Afinele - în creștere în Ucraina: de la plantare până la plecare

Coacăze aparține genului Vaccinium din familia Heather. Această plantă nu se pretează cultivării și creării de noi soiuri. Aproape de afine sunt afine, care se găsesc din ce în ce mai mult în grădinile casnice și în grădinile industriale. Ambele culturi sunt apreciate pentru gustul plăcut al fructelor și proprietățile vindecătoare. Afinele sunt considerate de mulți un tip de afine. Prin urmare, unele soiuri au un nume dublu, incluzând ambele tipuri de fructe de padure.

Conţinut:

Descriere și cele mai bune soiuri de arbust

Caracteristicile structurii bucșei

Afinul este un arbust de foioase scăzut (25-50 cm) cu ramuri nervurate, frunze mici rotunjite fin zimțate și lăstari subterani de stolon, a căror lungime depășește uneori 10 m. ciuperca. Înflorește în luna mai, cu flori mici, verzi-roz, în formă de ulcior. Acestea sunt situate în axila frunzelor superioare pe tulpini scurte. Înflorește din mai până în iunie timp de aproximativ 15 zile.

După polenizarea de către albine, în locul florilor se formează fructe de 6-12 mm.

Boabele pădurii se coc la mijlocul verii. Există o cicatrice rotunjită vizibilă în partea de sus a fructului. Culoarea fructului este albastru închis, aproape negru. De sus, acestea sunt acoperite cu o floare ceroasă gri, care conține o cantitate mică de uleiuri esențiale. Există soiuri cu fructe negre strălucitoare fără înflorire.

Pulpa este purpurie în interior. Își pictează mâinile mult timp. Înflorește și dă roade de la 3 la 15 ani de la plantare. Randament maxim în tufișuri de 7 ani. Afinele de pădure, spre deosebire de afine, nu se pretează la cultivarea și reproducerea de noi soiuri. Soiurile cultivate sub denumirea de "afine de grădină" sunt mai probabil afine. Aparțin aceluiași gen și familie, au multe în comun în ceea ce privește compoziția și proprietățile.

Există unele diferențe între afine și afine. Afinele sunt roșii în interior, afinele sunt verzui. Prin urmare, nu lasă urme pe mâini. Coacăze în natură poate fi găsit în păduri de pini, afine în turbării. Afinele sunt puțin mai mari. Toate soiurile de afine de grădină (afine) sunt împărțite în timpurie, coacere în iulie, medie și târzie, recoltate în septembrie sau începutul lunii octombrie.

Soiuri:

 • Aurul albastru are o înălțime de 1,2 m. Are nevoie de tăiere regulată. Fructul dulce și gustos se coace la începutul lunii august. Puteți colecta 10 kg de fructe de padure dintr-un tufiș. Rezistent la boli, nu se teme de îngheț.
 • Afinele Toro (afine americane) se disting prin fructe mari, suculente, albastre, colectate în grupuri dense. Se coc în același timp, se desprind ușor de tulpină. Înălțimea tufișului compact ajunge la 2 m. Primăvara, este acoperită cu flori albe sau roz. Nu necesită polenizatori, dar plantarea unei alte varietăți de tufișuri lângă acesta mărește randamentul. Toamna, frunzele capătă o frumoasă nuanță de bronz.
 • Blue Crop este un tufiș mic, acoperit cu fructe mari, lungi de 18 mm. Culoarea boabelor parfumate este albastru deschis, forma este turtită. Productivitate de până la 7 kg. Fructificarea este regulată. Bucșa poate rezista la temperaturi de până la -32 ° C. Rezistent la boli.
 • Earley Blue este apreciat pentru fructele sale mari, delicioase, aromate.Tufișul este înalt, la un metru și jumătate distanță.

Caracteristici de reproducere

Propagarea afinelor

Afinele pot fi propagate semințe sau împărțind tufa... Pentru a planta prin semințe, trebuie să le scoateți din fructe. Pentru a face acest lucru, acestea sunt frecate și scufundate în apă. Măcinați acolo până când se ridică bucăți de pulpă și semințe mici necoapte. Acestea sunt eliminate și procedura se repetă din nou. Continuați până când culoarea apei nu se mai schimbă. Colectați semințele, uscați-le puțin pe o foaie de hârtie. Semănat imediat în pământ la o adâncime de 7 mm.

Solul pentru însămânțarea semințelor este pregătit din turbă și nisip de râu, cu adăugarea de ace zdrobite. Umeziți ușor înainte de plantare. După însămânțare, vasele sunt acoperite cu sticlă. Controlați umiditatea solului. Răsadurile vor apărea peste săptămâni. Acestea sunt transferate într-o încăpere răcoroasă și luminoasă, cu o temperatură de până la 10 ° C. În primăvară picaj în pahare separate de jumătate de litru. Plantele tinere vor locui acolo încă un an. Apoi, trebuie să-l plantați în teren deschis.

De la un tufiș adult, puteți obține mai multe parțiale - asociate cu planta mamă.

Pot fi obținute de la fraierii de rădăcină. Astfel de tufișuri sunt separate de planta mamă și plantate într-un loc permanent. Fiecare dintre tufișurile tinere trebuie să aibă cel puțin 5 muguri dezvoltați. Este mai bine să plantați primăvara în octombrie sau începutul lunii noiembrie, primăvara - în aprilie.

Tot ce trebuie să știți despre îmbarcare

Afine în creștere în Ucraina

Afinele și afinele cresc bine soluri acide... Indicele de aciditate este de pH 3,5-5,0. Dacă indicatorul este mai mic, tufișurile încep să doară. Cu o scădere a acidității, randamentul tufișului scade semnificativ. Solurile acide din Ucraina sunt mai mari de 10 milioane de hectare. Aceasta este în principal regiunea Vinnitsa. (80%), regiunile Kiev, Zhytomyr, Khmelnytsky. (până la 60%), regiunile Cernigov, Sumy, Cherkasy (până la 40%). Majoritatea culturilor cresc slab pe un astfel de teren. Dar pentru afine, un astfel de sol este cel mai potrivit.

Afinele cresc bine la umbra parțială. Când este cultivat în zone însorite, randamentul crește, dar în același timp crește nevoia de udare și irigare regulată. În Carpați, afinele sălbatice cresc bine în poieni și la marginea pajiștilor. Pentru cultivarea cu succes a afinelor, se aleg regiuni cu veri calde și umede. Sezonul de creștere pentru dezvoltarea sa durează 5 luni. Această condiție este îndeplinită pentru toate regiunile Ucrainei, inclusiv regiunile nordice și occidentale, unde climatul este cel mai potrivit pentru cultivarea culturilor. Temperatura de iarnă pentru majoritatea soiurilor nu ar trebui să scadă mult timp peste -28 ° C. Afinele iubesc solul umed și slăbit, dar nu pot tolera apa stagnantă.

Caracteristicile plantării afinelor:

 • Gropile pentru plantarea butașilor sunt pregătite în avans, cel târziu cu o lună înainte de plantare. Este mai ușor să faceți acest lucru în zonele cu sol acid. Sapă găuri cu o adâncime și un diametru de 50 cm.
 • Amestecat cu 10 kg de turbă sfagnă sau humus acru de foioase. Dacă solul nu este suficient de acid, o parte din turbă joasă este adăugată la 2 părți de teren cu frunze, nisip de râu este adăugat la solul argilos. Adăugarea de ace de pin și frunze de stejar va fi utilă pentru afine.
 • Pulberea de sulf va ajuta la creșterea acidității solului. Pe 1 m2, se aplică aproximativ 200 g. Pe solurile nisipoase slabe, îngrășămintele se aplică pe întreaga zonă sau în gropi cu diametrul de 1,5 m.
 • Puneți amestecul rezultat într-o groapă. Într-o lună, va fi compactat suficient pentru a nu se lăsa împreună cu tufișul plantat, dar va fi suficient de slăbit pentru creșterea rădăcinilor.
 • Bucșa este așezată pe fundul gropii, rădăcinile sunt acoperite cu pământ și compactate. Ud din abundență și mulci... Pentru aceasta se utilizează turbă, rumeguș de conifere, ace de pin sau iarbă tăiată.
 • Când plantați tufișuri de peste 4 ani, acestea sunt tăiate cu 20 cm. Distanța dintre tufișuri pe rând este de 1,5 m, distanța dintre rânduri este de 2 m.

Vânzătorii fără scrupule vând adesea răsaduri de afine sălbatice cu rădăcini goale vara. Ei distrug plantații întregi ale acestei culturi valoroase, dăunând naturii. Nu merită să cumpărați astfel de plante, deoarece acestea nu vor putea prinde rădăcini nici pe sol acid.Trebuie să cumpărați tufișuri cu o minge de pământ. Înainte de plantare, asigurați-vă că umeziți-l și slăbiți-l abundent, nivelând rădăcinile.

Îngrijirea afinelor

Îngrijirea afinelor

Cum să îngrijiți în mod corespunzător tufa:

 1. Tufișurile plantate sunt udate în mod regulat. Asigurați-vă că solul de sub ele este umed. Mulcirea va ajuta la păstrarea umezelii. Puteți crește aciditatea solului cu apă prin adăugarea de acid citric. La udare, se adaugă 1 linguriță într-o găleată de apă.
 2. Nu puteți obține o recoltă bună fără fertilizare. Reacționează prost la dejecțiile necoapte. Prin urmare, la fiecare 2 ani, 3 kg de humus pe 1 m2 sunt introduse în stratul superior. Puteți face îngrășăminte minerale complexefără clor. Pansamentul superior se efectuează la începutul primăverii sau toamnei.
 3. Recolta de afine depinde foarte mult de tăierea corespunzătoare. Încep să o realizeze de la vârsta de trei ani. Tăiați lăstarii uscați și deteriorați. Un tufiș format corect are 5 până la 9 ramuri. Tunderea se efectuează la o înălțime de 20 cm. Cel mai bun moment pentru procedură este primăvara devreme. Dacă întârziați cu tăierea și faceți acest lucru înainte de înflorire, randamentul va fi mai mic. După ce tufișul atinge vârsta de 15 ani, acesta încetează să mai dea roade. Este îndepărtat sau întinerit. Pentru a face acest lucru, în primăvară, trunchiul este tăiat la o înălțime de 20 cm.
 4. Afinele sunt rezistente la boli. Uneori, unele tufișuri sunt afectate de rugină. Acestea trebuie îndepărtate, astfel încât boala să nu se răspândească la plantele vecine.
 5. Păsările din pădure sunt foarte pasionate de afine. Pot deveni concurenți pentru proprietari, consumând o parte semnificativă din recoltă. Măsuri de protecție - instalarea diferitelor elemente de descurajare, suspendarea obiectelor strălucitoare sau strălucitoare. Rădăcinile de afine pot deteriora șoarecii volei în timpul iernii. Prin urmare, pentru iarnă, otravă împotriva rozătoarelor este răspândită în jurul perimetrului plantației.

Afinele coapte devin negre sau albastre-violete. Majoritatea soiurilor nu ajung în același timp. Prin urmare, trebuie colectate la fiecare 5 zile sau o dată pe săptămână. Acest lucru trebuie făcut cu atenție pentru a nu deteriora coaja. Pentru a face acest lucru, nu le trageți, ci întoarceți-le în jurul piciorului. Boabele sunt așezate într-un strat subțire în cutii.

Fructele proaspete sunt mai benefice. Păstrați afinele recoltate pot fi păstrate într-un loc răcoros. La temperaturi apropiate de zero, nu își pierd prezentarea și rămân până la 6 săptămâni.

Folosind afine

Folosind afine

Afinele sunt apreciate nu atât pentru gustul lor, cât și pentru proprietățile lor de vindecare. Acestea se datorează compoziției.

 • Fructele de afine conțin macroelemente necesare organismului uman: potasiu (77 mg), fosfor, magneziu, calciu, sodiu.
 • Dintre microelemente, primul loc aparține manganului. În ceea ce privește conținutul său, afinele depășesc toate culturile de boabe.
 • Sărurile de fier, care fac parte din fructe, sunt absorbite mult mai bine decât cu utilizarea drogurilor.
 • Cuprul favorizează dezvoltarea oaselor, este implicat în procesele hematopoietice.
 • Zincul favorizează regenerarea pielii, îmbunătățește imunitatea, seleniul normalizează glanda tiroidă,
 • Vitaminele A, C, E, K și PP, aproape toate vitaminele B, acizii organici, pectina, taninurile și zahărul fac parte din pulpa afinelor.
 • Afinele sunt apreciate pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți.

Utilizarea afinelor în medicină:

 1. Datorită substanțelor sale benefice, afinele sunt utilizate pe scară largă în tratamentul bolilor oculare. Medicamentele sunt fabricate din materii prime care păstrează acuitatea vizuală, ameliorează oboseala ochilor și tratează conjunctivita.
 2. În medicina populară, afinele sunt utilizate pentru tratarea tulburărilor tractului gastro-intestinal, amigdalitei, faringitei, inflamației mucoasei bucale și reumatismului.
 3. Consumul de fructe proaspete vindecă scorbutul.
 4. Loțiunile din tulpini sunt utilizate pentru a trata ulcerele, arsurile, eczemele.
 5. Un decoct de frunze reduce tensiunea arterială în hipertensiune.
 6. Frunzele de afine sunt folosite pentru a produce un medicament care scade nivelul zahărului din sânge în stadiile incipiente ale diabetului.

Afinele se consumă proaspete, uscate pentru iarnă, congelate în congelatoare.Se folosesc la prepararea sucurilor bogate în vitamine, gemuri delicioase, marmelade. O puteți amesteca cu miere în proporții egale și o puteți păstra la frigider.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Există afine și contraindicații:

 • Nu este recomandat să-l utilizați proaspăt în cantități mari. Acest lucru poate provoca constipație.
 • Nu puteți folosi fructele și sucul din afine pentru pacienții cu oxalurie - un tip de urolitiază.
 • Intoleranța individuală la afine este foarte rară

Există diferențe în ceea ce privește proprietățile benefice și contraindicațiile afinelor și afinelor. Afinele au un efect mai puternic asupra organelor vizuale, asupra creșterii oaselor și a dinților și asupra funcționării glandei tiroide. Afinele scad mai bine nivelul colesterolului rău și protejează împotriva cancerului. Tromboflebita este o contraindicație pentru administrarea unor cantități mari de afine. Conține o substanță care face sângele mai gros, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor de sânge.

Avatar utilizator Tigranyan

Au încercat să planteze afine în cabana noastră de vară. Am încercat să încercăm diferite soiuri de câțiva ani. Nu prinde rădăcini. Pământul nu se potrivește deloc. Și ce este interesant, afinele cresc și rodesc perfect! E ciudat ...