înfloririi, grădinarii evită utilizarea fungicidelor. În cazul strugurilor, nu trebuie să vă fie frică de tratamente, altfel planta se infectează cu antracnoză.
 2. Pansamentul foliar nu poate fi înlocuit cu pansamente pentru rădăcină. Acestea sunt tratamente diferite în scopuri specifice.
 3. La formarea unui număr mare de perii, excesul este îndepărtat. În caz contrar, nu veți vedea o recoltă bună.
 4. După ce frunzele sunt vărsate, toți nutrienții sunt redistribuiți la rădăcină, deci nu ar trebui să tăiați vița prematur. Este mai bine să faceți acest lucru la sfârșitul toamnei.
 5. Nu este necesar să tăiați complet sau să părăsiți vitregii. Experții sfătuiesc să lăsați 2 frunze vitrege la filmare.

Recenzii de varietate

 • Andrey Ilici, teritoriul Krasnodar

Cultivarea soiului Brilliant oferă rezidenților de vară un minim de probleme. Plecarea de la un weekend la altul este mai mult decât suficientă. Planta este nepretențioasă, se adaptează rapid noilor condiții și soluri. Am cumpărat o tăietură, care în primul an a crescut până la 1,5 m înălțime. În sezonul următor s-au format 3 ciorchini pe viță de vie. În al cincilea an, tufa a dat 3,7 kg.În condițiile noastre climatice, strugurii nu necesită o pregătire specială pentru iarnă. Sunt foarte mulțumit de varietate.

 • Tatiana Semyonovna, Ekaterinburg

Fiul a adus struguri strălucitori pentru plantare acum 4 ani. Vița de vie a fost mică, dar până la sfârșitul verii înălțimea ei a atins 1,8 m. Frunzele plantei sunt medii, dar este suficientă și pentru a crea umbră în zona de recreere. Fructele se formează rapid. Din fericire, nu există mazăre. Maturarea ciorchinilor are loc pe cale amiabilă. La începutul lunii august, vă puteți bucura de gustul plăcut al fructelor de pădure.

Recenzie video a soiului de struguri:

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Pentru prima dată când aud despre acest soi, m-au interesat informațiile, încerc să obțin date despre cum se simte în regiunea noastră, mi se pare că nu ar trebui să existe probleme în acest sens.

Avatar Goshia

Acest soi este în creștere în regiunea Rostov de ceva timp. Trebuie să plantați vița de vie, astfel încât copacii să nu arunce umbra strugurilor. În acest caz, boabele devin roz și chiar roșiatice și au un gust mult mai bun decât cele verzi.
 

Allegoria avatar

În al doilea an m-am îmbolnăvit de ceva, m-am gândit să-l tai și să-l arunc, dar mai aproape de toamnă am început să mă refac. Anul trecut, el nu dăduse încă fructe, dar părea destul de sănătos și era bine întins. Mă aștept la o recoltă anul acesta, cu siguranță voi renunța la rezultate. De iarnă, de data aceasta, a încheiat-o cu grijă.

Avatar AnnaAlimova

Iubesc foarte mult strugurii și am încercat să cresc orice fel. Pot spune că Shiny este într-adevăr una dintre acele specii care nu necesită nicio îngrijire specială, dar în același timp am o recoltă foarte bună pentru al treilea an.