Monstera: îngrijire adecvată la domiciliu

În pădurile tropicale din America de Sud, este ușor să găsești o liană - un monstru cu frunze imense într-un metru în diametru, cu un trunchi de până la patruzeci - în lungime. Cât de grozav arată acești uriași atunci când apar flori pe ele, care amintesc de un bebeluș înfășurat într-o pătură. Este interesant și fructul copacului, care, cu pulpa sa suculentă, seamănă cu un amestec de banane-ananas. Dar vom vorbi despre versiunea interioară a plantei.

Monștri, aparținând familiei aroide, au mai multe specii. Aspectul neobișnuit al plantei i-a dat un nume atât de interesant, ceea ce înseamnă ceva înfricoșător de frumos.

Conţinut:

Descrierea camerei monstera

Descrierea camerei monstera

La sfârșitul secolului al XVII-lea, coloniștii englezi au adus via în India, de unde și-a început mișcarea spre est. În zilele noastre, monstrul poate fi găsit în diverse spații rezidențiale și de birouri. Chiar și acasă, planta își justifică apartenența la viță de vie, ajungând până la patru metri lungime, bazându-se pe suporturi în timpul creșterii. Frunzele sale dantelate, tăiate frumos, verde închis, cu un diametru de aproximativ treizeci de centimetri, au o structură piele. Iar rădăcinile aeriene ale plantei atârnă până la pământ.

O dată la doi ani monstera dă inflorescențe mari, colectate pe știulete, în jurul cărora se află un cuvertură de pat de culoare crem. Când coapte, baldachinul se rigidizează, cade și rămân știuletele de o nuanță purpurie, constând din fructe mici suculente presate unul împotriva celuilalt. Pot fi consumate pe măsură ce au un gust bun, amintind de ananas, căpșuni, banane toate rulate într-una. Urechile necoapte nu trebuie consumate: pot provoca inflamații ale mucoasei bucale și, în cazuri severe, sângerări interne în tractul digestiv.

În condiții interioare, monstera înflorește rareori.

Planta asemănătoare lianei are o mulțime de proprietăți utile, absorbând substanțe nocive, umidificând aerul. Vă permite să vă acordați o dispoziție de lucru, să vă liniștiți, să vă concentrați asupra activităților, astfel încât mulți oameni preferă să crească un monstru în birouri, holuri, camere de zi. Și, crescând rapid, floarea creează tufe verzi în mijlocul casei, care creează locuri minunate de relaxare sub viță de vie.

Tipuri de plante, caracteristicile lor

Tipuri de plante, caracteristicile lor

În cultivarea plantelor de interior, nu se utilizează toate tipurile de miracole tropicale, dintre care există aproximativ cincizeci, ci doar unele dintre ele:

 • Cunoscut pe scară largă pentru utilizarea sa în grădinile de iarnă, filodendronul a perforat, referindu-se la speciile unui monster atrăgător sau delicios. Se remarcă printr-o formă în formă de inimă cu frunze uriașe, a cărei placă este profund disecată și, pe măsură ce crește, apar găuri în mod constant pe ele. Chiar și acasă, vița de vie atinge zece metri înălțime.
 • Specia Borzig are frunze de dimensiuni medii pe tulpini subțiri.
 • Monstera oblică, sau expilata, se caracterizează prin frunze întregi cu găuri alungite mari.
 • O monstera găurită sau perforată are frunziș verde deschis în formă de ou cu tăieturi pe toată suprafața.

Toate speciile pot fi cultivate acasă și sunt clasificate ca viță de vie cățărătoare. Diferența dintre specii în structura frunzelor, forma știuletilor, mărimea lor.

Condiționare: iluminat, umiditate și temperatură

 iluminare, umiditate, temperatură

Ca extraterestră de la tropice, monstera preferă să trăiască în condiții care îi amintesc de patria ei. Lianele pot fi găsite în poieni însorite la umbra copacilor de-a lungul cărora se țes. Frunzele largi ale plantei se tem de razele strălucitoare ale soarelui, dar le este, de asemenea, dificil să crească în întuneric, pot să se descompună, să-și piardă efectul decorativ. După ce ați luat un astfel de loc într-o cameră în care domnește umbra parțială, este recomandabil să nu mutați vasul cu planta în alte zone ale casei. Este foarte bolnav, nu-i plac curenții de aer, atingerile din care începe să plângă - acest lucru se observă prin picăturile de umiditate de pe frunze.

Crearea unui microclimat tropical în interior va face posibil ca monstrul să se delecteze nu numai cu frunziș verde strălucitor, ci cu apariția unor inflorescențe interesante.

Aerul umed este foarte necesar pentru liana, în special pentru frunzele sale. Acestea, evaporând umezeala, necesită compensarea acesteia, deci trebuie adesea șterse cu o cârpă umedă, poate chiar înmuiată în apă jumătate și jumătate cu lapte. Acest lucru va crește doar strălucirea palmelor verzi imense.

Adorând căldura, monstera răspunde la aceasta, încercând să câștige putere la temperaturi de peste douăzeci de grade, dezvoltându-se productiv, intens. Nu se teme de scăderea temperaturii, dar nu poate rămâne răcoroasă mult timp. În acest moment, creșterea florii încetinește, se află în repaus relativ, îngheață până când vara vine din nou.

Udarea și hrănirea plantei

Sfaturi pentru îngrijirea monstrilor

Pentru cei cărora nu le place cu adevărat să lucreze cu flori capricioase de interior care necesită îngrijire specială, liana este perfectă:

 • În perioada de creștere activă, din martie până în octombrie, este necesar să udăm planta des, asigurându-ne că apa nu stagnează. De îndată ce solul vegetal începe să se usuce, înseamnă că trebuie să-i dați apă. Iarna, când creșterea monsterei îngheață, frecvența udării este redusă. O atenție deosebită trebuie acordată apei care este utilizată pentru această procedură: nu ar trebui să provină de la robinet, ar trebui lăsată în repaus o perioadă de timp, astfel încât lichidul să atingă temperatura camerei.
 • Pansament de top monștrii petrec aproximativ două ori pe lună folosind îngrășăminte complexe precum Humisol. Acestea sunt introduse în sol împreună cu irigarea ulterioară. De asemenea, se recomandă utilizarea metodei de hrănire foliară. Ureea este diluată în apă, iar tufa este pulverizată cu această soluție. În perioada inactivă, vița de vie nu are nevoie de hrănire. Pentru o floare tânără, va fi suficientă udarea cu o infuzie de coji de ceapă, care este preparată dintr-o mână de materii prime și un litru de apă clocotită.
 • Rădăcinile aeriene ale târâtorului necesită îngrijire suplimentară; în niciun caz nu trebuie tăiate: asigură hrană plantei. Pot fi pur și simplu legate de un trunchi sau înfășurate în mușchi umed. Din aceasta, starea florii de interior se va îmbunătăți doar.

Aceste sfaturi simple vor ajuta la îngrijirea adecvată a monstrului, permițându-i să aibă frunze verzi strălucitoare, acoperite cu picături de umiditate pe timp umed.

Termeni și reguli de transplant

Termeni și reguli pentru transplantul unei plante de apartament

Monstera crește de obicei dintr-o tăietură simplă și, fiind în copilărie, are nevoie de o anuală transplant odată cu trecerea la o oală mai mare. Cel mai bun moment pentru aceasta va fi toamna, când creșterea viței de vie încetinește și se pregătește pentru odihna iernii.

Capacitatea pentru o instalație este selectată ținând seama de faptul că o instalație puternică sistemul rădăcină târâtoarele se încadrează liber în el. Ar trebui să fie destul de larg și profund. O treime din oală este acoperită cu un strat de drenaj format din lut expandat sau pietriș fin. Restul este umplut cu amestec de sol, care include trei părți de pământ, de asemenea o parte de turbă, humus, nisip.În acest scop, puteți achiziționa sol gata pregătit pentru aroizi într-un magazin specializat.

Metoda de transplantare a monsterei este prin transbordare, în care bulgări de pământ rămân pe rădăcini. Înainte de aceasta, este udat din abundență de mai multe ori, astfel încât bucata de sol să fie umedă. Apucând trunchiul plantei, așezați-l în centrul recipientului pregătit, umplând golurile cu sol, apăsându-l ușor.

Pentru plantele de peste patru ani, transplantul trebuie efectuat mai rar - după trei până la cinci ani.

Dar în fiecare an ei reînnoiesc stratul superior al solului, turnându-l îmbogățit cu minerale și organic compoziția solului. În timpul transplantului, pentru întinerirea viței de vie, este necesar să tăiați vârful, pe care există două sau trei internode, frunze. După o astfel de procedură, lăstarii laterali vor începe să se dezvolte activ. Iar vârful, plasându-l în apă sau plasându-l în sol umed, poate fi pus în propagare, obținându-se ulterior o altă plantă.

Cum să evitați bolile și să controlați dăunătorii

Boli ale camerei monstera

Principalele probleme ale plantei sunt asociate cu îngrijirea necorespunzătoare a acesteia:

 • Galbenitatea, paloarea frunzelor de monstera indică umiditate excesivă, iar apariția petelor maronii indică, dimpotrivă, insuficiență udare... În primul caz, frecvența procedurilor de irigare este redusă, în al doilea, acestea sunt crescute.
 • Dacă frunzele târâtorului au devenit translucide, au devenit galbene, este urgent să căutați un alt loc pentru plantă, aici razele soarelui sunt prea strălucitoare pentru ea, o ard.
 • Cu o iluminare insuficientă, frunzele își pierd delicatețea, devin neatractive, iar trunchiul este gol.
 • Monstera reacționează la aerul uscat din cameră cu apariția vârfurilor de frunze uscate. Pentru a scăpa de acest lucru, puteți pune un recipient cu apă lângă oală.
 • Rumenitatea frunzelor în perioada latentă sugerează că este necesar să se reducă conținutul de umiditate al solului din recipient.

Cu o observare constantă a frumuseții tropicale, este posibil să răspundem la semnalele date de frunze cu acțiuni de îngrijire adecvate.

Insectele dăunătoare atacă adesea monstrul, le plac frunzele sale suculente, verzi, cu o suprafață umedă:

 • Insectă cu un strat ceros similar cu coaja unei broaște țestoase, insecta solară se așează pe toate părțile plantei de apartament. Pe tot parcursul anului, atât larvele, cât și adulții sunt sucuri nocive, suge. După aceea, planta începe să se usuce, devine galbenă, iar frunzele cad în același timp. După ce ați examinat cu atenție floarea de interior bolnavă, este necesar să îndepărtați paraziții din ea cu un tampon de bumbac înmuiat într-o soluție insecticidă. Puteți utiliza alcool sau kerosen în acest scop. Astfel de metode sunt eficiente, dar pot provoca arsuri de frunze. După procesarea plantei, spălați monstera cu infuzie de tutun sau săpun de rufe. Completează lupta împotriva scutului prin pulverizarea întregului tufiș și a solului cu un agent insecticid.
 • Acarianul păianjen este ușor de recunoscut prin întregul său corp, cu șase până la opt perechi de picioare; speciile sale diferă între ele prin culoare, în care pot exista nuanțe roșii, galbene, verzi. Parazitul este activ în aer uscat cu o temperatură interioară ridicată. Apariția pe plantă a unei pânze subțiri care o înconjoară indică așezarea acarianului. Tratamentul monsterei cu medicamente toxice va ajuta la rezolvarea dăunătorului. Aceste mijloace includ Aktellik, Mareșal. Liana este tratată cu o soluție, astfel încât să fie complet umezită cu ea. Numărul procedurilor ajunge la trei, desfășurate cu un interval de cinci zile. Conform regulilor, numai plantele uscate pot fi pulverizate în prima jumătate a zilei la temperaturi de peste douăzeci de grade. Nu uitați de siguranța personală, spălându-vă bine mâinile, fața, clătindu-vă gâtul, cavitățile nazale după ședința de tratament.

Dăunători Monstera

 • Este foarte dificil să observați tripidele care se mișcă rapid prin părțile florii interioare, lovindu-le din interior. Puteți detecta dăunătorul examinând frunzele monsterei, când pe ele sunt vizibile puncte negre sau dungi.Dacă nu te lupți cu parazitul, frunzele vor arăta ca un tifon translucid. Pentru a preveni infestarea cu insecte, este necesar să atârnați capcane lipicioase, să ștergeți în mod regulat monstrul cu o cârpă umedă și să pulverizați. Când se găsesc tripuri, vița bolnavă este separată de exemplarele sănătoase, iar zonele afectate sunt îndepărtate din ea. Cel mai bine este să transplantați planta într-un ghiveci diferit schimbând amestecul de sol. Numai pulverizarea periodică cu preparate combinate va salva copacul, precum și udare, ștergând frunzele, trunchiul cu apă cu săpun, urmat de clătire la fiecare două zile.
 • Numele mealybug ne spune despre apariția parazitului, care pare a fi presărat cu făină. Din ea, pe plante apare o floare albă, asemănătoare cu bucățile de vată cu o lipicioasă caracteristică. Monstera, când este atacat de un vierme, încetează să se dezvolte, pierzând frunzele vechi, odată cu deformarea celor tinere. Dacă dăunătorul a infectat sistemul rădăcină, atunci începe să putrezească. Puteți curăța planta de vierme cu un tampon de bumbac înmuiat într-o soluție de săpun. Apoi presărați săpun verde de trei ori cu o pauză de zece zile. Insecticidele Aktara, Fitoverm, transplantul de liana vor ajuta, de asemenea.

Liana de interior - monstera este cel mai bun grădinar din orice tip de spațiu, având un efect pozitiv asupra bunăstării, performanței umane, ionizând aerul.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: