Căpșuni „Lord”: descriere, plantare și sfaturi de îngrijire

Mulți crescători lucrează la dezvoltarea de noi soiuri de căpșuni, îmbunătățind calitățile lor agrotehnice, externe și gustative. Au obținut deja rezultate excelente și printre realizările lor se poate remarca minunatul soi de căpșuni „Lord”, ale cărui fructe corespund pe deplin numelui tare. Soiul are multe avantaje și, cu o îngrijire adecvată, poate produce o recoltă excelentă.

Conţinut:

Caracteristicile și beneficiile varietății

Caracteristicile și beneficiile varietății

Strawberry "Lord" are multe avantaje printre alte soiuri, în special, acestea includ:

 • dimensiuni mari de fructe de padure
 • gust excelent
 • usor de intretinut
 • rezistența la îngheț și boli
 • renovare

Deja în al treilea an după plantare, puteți recolta o recoltă destul de decentă de căpșuni. Și pe a patra, este foarte posibil să scoateți până la 3 kg de fructe de padure dulci și aromate frumoase dintr-un tufiș. Dimensiunile căpșunilor sunt impresionante: boabele pot cântări 60-80 g.

În fiecare an, numărul de pedunculi pe tufișul de plantare se dublează. Pe un tufiș matur, există până la 25-27 pedunculi. În același loc, „Domnul” poate dura până la 10 ani, dar, din păcate, după 7 ani, randamentul soiului începe să scadă.

Strawberry "Lord" este un soi de mijloc de sezon, care oferă producții mari de fructe de padure suculente mari, pentru care este foarte apreciat de grădinarii amatori.

Tufa Domnului atinge 50 cm înălțime. Are tulpini puternice și tulpini de flori, care, sub greutatea boabelor coapte, pot uneori să intre în contact cu solul, deci este mai bine să le legați. În perioada de coacere, fructele sale rotunde, conice, își formează propria culoare, o au roșu aprins, au o aromă plăcută și un gust dulce. Soiul este considerat remontant și face posibilă colectarea mai multor recolte pe sezon. Iar performanța excelentă rezistentă la îngheț vă permite să creșteți căpșune chiar și în regiunile nordice.

Date și reguli de aterizare

Termeni și reguli de aterizare

Plantarea căpșunilor este ușoară, principalul lucru este să alegeți locul potrivit și să pregătiți solul. Primăvara este considerată cea mai bună perioadă pentru a-L planta pe Domnul. În ceea ce privește alegerea unui loc pentru un pat de grădină, se preferă o zonă plană sau o pantă bine fertilizată cu humus, situată într-un loc bine luminat. Atunci când plantați tufișuri într-o zonă joasă sau umbrită, randamentele ridicate vor fi dificil de realizat. Site-ul trebuie să fie selectat spațios, deoarece acest soi este întins și nu-i place îngroșarea.

După ce ați ales un loc, ar trebui să pregătiți solul. Pentru a face acest lucru, acesta trebuie neutralizat de paraziții posibili prezenți: înainte de plantarea plantei, solul trebuie tratat cu medicamente anti-buruieni special dezvoltate sau o soluție de amoniac (udă grădina cu el, ghidată de recomandările indicate pe pachet) . Imediat înainte de plantare, terenul nu trebuie să fie udat de apă, trebuie să fie suficient de umed și liber.

Caracteristici de aterizare:

 • Puteți, desigur, să aranjați tufișurile unul după altul în rânduri, ca căpșunile obișnuite, dar este mai bine și chiar mai corect să le plantați într-un model de șah.Deci, vor exista destule locuri pentru tufișuri masive, iar recoltarea nu va fi o problemă.
 • Pentru plantare, se face o gaură de 10-15 cm adâncime, trebuie udată cu apă. Unii grădinari adaugă la fundul găurii frasinamestecat cu nisip.
 • Apoi, un răsad este instalat în el, astfel încât gulerul rădăcinii să fie la nivelul solului și să fie stropit cu grijă cu pământ cu mâinile pufoase. Nu este compactat foarte bine și este udat din nou.
 • De sus, gaura poate fi legată mulci de rumeguș, astfel umezeala va fi mai bine conservată și viitoarele fructe de padure nu vor atinge solul (vor fi curate).

După ce tufa mamă devine mai puternică, „antenele” vor începe să se dezvolte. După ce au atins o anumită lungime, vor atinge pământul și își vor pune propria rădăcină, astfel va crește un tufiș nou. Fiecare rozetă va deveni o plantă independentă și, pentru a o separa și a transplanta, este suficient să muști „mustața”, săpezi cu grijă rădăcina și o poți planta imediat într-un loc mai liber sau chiar într-o altă zonă.

Unii grădinari folosesc metoda „sub film” de plantare a căpșunilor.

Pentru a face acest lucru, patul este acoperit cu o bucată suficient de mare de polietilenă, se taie găuri în locul găurilor și se plantează material de plantare în ele, ca în cazul anterior, în acest caz, prize de căpșuni. Filmul servește drept acoperire, un mijloc excelent de a păstra umezeala și buruienile la distanță și creează confort maxim pentru recoltare.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Îngrijirea adecvată a acestui soi de căpșuni implică mulcirea, îndepărtarea posibilelor buruieni, udarea, fertilizarea și combaterea bolilor și dăunătorilor:

 1. „Domnul” răspunde bine la hrănire organică... Căpșunile pot fi hrănite în siguranță cu humus sau diluate excremente de pui... În semn de recunoștință, ea vă va prezenta cu generozitate o recoltă bună de fructe de padure.
 2. Mulcirea tufișurilor cu rumeguș sau ace tocate va proteja solul de uscare și va împiedica germinarea buruienilor.
 3. Este necesar să îndepărtați „antenele” plantei, dacă nu sunt îndepărtate la timp, vor lua puterea, umezeala și nutrienții plantei.
 4. La fel ca multe alte soiuri de căpșuni, „Domnul” are nevoie de udare. Este necesar mai ales în perioada de coacere a fructelor de pădure. Sistemul special de irigare prin aspersoare este potrivit în special pentru acest soi. Udarea se efectuează dimineața sau seara, dar în perioada de înflorire este mai bine să udați căpșunile la rădăcină.
 5. Slăbirea și plivirea sistematică sunt, de asemenea, necesare plantei, pentru aceasta puteți utiliza un aerator și scarificator, mai ales dacă sunt prelucrate suprafețe mari de căpșuni. Aceste dispozitive vor ajuta umezeala și îngrășămintele să pătrundă direct în zona rădăcinii.

Consecințele îngrijirii necorespunzătoare

Consecințele îngrijirii necorespunzătoare

Soiul de căpșuni „Lord” diferă de alte soiuri prin rezistența sa la îngheț și la multe boli, cu toate acestea, cu îngrijirea insuficientă sau necorespunzătoare a plantei, pot apărea anumite probleme:

 • Dacă nu pregătiți căpșuni pentru iarnă, acestea pot muri. Acest lucru este valabil mai ales pentru plantele tinere și căpșunile cultivate în regiunile nordice. În iernile reci, este acoperit cu mulci, frunziș sau fibre agrotehnice speciale. Primăvara, odată cu apariția soarelui, adăpostul este îndepărtat.
 • Căpșunile plantate dens nu vor putea da recolta corespunzătoare, vor fi mai mici decât planificate și mai puțin dulci. Prin urmare, este necesar să plantați răsaduri corect, dacă este necesar, să le subțiați și să tăiați „antenele”.
 • Dacă nu udați căpșune, mai ales odată cu dezvoltarea fructelor de pădure, ele nu se îngrașă și vor avea un gust acru.

Boli și dăunători, semnele și controlul acestora

Boli și dăunători, semnele și controlul acestora

Căpșunile din soiul „Lord” sunt rareori atacate de insecte sau boli, dar infecțiile sunt încă posibile:

 • Uneori, un acarian de căpșuni poate ataca o plantă, în timp ce frunzele se vor ondula, se vor deteriora și vor cădea. Trebuie să lupți împotriva bolii prin pulverizarea tufișurilor cu o soluție de acaricide. Medicamentul "Actellik" este foarte eficient (1 ml dintr-o substanță chimică se diluează în 600 ml de apă).
 • Tufișurile pot fi afectate de nematodul tulpinii, cu care frunzele sunt acoperite cu mici pete luminoase. Boala este eliminată prin pulverizarea plantei cu fungicide - Auparen sau Horus.
 • Odată cu împotmolirea și plantarea umbrită, putrezirea cenușie poate apărea pe plantă și fructe. O puteți depăși în mod popular: diluați pudra de muștar (100 g) în 10 litri de apă și pulverizați tufișurile după două zile de infuzie.

Cu tratamentul adecvat și în timp util al bolilor care au apărut, planta poate fi salvată și recolta de boabe mari și suculente poate fi salvată.

Recenzii grădinari

Recenzii grădinari

Acest soi de căpșuni are multe recenzii bune de la iubitorii de plante cu fructe de padure delicioase. Ei observă că soiul este renumit nu numai pentru dimensiunea mare a boabelor și gustul lor dulce și acru. Boabele sale se coc periodic în mod uniform. Tufișurile rodesc de până la 4 ori pe sezon și de fiecare dată sunt fructuoase.

De la „Lord” primești gem minunat, jeleu și gem, compoturi excelente de vară și sucuri din conserve. Boabele mari sunt plăcute de mâncat proaspete, deoarece conțin o mulțime de substanțe utile organismului. căpșună tolerează perfect înghețul și se păstrează în această formă pe tot parcursul iernii.

„Domnul” este minunat pentru cultivarea în masă și pentru uz industrial.

Soiul este stabil și durabil în timpul transportului pe distanțe lungi. Achiziționând „Lord” puteți fi siguri că respectând regulile agrotehnice pentru cultivarea acestui soi, cu puțin timp și efort, veți avea garanția unei recolte excelente de fructe de padure gustoase și sănătoase.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Avatar utilizator Tigranyan

Căpșunile „Lord” sunt foarte bune și avem un pat care crește într-o cabană din suburbii. Cred că soiul este atât de bun încât ar trebui să încercați să-l plantați. Cumpărați câteva tufe, apoi, dacă doriți, propagați-le cu antene! Și îți va plăcea.

Avatar AnnaAlimova

Ce frumusete! Am crescut acest soi odată, apoi a fost transferat și am încetat să mai dau roade. Cu siguranță îl voi planta din nou anul acesta. Se păstrează bine, are gust bun în gemuri și își păstrează forma după îngheț.