Blackberry Black Butte: totul despre cultivarea unei varietăți

Toate fructele de pădure cultivate în parcela personală sunt dotate cu o cantitate mare de substanțe nutritive și au proprietăți benefice. Printre numeroasele soiuri variate mure a apărut un hibrid american complet nou - Black Butte. Are o dimensiune mare și un gust original. Pentru cei care doresc să planteze acest arbust pe propriul teritoriu, ar trebui să vă familiarizați cu descrierea și avantajele acestuia, precum și să aflați despre pregătirea solului pentru plantare și reguli de creștere.

Conţinut:

Descrierea și avantajele soiului

Blackberry Black Butte a fost dezvoltat de oamenii de știință americani din Oregon prin programul Serviciului de cercetare agricolă. În funcție de caracteristicile unei plante cu fructe mari, se disting anumite puncte. Planta aparține genului sundew, nu este o tufă verticală. În principal, vița de vie se întinde pe sol, dar dacă este fixată pe un suport, se va dezvolta pe ea în siguranță.

Lăstarii cu îngrijire bună și de înaltă calitate pot ajunge până la 3-4 m lungime. Vița de vie are o structură flexibilă, vârful este acoperit cu mici spini negri. Bucșa nu are răspândire excesivă.

Descrierea și avantajele soiului

mure produce doar 4-6 lăstari, pe care se formează boabe mari. Sistemul de rădăcini nu dă creștere a rădăcinilor, prin urmare, este necesar să tăiați ramurile care s-au maturizat anual, oferind libertate viței tinere. Acești lăstari vor da roade anul viitor. Pe fiecare pensulă nu există mai mult de 5 fructe de padure destul de mari, negre albăstrui.

Soiul este considerat coapte devreme, fructele sale pot fi consumate la sfârșitul lunii iunie, dacă planta este cultivată în fâșia de sud sau în prima decadă a lunii iulie, în regiunile mai severe ale Rusiei. Fructificarea durează câteva săptămâni, în medie până la 7 săptămâni, tufa eliberează inflorescențe și dă roade.

Fructele sunt alungite, ajungând până la 5 cm. Cele mai mari.

Greutatea fiecărei boabe este în medie de 10 grame, cele mai mari exemplare cântăresc 20 de grame. și altele. Se remarcă prin gustul plăcut, gust predominant dulce și au o ușoară aciditate. Cu o bună îngrijire a creșterii, puteți obține până la 3,5 kg și mai mult dintr-un tufiș. Dacă udați mai des și fertilizați mai mult cu minerale, atunci unii vor obține un randament mai mare. Dar dacă solul este excesiv de înundat, atunci fructele, deși vor deveni mai greoaie, își vor pierde dulceața.

Avantajele acestui soi de Blackberry Black Butte sunt dezvăluite în următoarele puncte:

 1. Rezistență sporită la îngheț - poate rezista înghețurilor până la -18 C, dar în același timp planta trebuie închisă pentru iarnă, astfel încât să nu înghețe bine.
 2. Perioada de maturare timpurie în comparație cu alte soiuri de culturi fructifere.
 3. Boabele mari diferă semnificativ ca aspect și greutate.
 4. Fructele tolerează perfect transportul pe distanțe lungi și nu se deteriorează în timpul depozitării pe termen lung.
 5. Când sunt asamblate, fructele pot fi păstrate la frigider timp de câteva zile, rămânând la fel de gustoase.
 6. Boabele pot fi folosite în diferite scopuri: proaspete, pentru congelare în frigider, pentru prepararea gemului sau gemului, ca umplutură pentru coacere sau decor pentru un desert.

În acest caz, arbustul are o serie de dezavantaje. Numărul crescut de spini complică foarte mult nu numai recoltarea, ci și îngrijirea arbustului. Randamentul soiului este redus, în comparație cu noile soiuri hibride de mure dezvoltate și introduse în economia modernă. Prin urmare, înainte de a planta o plantă în grădina dvs., ar trebui să aflați mai întâi avantajele și dezavantajele semnificative ale acesteia.

Metode de reproducere

Metode de reproducere

Reproducerea unei culturi de fructe și boabe de dimensiuni mari din soiul Black Butte se efectuează numai cu înrădăcinarea vârfurilor tinere despărțite:

 • Selecția materialului săditor se efectuează în luna august. Pentru aceasta, sunt selectați lăstarii tineri din acest an, care nu dau niciodată roade.
 • Partea superioară a lăstarului trebuie îndepărtată - cu 1,5-2,5 cm. Acest lucru este necesar pentru a opri creșterea în sus. Îndepărtați 15-17 cm de partea superioară și rupeți frunzele inferioare din acest semn.
 • După aceea, îndoiți vița de vie la pământ și săpați zona marcată în sol, atașând lăstarul astfel încât să nu se îndoaie cu o capsă sau cârlig.
 • Presărați deasupra cu substrat de sol. Nu ar trebui să desprindeți germenul de arbustul mamă.

În viitor, se efectuează îngrijirea obișnuită a plantei. Este udat și hrănit în timp util. Până la sfârșitul sezonului de creștere, nu ar trebui să deconectați planta tânără de arbustul mamă. Trebuie să-l lași să-și petreacă iarna cu băutura mamă.

Abia în al doilea an planta poate fi desprinsă din tufa mamă. Acest lucru se face cu un instrument de grădină sau cu o lopată ascuțită. În viitor, primăvara, o puieță tânără poate fi transplantată într-un nou loc de reședință sau lăsată în aceeași zonă.

Pregătirea amplasamentului și a solului

Pregătirea amplasamentului și a solului

Pentru ca murul să se dezvolte rapid și să dea o recoltă bună, este necesar să se determine locul în care cultura va fi plantată înainte de plantare. Iubește mult soarele și începe să se ofilească atunci când este expusă vânturilor nordice și curenților constanți. În același timp, dacă îl așezați în spatele unui gard, la umbră, atunci lăstarii vor începe să se întindă brusc, frunzișul va deveni superficial și fructele se vor micșora.

Dacă nu există altă opțiune și trebuie să plantați o mure lângă gard, atunci trebuie să vă retrageți de la gard 1 m și să recreați un suport pentru plantă. Opțiunea ideală pentru plantare ar fi amplasarea răsadului pe partea de sud a clădirilor sau în partea de sud-vest a parcelei personale. Black Butte Blackberry preferă solurile care conduc bine apa și aerul. Pentru ea sunt potrivite luturile cu un amestec de humus în substratul solului, de cel puțin 25 cm.

Deși soiul iubește umezeala, apa subterană nu trebuie să se afle la mai mult de 1,5 m față de locul sistemului radicular al plantei.

În caz contrar, rizomii vor fi în permanență umezi, ceea ce va duce la achiziționarea de boli și frig, care vor afecta negativ rezistența la îngheț. Înainte de plantare, trebuie să pregătiți o groapă. Pentru aceasta, o adâncire este săpată în 15-20 de zile. Sistemul radicular al unei culturi fructifere este mult mai puternic decât cel al altor plante, astfel încât gaura de plantare trebuie făcută mai adâncă. Parametrii 40 x 40 x 40 cm sunt ideali.

Datorită faptului că murul Black Butte este un arbust târâtor, arbuștii adiacenți trebuie așezați la o distanță de 0,8 m sau mai mult unul de celălalt. În principal, varietatea Black Butte este compactă, astfel încât o distanță mică de tufișurile vecine va fi suficientă pentru aceasta, mai ales că este necesar să tăiați constant primăvara și toamna.

Rândurile trebuie așezate la 2 m unul de celălalt, ceea ce va permite ridicarea spaliului fără obstacole, fructele de pădure vor primi o cantitate suficientă de lumină, iar tufa poate fi îngrijită în mod favorabil. Substanțele organice sunt introduse în fiecare cavitate în avans și îngrășăminte minerale... Este necesar să adăugați 5 kg de humus și compost putrezit, sulfat de potasiu într-un volum de 40 de grame la solul excavat. și superfosfat cântărind 120 de grame. Amestecați totul bine și puneți 2/3 din substratul rezultat înapoi în fântână.

Plantarea unui răsad: termeni și reguli

 termeni și reguli

Puteți planta o plantă primăvara și toamna. Dar înainte de orice înrădăcinare, este necesar să se identifice cu exactitate momentul pentru plantare. Plantarea de toamnă este cel mai adesea recomandată la achiziționarea răsadurilor. De obicei, plantarea în toamnă se recomandă să se efectueze cu cel mult 45-30 de zile înainte ca temperatura aerului să scadă. Acest lucru se datorează faptului că în timpul înrădăcinării germenului, arbustul reușește să se aclimatizeze într-un nou teritoriu, să absoarbă minerale din sol și, de asemenea, să elibereze noi rădăcini tinere. Toate acestea ajută la pregătirea plantei pentru iernare.

Dacă plantarea se efectuează primăvara, atunci acest lucru nu este întotdeauna confortabil pentru plantă. Dacă reușiți să înrădăcinați tufișul într-un loc nou înainte de momentul încălzirii, când începe curgerea sevei, atunci planta are timp să se înrădăcineze complet și crește. În caz contrar, atunci când arbustul se deplasează în pământ la începutul zilelor calde și începe creșterea crescută a părții cu frunze, atunci tufișul nu are timp să crească sistemul rădăcină... El trebuie constant să se echilibreze pe punctul de a ofili frunzele și a elibera noi plăci de frunze. Prin urmare, merită luat în considerare în ce moment este mai bine să plantați o plantă în teren deschis.

Recomandări de plantare:

 • Planta este plantată într-o gaură pregătită astfel încât gulerul rădăcinii să fie adâncit cu 1,5-2 cm. Dacă plantarea se efectuează pe soluri nisipoase ușoare, atunci poate fi înrădăcinată cu adâncimea de 3 cm.
 • Rădăcinile de mure trebuie întinse cu atenție și acoperite cu pământ, astfel încât să nu rămână spații goale. Vor acumula apă și vor provoca putrezirea sistemului radicular, ceea ce va duce la ofilirea plantei și la moartea acesteia.
 • După stropirea solului, trebuie să formați o mică crestătură lângă baza plantei. Este necesar ca umiditatea introdusă de nutrienți să pătrundă numai în cultură și să nu se răspândească în întreaga zonă.
 • În pasul următor, tot pământul de lângă portbagaj este compactat. În locașul rezultat pentru 1 butuc de mure Black Butte, se injectează 5-6 litri. apă. În cazul plantării de primăvară în următoarele 1,5-2 luni, este necesară hidratarea constantă a plantei, împiedicând solul să se usuce prea mult.
 • Este recomandat să mulciți cercul trunchiului de sus. Pentru aceasta, lemnul rumeguş sau iarbă uscată. Dacă efectuați această acțiune, atunci umezeala care intră în sol se va evapora mai puțin, iar buruienile nu vor germina lângă tufiș.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

După ce a trecut procesul de înrădăcinare a puieților pentru Black Butte, este necesar să se echipeze spalierele. În caz contrar, planta va începe să se strecoare de-a lungul solului, ceea ce va duce la o pierdere mare de randament. Pentru a întinde spalierul, este necesar să instalați suporturi pe ambele părți ale rândului de plante, între care firele sunt trase în 3 rânduri. Înălțimea nivelurilor ar trebui să fie - 40 cm de la nivelul solului, 100 și 150 cm.

În viitor, pe măsură ce vița de vie crește, cele din anul al doilea care poartă fructe trebuie distribuite în partea de sud. Acest lucru este necesar pentru ca arbustul să primească cantitatea maximă posibilă de lumina soarelui. Este necesar să se satureze fructele cu dulceață și maturare. Partea de nord este destinată lăstarilor din acest an. În zona pregătită, vița tânără va avea suficientă lumină solară pentru a se coace, a pune muguri de fructe și a se pregăti pentru iarnă.

Toamna, după ce recolta a fost complet recoltată, vița de vie care dă roade este tăiată din tufiș, iar lăstarii tineri sunt transferați în partea de sud.

Pentru Black Black Butte, procesul de pregătire pentru iernare este important (dacă nu este ambalat cu atenție, atunci lăstarii tineri, precum și rizomii, pot îngheța complet sub influența înghețurilor severe):

 • Pentru adăpost, puteți folosi agrofibra, dar în absența fondurilor, se recomandă utilizarea ramurilor de molid, iar deasupra, după căderea zăpezii, aplicați o zăpadă. Mirosul acelor nu permite insectelor parazite să se apropie de plantă și are proprietăți dezinfectante.
 • Puteți folosi frunze sau tulpini din porumb. Dar înainte de acoperire, este necesar să verificați cu atenție dacă materialul de acoperire nu este susceptibil la putrezire. Altfel, murele se pot putrezi complet în timpul frigului de iarnă.
 • Paiul nu este recomandat pentru pregătirea plantelor pentru iernat. Rozătoarele se hrănesc cu el pe vreme rece, care nu numai că poate lăstari goi, ci și le poate mânca.

Este imperativ să se efectueze udări periodice. Introducerea umidității nutriționale începe cu apariția primelor raze calde. Dar nu vă lăsați purtați, trebuie să monitorizați starea solului, evitând o consistență mlăștinoasă

Pansamentul superior al unei plante adulte se efectuează la începutul perioadei vegetative. Trebuie să adăugați potasiu în cantitate de 30 de grame. și superfosfat - până la 100 gr. nu exagerați cu preparate care conțin azot. Cu o aplicare excesivă de nutrienți, murele încep să elibereze farfurii cu frunze în loc de muguri de fructe.

Compoziția și proprietățile murelor

Compoziția și proprietățile murelor

Black Butte Blackberry este cunoscut pentru calitățile sale benefice și compoziția sa unică, care sunt chiar mai apreciate decât zmeura... Pulpa densă a fructului plantei conține o cantitate mare de nutrienți și vitamine: sodiu, calciu, fier, magneziu, fosfor. Potasiul, precum și vitaminele din grupa B (1 și 2), PP, E, A, C. În plus, în compoziție sunt incluse taninurile, precum și acizii citric, malic și nicotinic. Conținutul său scăzut de calorii - doar 34 kcal la 100 g. din produs fac din planta un aliment dietetic.

Calitățile utile ale murei Black Butte o deosebesc calitativ de alte plante:

 • Pulpa fructului este renumită pentru capacitatea sa de a preveni semnele de îmbătrânire a straturilor superioare ale epidermei și, de asemenea, blochează dezvoltarea aterosclerozei. Datorită utilizării sale constante, apărarea imună a organismului este semnificativ crescută, ceea ce duce la scăderea răcelilor.
 • Cultura conține compuși fenolici care au un efect benefic asupra vaselor de sânge umane. Acestea stimulează întărirea pereților interiori ai capilarelor, permițându-le să devină mai elastice. Consumul prelungit de fructe duce la subțierea sângelui și neutralizarea dezvoltării cheagurilor de sânge în sistemul circulator.
 • În cazul unei boli reci sau virale, consumul de fructe duce la o scădere semnificativă a gradelor corporale. În plus, stimulează eliminarea febrei, transpirație crescută și potolește rapid setea.
 • Dacă un pacient are probleme cu tractul gastro-intestinal, în special cu intestinele, atunci medicii recomandă creșterea aportului de mure. Odată cu dezvoltarea diareei, trebuie să mâncați mure necoapte, acestea au un efect fixativ și elimină stomacul supărat. În caz contrar, odată cu formarea constipației, trebuie să vă sărbătoriți cu fructe de padure prea coapte, acestea vor provoca relaxare.

Dar, înainte de utilizare, este imperativ să verificați organismul pentru contraindicații. Dacă există altele similare, atunci trebuie să refuzați să luați fructe de pădure sau să sărbătoriți-le în cantități mici.

Astfel, murul Black Butte este un hibrid tânăr, care se distinge prin mărimi mari de fructe, dar care necesită îngrijire specifică. Dar, spre deosebire de orice, acest soi are un set mare de substanțe nutritive și poate crește imunitatea umană.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

La dacha noastră avem și o mure, una dintre fructele mele preferate, dar nu la fel de mare ca acest soi Black Butte. Arată atât de apetisant, încât trebuie să cauți și să cumperi pentru tine.Desigur, știam că murele sunt o boabă utilă, dar cumva nu știam despre proprietățile sale, dar totul este minunat aici.

Avatar AnnaAlimova

Mure sunt una dintre boabele mele preferate, păcat că cresc foarte prost în zona noastră și le cumpărăm mai ales importate. Știu despre beneficiile sale nu din auzite, chiar ne-am îmbolnăvit mult mai rar.